Защо НЕ трябва да допускаме отглеждането на ГМО на територията на България?

Тези дни на дневен ред в обществото ни е темата за законовите промени, разрешаващи отглеждането на открито, с уж научни цели, на генно-модифицирани организми в полетата на България.

ГМО отдавна са от голям интерес за мен и ме изуми наглостта на експертите от министерствата на околната среда, земеделието и професор от агро- университет, които участваха в предаването Референдум по БНТ на 02.02.2010г. Потресе ме не само арогантното им отношение, но и престъпното им безхаберие за бъдещето на България, което първоначално взех за некомпетентност.

Въпросите, които бяха поставени в дискусията не получиха подобаващо честни отговори. Затова, смятам в следващите няколко реда да се опитам да ви агитирам да се противопоставите на тези законови промени, за да остане България зона свободна от ГМО.

mo_gmo2

За много хора темата е твърде далечна и познанията доста ограничени. Разберете, че какво ядете вие и вашето семейство, е от жизнено важно значение за здравословното ви състояние и физическо оцеляване.

И така… Много бедни държави са принудени да отглеждат ГМО, като например Индия, която отглежда ГМ памук. В момента обаче, това се превръща в катастрофа за индийските земеделци, които вече разбират, че са били вкарани в капан, от който няма измъкване. Първоначално успешните добиви от отглежданите ГМ култури, рязко са намалели. Средствата необходими за закупуването на все повече пестициди, за рекултивирането на отровената почва и покачващата се цена на семената, са непосилни за повечето фермери. Очакваното благоденствие, спасяването на света от глад си остават мираж. Така, че за бедните е ясно, те нямат избор.

no_gmo

Основният пример, който ни дават като положителен за отглеждането на ГМ култури е САЩ. Все още САЩ са представяни пред българското общество като много напредничава държава и място- рай за живеене.

Малко факти:
– В момента всеки 10-и човек в Щатите е безработен. В статистиката не са включени милионите нелегални емигранти.
– Всеки 4-ти е болен от диабет, придобит от лошо хранене.
– Милиони хора в САЩ не могат да получат лечение, защото нямат здравни осигуровки. Има реално документирани случаи на хора, които при инцидент си отрязват два пръста на ръката. В болницата човекът е принуден да избере кой от пръстите да му се зашие обратно, съобразно това което може да си плати.
– Говедата в САЩ се хранят изключително с ГМ царевица, която не е подходяща за основна храна за добитъка и по тази причина, животните се тъпчат постоянно с антибиотици. Говедата се колят след 6 месеца, защото след това, въпреки антибиотиците, умират.
– В САЩ в момента функционират 14 (да, само 14) кланици, в които месото от стотици ферми се смесва. Ежегодно хора умират от мутирали Е-коли, устойчиви на антибиотици, от заразени хамбургери. В един хамбургер може да се съдържа месо от над 100 различни животни. Ако в една ферма има зараза, тя не може да бъде открита и ограничена навреме, защото месото достига до потребителите смесено.

– ГМ царевица и производните и продукти участват в над 90% от храните, които може да се закупят от супермаркетите в САЩ.
– HFCS (High-fructose corn syrup) царевичен глюкозо-фруктозен сироп се добива по технология, пазена в тайна от производителите. Във филма „Кинг Корн”, двама студенти го произведоха с помощта на опасни ензими в кухнята си. На тубите на имаше надписи опасно за здравето и череп с кости.
– Погледнете етикетите на храните в хладилника си. Царевичното нишесте и глюкозо-фруктозният сироп са съставни части на местните продукти, на всякакви видове чипс, корнфлейкс и зърнени закуски, вафли, в кетчупа,тестени изделия, дори в кучешката храна.
– Населението на САЩ бие световните рекорди по затлъстяване, в следствие на лоша храна.

Тогава каква е причината да се отглеждат ГМО на територията на САЩ?

Много хора живеят с илюзията, че световният стожер на демокрацията САЩ и правителството му не биха причинили такъв своеобразен геноцид над собственото си население. За никой не е тайна, че политиката на Щатите се определя от няколко бизнеса- оръжеен, петролен и химически(фармация, хранително-вкусова промишленост). Факт е, че ГМ храна е евтина, масова и носи огромни печалби на корпорациите, които участват в производството и. На никой не му пука, че е нездравословна, след като носи пари.

Но, да се върна на дискусията от предаването Референдум.

Професорът от агро- университет посочи като довод следното. „Защо американските фермери избират да отглеждат ГМ култури, ако не беше на печалба?”

Американските фермери отглеждат ГМ царевица по няколко причини:

– ГМ царевица се субсидира от държавата. Ако САЩ не дотираха фермерите, те щяха да са на загуба. (не ми е известно, ЕС да дава дотации за отглеждане на ГМ култури)
– гените на ГМ царевица преминават от нива на нива и заразяват посевите с немодифицирана царевица.
– фирмите, производителки на ГМ семена имат тайни агенти, които обикалят нивите и изненадващо проверяват фермерите. Те имат право да вземат проби за изследване и ако открият следи от ГМ семена сред вашите, ви осъждат. За справка, версията на Монсанто от техния сайт Monsanto Seed Police
– тъй като няма начин преминаването на ГМ семена от една нива на друга да бъде предотвратено, фермерите нямат друг избор, освен да сеят ГМ семена, иначе ги грозят съдебни дела и фалит.

gmo_corn

Друг довод на въпросния професор от предаването беше, че за благото на българското селско стопанство са необходими полеви опити на ГМ сортове, разработени от български учени , но това не означавало, че щели да се отглеждат в последствие масово. Е , за какво трябва да се изпитва нещо, ако после няма да се отглежда??

Експертите на министерствата посочиха като основна причина за промените в закона „хармонизирането на бг законодателство с европейското” , за да избегнем санкции от ЕС.

Основната защита на т.нар. „био” култури от заразяване с ГМ гени, чрез вятъра, пчелите и тн природни фактори, беше 30 км буферна зона между едните и другите култури. Тази зона е премахната (защото дефакто нямало достатъчно земя в България и това на практика означавало забрана на ГМО !!!) и ще има други лимити, значително по-малки.
Ако целта на българските власти беше да избегнем санкции от ЕС, но да запазим България свободна от ГМО, трябваше най-малкото да запазят или дори да увеличат буферната зона. Така хем ще сме в синхрон с европейското законодателство, хем площите засети с ГМО , ще са минимални.

Обаче, българските власти не предприемат този хитър ход, а отменят 30 км бариера. Защо? Защото могъщи компании лобират за пространство. На тях им трябва земя и абдали да работят и да купуват все повече и повече пестициди.

Европейците не са будали и не желаят да ядат ГМ храна. С един замах, ще сме тотално елиминирани от малкото пазари, които имаме за био продукция. Няма да има на кой да продадем произведеното, освен на себе си. Оставаме американците, страните от третия свят и ние българите.

mo_gmo1

Това ли е, което искаме? Живот на заем, в затягащата се примка на кредити, изправени пред неясната и застрашителна перспектива за здравните последици от ГМО (ГМО са в масово производство от едва 13-15 години)? Заслужава ли си рискът, който с лека ръка се каним да предприемем? И дали искаме да играем хазарт с могъщата природа, като се храним например с картофи с протеини на вируси, които убиват колорадски бръмбари ?

Ако продължаваме така, ще дойдат дни, когато войните ще се водят за „животворни”, „истински” семена. Фиаското с глобалното затопляне ще е забравено отдавна в миналото и следващите поколения няма да ни съдят, че сме отделяли СО2 в атмосферата, а затова , че сме отровили храната. Мутантите ще се бият не за нефт, а за истински домат.

Петиция срещу промените в Закона за генетично модифицирани организми (ГМО)

Автор: Марина Илиева

Публикувано в категория: Зелената рубрика, Размисли . Тагове: , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

9 Коментари

  1. кирилка
    Изпратен 05.12.2014 на 10:26

    Явно в България е останал наистина само лол материал щом като не може да разбере кога му се говори за добро!Жалко за прекрасната ни природа!

  2. Марина Илиева
    Изпратен 08.12.2011 на 10:22

    Единственият извод от коментара е, че много знаете, ама няма да ни кажете. :)))) Дайте някой зашеметяващ аргумент “за”, с който да ме разбиете, но не излизайте с номера, че темата е сложна и не може да се обясни с прости думи на мен – “невежата” . Поздрави :)

  3. Neilor
    Изпратен 07.12.2011 на 21:02

    И аз бих искал хилядолетие след създаването на бългаската азбука и петнадесет години след като кирилизацията на компютрите е безпроблемна да можем да пишем и четем на един и същи език, но явно не става.

    Статията е чисто емоционална, на принципа – не го разбирам, значи е лошо. А тези, които го разбират, няма начин да не са лоши, защото не мислят като мене.
    Да, ама не! Невежеството не е аргумент в споровете, а доказателствата от типа “Гледах го на филм” са подходящи за тези, на които четенето им създава проблеми.

  4. българин
    Изпратен 24.02.2010 на 23:35

    Известни творци се включват в каузата „България – свободна от ГМО”
    на митинг-концерт в неделя

    София, 24.02.2010 г.

    Тази неделя, 28 февруари 2010г., пред Храм-паметник „Св.Александър Невски” от 12 до 15 часа ще се проведе голям митинг-концерт под надслов:

    „За България свободна от ГМО!
    Да съхраним земята си чиста и да пазим здравето на нашите деца!”

    Това е поредната гражданска инициатива на родители, подкрепена от фермери, зърнопроизводители, пчелари, биоземеделци, учени и природозащитници.
    Протестът е насочен срещу промени на Закона за генетично модифицираните организми (ГМО), които биха позволили освобождаване в околна среда или отглеждане на ГМО в България.

    Ние настояваме:
    -българските власти да изпълнят препоръките на европейската комисия и да изработят и представят на българското общество политически документ – НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ за развитие на държавна политика и приоритети, която да утвърди България като свободна от ГМО територия;
    -незабавно да се създаде екип с широко гражданско участие за изработването на този документ.

    Инициативата е изцяло гражданска и е доказателство за товa, че българските граждани отстояват правото си на живот и поминък в страната си и бъдещето на децата си в нея.

    На митинга ще вкусите родна българска продукция: зърно, мед, вино, билки, зеленчуци, хлебни и сладкарски произведения от производители на традиционни български сортове, с методите на традиционно и био земеделие.

    В подкрепа на каузата, в митинга ще вземат активно участие и известни български писатели, художници, актьори, спортисти, лекари, учени.

    Засега участие в концерта са потвърдили Елица Тодорова и Стунджи, Камелия Тодорова, Коцето – Калки, Теди Кацарова, Поли Генова, Христо Караславов, Мартин Костадинов, женски народен хор „Елица”, детски хор „Бон – Бон”, вокално студио „Dstars”, Влади Въргала и други. Всички изпълнители участват напълно безплатно в подкрепа на идеята .

  5. Изпратен 24.02.2010 на 21:58

    Това с емоционалната риторика всеки го може:
    http://pi314.ascella.org/2010/02/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE/

    Ама за разлика от тази статия моята е пълна само с верни факти …

  6. chitatel
    Изпратен 12.02.2010 на 2:24

    Тази статия цели да опорочи анти-ГМО протеста и да създаде представа за всички протестиращи като ограничени и неграмотни параноици, които не знаят срещу какво протестират. Добър опит, но неуспешен;-)

  7. Longanlon
    Изпратен 08.02.2010 на 15:17

    Тази статия е наистина рядък пример за малоумие…

  8. Михаил
    Изпратен 08.02.2010 на 12:55

    Борбата на науката с религията е вечна, трудна и неравна.

  9. tzetza blaskova
    Изпратен 04.02.2010 на 23:45

    mislya ,4e tryabva da se obedenim i protivopostavim na GMO i na horata ,koito iskat da ni pri4inqt tova . iskam decata ni da sa zdravi.vqrvam,4e zdraviqt razum tozi put 6te naddelee nad al4nosta i bezotgovornosta na upravlqva6tite.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи