Пампорово – голямото завръщане

Ако попаднете на събитието „Националният фолклорен събор в Рожен” във Фейсбук, вероятно ще имате поне един приятел, който се е регистрирал за участие. Може би е заради снимката към събитието, изпъстрена с носиите на региона в искрящо червено и жълто на фона на меките полегати родопски склонове, а може би е заради общата симпатия, която Смолян, Рожен, Чудните мостове, Широка лъка и Триградското ждрело предизвикват във всеки, който поне веднъж е бил там… Аз лично, не познавам човек, който да не говори за Родопите с ентусиазъм. Има нещо в мекотата на тази планина, в драматизма от времето на „Време разделно”, в безразсъдната смелост на певеца от „Руфинка болна легнала”, преразказана от Николай Хайтов и в космичната лека тъга на „Излел е Дельо хайдутин” – която не оставя българина безучастен…
А когато говорим за зимата в Родопите, мястото е Пампорово.

България, Пампорово

В началото на всеки зимен сезон скиори и сноубордисти от всякаква възраст и всякакъв опит и предпочитания (често цяла компания от съмишленици) се изправят пред решението: къде и как да прекарат едноседмична ски почивка, плюс няколко уикенда, (а ако може – и новогодишните празници) наситени с адреналина от спускането по снежния склон.

Да изкараш ски уикенд в България, да отделиш денонощие за двупосочно шофиране до Алпите, да вземеш добра пакетна цена през празничните дни на декември, януари и февруари или промоция през снежните мартенски дни – решението поставя пред няколко възможности феновете на зимните спортове през последните години.

Изборът „България” остава окончателно и до днес вариантът за най-бърза и подлежаща на гъвкав план ски ваканция на конкурентно ниска цена, но промените, през които преминаха родните ски курорти сериозно разместиха приоритетите при вземането на решение КЪДЕ.

България, Пампорово

Динамичното развитие на няколкото ски дестинации в страната се превърна в благословение и проклятие за мнозина, промени китното Банско в презастроен призрачен град от частично заети хотели, еднообразни в „алпийския” си дизайн и така гъсто застроени, че прозорците им гледат едни в други, а вечерите в хубавите механи с истинска пиринска капама придобиха неприятен комерсиален привкус. Проблеми с електрозахранването, опашките на главния входен лифт, поддръжката на пистите, скандалите със ски училищата и непригодната за големия трафик от посетители инфраструктура доведоха до силна реакция на „потребителско разочарование” от Банско, което върна фокуса върху двата други големи ски курорта – Боровец и Пампорово, които постепенно възвърнаха и увеличиха притока от скиори и сноубордисти, за които доброто обслужване, нормалната цена на нощувка и състоянието и достъпа до пистите – с една дума – бягството от досадните усложнения, се оказаха решаващи за избора им на родна ски дестинация.

Как Пампорово се завърна на първо място сред българските ски дестинации?
Най-южната точка в региона на Балканите, в която все още могат да се практикуват зимни спортове е добре позната на любителите и професионалните скиори от десетки години и е видяла не едно и две големи спортни събития; писала е историята на родните ски спортове и е неизличима в съзнанието на големите спортисти, чиято кариера е тръгнала именно от Пампорово (да си припомним гордостта и сълзите от радост, които единствената ни златна медалистка от Зимна олимпиада, родената в Чепеларе Екатерина Дафовска, предизвика в Нагано).

Пампорово не е просто ски курорт, той е на първо място ски център с утвърдени традиции и усърдно граден с годините професионализъм в името на любовта към зимните спортове.

България, Пампорово

Сякаш малко притаен и спокоен след смутните времена на прехода, курортът изчака своето голямо завръщане и без много шум отново постави на масата няколко свои силни карти.

Съхранена природа и хотели, скрити сред зеленината на иглолистни гори е първото, с което Пампорово посреща, след ненатовареното от коли движение по маршрута до Смолян, с което достъпа до курорта е благословен. Пространства от гори и поляни (през последните няколко години много от тревните площи в района са специално обработвани по технология, която изравнява и гарантира зеленина през летните месеци) се редуват с естествено вписани в горската среда хотели. Пампорово с целенасочено постоянство работи по екологичната си визия за бъдещо развитие и реално е единствения зимен курорт в страната, за който може да се каже, че заема подобна западноевропейска позиция, ориентирана към съхраняване на природата и натурално вписване на човешката намеса в нея.

България, Пампорово
Не случайно региона на Пампорово и Рожен е избран при построяването на астрономическа обсерватория, за която добрите атмосферните условия са решаващи, а замърсяванията трябва да са сведени до минимум.

България, Пампорово

Почти всички хотели, познати на родителите ви от едно време, са реконструирани и реиновирани, при това, без следи от строителни и довършителни работи, а новите сгради са в тон с общата концепция за съхраняване на природата и достатъчно пространство, в което се „диша” – съществена част от почивката са панорамните гледки към ски пистите, Снежанка и Рожен и тихия зелен шум от елите под прозорците ви. Почивка без досадни усложнения, с една дума.

България, Пампорово

Лифтовете са ненатоварени и с малки изключения (през най-натоварените почивни дни около нова година и националните празници), работят без големи опашки, а достъпът до ски зоната е улеснен през две входни точки (известни още като Ски център 1 (Студенец) и Ски център 2), като по този начин се избягва „тапата”, която се получава при наличие на един основен лифт. Повечето хотели в района осигуряват регулярен транспорт до ски зоната.

Пампорово непрекъснато доразвива и подобрява ски зоната и това е едно от най-големите предимства на курорта. Познатите от години Голяма стена, Малка стена, Път и Южни влекчета са доразвити с множество нови писти, с прибавени и допълнителни километри за каране. Основното ядро нови трасета е от Снежанка в посока Стойките, които са допълнени с три нови червени писти, една синя и две черни. До Стойките вече има бърз ски достъп по писта дълга почти 3 километра. В обратната посока има шестседалков лифт с шлем. В Пампорово работят и над 120 съоръжения за изкуствен сняг.

Кулата Снежанка, един от символите на Пампорово си остава точка на непреходен интерес за посетителите и скиорите в района – тя е отворена за посещения и е най-разпознаваемия символ на ски курорта. Подобно много свои посестрими по света, нейната практическа полза е със залязващи функции, но като туристическа забележителност кулата Снежанка прибавя към популярността на Пампорово.

България, Пампорово, Снежанка

Да, местните са свикнали с нея, да, отблизо тя е просто масивна бетонна сграда, оградена с балкон, но кой може да и устои? Телевизионната кула „Снежанка” е вписана в 100-те национални туристически обекта и е най-фотографирания обект в Пампорово – както от дистанция, така и като опорна точка, от която можете да наблюдавате спираща дъха панорама на Родопите.

Няколко препоръки за добро прекарване в Пампорово:

България, Пампорово

– Денят ви може да започне с кафе в хотел „Дафовска”, където можете и да срещнете самата олимпийска шампионка по биатлон, родена в Чепеларе и избрала да продължи ски традициите именно в Пампорово (кафето, между другото е страхотно). Ако искате да се насладите на гледка от високо, опитайте скай барът на последния етаж в хотел Мургавец, непретенциозен и по джоба на средностатистическиа клиент.

– Двата хотела са на крачка от петзвездния Орловец*****, който е най-доброто предложение за луксозна почивка, ако обичате комфорта, разнообразието от висококачествени услуги и държите на добрия стандарт – в храната, дизайна, условията и удобството. През зимните месеци хотелът предлага пакети, включващи нощувка и изхранване с включена ски карта на цени от €56

– Ако търсите вариант за семейна почивка и искате да улесните престоя си с All Inclusive база за изхранване, разположения в съседство емблематичен за Пампорово хотел Перелик*** – светъл, топъл и уютен хотел, с панорамни гледки към околността и негласен център на най-интересните събития в Пампорово (филм фестивали, награждавания, конференции, апре-ски бар, денонощен лоби-бар – в Перелик е оживено!)

– Спестете от бюджета си за храна на пистите, като резервирате нощувка, която включва бонус хранене на пистата в ресторант Малина – богат обяд на блок-маса; бонусът се предлага към хотелите Перелик*** и Орловец*****

Фън Паркът в ски зоната на Пампорово е добре познат на феновете на силните усещания и истинските сноуборд и ски ентусиасти. Той разполага с единствения в югоизточна Европа халфпайп и разнообразие от ролери, степ-ъп, рокет и флат боксове.

България, Пампорово

– Пампорово е едно от най-подходящите места за стартиращи скиори и сноубордисти. Зелените писти за начинаещи са с удобен за уроци наклон, достатъчно дълги, така че новакът да им се наслади и са оградени от гори и красиви гледки към околностите. За района не са характерни лавини, а за надморската му височина не са типични драстични температурни амплитуди, така че условията за каране са отлични. Пампорово е известен като курортът с най-много слънчеви дни през годината – средно 270! Снежната покривка се запазва над 150 дни в годината.

– Посетете обсерваторията в Рожен – освен че можете да видите как изглежда една астрономическа обсерватория, ще се докоснете и до духа и ентусиазма на изследователите и физиците, за които астрономията е страст и съдба, дори това да ги обрича на ограничения, поради печално известните бюджети за наука в страната.

– Проверявайте често официалната страница на дестинацията за спортни събития и зрелищни ски състезания през зимата и изгодни пакети за вело приключения, конна езда и фестивали през лятото.

– Вземете бонус нощно каране – на нощно каране можете да се насладите и като си осигурите съответната лифт карта, но ако резервирате нощувка в Орловец, то може да е безплатна част от вашия престой. В Пампорово се предлага и карта за първата половина на деня (38 лева, цялата е 53), така че от 8.30 до 12.30 ч можете да карате ски до премаляване, буквално!

– Направете си селфи на кулата Снежанка – достъпът до ресторанта горе е платен (2лв.), но цените на храната и напитките не са високи, а гледката е наистина неповторима. Можете да станете свидетели и на нещо интересно, както екипът към Гугъл, който засне предложение за женитба в началото на 2015-та (вижте повече в посочения линк).

– В Пампорово е лесно да се запишете на ски училище – в курорта няма монопол върху ски дейностите и можете да овладеете изкуството на зимните спортове на истински конкурентна цена.

– Не пропускайте! През лятото Пампорово може да предложи страхотни маршрути за конна езда, пещерен туризъм и добре оборудван велопарк.

България, Пампорово

България, Пампорово

Автор: Ася Ялиева

Публикувано в категория: България . Тагове: , Коментарите и trackbacks са забранени.

Един коментар

  1. Миглена Колева
    Изпратен 23.02.2015 на 17:07

    Двупосочен билет за лифта важи ли за ползване на влековете?

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи