10 дни в Дубай (част 2)

Към 10 дни в Дубай (част 1)
След двудневните разходки с Big Bus и таксита из Дубай дойде време да видим и поредната част от 8-то чудо на света.
Тръгнахме за Burj Khalifa с Дубайското метро.
Каквито и суперлативи да изкажем за него все ще са недостатъчни, за да опишат красотата и мащабността на този проект.


Построено за рекордно кратко време, разделено на две зони /червена и зелена/ с 29 метростанции по червената зона и 20 по зелената, напълно автоматизирано/ единственият персонал са чистачките, охраната и билетопродавачките/, движещо се над земята в новата част на Дубай, метрото ти дава възможност спокойно да разгледаш по-голяма част от града, пътувайки в комфортна и луксозна обстановка.
Изключителна чистота и ред. Не видяхме блъскащи се хора, люпещи семки или хвърлящи книжки и билети по земята. Нямаше и гратисчии. И колкото да се опитвах да проумея думите на Б. Борисов, че нашите метро станции са най-красивите не успявах, защото Дубайските метро станции, които са под земята наистина са несравними с нашите по пищност и дизайн. Ето и няколко доказателства за това.

Дубай

Това е метро станция Union, на която се пресичат червената и зелена линия.

Дубай

А това е една от надземните станции на метрото, които са еднотипни и се забелязват отдалеч.

Дубай

Купихме си nol Silver Card по 20 дирхама, с тях пътуването е най-изгодно, защото освен, че важат за всички видове обществен транспорт в града- метро, автобуси и водни таксита, с тях пътуването е и по-евтино отколкото с билет.
Те могат да се зареждат всеки път с колкото дирхама пожелаете.
Валидността им е 5 години. Максималната стойност, която плащате за 1 ден е 14 дирхама, без значение колко пъти ще пътувате и на какво разстояние.
Чекирате се и на влизане, и на излизане от метрото, и на качване и на слизане от автобуса, като на излизане автоматично ти отнемат и сума според зоните на пътуване и километрите. Хубавото е, че дори да остане на минус картата, можете да пътувате безпроблемно, а на следващото зареждане веднага ти се отнема натрупаната минусова сума.

За първото си пътуване с метрото се качихме от станцията в Mall of Emirates и слязохме на метростанция Mall of Dubai. Но докато на Мола на Емирствата метро станцията е в самия мол, то в Дубай Мол тя е на около 1,5-2 км. от него.
Има автобус, който е от станцията до Мола и е номер F13.
Препоръчително е да се качите на него, защото разстоянието изглежда малко, но като тръгнеш … покрай нов строеж, през един от паркингите на Мола, за да стигнеш до входа, пред който спира и автобуса и разбираш, че си вървял близо 30-40 минути, а уж е на една ръка разстояние. Ето един поглед точно от автобусната спирка до Метро станцията на Дубай Мол.

Дубай

Още от София си бяхме платили онлайн билети през сайта на Burj Khalifa за 17 часа. Избрахме този час, защото слънцето залязва в 17,30 на 12 ноември. Така щяхме да разгледаме отвисоко Дубай и на светло, и на тъмно.

Цената на билетите е 105 дирхама. Можете да ги закупите и на място ако има свободни места, ала на съвсем друга цена за същия ден – 400 дирхама. Но обикновено в следобедните и вечерни часове всичко е блокирано.
Лесно се ориентирахме в Мола къде точно се намира входа за кулата.
И в 16,45 ни пуснаха да влизаме.

Дубай

Макети на кулата, сувенири, щракане на светкавици и разнородна чуждоезична реч това може да се види във фоайето докато чакаш реда си за асансьора.

Дубай

А той е наистина като стрела. До 124 етаж те изкачва за по-малко от минута – 53 сек. според таймера на камерата. Невероятна скорост, излизаш от него и … светът е буквално … в краката ти. Невероятно е усещането, че стоиш на най-високата точка в света /изключвам планинските върхове/.
Видимостта този ден е чудесна и виждаме целия Дубай на повече от 15-20 км. разстояние. Не зная дали с думи може да се опише усещането от тези красоти, които се разкриват пред очите ни. Фонтаните,

Дубай

Бурж Ал Араб, небостъргачите по Sheikh Zayed Rd., изкуствените острови The World и Jumeirah Palm Island.

Дубай

Спираща дъха ти красота.
Сигурно и на единия ни фотоапарат тези красоти му дойдоха в повечко, защото както си снимаше така и се развали. Нали знаете, че винаги така става. В най-неподходящото време…

А залезът на слънцето в Дубай наистина е фантастично красив.
Имахме възможност два пъти да го наблюдаваме от високо.
От кулата и след 2 дни от Skyview bar на последния етаж на Burj Al Arab.
Удивителна красота!!!

Стояхме около час на At The Top и в 18ч. стремглаво се спуснахме надолу от върха, защото започваше другата голяма атракция на Дубай мол. ФОНТАНИТЕ!!!
Излишно е да казвам, че както Burj Khalifa е най-високата сграда в света, Dubai Mall е най-големия мол в света, така и Фонтаните на Дубай мол са най-високите в света.
В Дубай номер две не познават. Там всичко е направено така, че да е номер 1.
Огромни по площ, с много възможности да ги наблюдавате. Или от площада пред тях, или от многобройните заведения и кафенета на първия и втория етаж на Мола, или от съседния Адрес хотел. Откъде и да ги гледате обаче гледката е фантастична.
Три вечери поред където и да се намирахме в Дубай се качвахме на метрото и бързахме да ги видим. Толкова са красиви и атрактивни.
На всеки 30 мин. ги пускат по веднъж. По една мелодия/ от арабска, през класическа, до световните съвременни хитове/, с разноцветни светлини и на височина десетки метри. Грандиозно и красиво. Нещо, което наистина няма къде другаде да видите в такъв мащаб.
Също толкова грандиозно и красиво нещо е и Dubai Mall.

Дубай

Отворен през ноември 2008г. с над 1200 огромни магазина. С една невероятна Fashion Avenue, която започва с шикозното Armani Dubai Caffe/ в него освен мъже и жени в национални арабски носии други посетители не видяхме в нито една от трите вечери, предполагам, че е заради цените му/, и на чиято красота и пищност могат да завидят всички световни столици на модата, с луксозния си Gold Souk, с Dubai Aquarium & Underwater Zoo,

Дубай

с простиращата се на два етажа огромна Dubai Ice Rink,

Дубай

с една необикновено романтична и уютна The Grove. С десетките си изискани ресторанти и непретенциозни кафенета, с безбройните си забавления, разположени на 4 етажа с безброй разклонения, Дубай Мол може да те накара да останеш в него с дни и да пак да не успееш да го разгледаш.
Май единствения подход към някоя от забележителностите му, който запомнихме след около общо 12 часа, прекарани в него, бе от входа, на който спира автобуса от метрото до Фонтаните и обратно.
Както и необикновената, привличаща като магнит Fashion Avenue. Лошото бе само едно, че в Дубай мол цените са на световно ниво, затова и пазарувахме в по отдалечените и спокойни молове като Дейра сити център.
За наш късмет по това време от 2 до 29 ноември имаше изложба на Салвадор Дали “Treasures of DALI” с някои от най-известните му скулптори, които те посрещаха още на централния вход.

Дубай

До 22 ч. тази съботна вечер се наслаждавахме на шоуто на Фонтаните и красотите на Дубай мол и побързахме изморени от толкова много преживявания да се качим на автобуса към метрото. За наше нещастие обаче на излизане от Мола, на един от завоите шофьора блъсна спряло такси. След близо 10 минути нареди всички да слизат и отпътува в неизвестна посока. Ами сега!!!
Вече беше към 23 часа и тъй като е тъмно не можем да се ориентираме къде точно сме. Тръгнахме уж в посоката, в която е метрото, но след около 500 м. един човек ни каза, че няма как да стигнем така до него и да се връщаме обратно към спирката в Мола.
Хайде обратно пеша и след половин час отново се качихме на автобус.
За наш късмет се качи и контрола, който спокойно и без да бърза /за наш ужас, че ще изпуснем последното метро/ провери картите и билетите, свали нередовните пътници /туристи/ и автобусът потегли отново /същата контрола се качваше за проверка и в следващите вечери, в които бяхме там/.
Успяхме все пак да хванем последния влак и благополучно да се приберем в 00,30ч. в Мола на Емирствата, а оттам до хотела ни са 2 мин. пеша.

Mall of Emirates на пръв поглед е много по-скромен и малък от Дубай мол. Но само на пръв поглед.

Дубай

Като се поразходи човек из него открива също толкова много забавления и магазини на всички световни марки.

Най-забележителна разбира се е Ски пистата, която е едно наистина огромно и впечатляващо съоръжение. С поддържана температура от -4 градуса, със ски влек и писта за спускане с доста стръмен наклон, с няколкото улея за шейни за децата и с безброй още изкушения тя е наистина нещо, което впечатлява и събира погледите на туристите.
Навън е 30 градуса и само на две крачки от горещината попадаш в снежен оазис- бял и магнетичен. Истински рай най-вече за тинейджърите, /които се спускаха със ски и сноубордове/ и децата, а и за всички които посмеят да се разделят с 200 дирхама за вход. Ние сняг сме виждали колкото искаш затова и най-много се радвахме в Mall of Emirates на десетките заведения за бързо хранене, в които на съвсем приемливи цени можеш да се нахраниш. McDonald’s, KFC, Subway, Pizza hut от познатите и в България вериги.
Но нашия фаворит бе Panda Chinese, в която само за 25 дирхама хапвахме огромнаааа порция спагети с три различни вида меса към нея по избор, приготвени от истински китайски готвачи. В Mall of Emirates се намират и два от най-известните и добри хотела в Дубай- Кемпински и Pulman.
Тук спокойно, както и във всеки Мол можете да обменяте валута на курс 1 долар за 3,65-3,67 дирхама.

Настъпи и третото утро от пребиваването ни в Дубай. 13 ноември 2011год. Неделна почивна сутрин в България.
Обикновен, делничен, работен и горещ ноемврийски ден тук – в 8-то чудо на света.
Всъщност за нас очакван с нетърпение, защото целия ден щяхме да прекараме в едно от най-прекрасните кътчета за забавления. Aquaventure на Atlantis Palm Jumeirah.
Затова и набързо закусваме с препечени филийки и току що изпечени кроасанчета, събираме чантата с аква обувките /необходими са ни за водните пързалки/, банските, кърпите, очилата, не забравяме кремовете против изгаряне и се мятаме на първото такси, което се мярка пред погледа ни.
Всъщност не е хубаво така да се мятате без да сте наясно с посоката на пътуването си, защото повечето от пътищата в Дубай са еднопосочни и ако Ви домързи да пресечете от другата страна в правилната посока на движението може да се наложи да пропътувате няколко километра до първото възможно обръщало, а това ще се отрази и на сметката Ви.

Само след 10 на минути наближаваме един от най-привлекателните изкуствени острови в Дубай- Palm Jumeirah.
Имате две възможности да достигнете до него. Първата е с кола, която ще Ви откара директно до хотела. А втората е с моно релсовия влак, който се движи от сушата по стъблото на Палмата и достига точно до входа на Aquaventure на хотел Atlantis on The Palm. Два са хотелите от тази световна верига. Първият е на Бахамите, а вторият тук на изкуствения остров.

Дубай

Смайваща архитектура, която привлича хиляди посетители всеки ден, дошли да видят отблизо и да се снимат на фона на хотела.
Ако сте гости на хотела то тогава входа ви в аква парка е безплатен. А ако сте външни посетители плащате 200 дирхама. И можете да ползвате всички водни атракции в аква парка, да плажувате на 700-метровата плажна ивица. Да ползвате шезлонги навсякъде в комплекса. Срещу допълнителни 30 дирхама можете да наемете кърпа, а шкафче за още 40 дирхама, в което да оставите личните си вещи.
За 55 дирхама можете да получите обяд, а за 40 дирхама сувенирна чаша, с включена в нея една безплатна газирана напитка. След това само срещу 5 дирхама можете да си доливате чашата.

Между другото тук на входа на аква парка охраната е по-голяма отколкото в метрото. Проверяват всички чанти, за да не се внасят храна и напитки в комплекса.
Все пак туристите трябва докрай да се изцеждат!
А цените в комплекса са наистина като за 5 звезден супер луксозен хотел, какъвто е Палмата. Докато в Карфур в моловете бут.мин. вода 1,5 л. е 1 дирхам, в хотела 0,5 л. е 2 дирхама, то тук малката мин.вода е 15 дирхама, затова няма да съжалявате ако успеете да надхитрите охраната на входа и си вкарате поне бутилчица вода.
Освен за входа на аква парка можете да си купите билет за още 100 дирхама и за огромния океанариум The Lost Chambers, в който живеят над 65 000 морски обитатели. Акули, скатове и десетки, десетки други риби, коя от коя по-красива. Но океанариума можете да наблюдавате и от самите пързалки, като някои от тях минават през него, разсичайки го на две.

Другата голяма атракция в парка е Делфинариума и възможността да плувате заедно с делфините в тяхната лагуна. Ако обаче си спестите тези 890 дирхама може да им се любувате от малко по-далечно разстояние.

Влизайки в Aquaventure на ръката ви слагат гривна с чип и тя е вашата касичка.
Всичко, което консумирате вътре ви се таксува на нея, и на края на изхода плащате наведнъж всичко. Влизайки в аква парка човек онемява, защото вижда как в пустинята и на изкуствено създаден остров е изграден рая. С много зеленина, с богата и екзотична растителност, с безброй водни атракции за всички възрасти.

Дубай

Ние влязохме в 10 сутринта и така и не разбрахме кога е станало 4 следобед.
Първо се возихме на мързеливата река /Lazy river/, която на много места става Rapids river. Това е един канал, който е дълъг близо 4 км. С много разклонения, по които можеш да тръгнеш, с водопади и бързеи, които изневиделица изникват и те запокитват в нови и нови улеи, и ако не внимаваш можеш да се потопиш в самата река. За радост на всички на всеки 50 м. има спасители, които бдят за Вашата безопасност и Ви направляват ако се загубите в безбройните разклонения на реката. Пропуснах да кажа, че по реката и по всички други пързалки, с изключение на най-екстремното спускане от върха на пирамидата Зиккурат се спускате с едноместни или двуместни водни пояси, което увеличава десетократно удоволствието.

Дубай

Всички водни пързалки са събрани в една огромна пирамида на четири нива, наречена Ziggurat. Като всяко следващо ниво е все по-екстремно. Някои от пързалките преминават и през океанариума, и покрай вас гордо плуват акули и скатове.

Дубай

Има и смелчаци, които срещу допълнително заплащане с водолазни костюми влизат при тях, не зная дали има изядени, но докато бяхме там при акулите имаше трима човека.

Дубай

Най-екстремното спускане е The Leap of Faith или Скок на вярата, почти отвесно спускане без пояс по гръб от върха на пирамидата право надолу. 27,5 м. височина и 61м. дължина, които се изминават за около 7сек. С невероятна скорост катапултирате през стъклен тунел покрай през акулите и изскачате на повърхността.
В повечето от екстремните спускания има и много тъмни тунели с различни виражи и единственото, което усещате е бученето на водата и неистовите писъци на спускащите се в бездната.
След първото спускане, в което се чудиш дали ще се приземиш цял или на части нищо не е в състояние да те откъсне от пързалките и в продължение на три часа непрекъснато се спускахме от Shark Attack, Голямата вълна, Shamal, Водопадите, Върха на пирамидата и останалите скоростни екстремности.

След като останахме без сили от толкова много вода и емоции мързеливо се отпуснахме на плажната ивица, като пред очите ни се разкриваше великолепната архитектура на хотела, безкрайно зелената градина и на отсрещния бряг величавия силует на Бурж Ал Араб, който в понеделник щяхме да посетим. Нито една вълничка, и нито едно облаче не смущаваше спокойствието ни в следващите няколко часа. Всъщност облаче-бяло и пухкаво видяхме едва на 4-я ден. Безкрайно синьо небе, това е което виждаш през целия ден.

Дубай

Към 15 часа се запътихме към последната атракция, която не бяхме видели – Делфинариума. Разположен на огромна площ в една лагуна той е истински оазис на спокойствие и хармония. Едва ли може да се види нещо по-прекрасно от прегръдката на дете и делфин …

Дубай

След като се налюбувахме на игривите делфини се отправихме с нежелание към станцията на моно релсовия влак, за да отпътуваме от Рая.

Дубай

Доста желаещи има да пътуват с него, въпреки високата му цена. Едно такси ще излезе поне два пъти по-евтино отколкото билета само за 1 човек. Билетът е рекламна пластина /като кредитна карта/, която остава за спомен на притежателя и. И е доста по-скъп от нормалното. 15 дирхама в едната посока, но гледката, която се разкрива, пътувайки от хотела към сушата по стъблото на палмата е уникално красива и запомняща се…

Така премина най-веселия и екстремен ден от престоя ни в Дубай.
Слънцето вече залязваше, а това означаваше, че ще бързаме отново към Дубай мол, където за поредна вечер ни очакваше Шоуто на Фонтаните.
А утре, утре ни предстоеше среща с Бурж Ал Араб.
Още от София бяхме направили онлайн резервация за следобеден чай в Skyview bar на 200 м. височина в единствения 7-звезден хотел в света. Един от символите на новия Дубай…

Към 10 дни в Дубай (част 3)

Автор: Росен Желев
Снимки: Росен Желев

Публикувано в категория: Дубай . Тагове: , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

3 Коментари

  1. dalina
    Изпратен 06.11.2014 на 23:11

    predi mesetc se varnax ot Dybai,tolkova krasota na edno miasto ne biax vijdala mnogo ot mestata sam gi posetila no sega se vra6am otnovo za da posetia mestata na koito ne sam xodila.Posetete tova ekzoti4no miasto.Zaslujava si.unikalno

  2. Марина Илиева
    Изпратен 17.02.2013 на 13:26

    Здравейте Елизабет,

    Има продължение. Забравила съм да сложа линк към следващите части за разказа.
    10 дни в Дубай (част 3) – https://poblizo.com/?p=22443

    10 дни в Дубай (част 4)- https://poblizo.com/?p=24943

  3. Елизабет Алекова
    Изпратен 17.02.2013 на 12:45

    Ама защо няма продължение..? Разказвате толкова увлекателно и в същото време просто и ясно за тези, които наистина се интересуват от пътуване в Дубай. Моля, продължете пътеписа!

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи