51 градуса 55 минути северна ширина, 4 градуса 28 минути източна дължина

Ротердам – винаги съм искала да достигна това забележително пристанище, откъдето векове наред са се разпределяли екзотични презокеански подправки, ароматни южни плодове и всякакви други товари. Тук винаги е присъствала атмосферата на географски пътешествия, преплетени с истински и не толкова реалистични пиратски истории.

Селището е възникнало преди девет века на един от ръкавите на р.Маас в делтата на р. Рейн. През 13в. започват изгражданията от диги и насипи, за да си осигурят хората земя за подслон. Така е и до днес- неуморните холандци продължават да отнемат и облагородяват акватории.

Свежото лято ме обгърна с пристигането в града. Облаците сякаш пробягваха над главата ми. Усещането за нови изживявания на пътешественик държаха неуморно любопитството и бодростта на духа ми. Бях подготвена, че през Втората световна война Ротердам е почти унищожен. Особено разрушителна е била бомбандировката през май 1940 г. и затова днес от оцелелите старинни сгради са настоящето кметство и катедралата Св.Лаврентий. Новото строителство е доминиращото, но необичайното съчетаване на интересни архитектурни приумици надмина всичките ми очаквания.

Кметството

От Кметството ме пое многоцветно и младо хорско гъмжило и се предадох на пулсиращия му ритъм.

Оживен булевард

Неизменните холандски велосипеди бяха навсякъде – грижливо подредени на своите места. Удобни, мобилни, незамърсяващи – с перфектни алеи за тяхното ползване. Даже обмислят за отопление на велотрасетата през студената част на годината.

Ротердам, велосипед

Ротердам, велосипедиНеусетно навлязох и в Алеята на славата. Бях много горда, когато застанах и пред отливката на световноизвестния диригент на Ротердамската филхармония Валери Георгиев. Величия като неостаряващите Скорпиънс, Тина Търнър или Джеки Чан бяха оставили отпечатъци на стъпалата или на ръцете си.

Алея на славата

Алея на славата

С карта в ръка не беше трудно да се озова и в прекрасния Парк, в който освен,че можеш да си устроиш пикник, да спортуваш или просто да помързелуваш, е страхотно и да посетиш поредицата от намиращите се музеи.

Ротердам, парк

Архитектурните решения на новите сгради са забележителни. Респектиращо е високото строителство, а също и съчетаването с малкото останали по-стари фасади, които са реновирани, но със съхранен отпечатък на миналото.

Ротердам, aрхитектурни решения

Ротердам, aрхитектурни решения

Ротердам, aрхитектурни решения

Ротердам, aрхитектурни решения

Ротердам, aрхитектурни решения

Като рекламна картичка са „кубистичните къщи” на известния Пит Блум. Разходката в тях е разрешена за любопитните туристи, а усещането е, че си в друго измерение – толкова нестандартни и несравними са.

Ротердам, кубистична къща

Ротердам, кубистична къща

Часовете се изнизваха на дългия летен ден, времето беше приятно за разходка и се отправих към крайбрежната алея, с размери на булевард. В далечината се открояваше емблематичният за града мост, наречен на името на великия философ и хуманист Еразъм Ротердамски. В главата ми се въртяха някои от неговите незабравими сентенции: за жената, за приятелите, но някак си, точно тук беше най-подходяща за „…мъдростта на природата, която при такова разнообразие е успяла да балансира всичко…”


След този отскок на мисълта до 15-16 в. и завръщането в реалността на 21-ия поех влажния въздух на Маас и продължих пешеходното си изучаване на града.

Ротердам, крайбрежната алея

Ротердам, крайбрежната алея

Ротердам, крайбрежната алея

Останах с надеждата, че при следващо идване, ще успея да видя и разтварянето на Еразмовия мост пред големите океански кораби. Свързващ северната с южна част на града, той е красив и внушителен.

Ротердам, Мост на Е.Ротердамски

Когато съм в морски курорт, на езеро или речно пристанище, задължително се любувам на забележителности, природа и човешки творения и от водата. Така че за мен е притегателна и разходката с лодка. До 2004 година Ротердамското пристанище е най-голямото по товарооборот в света. Сега отстъпва само на Шанхай и Сингапур. Но за нашата Европа си остава най-значимото.

Ротердам, разходка с лодка

На 51 градуса далече и на север от Екватора и само на 4 градуса на изток от Гринуич – това е Ротердам, с неговата впечатляваща история, невероятно географско разположение, пъстри хора и запомнящи се изживявания. А следващия път задължително ще усетя и горещата атмосфера на някой от летните му фестивали.

Автор: Румяна Стоянова
Снимки: Румяна Стоянова

Публикувано в категория: Конкурс за пътеписи "По света" 2012, Холандия . Тагове: , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи