Топ 10 забележителности в Париж (Франция)

1. Айфеловата кула – Забележителна в своята непонятно красива грозота, Айфеловата кула е мястото, което се посещава от над 6 милиона туриста годишно. Популярността и се дължи на оригиналния дизайн и разпознаваем силует.

Построена за две години , кулата е открита на 31.03.1889 г.
Кулата е висока 324 метра. Тежи 10,100 тона. Можете да се качите пеша до втория етаж или с асансьори до всички етажи (общо 3).

Съвети:

Посетете кулата вечерта, когато е осветена. През 15-тина минути има светлинно шоу.

– Не се плашете от огромните опашки от туристи,  които се редят за билети. Организацията е отлична и за 30 мин. чакане можете да се снабдите с билет.

– Групите с предварително закупени билети пререждат останалите на опашката.

– Снабдете се с вода, но ако нямате, на кулата има няколко ресторанта.

– Спокойно можете да се пазарите с търговците на сувенири в подножието на кулата. Например ключодържател вместо за 1 € може да се купи за 0.20 € (4 бр.).

Работно време:

от 01.01 до 12.06  и от 01.09 до 31.12  от 9:30-23:00
от 13.06 до 31.08 от 9:00-24.00

Цена: от 8 до 13 €

2. Лувъра – “Отворен за всички от 1793 г.”  Огромен като площ,  необятен като съдържание, модерен и космополитен – това е музеят днес.

Откритата през 1989 г.  стъклена пирамида е вход към крилата на музея и макар и посрещната с противоречиви отзиви  при построяването й (подобно на Айфеловата кула),  се вписва отлично в екстериора на Лувъра. Пирамидата допълва историята на музея като свързва миналото му на замък и настоящето на музей от 21-ви век.

Разположен е на площ от 60 000 квадратни метра. Съдържа над 35 000 творби на изкуството – картини , скулптури, керамика, египетски, гръцки, римски артефакти…

Експозициите са разделени в три департамента(крила) – Денон, Ришельо и Съли.

Съвети:

Ако разполагате с 3-4 часа време за разглеждането на музея, започнете от крилото Денон. В него са изложени шедьоври на живописта – “Мона Лиза” на Леонардо, “Свободата водеща хората” на Делакроа, “Гадателката” на Караваджо и тн.

– По-добре е да отидете за билети в началото на работното време, макар че организацията за продажба на билети е отлична и не отнема много време.

Работно време:

от 9.00-18:00 всеки ден без Вторник
до 22.00 Сряда и Петък
всяка първа Неделя от месеца – безплатно
не работи на определени празнични дни като 1 Май, 11 Ноември и тн.
Цена: от 9 до 14 €

3. Нотър Дам (Парижката Света Богородица)-  Готическа, католическа катедрала.

Окончателно е завършена през 1345 г. В нея е коронясан Наполеон. Огромна по размери, тя побира 9 000 души. Има изключително красиви витражи и отлична акустика. В нея редовно се провеждат концерти.

Цена: безплатно

4. Триумфалната арка и булевард Шанз Елизе – Издигната през 1806-1808 г. в чест на победата на Наполеон през 1805 г. Колоните и са от бял и розов мрамор с берелефи, възпроизвеждащи победите на императора. В момента на върха и се намира статуята на Мира. В арката се намира музей. В подножието й се намира гробът на незнайния войн, изграден след края на Първата световна война.

По булеварда си заслужава да се разходи човек дори и само заради едноименната песен.

Съвети:

Може да се стигне на  върха й , откъдето се открива прекрасна гледка към Париж.

Работно време:

от 10.00-23:00 от 01.04 до 30.09
от 10.00-22:30 от 01.10 до 31.03
Цена: от 9 €

5. С корабче по Сена – Корабчето преминава и покрай най-известните забележителности на Париж. Има спирки на Айфеловата кула, музеят Орси, Сен Жермен Де Пре, Нотър Дам, Ботаническата градина, хотел Де’вил, Лувъра, улица Шанз Елизе. Преминава се под някои от най-красивите мостове на реката.

Билетът важи за цял ден, като туристите могат да слизат на всяка спирка, за да разгледат забележителностите и после да се качат на друго корабче по маршрута.

Съвети:

Изключително удобен начин  за разглеждане на забележителностите в близост до Сена. По-удобен от автобусите предлагащи услугата обиколка на Париж,  защото се избягват задръстванията.

Работно време:
различно през сезоните
Цена: 12 € билет за цял ден ; 16 € билет за два дни

6. Базиликата Sacré-Cœur и кварталът Монмартър – Красивата фасада на базиликата и разположението й на най-високата точка на Париж я правят интересна за туристите. В нея се намира една от най-големите камбани в света , тежаща над 19 тона.

Кварталът Монмартър е известен с бохемския си дух и нощен живот. Тук се намира кабарето Мулен Руж -люлката на  кан-кана.

Съвети:

Секс бизнесът на града е съсредоточен тук. По-висок риск от кражби.

Цена: безплатно

7. Градините и парковете на Париж – градините Тюйлери, Люксембург, Ботаническата градина, Булонската гора, гората Винсен и тн …

В който и парк да спрете за почивка между туровете по музеи и забележителности ще се насладите освен на отдиха и на красивите и добре поддържани градини.

8.Версай -На около 20 км от Париж, ловната хижа на Луи ХIII е превърната от Луи ХIV- Краля Слънце в  резиденция,  изградена в пищност  и разточителен лукс.

Огледалната зала, покоите на краля и кралицата, залите на Аполон, на Мира и на Войната, изобилстващи от злато и скъпи мебели, както и с творби на изкуството главно в прослава на Луи ХIV, може да привлекат любителите на интериорните изложения.

Много по-интересни са градините на Версай- разположени на площ от 100 ха, градините са проектирани в елегантен стил с фонтани, оранжерия, много водни пространства (Голям канал- широк 62 метра и дълъг около 2 км, малък канал, басейни) и са любимо на парижани  място за пикници в почивните дни.

В дъното на парка се намират Голям и Малък Трианон- още два двореца, примери за разкошния дворцов живот на Версай.

Съвети:

Огромни опашки за билети за интериора на двореца.Ако можете да се снабдите с билети предварително(от интернет например), ще си спестите 2-3 часа чакане на открито.

– Билетите за градините на Версай се продават отделно.Там опашката е по-малка, така че можете да разгледате градините докато някой от вас се реди за вътрешните  стаи на двореца.

Работно време:

Дворецът:
от 01.04 до 31.10   от 9:00-18:30
от 01.11 до 31.03 от 9:00-17.30
– не работи в Понеделник

Градините:
от 01.04 до 31.10   от 7:00-19:00
от 01.11 до 31.03 от 9:00-17.30 без Понеделник

Цена: от 13,50 € до 20 €

9. Домът на инвалидите – Комплекс посветен на военната история на Франция.

Под “дом на инвалидите”  разбирайте “дом на ветераните”. В църквата на комплекса, се намира гробницата на Наполеон.
Интересни са 3-те департамента в музея на армията.
Античният съдържа богата колекция рицарски доспехи, брони, ризници, оръжия- копия, арбалети, мускети и тн..Тук са изложени рицарските доспехи на много от френските крале от детска до зряла възраст. (вкл.Луи ХIV)

Департаментът за световните войни обхваща период от 1871 до 1945 г.
Третият департамент разказва историята на живота на Шарл Де Гол.

Цена: 1 общ билет за 3-те департамента 8.50 €

10. Разходка из булевардите на Париж – Градският транспорт в Париж е отлично организиран. С метрото може да достигнете всяка точка на града и то бързо. Но нищо не може да се сравни с една разходка  по Шанз Елизе, където ще разберете какво е 100 метра широк булевард , през площад Вандом, на който  се намира хотел Риц и бижутерски офиси със стока на баснословни цени.  В Париж  кафенета и ресторанти има в изобилие, така че може да поседнете (винаги с лице към улицата) и да позяпате разноцветната тълпа.

Към Още 5 топ забележителности в Париж (Франция)

Автор: Марина Илиева
Снимки: Марина Илиева

Публикувано в категория: Париж, Франция . Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

10 Коментари

 1. Жельо Атанасов
  Изпратен 16.09.2013 на 20:02

  Благодаря Ви от сърце за сбитата, но според мен много полезна информация. Ще ми бъде от полза идната седмица :)))

 2. Изпратен 30.05.2013 на 23:07

  Съвет към тези, които все още не са посетили Париж:
  Не ходете в Париж по или около големи празници, когато се събират по няколко почивни дни, цяла Европа се изсипва там!
  Не може да си представите колко невероятно дълги са опашките!

  – За Айфеловата кула, нямахме предварително закупени билети и чакахме 2 часа и половина за да се качим!

  – За Версай, имахме предварително закупени билети, така че на опашката за билети не чакахме, но после за да влезем чакахме 3 часа, невероятно нали! А вътре разочарованието ми беше тотално!
  Два пъти съм посещавала Версай.
  През 1997 г., тогава, когато все още не беше обновен вътре, всичко вътре беше старо и антично, с изпокъсани и износени завивки, тапицерии, пердета, мебелировка, и миришеше ужасно неприятно и отблъскващо на старо и спарено, въпреки че прозорците бяха отворени. Все пак обаче всичко беше автентично или поне се предполагаше.
  Когато отново отидох през 2007 г. след дългото чакане от 3 ч. на опашката за да влезем просто онемях пред този “музей на модерното изкуство”! Нямаше я онази неприятно отблъскваща миризма на старо и заседяло, но и нищо не беше останало от онези антични мебели, да не говорим за тапицеровки и т.н.
  Лично аз никога повече няма да стъпя в този “модерен музей” за да гледам какво са измайсторили днешните майстори, а да не говорим, че цената за да се види всичко в този огромен комплекс никак не е малка!
  Може би само градините ще ви напълнят окото със свежест и красота!
  Приятна разходка и не тръгвайте с кой знае какви надежди за там!

  ТОП 11. Disneyland
  Това, на което обаче наистина бихте се насладили в Париж е Disneyland, това е просто един друг свят, където ще изживеете това, което никога не сте преживяли в детството си! Атракции има и за големи и за малки, но съвета ми е да не пропускате нито едните, нито другите, там е пълно с хора от всички възрасти. И не бързайте да си тръгвате вечерта оттам докато не затворят, вечерите са пълни с чудни спектакъли, съчетание от музика, танци, акробатика и много артистичност!

 3. Даниела Минева
  Изпратен 24.04.2013 на 16:29

  Отивам със семейството си за Великденските празници. Била съм преди години на обучение в града, но не и на ескурзия. Този космополитен и уникален град, чиято архитектура е взаимствана от не една Европейска държава, си струва да се види. Чаках много години да осъществя мечтата си и съм на път да го направя. Огромно благодаря за пътеписа. Малкото, но точно подбрани исторически данни и полезни съвети ще ми бъдат от голяма полза. Успех на всички, които ще ме последват.

 4. neli petrova
  Изпратен 02.08.2012 на 17:52

  haresvami

 5. Denitsa Marinova
  Изпратен 16.06.2012 на 10:48

  Благодарим Ви за полезната информация !

 6. Марина Ангелова
  Изпратен 17.05.2012 на 15:32

  Предстой ми пътуване до Париж и ще се възползвам от информацията.Благодаря!

 7. АНИ АТАНАСОВА
  Изпратен 17.04.2012 на 22:20

  Перфектно поднесена информация.Два пъти имах щастието да посетя Париж , той наистина е уникален град , грандиозен и внушителен.

 8. милена ангелова
  Изпратен 24.01.2012 на 20:35

  благодаря за информацията.предстой ми пътуване и тази информация е много полезна.

 9. Валери Цветков
  Изпратен 03.08.2011 на 14:37

  Кратка,но полезна информация.Благодаря:)

 10. мира
  Изпратен 24.07.2011 на 0:09

  Тъй като след 3 дни заминавам със семейството си в Париж за седмица исках да благодаря за предоставената информация!Париж е страхотен град и пожелавам на всеки да се докосне до него и неговата история :)

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2021. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи