Манастирът Латрун

Този пътепис участва в конкурса “По света” 2011
Подкрепете автора, като гласувате с фейсбук бутона “харесва ми” в края на статията. Вашият глас има значение за наградата на публиката!
***

Манастир Латрун или Манастирът на мълчаливците се намира в югоизточната част на долината Айлон, между Тел Авив и Йерусалим.

Манастирът Латрун

Манастирът Латрун

Построен е през 1890 г. от монасите траписти на абатството Сент-фон (епархия Мулен, Франция). В началото на 19 век през Наполеоновия период на Обетованата земя в землището на манастира е присадено лозе за вино. Там се е намирала крепост на кръстоносците, построена близо до селото, от което е родом “добрия разбойник”, познат от евангелието на Лука, съжалил Исус за страданията, които понасял на кръста.
“39. Един от увисналите на кръста злодеи го хулеше и казваше: Ако си Ти Христос, спаси себе си и нас.
40. А другият в отговор го смъмри, като каза: Дори от Бога ли не се боиш, ти, който си под същото осъждане?
41. А ние сме осъдени справедливо, защото получаваме заслуженото според делата си,
но Тоя нищо лошо не е сторил.
42. И отговори му Исус: Истина ти казвам: днес ще бъдеш с мен в рая”.
(Лука 23:39-42)

Името на манастира произхожда от латинската дума за разбойник “latro”.
Монасите му спазват обет на мълчание, хранят се с вегетарианска храна, занимават се със селскостопанска работа, обработват насаждения с винени сортове грозде и маслинови дървета.

Името на монасите траписти произлиза от манастир La Trappe. Абатство Трап е основано във Франция през 1140 г. Имало е и добри, и трудни периоди. През 17 век Арман-Жан ле Бутил дьо Кансе /1636-1700/ предприел много реформи в ордена, включително възвръщането на дисциплината, обичаите и стария Бенедитски устав. Пълното име на ордена станало: Ordo ciserciensium strictoris observantiae, а разцветът му бил през 19 век.

През 2002 г. орденът включва 169 манастира, от които 100 мъжки и 69 – женски, като във всеки има по около 25 монаха.
Желаещите да дадат монашески обет преминават 3-годишен задължителен изпитателен период, в който се разбира дали отговарят на изискванията за монашество: влечение, способност и призвание. Монасите полагат обет за мълчание и за необходимите обяснения ползват ръцете си. “Вино” се обозначава като показалецът се допира до носа. За тях мълчанието е благо, с което не биха се разделили.

В манастира има трапезария, обслужвана от доброволци от Франция и Германия. В двора е експонирана археологическа колекция, включваща и надпис от гроб на римски легионер.

Манастирът Латрун

Манастирът Латрун

Църквата е посветена на Богородица.

Манастирът Латрун

Манастирът Латрун

В манастира има зала с отлична акустика, в която се провеждат концерти с класическа, камерна и др. музика.

Монасите траписти работят много и стоките им са образцови, с доказано качество: зехтин, вина, бренди, ликьор, сосове, мед и др., които се продават в самия манастир и допълват приятната атмосфера.

На входа на Манастира е построен обелиск, на който са изписани мъдрости на представителите на трите моноистични религии: юдаизъм, християнство и ислям, крепели хуманизма на хората през вековете: “Човекът ще пребъде във вярата си.” Раши /1040-1105/, един от големите тълкуватели на Тана”х и Талмуд.
“Сърцето ми е склонно да прости след позволение.”

Бернар дьо Каларбо (основател на трапистите): “Да посягаш на евреите, това е като да посягаш на зеницата на Йешуа”.

Цалах А-Дин (1137-1193) Важен боец на исляма: “Той беше последният от щедрите”.

Манастирът Латрун

Манастирът Латрун

В духа на общите духовни ценности и преродената добродетел в лицето на разбойника, съжалил Исус за страданията му, напускаме приятния Манастир Латрун, където сред тишината на монасите може да се чуе приятна старинна музика и да се почуства аромата от добре поддържаните градини.

Автор: Дора Дабаш
Снимки: Дора Дабаш

Конкурсът за пътеписи на Poblizo.com – “По света” 2011 е подкрепен от Jabse.InK

Публикувано в категория: Израел, Конкурс за пътеписи "По света" 2011 . Тагове: , Коментарите и trackbacks са забранени.

4 Коментари

  1. Румяна Вучкова
    Изпратен 16.09.2011 на 11:31

    Много приятна изненада от този пътепис! Имах възможността да посетя това място преди 20 години и бях очарована. Имаме невероятни снимки с цялото семейство, но за съжаление не са с цифров апарат и не са качени на компютър. Действително обстановката и атмосферата са страхотни! Браво на Дора Дабаш!

  2. Stefka
    Изпратен 12.09.2011 на 21:47

    Дорче , винаги съм считала ,че ти си будител от най-висока класа, независимо къде се намираш. На тази планета има толкова много прекрасни места и толкова малко ентусиасти като теб, които да пишат за тях.Пиши ,пиши, пиши за да четем ние….. Всъщност ,може би много хора искат да пишат ,но ти пишеш незабравимо . Дори когато разказваш за тях, често човек има усещането , че е бил там !Бъди жива и здрава и ни радвай все така !Целувки!

  3. Ламбриян
    Изпратен 09.09.2011 на 19:50

    Доре, както винаги си невероятна и много полезна!
    ПОЗДРАВЛЕНИЯ !!!
    Продължавай все така…………………………….

  4. Тотю Тотев
    Изпратен 09.09.2011 на 13:08

    Браво на Дора Дабаш!!!

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи