Македония – Охрид (част 2)

Към Македония – Скопие, Струга (част 1)

Пристигнахме в Охрид привечер.

Изглед към старата част на Охрид от крайбрежната Снимката във висока резолюция

Изглед към старата част на Охрид от крайбрежната

Охридското езеро е на възраст около 4 милиона години (според международни учени) и около 10 милиона (според македонските). Дълго е 30 км , широко – 15 км.
Най-дълбоката му точка е 300 м.
Водата на езерото е изключително чиста и на места може да се види дъното на 30 м. дълбочина.

Настаняването по студиата мина безпроблемно. Нашата стая беше в двузвездния хотел „Дипломат”. Звездите на хотела не отговаряха на условията, които се предлагаха. Нашата стая беше перфектна, голяма, луксозно обзаведена и заслужаваше поне 3 звезди. Хотелът разполагаше и с ресторант с отлично обслужване, а персоналът беше усмихнат и отзивчив.

Между другото, така беше навсякъде в Охрид. Обслужването беше отлично. Всички действаха много бързо, не попаднахме на лоша храна, а сервитьорите връщаха ресто до стотинка, дори и като им благодариш и кажеш, че си дал точно. Разбира се, след това оставяхме бакшиш, но в нито един момент не се почувствахме притиснати или задължени да го правим.

Всичкото ядене с месо е прекрасно- плескавици, кебабчета, увиач (месо навито на руло, с пълнеж от кашкавал/сирене). Сиренето им ми напомни далечните времена на детството, когато нещата бяха по-истински :))) Имат и кисело мляко, което е доста рядко и не прилича на българското.

Относно парите ни бяха казали, че освен динари приемат и тук таме само евро, което се оказа, че не е вярно. В Охрид на българските левове казваха „То е добро” и ги взимаха без протести. В момента 1 лв ~ 30 динара, 1 евро ~ 60. Работата е там, че чисто психологически като си изтеглиш 3000 динара, ти се струват много пари, а всъщност имаш 100 лв. Цените на храната и услугите са по-ниски от тези в София, така че това не е малка сума, но просто в даден момент може да се наложи да се плати и в левове или в евро.


След като направихме вечерна разходка из града и хапнахме обилно, се унесохме в дълбок сън, за да сме готови за следващия, наситен с разглеждане на забележителности, ден.

На сутринта се отправихме към манастира „Свети Наум”, който се намира на около 30 км южно от Охрид.

Историята на манастира се разказва надълго и нашироко, но аз лично нямам интерес към църковните хроники и не мога да запомням фактология относно религиозни събития, архитектура и ритуали.

Ритуална обиколка около църквата с жертвено агне Снимката във висока резолюция

Ритуална обиколка около църквата с жертвено агне

Накратко, Наум построява манастира, който кръщава „Свети архангели”. В края на живота си, той се оттегля там, а след смъртта му, в него са положени тленните му останки и манастирската църква започва да се нарича „Свети Наум”.

Нашето посещение съвпадна с размножителния период на пауните, които може да се каже, че са основната атракция за не толкова набожните туристи.

От манастирските тераси се разкрива страхотна гледка към езерото.

В началото на манастирския комплекс стои нова статуя на Св. Наум. Авторът и получава сън свише, в който му се явява светецът и му казва „Ето така изглеждам аз”. На сутринта, скулпторът взима електрическия си трион и извайва тази статуя от ствола на растящия на мястото орех.

Може и да нямам интерес към църковните забележителности, но всички свързани с вода ме привличат. Най-интересното, за мен, в местността около „Св. Наум” бяха надземните извори на Охридското езеро.

Надземните извори на Охридското езеро Снимката във висока резолюция

Надземните извори на Охридското езеро

Надземните извори на Охридското езеро Снимката във висока резолюция

Надземните извори на Охридското езеро

Изворите на Охридското езеро Снимката във висока резолюция

Изворите на Охридското езеро

На скромната цена от 4 лв/човек, 30 минутната разходка с гребна лодка (моторните лодки са забранени) по продължение на изворите, е един много приятен начин да се насладиш на красотата на природата.

Малкият пристан с лодки за разходка Снимката във висока резолюция

Малкият пристан с лодки за разходка

Когато ще вали, над изворите се стеле мъгла Снимката във висока резолюция

Когато ще вали, над изворите се стеле мъгла

Красотата на природата Снимката във висока резолюция

Красотата на природата

Красотата на природата Снимката във висока резолюция

Красотата на природата

Животът е навсякъде около нас Снимката във висока резолюция

Животът е навсякъде около нас

Лодкарят ни беше полиглот, фотограф и добър певец.
При разминаването с друга лодка с израелски туристи, не само размени любезни думи с тях, но дори им изпя еврейска песен.

Сред българите е много популярна „лечебната вода”, която извира до манастира.
Наливането и за носене в България е превърнато в доходоносен бизнес и веднага ви предлагат стъклено шише, за сигурно пренасяне. Сума ти народ пиеше от водата, въпреки надписа, че не е годна.

Параклисът, изграден около извора с лековита вода Снимката във висока резолюция

Параклисът, изграден около извора с лековита вода

Напуснахме „Св. Наум” и се върнахаме в Охрид, за да продължим обиколката си из старата част на града, Самуиловата крепост и други по-важни църкви и обекти.

Автор: Марина Илиева
Снимки: Марина Илиева

Публикувано в категория: Македония . Тагове: , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

5 Коментари

  1. denitsa
    Изпратен 09.03.2015 на 21:13

    Страхотни снимки и статии !

  2. Валя
    Изпратен 08.09.2011 на 13:09

    Чудесен разказ! От Македония останах с подобни на авторовите впечатления, за нещастие не успях да посетя всички красиви места, описани тук. Поздравления и за начина, по който е поднесена информацията – липсват политически и исторически конфлктни точки, които изобилстват в повечето блогове на тема Македония. Успях напълно да се насладя на екскурзията. Благодаря Марина!

  3. татяна точева
    Изпратен 21.04.2011 на 11:42

    Скоро смятам да посетя Охрид и други градове в Македония.Видяното тук много ми хареса.Снимките са прекрасни.

  4. cabelsys
    Изпратен 22.08.2010 на 22:53

    За сажаление не съм ходил до Републиката около Вардар, макар да съм голям любител на тази земя.
    Харесва ми начина на по който е разказано но има само една малка подробност, валутата в обръщение в Б.Ю.Р. Македония е Македонски Денар (Denar), а не Динар!!!

  5. elizabeth
    Изпратен 08.07.2010 на 14:13

    Поздравления за снимките от реката, Марина!

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи