Пуерто Рико – очарователно изкушение

Приключение, дух, усещане, трепет…
Изпитвах жажда за нещо ново и много различно от всичко, до което се бях докосвала досега!
И ето, че се спрях на Пуерто Рико – необятен остров, изкушаваща мисъл, крачка към сбъдването на една мечта. Крайната дестинация бе столицата – Сан Хуан. А това е град, в който се сблъскахме с характерните за модерна Америка явления, но и усетихме една самобитна атмосфера, непокътната от времето, от нововъведенията. Противоречие, контраст…Но ето как противоположностите се допълват и успяват да удивляват човешката природа.

Имахме на разположение само седмица, в която исках да вкуся по малко от всичко – La Playa или плажът, Old San Juan – разкошният стар град и крепостта El Morro, местните плодове, кухня, небезизвестните коктейли Mojito, Cuba Libre, Daiquiri, забъркани от Bacardi Rum, фабриката на Bacardi – с най-голяма производителност на напитката за година, нощния живот, самите пуерториканци с тяхната топла кръв и горещи танци…

img_9226

И още и още… Бях ненаситна, но уви – времето се оказа недостатъчно!

Бих нарекла себе си щастливка!
Няколко дни преди да поемем в посока Карибите, се запознах с едно прекрасно семейство – кубинци, вече 12 години пребиваващи на територията на USA-Флорида. Те ми загатнаха за това, което ме очаква на предприетото от мен пътуване. Бих казала, че почерпих информация от извора! Оказаха се истинска находка.

img_9430

Предупредиха ме, че реалността извън хотелските комплекси е повече като в гетата. Това е самата истина, но пък именно там се усеща духа и културата на острова.

img_9454

Къде другаде, ако не в Пуерто Рико да опитаме манго, папая, гуанабана, авокадо, ананас… Екзотика!

img_6289

Отбихме се и във фабриката на Bacardi Rum. Обиколката беше впечатляваща. Запознаха ни с всички етапи при получаването на ром.

Old San Juan – старият град и крепостта El Morro!

img_9206

img_9351

Забележителна гледка към необятния Атлантически океан! Мъничко въображение и се пренасяме във времето, когато крепостта е служела за отбрана на града. Шест нива и повече ентусиазъм, за да ги обходим и покорим, под палещите лъчи на слънцето и омаломощаващата тялото влажност на въздуха.

img_9399

img_9310

img_9253

Климатът е тропически, а водата…за нея бленувам и сега в дъждовните,есенни дни.
Вълшебство!

img_9728

Посетихме Сан Хуан по време на дъждовния сезон – Септември. Но не останахме разочаровани, а напротив – насладихме се на тропическите дъждове и пейзажи, плувахме, докато отгоре ни се сипеха едри дъждовни капки, а пред очите ни се разкри магията на цупещите се дъждовни облаци, които идваха и бързо си отиваха.

img_9444

Трябва да спомена, че благодарение на тези промени във времето опазихме кожата си от изгаряне и си осигурихме безболезнена почивка. Защото слънцето в онези географски ширини е жарко и немилостиво към зажаднелите туристи.
От колите се носеше шум, звучеше така характерния регетон.

Във веселие и закачки, много усмивки и вълнение преминаваха дните в Пуерто Рико. А нощите се изтъркулиха в ритъма на латино музиката и коктейлите.
Островът е обитаван от много и най-различни по вид гущерчета – малки и големи, с очарователна окраска и доста гостоприемни.

img_9146

Разбира се, видяхме богата палитра от птици, от които интерес в мен предизвика зеленият папагал.

img_9359

Няма как да опиша този чуден остров…нахвърляйки оттук-оттам по нещо, се опитах да провокирам нечие въображение.
А защо не и своето…
Не спирам да мечтая за местенца и кътчета по света като това!
Докато в един момент не се озова там…
Ето как мечтите се сбъдват.

img_9140

Автор: Владислава Кръстева
Снимки : Владислава Кръстева

Публикувано в категория: Пуерто Рико, Пътеписи, участващи в конкурса 2009 г. . Тагове: , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

5 Коментари

  1. pullmantur
    Изпратен 15.04.2014 на 23:12

    много увлекателно и приятно написано.
    За Пуерто Рико е нужна виза за САЩ, нали?

  2. Georgi Petrov
    Изпратен 07.11.2009 на 2:36

    Много увлекателна статия в непретенциозен и приятен за четене стил. Събуди в мен най-топлите ми спомени от летните дни по дивите и безкрайни местенца в Португалия.

  3. Нора Чернева
    Изпратен 06.11.2009 на 21:46

    Плажовете и малките колоритни улички са вдъхновяващи.Наистина едно уникално преживяване. :)

  4. Vladislava
    Изпратен 06.11.2009 на 19:29

    Много Благодаря!!!Абсолютно съм съгласна с теб,че човек веднъж докоснал се до тези места,трудно би могъл да не ги пожелае отново и отново :)))
    На мен също ми се искаше да отидем до Куба,но полетите от Америка са със специален статут ;) тоест няма такива :)Някой следващ път!!

  5. Гергана
    Изпратен 06.11.2009 на 14:41

    Страхотна статия, напомня ми за усещанията, които изпитах, когато бях в Куба. Такива преживявания остават за цял живот и те карат да искаш още и още и да бленуваш за тези и други такива кътчета по света. Въпреки бедността, там животът те грабва с някаква особена магия и очарование.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи