Алхамбра – ислямското бижу на Андалусия

Алхамбра /от арабски Ал Амбра – червена/ е мавърски дворцов комплекс с разкошни градини намиращ се на един хълм /Серро де ла сабика – Червеният хълм/ в подножието на Сиера Невада над гр. Гранада. Построен е от маврите и там са живели последните емири.

След прогонването на маврите от испанските земи дворецът е бил забравен, за да се възроди в пълния си блясък през 20 в. като музей.

Алхамбра

Алхамбра

Комплексът се състои от крепост, дворци и градини. Вижда се от целия град Гранада, а гледката от него към стария квартал Албаисин и към планината е незабравема.

Гледката към стария квартал Албаисин

Гледката към стария квартал Албаисин

Посетих това място през есента на 2009г. Когато видях, че е предвиден половин ден за разглеждането му доста се замислих, какво пък толкова ще правим там? Не може ли да го обиколим по-бързо и да видим и нещо друго?

Алхамбра

Алхамбра


Оказва се, че колкото и дълго да се обикаля това архитектурно чудо, времето не стига. Ако имах време, бих прекарала там цял ден. Има какво да се види. И е по-добре да се посети с екскурзовод, поне първия път. Избягва се лутането и търсенето. А и колкото и да си информиран от интернет или от книги и брошури, те разказват и различни местни предания и легенди за събития от преди векове, които няма от къде да се прочетат. Наблягат и на някои, на пръв поглед маловажни детайли, с голямо значение, които сам човек една ли ще забележи.

Алхамбра

Алхамбра

Дворъцът е построен през 14 в. от мавърската династия Насриди и е в типичен ислямски стил. Има няколко сгради по на два етажа с вътрешни дворове, шадравани и градини. Залите на дворците са украсени със сложни филигранни елементи от дърво и специална каменно гипсова смес.

Навсякъде се вижда надписът „Само Аллах побеждава”, девизът на династията, вплетен по невероятен начин в различните орнаменти на украсата. Толкова са красиви и съвършенни, че неволно ги докосваш да провериш дали са истински. От вякъде лъха на разкош и разточителство. Всичко толкова прилича на декор от исторически филм или от приказка на Шехерезада. А всъщност там наистина са живели хора…

Алхамбра

Алхамбра

Това е било последната твърдина на Маврите в Европа, последният освободен град. Местните хора казват, че емирът е бил така запленен от това красиво място, че бил готов да умре, но не и да го напусне. Като във всеки ислямски дворец има зали за гости, официални зали, помещения за емира, за семейството му за жените, за слугите, безброй коридори, тайни пасажи и стълби. Разказват се какви ли не истории за живота на емирите и съпругите им, любовни драми и кървави разпри. Кое е истина и кое мит, едва ли някой знае.

Алхамбра

Алхамбра

И всяко помещение е с плетеници от фигури по стените, таваните, прозорците, ниши с разноцветни плочки и задължителните вътрешни дворове с водни площи със зелена спокойна вода. И всичко това всред изумителни градини с палми, розови храсти и много красиво аранжирани цветни лехи, носещи прохлада в горещите андалуски дни.

Алхамбра

Алхамбра

До дворците е изградена сложна водопроводна система с иригационни съоражения от Сиера Невада. Тя е била едно от най-строго охраняваните места в комплекса. Нали ако няма вода няма живот и крепостта става лесно превземаема.

Алхамбра

Алхамбра

В стари времена около двореца е имало овощни и зеленчукови градини, в които са отглеждало всичко необходимо за изхранване на живеещите в двореца важни особи. Днес те са възстановени в автентичен вид. Над тях е построен един по-малък дворец с уютен вътрешен двор с правоъгълен шадраван, фонтани и пълзяща растителност по стените.

Алхамбра

Алхамбра

Алхамбра

Алхамбра

Алхамбра

Алхамбра

На втория етаж има галерия с неповторим изглед към Албаисин. Градът е сякаш в краката ти с белите си къщи прорязани от тесни подобни на процепи улички и тук там стърчащи зелени кипариси. А над тах, във високата част на едно открито място цял квартал от вкопани в земята домове.

Албаисин

Албаисин

И там не живеят пещерни хора или бедняци, не… а предимно изтъкнати художници и артисти. Може би мястото ги привлича, заради изумителната гледка към Алхамбра. Казват че в тези жилища през горещите андалуски дни е хладно, а през меките зими лесно се отоплява. Има и друго, купуваш примерно 50кв, а колко прокопаваш после никой не знае. Има вода, ток, телефон, интернет, кабелна телевиция и всички съвременни удобства, но няма прозорци.

И когато мислех, че съм видяла всичко пред нас се ширнаха в пълния си блясък прословутите градини Хенералифе. Гледката беше невероятна, а преживяването да се разхождам из тях – неописуемо.

Градините Хенералифе

Градините Хенералифе

Чимширени алеи, сенчести тунели и лабиринти, розови храсти, басейни с водни лилии и фонтани и цветя, цвета, цветя… Червени, розови, бели оранжеви като жив пърстър килим. Дълго седях на една пейка под сянката на храстите, слушайки ромонът на водата. Навсякъде около мен цветя, зеленина, вода и невероятен птичи концерт. Времето там минава неусетно и човек постепенно губи връзка с реалността.

Градините Хенералифе

Градините Хенералифе

А изгледът от алеята на ръба на скалата е главозамайваща. Насреща, като на длан е двореца Алхамбра с жълтите си и червени стени. Под него е бяло-зелената Гранада и над всичко се извисяват снежните върхове на Сиера Невада.

Алхамбра

Алхамбра

Но всяко хубаво нещо има край. Приказката Алхамбра също свършва. Времето премина неусетно. Не ми се тръгваше от това райско кътче. Не можех да откъсна очи от тази неземна красота и си обещах отново да се върна, някой ден.

Автор: Милена Симеонова
Снимки: Милена Симеонова

Публикувано в категория: Испания, Конкурс за пътеписи 2011 г. . Тагове: , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

9 Коментари

 1. Milena Simeonova
  Изпратен 10.02.2014 на 11:34

  Здравейте Веселин,
  От Севиля се пътува до Гранада, не е далеч. Има влакове и автобуси. Може и за влак да се купят билети онлайн.
  Често за Алхамбра има големи опашки. Вземете билети онлайн, но не трябва да закъснявате, няма да ви пуснат. Отделете си половин ден, за да можете да не бързате, да се насладите на гледките спокойно. А останалата половина си оставете за Гранада. Струва се да се разгледа, особено старият квартал Албайсин. Атмосферата е уникална.
  Това си е лично мое мнение и преценка.
  Приятно пътуване!

 2. Веселин Веселов
  Изпратен 08.02.2014 на 18:58

  Престои ми да ходя в Севиля и много искам да видя Алхамбра Прочетеното още повече ме кара да го направя…Ако е възможно да споделите как мога да стигна ок Севиля да Алхамбра и билет и да е сигурно…вероятно с туроператор…и все пак менението Ви е важно
  Иначе мога да поздравя Милена Симеонова за написаното и снимките.Чудесна сте Благодаря

 3. Милена Симеонова
  Изпратен 12.01.2011 на 16:24

  Да, не съм туристически агент. Много съм далеч от това. Аз съм лекар – невролог, който страшно обича да пътува. Обичам да пътувам с всички видове транспорт, дори и на близки разстояние пеша и с велосипед. Във всяко една място виждам интересни неща. Всяко кътче на земята е неповторимо, стига да имаш очи да го видиш и сърце да го възприемеш такова каквото е.. Но тъй-като не може да се обиколи света в буквалния смисъл на думата, добре е всеки да споделя своите впечатления от местата, които е видял, за да могат останалите да преценят коя дестинация е най-пододяща за тях. Поне това е моето мнение.

 4. Деляна Лазарова
  Изпратен 12.01.2011 на 15:34

  Много хубави фотоси и много семпло и ненатрапчиво описано! Предполагам, че г-жа Милена Симеонова не е туристически агент, за да ни убеждава и насилва да посещаваме определено място. Всеки тук споделя нещо, което му е направило впечатление и което го е накарало да се почувства жив.Това може да се случи ,както с атрактивна дестинация, така и с нещо не толкова бомбастично…..Важното е да имаш очи и сърце да ги видиш и преживееш!

 5. Милена Симеонова
  Изпратен 25.12.2010 на 19:02

  Да, непременно трябва да имате билети предварително, и да спазите точно определеният Ви час. Закъснеете ли с 5 минути, няма да ви пуснат. Обясниха ми, че броят на посетителите е ограничен за да се запази мястото, в което има логика. Но не съм сагласна, че спокойно може да го пропуснете. Ака имате възможност вижте го. Да, това са само градини и дворци, но аранжирани великолепно, а ислямската архитектура с фините орнаменти е уникална, поне за Европа. А в съчетание смногоцветните лехи, водата, храстите, дърветата , водата и и гледката е уникална. Севиля е наистина прекрасен град, както и Кордоба, Кадис, Малага и Ронда, но те нямат нищо общо един с друг и всяко място е прекрасно само за себе си и си струва да се види. А селд като ги видите, всеки ше прецени сам за себе си, кое го е впечатлило най-много.

 6. emiliya gavrilova
  Изпратен 25.12.2010 на 17:46

  imaite v predvid,4e za da vlezete tam ,triabva predvaritelno po internet da si kupite vxoda.ina4e riska da stignete do granada i da ne vidite alhambra e 98%. kogato predi niakolko godini biax tam,to4no tova mi se slu4i.naloji se da otidem v 2h prez noshta na kilometri4na opashka pred neia i do otvarianeto i biaxme tam,za da mojem da vzemem malkoto entradi,koito razdavat na takiva kato nas.koeto beshe absoliuten sram,! zashtoto pametnik,kato tozi niama nuijda da ima ograni4enie v posetitelite i li4no za men beshe edno miasto s xubavi gradini i nishto osobenno,moje bi patioto na lavovete mi xaeresa…..obi4am ispania,bogotvoria andalusia,sevilla e edin ot liubimite mi gradove i ako triabva da izbirate kade da otidete,spokoino bix vi kazala: proposnete alhambara! razbira se tova e li4noto mi mnenie..

 7. Христина \александро
  Изпратен 21.12.2010 на 12:56

  Тази пролет имах щастието , да видя и почувствувам магията на това място! Усещането за хармония във всичко е неповторимо! Древните арт дейци са ценели природната красота и със своите творения само са акцентирали върху нея без да нарушават природните дадености и хармония, като са оставили и своя дискретен акцент за поколенията. Беше само за много кратко .

 8. Милена Симеонова
  Изпратен 20.12.2010 на 16:58

  Непременно я посетете и осъществете мечтата си. Наистина си струва.

 9. Мария
  Изпратен 20.12.2010 на 12:37

  Благодаря за красивите снимки! Андалусия е моя съкровена мечта.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2023. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи