Пътешествие из клетките на Зоопарка

Драги ми пътешественици, сега ще направим едно нестандартно, но пък донякъде смешно пътуване … из клетките на Софийския зоопарк.
Зоологическата градина е една от атракциите в София. Тя е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.
Това е най-старият и най-голям зоологически парк на Балканите, което определено ви подсказва, че за нищо на света не трябва да пропускате възможността да го посетите. Не се чудете защо – зоологическата градина ще ви подари незабравими емоции сред представители на животинските видове от цял свят. Тук те са разделени в няколко сектора, които са хищници, примати, птици, тревопасни, терариум и аквариум. Това означава, че ако някога сте се чудили как изглежда малкия египетски лешояд или черното мангабе, повече няма да се тормозите.

Софийската зоологическа градина е основана доста отдавна, още през 1888 г. с указ на княз Фердинанд, така че освен най-стара на Балканския полуостров, тя е една от най-старите и в цяла Европа. Животните в нея не са толкова стари, но пък за сметка на това са доста – тук можете да откриете 1113 екземпляра от 244 вида, като сред тях дори има редица природозастрашени видове, които едва ли можете да видите другаде. Не говорим за заек, вълк или лисица, но истината е, че ако искате да видите и някое от тях, това е напълно постижимо и в града, благодарение на зоопарка.

При откриването й, тя не е разположена на сегашното си място, а в бившия царски дворец. Първата поява на животинска експозиция се представлява от черен картал. Животинската колекция бързо се разраства, поради интереса на цар Фердинанд към колекционирането на диви животни. Той се интересувал особено от птици. Поради това недълго след възникването на зоологическата градина бил изграден специален павилион, в който били пуснати фазани. Следващото попълнение на зоопарка бил елен, а след него в градината трябвало да се поместят и двойка кафяви мечки. Територията, с която разполагали се оказала недостатъчна, поради което царят определил за целта част от бившата ботаническа градина.

По това време теренът на ботаническата градина се намирал в края на града. През средата на терена, отреден за развитието на бъдещата зоологическа градина, минавало сухото корито на един от притоците на Перловската река. На терена имало само една стара сграда, която се използвала за складиране на зеленчуци и семена. Сградата била преотстъпена на бързоразвиващата се зоологическа градина.
Продължило обогатяването на животинската колекция. Интересите на царя се насочили и извън рамките на България. През 1892г. в зоопарка били докарани първите два лъва. В сграда, в която да се помещават двата хищника, била преустроена дотогавашната сграда за фураж и зърно. Още през същата година двата лъва дават поколение – едно мъжко лъвче.

През 1893г. за управител на софийския зоопарк бил назначен орнитологът д-р Паул Леверкюн. Основният принос на Леверкюн е в построяването на голям брой клетки и помощни сгради, които по-късно спомагат за по-бързото разрастване на зоологическата градина. През периода на неговото управление е построена и солидната сграда, в която по-късно биват настанени и първите бели мечки. Три години по-късно на този пост бива назначен дотогавашният главен ловец на двореца Бернард Курциус. Той пристига в България заедно с цар Фердинанд. Курциус остава на този пост в продължение на над 40 години.

През 1894г. е построен първият басейн на територията на зоопарка. Тогава басейнът е зает от няколко розови пеликана. През същата година е докарана първата едногърба камила. През 1894г., както и през следващите години са разширени значително колекциите от птици и бозайници. През 1895г. е построена голямата куполовидна клетка, предназначена за едрите грабливи птици. През същата година в нея са пуснати и два брадати лешояда. През следващите години броят им нараства значително.

През 1982г. Зоологическата градина е преместена от малкото си място в центъра на столицата на територията на днешната община “Лозенец”, покривайки площ от повече от 360 декара.

Сега зоопаркът е разположен на 15 минути от идеалния център на София и е свързан чрез удобни транспортни връзки с различни части на столицата.
Там се отглеждат огромен брой екзотични животни, както и много животни, които са характерни за българските земи.
Намира се на ул. „Сребърна“ №1, като през летния сезон е отворен за посетители от 9:00 до 19:00ч., а през зимния — от 9:00 до 17:00ч.

Проект, който се очаква да бъде реализиран догодина, предвижда посетителите на Софийската зоологическа градина да могат да погалят и да нахранят животните без решетки и мрежи. Плановете са за създаване на т.нар. контактна зона, където посетителите на зоопарка могат да общуват с питомни и безопасни животни. Там децата, а и възрастните, ще могат да пипнат и да дават подходящи храни на козички, понита, зайци, патици и гъски. Във всеки съвременен зоопарк в света има контактни зони, в които деца и възрастни се радват на близостта си с животните. Това е особено полезно и образователно за децата в градовете.

Създаването на контактна зона е част от образователната програма на Екологичният център за ученици и деца с физически увреждания и психически проблеми. Проектът е на студентка в Художествената академия. Зоопаркът има и други инициативи, които запознават децата с животните и им помага да се почувстват по-близо до природата. Такова е лятното зооучилище, което се провежда всяка година от 1998г. през юни и юли в сградата на Екологичния център. Програмите са създадени на базата на опита и разработки на подобни образователни центрове в зоопаркове в цял свят и включват много игри, възможности за творческа изява и грижи за животните на центъра. През юни програмата е за деца от 7 до 10 години, а по-големите – от 11 до 14 години, могат да се запишат на лятно зооучилище през юли.

Осиновителската програма на зоопарка също помага повече хора да се почувстват съпричастни към обитателите на зоологическата градина. Целите на програмата не се ограничават само до събиране на допълнителни финансови средства за подпомагане на Зоологическа градина – София, а има и голямо социално, възпитателно и културно въздействие. Сред почетните осиновители са съпругата и дъщерята на Симеон Сакскобургготски – Маргарита и Калина, които са осиновили картал и пеликан. Слоницата Артайда пък е под покровителството на екипа на телевизионното предаване “Минута е много”.

А сега ето и нестандартното пътешествие, което ви бях обещала. Посетих зоологическата градина буквално преди две седмици. Наистина си заслужава човек да отдели няколко часа от забързаното си ежедневие, и да си направи „среща с животните”. Разгледайте снимките, посмейте се на коментарите, и защо пък не – първата възможна събота или неделя да не ги видите наживо …

Автор: Ася Митева
Снимки: Ася Митева

Публикувано в категория: П-У . Тагове: , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Един коментар

  1. Изпратен 02.10.2009 на 15:31

    Снимала си хипопотама! Супер :)
    От мен се криеше :(

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи