Средновековното селище Робин Худ’с Бей

Заливът Робин Худ’с Бей

Заливът Робин Худ’с Бей (Robin Hood’s Bay) се намира в Североизточна Англия и е част от крайбрежието на Северно море. По протежение на този широк залив има както малки пясъчни плажове, така и стръмни крайбрежни скали.

Но самият залив в никакъв случай не успя да ме развълнува и не бих могъл да го причисля към природните забележителности на Англия. Тук бях впечатлен от друго, а именно от средновековното селище, което носи същото име.

Село Робин Худ’с Бей

Това старинно село е разположено в северния край на едноименния залив. Днес то се е превърнало в популярно курортно селище с множество хотели.


Именно Робин Худ’с Бей (Robin Hood’s Bay) беше първото село, което ме впечатли истински, след като повече от една седмица бях разглеждал източната част на Англия. Защото попаднах между средновековни каменни сгради и тесни калдъръмени улички. Самите сгради бяха чудесно поддържани, а техните миниатюрни входни врати и прозорци бяха украсени с цветя.

Средновековната част от селото е разположена от двете страни на долина, която се спуска към морето. Под старинните мостове протича малка река. По протежение на долината е единствената главна улица, която стига до миниатюрно пристанище на брега.

В страни от главната улица, по която могат да се движат само автомобили с пропуск, са разположени тесни средновековни улички със старинни сгради от двете страни.

В Робин Худ’с Бей са снимани някои от известните английски филми със сюжети от средновековието.

Заливът и селото носят името на легендарния герой от 12-13 век Робин Худ, който е възпят в множество английски балади. Той става водач на група благородни разбойници в Шъруудската гора близо до Нотингам. Тази дружина ограбва богати търговци и раздава отнетото на бедните. С това Робин Худ и неговите смели другари си спечелват народната любов, а техните образи придобиват световна популярност.


Освен в балади, легенди и песни подвизите на тези обичани разбойници са отразени в няколко романа. Най-популярният от тях е „Робин Худ” (1912) на английския писател Хенри Гилбърт. В романа се разказва за приключенията на смелите мъже от Шъруудската гора: Малкия Джон, Отец Тък, Уил Стрелеца, Алън от Долината и техния водач Робин Худ – краля на стрелците с лък. А от филмите на тази тема най-известният е „Робин Худ: Принцът на крадците” (1991) с участието на Кевин Костнър, Морган Фрийман, Мери Елизабет Мастрантонио, Крисчън Слейтър. Както в романите, така и във филмите храбрите герои се борят срещу всички лоши хора за по-добър живот и справедливост, като ограбват богатите за да дадат на бедните.
Разглеждайки това романтично средновековно село непрекъснато очаквах да срещна паметник на самия Робин Худ, но за мое най-голямо разочарование такъв не видях.

А високо над морето и над долината със средновековното каменно село е съвременния квартал на Робин Худ’с Бей. Освен големи къщи, там са разположени и множество малки семейни хотели. Изградения паркинг е малък за да побере всички автомобили на туристите, дошли да отдъхнат на това място.

Скарбъроу

Преди да стигна до Робин Худ’с Бей разгледах Скарбъроу (Scarborough)– популярен морски курорт в североизточна Англия. Това стана предния ден привечер. Така че, успях да усетя и нощния живот, който не се различава от този на почиващите по нашето Черноморие през август. По големия пясъчен плаж вече нямаше много хора, но в морето се къпеха няколко тийнейджъра, което ми беше трудно за възприемане. Не заради студената вода – температурата й беше около 20° и ставаше за къпане. А заради ужасната мърсотия и боклуците, които плуваха във водата. Помислих си, че тези момчета и момичета трябва да дойдат у нас на Черно море за да разберат какво значи да плуваш в чиста и приятна морска вода.

Самият Скарбъроу се намира на 80 километра североизточно от историческия град Йорк и разстоянието се изминава за повече от един час. Разположен е на морския бряг и има два големи плажа с едър пясък.

Старата крапост е построена на хълма над пристанището и се извисява внушително над крайбрежните улици и сгради. Помислих си, че преди 2-3 века шумните ресторанти, барове, игрални зали и дискотеки са липсвали. Тогава градът вероятно е бил много по внушителен и аристократичен с каменните си къщи и крепостта над тях.

Петдесетте хиляди жители на Скарбъроу се увеличават двойно от почиващите там през сезона на летните отпуски. Преобладаващата част от туристите са настанени в големи хотели в страни от центъра на града. Доста на брой са и малките хотели тип B&B – така във Великобритания се означават обикновените хотели, осигуряващи нощувка плюс закуска (съкратено от bed and breakfast). Цените за една нощ в такъв хотел варират между 20 и 60 паунда (30 до 90€).

Август 2007 година
Автор: Валентин Дрехарски
Снимки: Валентин Дрехарски

Публикувано в категория: Англия . Тагове: , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи