Топ 10 световни забележителности, заплашени от изчезване

Глобалното затопляне, обезлесяването, навлизането на непознати видове на нови територии и растежът на населението на Земята, заплашват съществуването на Световни чудеса на природата. Избрах да напиша за някои от най-застрашените места, които са на прага на изчезването. От тях съм била само във Венеция, за останалите трябва да побързам, преди да е станало късно.

1. Малдивите – Около 1190 малки палмови острова са заплашени от заливане при покачването на нивото на Световния океан. Сега, те се намират само на 1 м. над морското равнище.

Малдиви

Малдиви

2. Ледената шапка на Килиманджаро – Висок 5892 м, Килиманджаро се отличава с ледената си шапка, отстояла на времето повече от 10 000 години, в близост до Екватора. От 1912 г. насам, 82% от леда е изчезнал, заради глобалното покачване на температурите. В момента вече не се натрупва нов сняг около върха. Ако топенето продължи в същите темпове, до 2020 г., от ледената шапка няма да остане нито следа.

Килиманджаро

Килиманджаро

3. Големият бариерен риф – Най-големият коралов риф в Света.
Състои се от около 3000 отделни рифа и 900 островчета. Заема площ от 3000 км. в Коралово море, Австралия.
Над 400 вида корали, 1500 вида риби, 215 вида птици, водни змии, костенурки, китове, делфини живеят и се размножават тук.

Големият бариерен риф

Големият бариерен риф

Най-големият враг на кораловият риф е покачването на температурата на водата.Това предизвиква така нареченото “избледняване” на коралите. В последните години процесът на избледняване и смърт на рифови групи започва да се случва всяка година.
Друг унищожител на рифа е втората по големина морска звезда в Света с показателното име “Корона от тръни”. Тя се храни с полипите на коралите и може да ликвидира огромни площи от тях. Циклично се наблюдава бум в популацията на тази морска звезда, което се свързва със замърсяванията на водата, намаляващи броя на хищниците, които се хранят с нея.

4. Куба – “Да успеем, докато е жив Кастро!”. Това са мислите на много пътешественици, решили да посетят Куба, за да я видят в уникалния и сегашен вид. Старите коли, кубински пури, ром и музика, както и битът на хората в една от последните държави бастион на социализма, заслужават да се видят, преди всичко да се е променило.

Куба

Куба

5. Антарктика (Южен полюс) – Глобалното затопляне топи ледовете на замръзналия континент. Животът на пингвини, тюлени, китове, орки е застрашен.
Антарктика е богата на ресурси. Територията и се смята за общо достояние на човечеството, макар че и до днес има опити за присвояване на острови от страна на някои държави. България е една от малкото страни, които имат база на Южния полюс. Базата “Св. Климент Охридски” се намира на остров Ливингстън и се използва за научни изследвания. Около нея има залежи на мед и сребро, но те не се експлоатират.

Антарктика

Антарктика

6. Река Ян Дзъ, Китай – Най-дългата река в Азия и трета в Света, след Нил и Амазонка. Дълга е почти 6400 километра.
В горите около Ян Дзъ живее застрашената гигантска панда, но части от нейната територия са залети с вода, заради новопостроените гигантски язовири на реката.
Като казвам гигантски, това наистина е така.
От края на 2008 г. започна да функционира електроцентралата на най-големия язовир в Света – Трите клисури. Резервоарът на язовира е с дължина 600 километра.
След като бъдат инсталирани всички турбини, капацитетът му ще е 22400 MW.

Над 1 милион човека са преместени от домовете им по продължението на язовирите, а нивото на водата на някои места е покачено със 100 м. Залети са важни археологически обекти.

Ян Дзъ

Ян Дзъ

Екосистемата на реката е силно застрашена от свлачищните процеси, ускорени от строежа. Отделно водата се задържа и заблатява, като ограничава достъпа на кислород до долните пластове. Изобщо Китай е заплашен от екологична катастрофа, ако не се предприемат мерки за ограничаване на пораженията, нанесени от мащабните промени на региона.

7. Дъждовните гори на Амазония – Джунглата се разпростира на 5,5 милиона квадратни километра. Над 60% от тропическата гора е на територията на Бразилия. Милиони видове обитават Амазония. В нея все още се откриват нови, неизследвани досега животни и растения.

Амазония

Амазония

Засиленото изсичане на гората, за да се освободи място за ниви, за добив на дървесина и за други индустриални цели, е превърнало над 20% от нея в суха савана. Най-лошите опасения на учените са, че е възможно гората да изчезне напълно до 2050 г.

8. Венеция – Градът потъва с около 1 мм на година. През есента и зимата все по-често площад Сан Марко е наводнен. Има много идеи как да се спаси Венеция от наводненията, но засега нито един план не гарантира постоянно решение на проблема.

Наводнената Венеция

Наводнената Венеция

9. Мъртво море – Разположено е на над 400 м. под морското равнище и постепенно пресъхва. Водите на река Йордан (единствен източник на вода за морето), са отклонени за селскостопански цели.

10. Езерото Байкал – Най-старото и дълбоко езеро в Света. Намира се в Сибир. Възрастта му се датира на около 25 милиона години. На места е дълбоко 1500 м.
Дълго е 636 км, широко е между 25 и 80 км. Езерото съдържа над 20% от Световните запаси от прясна сладка вода.
Все още водата на Байкал е толкова чиста, че може да се види през нея на дълбочина до 30 м, но екосистемата е силно застрашена от замърсяванията на индустриалните предприятия в близост.
Тук живеят над 2500 вида растения и животни, повечето от които не се срещат никъде другаде по Света.

Накрая не мога да не спомена за една вече изчезнала архитектурна забележителност – статуите на Буда в Бамиян, Афганистан, издялани в скалите през VI век. Те бяха варварски взривени от талибаните през 2001 г.

Стоящият Буда

Стоящият Буда

Празните ниши след взривяването

Празните ниши след взривяването

Автор: Марина Илиева

Публикувано в категория: Зелената рубрика . Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

4 Коментари

  1. aylllllllin4eeeeeeee
    Изпратен 09.03.2011 на 19:17

    buda: xaaa xaaaaaaa xaaaaaaaa

  2. Ния
    Изпратен 25.10.2009 на 22:41

    Здравейте, аз съм на 13 години и по география имаме за домашно за екологичните птоблеми на езерото Байкал. От 2 часа търсих информация, но почти нище е намерих, твоите думи за езерото наистина много ми помогнаха Мариана, но не ми е достатъчно и моля ако някой знае нещо повече за езерото Байкал да ми каже, защото утре трябва да го предам. Благодаря ви!

  3. Hristo Barbutov
    Изпратен 21.09.2009 на 22:05

    Yanko, spoko, vseki pravi greshki.

  4. EIS
    Изпратен 19.08.2009 на 12:49

    … толкова ме е яд, че човечеството е един паразит, изяждащ донора си !

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи