Амстердам, Холандия

Това е моят разказ за петте дни, които прекарахме в Амстердам с приятели. Идеята за този град ми даде моя колежка от Румъния. Заедно работихме в Братислава и по време на престоя си там се възползвахме максимално от полетите на вече несъществуващата SKY EUROPE.

Та един уикенд отидохме до Брюксел и тя през цялото време го сравняваше с Амстердам. Накрая домакинът ни – белгиец се обиди.
Аз го успокоих, че не съм била в Амстердам и засега Брюксел ми харесва. Това лято със същата румънка решихме най-накрая да отида и да видя Амстердам. Аз навих още две приятелки и организирахме полетите. Имахме късмет и открихме промоционални цени в един хотел до Пазара на цветята, което си е доста централно място. Решихме, че пет дни ще са достатъчни и се оказахме прави, дори отделихме един за екскурзия извън Амстердам.

Пристигнахме в сряда следобяд и посветихме остатъка от деня на мотаене по търговската Калверщраат, площад Дам, площад Рембранд и пийване на Хайнекен в един приятен австралийски пъб, който явно беше любим и на жителите на Амстердам. Съвсем случайно попаднахме и в Квартала на червените фенери, но още беше светло и бизнесът беше замрял.

Кулата на монетния двор Снимката във висока резолюция

Кулата на монетния двор

Следващите три дни посветихме на някои от забележителностите на Амстердам, за които искам да ви разкажа:

площад Дам – най-големия площад в старата част на града. Заобиколен е от Кралския дворец, Новата църква (използва се за концерти и изложби), Паметника на жертвите от Втората Световна Война, Музея на Мадам Тюсо, огромния магазин Бийнкорф и Гранд Хотел Краснаполски. Сградите са много внушителни, а самият площад е оживен по всяко време на деня и до късно вечер.

Пазар на цветята – разположен е покрай канала Singel и през юли предлагаха най-вече луковици за десетките видове лалета. Имаше малко живи цветя и много сувенири от дърво – лалета, плодове, вятърни мелници и сабо. Все пак е красиво и разходката покрай сергиите е приятна. Натоварихме се с пликове с луковици и след няколко месеца ще видим (евентуално) резултата.

Музей на Ван Гог – намира се в нова модерна сграда и съдържа най-голямата в света колекция от творби на художника. Вземете си аудио гид и се любувайте на картините на гения. За съжаление, почти винаги има много хора, но опашката няма да ви избута, ако сте се застояли пред някоя картина повече време. Има творби и на съвременници на Ван Гог – Тулуз Лотрек, Гоген и други.

Къщата на Ане Франк – не се плашете от дългата опашка, защото чакането си заслужава. Аз не бях чела дневника на Ане преди посещението в сградата, където са били офисите на Ото Франк и където семействата са се укривали, но беше много въздействащо. Стаите не са обзаведени по искане на бащата на Ане, но има модели, показващи как са живеели укриващите се. В края на обиколката има книжарница, в която се продава Дневникът на много езици, включително и български.

Квартал Jordaan – бохемски квартал, който някога е бил известен и като Френския квартал. Много приятно място за безцелни разходки покрай каналите с много ресторанти, магазинчета и галерии.

Каналите – най-популярните са централно разположените Херенграхт, Кайзерграхт и Принценграхт. Ние решихме, че най-приятния начин да ги разгледаме е от лодка. На няколко централни места се предлагат такива круизи, едното е близо до Пазара на цветята, а другото до Западната църква.

Heineken experience – не бих го нарекла забележителност, но е приятен начин да се разтоварите след Ван Гог и къщата на Ане Франк. Това е старата пивоварна на Хайнекен, която е обновена и днес в нея се показва процеса на производство на бира. Има мултимедийна зала, барове и огромен магазин за сувенири.

Старата пивоварна на Хайнекен Снимката във висока резолюция

Старата пивоварна на Хайнекен

Това далеч не са всички интересни места в Амстердам. Пропуснах доста църкви, а Държавният музей беше с ограничен достъп заради ремонт, но аз винаги си оставям по няколко непосетени места, за да се върна отново.

Амстердам или поне старата му част не е много голяма и 2-3 дни са достатъчни, освен ако не сте решили да разгледате обстойно всички музеи. Ние предпочетохме да отидем на екскурзия до рибарските селца Волендам и Маркен и да видим няколко вятърни мелници.

Селцата бяха много очарователни, но и пълни с туристи. В екскурзията бяха включени и посещения на ферма за производство на сирена и на работилница, в която изработваха дървено сабо. Сиренето нямаше нужда от реклама, но сабо не можаха да ни убедят да си купим.

На темата за червените фенери и кофи шоповете няма да се спирам, защото е извън обсега на моите интереси, но през уикенда Амстердам се пълни с техни фенове от цяла Европа и понякога се сблъсквахме с не много приятни гледки.

Малко полезна информация – летището е доста далеч от града и трябва да вземете влак до Централна гара.

Амстердам, централната гара Снимката във висока резолюция

Амстердам, централната гара

В Амстердам се придвижвахме основно пеша или с трамвай – билетите се купуват вътре, но не от ватмана, а от друг служител. Градът е много спокоен, но на мен ми трябваше известно време да свикна с профучаващите холандци на велосипеди. Това е масовия транспорт за жителите на Амстердам и велосипедистите са с предимство пред колите и пешеходците. Иначе хората са много любезни и всички, които заговаряхме, говореха английски. Казват, че холандският климат е като английския, тоест доста вали. Наистина за началото на юли беше доста прохладно и валя един-два пъти, така че си носете чадър или дъждобран.

Автор: Мадлена Йорданова
Снимки: Мадлена Йорданова
Вижте всички снимки във висока резолюция

Публикувано в категория: Амстердам, Холандия . Тагове: , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

3 Коментари

  1. Lili
    Изпратен 06.01.2012 на 11:31

    Холандия е най-невероятното място на света. Толкова е чисто, подредено…. Холандците са търпеливи и толерантни към всеки който има желание да се научи, въпреки че там живеят 180 националности. Трябва да посетите Хага, Лайден, парка с цветята (мисля че се казваше Каукенкоф),както и плаващите къщи. Каква беше изненадата ми когато видях на страничната стена на една къща, написана поема на руски….. Беше прекрасно изживяване, което се повтаря всяка година :) Приятно изкарване на всички в ниската земя.

  2. Таня Иванова
    Изпратен 14.08.2011 на 6:59

    Прекрасен пътепис, грамотно и свежо написан. Предстои ми пътуване и ми беше полезно да го прочета. Но прочетох и коментарите и… Хей, хора, научете се да пишете на български, пък Холандия е държава, а не град!!!:))))))

  3. bojidar
    Изпратен 07.08.2011 на 10:47

    Holandiq edin prekrasen grad

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи