Дневник на една почти обиколка на света (1)

Маршрут: Мадрид, Англия, Малайзия, Индонезия, Нова Зеландия, Полинезия, Австралия.

Подготовка:1 година преди пътуването се започва с подготвянето му- самолетни билети, хотели, коли под наем, екскурзии, шофьори … и най-вече много, много четене и търсене на всякакъв вид информация.

Цена на пътешествието: самолетни билети-5000€ ; хотели-1000 (тип-бекпекърс, гиест хаус, б и б); визи, екскурзии, коли под наем, мотори, храна, всички допълнителни възникнали разходи-1200.
Тотал-7200€ за 3-ма човека (двама възрастни и дете-14 години; в Австралия и Нова Зеландия е като дете, в другите държави няма намаления).

Необходим багаж: дрехи зимни, дрехи летни, дрехи пролетни-минимално количество-по 3бр. от даден артикул на човек. Техника-всички видове камери-видео, фото и подводна. Приспособления за шнорхелинг и гмуркане (най- елементарни и преносими), лекарства-много и всякакви, задължително рецепти за всичко), обувки-за трекинг, зимни, подводни, спортни); тоалетни принадлежности… и т.н.

Визи: виза Индонезия-25$ на влизане се плаща;
виза Австралия-е-визитор, по интернет се изисква.
Навсякъде за влизане се представят билетите за връщане.
В Нова Зеландия-изискване за 1500€ на човек при влизане-с кредитна карта, кеш, чекове за пътуване.

Пътуването: с този дневник искам да разкажа за едно от нашите пътешествия по света и ще се опитам подробно да опиша цени, начин на пътуване, препятствия, проблеми… Надявам се, да помогна на хора, които мечтаят за пътувания и да и покажа, че с малко средства можеш да видиш много и да им дам стимул да пътуват и най-вече да организират всичко сами, да избягват агенции и да не плащат излишно за нищо.

Излетяхме за Лондон от Мадрид с Изиджет, компания за евтини билети. Имахме 2 дни в Лондон, преди да излетим за Азия. Умишлено бях оставила 2 дни преди и след връщането от Азия, защото когато купуваш билети много по-рано (в случая 1 година), винаги възникват промени. Веднъж ми забавиха полета с цели 3 дни и понеже имам доста опит и съм минала през какво ли не, предпочитам да се подсигуря за всичко. И тук също имах доста смени на полети. Един ми забавиха с 12, а друг издърпаха с 1 ден, десетки други с дребни промени и по цялото пътуване възникваше нещо. Затова винаги вземайте междинни дни около даден полет.

Лондон

Лондон

В Лондон сме били, планувах да обиколим околностите му, но в последния момент се отказах, защото наемането на кола там-ни струваше 200€ за 2 дни и францисията е 1500 лири!!! Чудо нечувано. Франкисията, (не знам как се казва на бг език) е сумата, която ще ти изтеглят ако се случи катастрофа или нещо подобно. Застраховката покрива другото, но на мен риска ми се видя огромен, още повече не бяхме карали никога в обратно движение и най-вече ми се стори доста глупаво да рискувам толкова пари, за Лондон, който всъщност не представлява интерес за мен. Затова изкарахме 2 блажени дни в хотела. Разходихме се до Лутон, центъра и спяхме по 15 часа на ден, което повярвайте ми- ни дойде феноменално.

Лондон

Лондон

Лондон, както си е било винаги-много скъп, докато кацнахме ни одраха кожите за билети от едното аеропуерто до другото-130€(за тримата). Билет за метро за 3 спирки-4€!!!! Барбаридад!!! Това беше на испански, съжалявам.
Исках да кажа, че е ужас. Иначе цените им по магазините не са толкова високи. Има по-скъпи неща, има по-евтини, като в Испания.
Всички мои сравнения в този пътепис са базирани на стандарта на Испания.

Лондон

Лондон

След блажен период от 2 дни излетяхме с Еър Египет за Куала Лумпур.

С годините съм установила, че е много по-добре да летиш такива дълги разстояния с прекачване, защото слезеш, размърдаш се и пак наново. Била сам в Египет преди 5 години, ако не се лъжа и изобщо не си спомнях отвратителното му летище. За транзит, чакаш в едни дълги коридори с по 4-5 седалки, с дъски помежду тях, на които не можеш да легнеш. Отврат. Но, малко са летищата по света, като сингапурското, хонг конгското и прочие…Така, че стоически ги издържах тия 4 часа и отново в самолета.

Вторият самолет- кутре. Няма тв, няма удобства…гадост. Но и без това беше нощ и трябваше да спим. За полетите е трудно да се опише чувството в стомаха, което се набира (при 17 полета за 1 месец и то по 10,7,8 5 часови е нормално). Както и да е мъката беше голяма, но радост без жертви няма.

Пристигнахме в Куала Лумпур надвечер. Проверихме цена за такси, излизаше над 20€ и хванахме самолетния бус до Чайна таун (центъра, където ни беше хотела). Когато слезеш на летището, автобусите са на 1 етаж. Цена на билет-10рун. 1€-е 4рун., така че този вариант беше наполовин цена.

Куала Лумпур

Куала Лумпур

Каква промяна беше претърпял този град за 2 години (бяхме там преди 2 години). Инфраструктура страхотна, разрастване огромно, нови блокове, даже нов небостъргач, който прилича малко на хотела седемзвездния в Дубай … изобщо не о4аквах това. В далечината величествените и вече светещи кули Петронови.

Куала Лумпур

Куала Лумпур

Почувствах се като у дома си. (обожавам Азия, а Куала Лумпур е един от любимите ми градове). Когато веднъж си бил там е лесно всичко. Аз имам страшна памет за пътуванията, за план на град, за всичко. Остава ми в главата завинаги. Не за всичко съм така, но понеже пътешествията са смисъла на живота ми, влагам много страст и истински се наслаждавам и на хубавите моменти.

Куала Лумпур

Куала Лумпур

Намерихме лесно хотела, в любимата ми улица – Петалинг стрийт(това е нощният пазар за всичко, сърцето на града). Хотелът-3 звезди, приличен, чисто, има климатик, баня, бели чаршафи-какво повече му трябва на един истински пътешественик.

Комплексите не са моята част-аз обичам да се слея с дадена страна, да преспя в дом на местен, да подуша миризмите на кварталите, да бъда възможно най-малко турист. Затова от един хостел, хотел, гиест хаус … искам само-2 неща-климатик и чисти чаршафи.
Никога не прекарвам повече от 7 часа в него ,защо да плащам за излишен лукс. Полежахме 2 часа, за да ни спаднат краката и след това излязохме. Какво да кажа, прекрасната Азия с хората с усмивките им, с търговците, с миризмите на пържено, с убийствената горещина и влага… Ето тук се чувствам добре. Помотахме се по улиците, разгледахме стоките (без да купуваме, защото на вращане имахме 1 ден специално за това), а сега тепърва тръгвахме и всеки излишен багаж пречеше.

На другата сутрин станахме в 5 и тръгнахме за Петроновите кули. Синът ни не е бил там и исках да го качим горе и да ги види. Та, за да влезеш в тях,там където е моста, който свързва двете кули е нужно-да отидеш рано, защото отварят от 9, но дават само 100 номера за качване. Влизането е безплатно. Хванахме такси (10 рун, никога не плащайте повече в града, където и да ви закарат, това е лимита-там се пазари за такси. Нормалната цена е 5, но когато си европеец е невъзможно да я платиш или да накараш малайзиец да ти включи апарата.
Бяхме в 6 на кулите и изкарахме 3 часа на опашката, като бяхме първата група, която влезе. За тях няма какво да коментирам. Всеки може да влезе и прочете в нета колко какво и как. Само една дума-възхитителни, както ги помнех.

Кулите Петронас

Кулите Петронас

Направихме няколко снимки и към града. Обиколки и в 3ч. тръгнахме за другото летище. Ползвахме Еър Азия и Джет Стар-перфектни и точни, без никакви проблеми, а цените-смешни. Например от Куала Лумпур до Бали – билетите ни струваха 25€ на човек.


Излетяхме и след около 2,5ч. бяхме в Денпасар-столицата. Mитнически контрол, неприятна изненада бе, че визите за престой от по-малък период от 7 дни ги махнали и платихме повече от двойно-25$, а трябваше по 10$, но случват се непредвидени разходи.

Бали

Бали

Когато излизаш от летището има кабинки, в които си купуваш билет за такси. Цените са определени за всяка зона. Няма пазарене там. Ние бяхме в зоната семиниак, кута-4€. Пристигнахме в хотела-оказа се добре, градина, басейн, малки къщички с огромни стаи, климатик, чисти чаршафи…

Бали

Бали

Направо си легнахме, никакво излизане, защото на другия ден имах уговорка с гид говорещ испански с кола за обикаляне на острова. Ако някой говори испански и отиде там, препоръчвам горещо това момче, истинско злато е -Тришно Ван, имейл- [email protected].

Бали

Бали

Аз случайно открих неговото име в един форум за пътувания. Пазарих се с него по имейл и там за пръв път го видях. Цена-30€ за 10 часа и обикаляне на острова, по план, който предварително бях съставила. Та бяхме с него 2 дни, обиколихме целия остров и всичко, което предварително бях разгледала и решила, че е от интересите ми.

Бали

Бали

Посетихме храмовете – Танат Лот, Таман Аун, Пура Гунунг Каъи, Пура Тиртхна Ембул, Пура Улун Дану, Бесаких, вулкана Кинтамани, каскадата Гит Гит, Убуд и покрайнините, Тегаланг… Няма да изпадам в подробности за всеки ден. Ще кажа само, че в Бали ми остана душата, такава красота, природа, оризовите тераси, хората, храмове- изящни, дворци, джунгла, цветя…

Бали

Имах едно любимо място от всичките си пътешествия, до преди да стъпя в Бали-Филипините, а сега са 2!!!

Бали

Такава красота, толкова история, такава култура. Няма човек, който е видял този живот и да не е бил пленен… Аз знаех, предварително, че ще се влюбя в това място и храмовете му, но не знаех, че ще е с такава сила… Лично аз съм привлечена от дадено място от историята и културното наследство и винаги в едно пътешествие търся старинното, което е било в началото, девственото…

Бали

Бали изпълни душата ми с блаженство… Не сам писател, с годините изживени извън България, езикът и речникът ми са обеднели. Рядко едно изживяване от пътуване може да се опише с думи, още повече, когато изживяването и насладата, екстазът от видяното са във връхната си точка. Ето така се почувствах аз там…

Бали

Бали

Сега малко практични данни. За да влезете в храм трябва да носите батик или парео, което да закрива краката. Вход в храмовете-около 1€ . Кута е един много туристически град със стотици заведения и магазини и нощен живот. Също ми хареса-лудница тотална. Заведения разкошни с интериор типичен за острова. Точното място да изживеете ваканцията си.

Бали

Бали

За хубави плажове, не мога да кажа. Ходихме на 2 съседни острова-малко бял пясък, но скалисто дано, жалки корали (на фона на което съм виждала аз де) и плажове за сърфисти. Огромни вълни, които като те ударят, те убиват направо. Така, че решили ли сте да правите плаж-Бали не е вашето място.

Бали

Бали

Прескочете до Гили островите. Там е райско местенце. Аз лично ги пропуснах от липса на време, но съм чела и гледала все хубави неща за тях. Ходи се с ферри от Бали-600 000 техни пари. 11000-1€.

Бали

Следващите дни прекарахме на Лембонган, Нуса Пенида и Ценнинган. Ферри бързо до там-450 000, публи4ното-120 000, но е много бавно. Ние избрахме бързото. Не купувайте екскурзия, това спокойно си го правите сами. Когато слезете на острова, вземате под наем мотор и обикаляйте където искате.

За да не се губите и бавите препоръчван и шофьор. Ние взехме 2 мотора и 1 шофьор, който след обиколката ни остави и забрави да ни прибере. Затова се натоварихме тримата на единия мотор, който остана при нас и тръгнахме, защото щяхме да изпуснем лодката. По пътя го срещнахме онзи, който идваше да ни вземе и такъв скандал му спретнах, че не беше истина. Но това са дреболии… Двата мотора с шофьор за цял ден-20$.

Бали

Бали

Последният ден го оставихме за почивка, защото ни предстоеше тежък период. Покупки: непременно за любителите на перлите, си купете. Има всякакви цветове-бели, черни, розови и даже лилави. Комплект от обици, гривна и гердан-8€, при пазарене разбира се. Аз си купих лилави, защото от Филипините си бях донесла всички други цветове. Перлите се проверяват дали са истински като ги нагрееш със запалка, но няма начин да ги сбъркате, няма еднаква перла, всички са различни.

Очаквайте продължението…

Автор: Емилия Гаврилова
Снимки: Емилия Гаврилова

Публикувано в категория: Англия, Бали, Малайзия . Тагове: , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

10 Коментари

 1. Stanil
  Изпратен 11.07.2011 на 14:02

  Zdraveite ostanah vpe4atlen ot razkaza,s moqta priqtelka 6te hodim na ostrov Bali noemvri mesec i iskam da te popitam,kade no6tuvahte na Bali i kolko platihte na ve4er. Nie si tarsim nqkade za po evtino 4e mislim da ostanem okolo mesec,imam nqkolko variqnta no vse pak da sverq cenite.Blagodarq

 2. МАЛИНА АЛЕКСАНДРОВА
  Изпратен 16.11.2010 на 11:01

  браво еми,чета всичките ти разкази.мн се радвам на всичко което сте видели .и мечтая един ден и аз да видя няке красиво място,нечий друг свят.

 3. Goranka
  Изпратен 07.10.2010 на 21:13

  Тези имена, тези снимки,тези цени и описания!!! Бях с теб, пътувах с теб! ПРЕКРАСНО!!!

 4. Цеца
  Изпратен 05.10.2010 на 14:15

  Браво на теб. Чрез твоите разкази обиколих света и аз.Толкова цветно разказваш,че човек има усещане,че го изживява с теб. А фотосите са удивителни. Чакаме още.

 5. Изпратен 04.10.2010 на 15:06

  Много много увличащ разказ, човек сякаш се пренася по вашите стъпки.. До колкото разбирам доста сте видели и най – искренно ви завиждам, защото няма по – голямо удоволствие от това да се запознаеш с друг народ, традиции, възгледи и разбира се божествена природа! Още веднъж браво на авторката:)

 6. Християна
  Изпратен 04.10.2010 на 13:52

  невероятен разказ,ние читателите преживяваме всичко със теб

 7. Минка Иванова
  Изпратен 03.10.2010 на 10:56

  ЕМИ,невероятно!Никога не съм се съмнявала в това което си.Искрено се радвам за теб и семейството ти .Благодарна съм на господ,че имам за приятелка човек като теб.макар ,че не сме се виждали оклоло 10 години,съм близо до теб със всяко твое писмо,всяка твоя снимка,а сега и този репортаж.Невероятна си винаги съм си мислила,че си родена за лидер.Това е жена която знае какво иска ,знае как да го постигне и за това полага много труд и усилие,жена достойна за завиждане.Винаги успявам да направя своето околосветско пътешествие благодарение на теб,и винаги успяваш да ме върнеш в добрите ни и спокойни студентски години,признавам успяваш и да ме поразплачеш,но то винаги е от щастие.Още веднъж,прекрасна си щастие и здраве за теб и Габчовците.Целувам ви и много ми липсвате и ви обичам МИМА

 8. Изпратен 02.10.2010 на 23:40

  Интересен сайт. Поздравления!

 9. ГЕНКА ГЕОРГИЕВА
  Изпратен 27.09.2010 на 14:27

  Благодаря за екскурзията!

 10. Изпратен 27.09.2010 на 13:09

  Емилия, отдавна не бях чел нещо толкова зареждащо. Репортажът е уникално уникален :)))

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи