Венеция – La Serenissima (част 3)

Венеция – нереална, приказна и колоритна

Венеция е построена от гребци. Като се замислите по какъв друг начин би било възможно да се пренасят дървени греди, пясък, тухли?
Въпреки прилива и всички трудности в бита, първите селища образувани в лагуната се сляли, разрастнали и градът постепенно оформял магическия си облик.

Няма утвърдена теория за произхода на града. Разпространена е версията, че при несигурния живот породен от упадъка на империята и непрестанната заплаха от варвари през 4 век, римляните от континента и местните венети се обединили и избягали в лагуната. През 421 г., в района около пазара Риалто, се построила най-старата църква в града: San Giacomo di Rialto.

image002

Известна е и с прочутия часовник на фасадата си, спомагащ за развитието на търговията и пазара в тази най-стара част на града. Това е и по-традиционната версия за първоначалния произход. След няколко века на бурни събития през 697 г. византийският император Лъв 3 решил да обедини островите под управлението на един водач – дож. Венецианската република била създадена и първият дож се казвал Паолучо Анафесто. Тук бих вметнал интересният исторически факт относно кръглите числа :

1100 години управление на дожите, 120 дожи на власт. 1797 е годината, когато Наполеон превзема Венеция и последният дож Лудовико Манин сваля короната от главата си с думите :
– ” Това няма да ми трябва повече”.

Градът е разграбен… Венецианската република преустановява съществуването си… Икономическите сътресения за града са много болезнени. През 1866 г. Венеция, тогава под австрийско влияние, е върната на Франция. Французите пък я предоставят на новообразуваното кралство Италия.

Днес Венеция има сериозни икономически трудности: ниска заетост и скъпи жилища. Вредите са породени и от високотехнологична гледна точка: от 60-те години, когато започва масовата употреба на моторни лодки до днес, когато само гондолиерите, професионалните състезали и ентусиастите използват традиционния метод на гребане. Вълните, породени от високата скорост развивана от моторните лодки, удрят всяка сграда средно на секунда и половина. Няма канал, който да не е повреден. В основите на много сгради зеят дълбоки дупки. Екологичната катастрофа е сериозна и е идеален пример за двойнствения процес в природата. Да, цивилизацията ни предоставя много блага ( най – вече в материален аспект), но и си взима своя дял.

Деградация може да се намери и в намаляващия брой на местни жители обитаващи града. Венеция е сред първенците с най-застаряващо население в Италия.

Обаче….ако не беше водата…!!!

image009

image010

image011

image012

image013

image014

image015

image016

image017

image018

image019

image020

image021

image022

image023

image024

image025

image026

image027

image028

image029

Тази тратория ме шокира приятно заради разположението си… Набелязал съм я за следващи ходения.

image030

image031

image032

image033

image034

image035

image036

image037

image038

image039

image040

Като споменах за тази тратория, завършекът на тази трета част наближава и то подобаващо с: Кафе Флориан.

image042

Най-старото кафене в Европа. 1720 е годината. Защо във Венеция???
Отговорът е една дума…търговия. Търговският обмен с изтока, откъдето навлиза тази традиция да се пие кафе, довел до създаването на една типична италианска традиция.

Първоначалното име било “Кафето на триумфиращата Венеция“. После било преименувано на собственика Флориано Франческони.
Голдони, Гьоте, Казанова, Байрън, Пруст, Дикенс са само част от елита, който посещавал кафенето. Постепенно то започнало да се превръща в място за срещи на различни социални прослойки. Това било и единственото кафене, което жените имали право да посещават във Венеция.

Има няколко зали:
– в едната има портрети на 10 велики венецианци в различни сфери от живота: Марко Поло, Тициан, Андреа Паладио, Марчело, Пизани и др.
– други две зали са посветени на Китай и ориента
– четвърта е декорирана с фигури на жени символизиращи четирите сезона
– пета – изобразява моменти от света на изкуството и науката
– шестата е от 20 век – по-модернистична

290 години си стои все на едно и също място: площад Сан Марко. Има си и достойна конкуренция на площада – кафенета от 18 и 19 век. Но първото си е първо – това е положението.

image044

image045

image046

image047

image048

image049

image050

Има поне 3 ценови класи за една и съща предлагана услуга, например пиене на капучино:
– да го пиеш вътре до бара
– да го пиеш вътре, но в някоя от гореспоменатите и показани стаи
– да го пиеш на площад Сан Марко + живо музикално оформление

image051

image052

image053

Разгледайте всички снимки във висока резолюция

Автор: Боян Александров
Снимки: Боян Александров

Публикувано в категория: Венеция . Тагове: , , Коментарите и trackbacks са забранени.

2 Коментари

  1. Изпратен 22.08.2010 на 14:13

    Хубава фото-разходка, хареса ми:)

  2. Emilia Spasova
    Изпратен 19.08.2010 на 17:08

    ОО Мимче и аз имам хубави спомени от там…. Страхотно е …

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи