Новогодишно приключение в Бали и Куала Лумпур

Малайзия и Индонезия – традицията среща модерна Азия

В очите на туриста Азия и районът на Малайзия и Индонезия съчетава два свята – високотехнологичните производства и самобитната култура на югоизточна Азия с нейните хиляди индонезийски острови, единият от които – остров Бали си е извоювал име на световна туристическа дестинация. Тази необичайна комбинация е залегнала и в националното мото на Индонезия – „Единство в различията”, а различията на територията на двете държави, обитавани от повече от 300 различни етноса, говорещи над 700 различни езици и диалекта са видими и съжителстват заедно с успех.

Нова година в Бали

Югоизточна Азия е неизбежно повлияна от културата и присъствието на големите съседи Индия и Китай, страни с древни религиозни и философски възгледи и практики, пренесени и в района на Индонезия и Малайзия. Но и тук будизмът и ислямът не са приети безусловно и изцяло и многообразието поставя своя отпечатък – древните племена обитавали района оставили свои митове и вярвания за духовете, човека и природата, които съчетани с останалите световни религии определят смесеното население на тази част на Азия като редовно практикуващо разнообразни духовни практики на ръба на суеверието, с десетки ежедневни ритуали, гарантиращи успех и щастие.

Нова година в Бали

За европейския турист, дошъл да опита от екзотиката на остров Бали е нужна тази предварителна подготовка за един различен свят, в който примирението и вътрешната хармония са отличителна черта на лицата, които ще срещнете по пътя си.

В Бали можете да забравите точните часовници, хапещия студ, напрягащия тон на новините, звъна на алармата в осем, списъка със задължения, дебелите дрехи и дори критичния песимистичен мироглед, с който много хора започват деня си. Тук е мястото да забравите за неща като време, дълг и рутина, защото не друг, а обикновения човек на улицата в Бали е истински пример за живот извън механичната обществено ориентирана отговорност и стремежа за просперитет. За обикновения балиец хармонията с духовния свят и бягството от стреса са вътрешно убеждение.

Нова година в Бали

Тази зима духовното и практичното, свръхмодерното и традицията се срещат в една екзотична новогодишна екскурзия, пътешествие, разделено на две части – почивка на остров Бали и среща с модерна Азия в Куала Лумпур.

Няма да откриете големи разлики по хоризонтала между Нуса Дуа, Бали и Куала Лумпур, столицата на Малайзия. Двете страни споделят обща история, сходен език, общо религиозно влияние и дори същата кухня. Приключението тази нова година е скрито в контраста между релаксиращата екзотика на остров Бали с пълната отмора на белите плажове с лазурно сини води и активната почивка в столицата на Малайзия, с туристическа обиколка сред азиатското чудо на съвременното строителство и екскурзия до пещерите Бату.

Куала Лумпур е най-евтиния мегаполис в света.
Обявен за шестия най-посещаван от туристи град в света, Куала Лумпур, без да е нискобюджетна дестинация, е раят на ниските цени – ресторанти, хотели, нощни заведения и интересни места са напълно достъпни за българите с ограничен бюджет, а петзвездните хотели предлагат удобства и услуги толкова евтино, че много европейци и северноамериканци се настаняват там, използвайки всички удобства, вместо дългосрочна квартира.

Нова година в Куала Лумпур

В града няма световно известни забележителности, но за непривикналия на Азиатските мегаполиси турист на всеки ъгъл се предлагат необичайни за европееца гледки и преживявания – от хрупкавите хлебарки в кесийка, до улични танцови спектакли. Доскоро най-високите сгради в Азия – кулите близнаци Петронас и гигантския Световен търговски център Путра озаряват нощта със стотиците си светлини, докато Куала Лумпур продължава да се разпростира надлъж и нашир поглъщайки бивши села-съседи и нови и нови пространства от заобикалящата го сухоземна част.

Екскурзията до Куала Лумпур тази нова година включва посещение на пещерите Бату – красиви варовикови пещери, най-известното будистко скално светилище извън Индия. Зоологическата градина и птичия парк са богати на животни и птици, много от които ще видите за първи път.

Остров Бали с Нуса Дуа

Полуостровът Нуса Дуа е известен с елегантните и луксозни хотели, построени в тази райска част на Бали, поддържани по западен стандарт, с чистота и обслужване, достойни за категорията си от много звезди. За някои туристи, търсещи автентични преживявания, Нуса Дуа е твърде европейски за категорията „екзотична почивка”, но за гостите на курорта белите пясъци и палмите на брега са достатъчно автентични за съвършената ваканция на остров Бали. Близките балийски села и крайбрежни рибарски квартали са живописни места за разходка и отбелязването на календарната нова година е повсеместен повод за празник по балийски – с танци, песни и водопади от екзотични цветя.

Повече за тази екскурзия – Нова година в Бали и Куала Лумпур – последни записвания.

Публикувано в категория: Бали . Тагове: , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи