Необятната Витоша

Кой не е чувал за планината Витоша, кой не се е катерил по нея!?
Въпреки това, посещавайки я, всеки път откриваме нещо ново …
Витоша е прекрасна през всички сезони на годината и напълно закономерно тук е първата проява на организиран туризъм у нас, подбудена от родолюбивия Алеко Константинов.

Витоша през зимата

Витоша през зимата

Счита се, че името “Витоша” има тракийски произход и означава “двувърха”, „двуделна”, “два резена”. Това напомня за двуглавите Резньове, които в профила на планината, гледани от Софийското поле, изпъкват най-добре. По-старите имена: Скопиус, Скомброс, Скомиос имат общото значение “стръмна планина”, което напълно й приляга.

Изглед от планината към столицата

Изглед от планината към столицата

Изглед от планината към столицата

Изглед от планината към столицата

Динамизмът на съвременния начин на живот е съпроводен с увеличаване ритъма на живот, а оттук стреса, алергиите и хроничните заболявания също нарастват. Хората търсят все повече и по-разнообразни начини за почивка – туризъм, спорт, балнеолечение и др.

Близостта на Витоша до най-големия град в България предначертава голям брой преимущества за развитие на туризма. Многообразието на природни ландшафти, обекти на културно-историческото наследство, благоприятните условия за развитие на различни видове спорт, добрата материална база (хижи, хотели, пътна мрежа) могат да задоволят различните нужди на голям брой хора. Тук могат да намерят място както любителите на дивата природа, така и почитателите на удобствата и лукса.
Като казах „удобство и лукс” и се сещам за един ресторант „Той и Тя”. Там приготвят чудесна храна, цените са приемливи, и е много уютно и красиво.

Той и Тя

Той и Тя

54
Емблематично място за любителите на сладкарското изкуство е виенският салон „Романс”.

На територията на планината се намира Природен парк Витоша, най-старият на Балканския полуостров. Витоша е любимо място за туризъм на жителите на София. Най-известните туристически маршрути свързват изходните пунктове Княжево и Драгалевци с местностите Алеко под Черни връх, където се намира хижа Щастливеца, наречена така по прякора на Алеко Константинов — Щастливеца, Бай Кръстьо – също наречена на планинар, Златните мостове, където има много хижи и малки хотели, и Копитото.

Относно ресторант Копитото – да, много е красиво, да, всичко е изпипано до и над границата на лукса, но ако решите да пиете или да хапнете вътре, само за справка ще кажа, че чаша мляко с какао ще ви струва 5.50лв. /поне така беше в началото на тази година/. Заслужава си, защото гледката от огромната тераса е невероятна!

74

Гледка към София

Гледка към София

В планината има добри условия за зимни спортове — ски, сноуборд, шейни и други, като сред най-известните писти са Стената, Синя писта, Зелена писта, Лалето (най-дългата), Заек и Ветровала.

В полите на Витоша се намира Боянската църква, която е един от културните символи на България и културен паметник в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

На територията на парка се намира също и Драгалевския манастир, който има голямо историческо значение. Планината е сред Стоте национални туристически обекта със своя първенец – Черни връх.

Боянският водопад е една от забележителностите на Витоша. Образуван е от Боянска река. Височината му е 15 метра и е особено красив през пролетта.

Боянският водопад

Боянският водопад

Витоша е люлката на организираното туристическо движение у нас. То води началото си от знаменитото изкачване на Черни връх на 27 август 1895 година. По призива на Алеко Константинов 300 души от 77 населени места напускат „прашните улици” и „душните кафенета”, за да подишат чистия планински въздух и се порадват на красивата ни природа. На 23 юли 1899 година участници в това първо изкачване основават първият туристически клуб в България, наречен на името на Щастливеца, което е началото на организираното туристическо движение в България. Поради войните в началото на века създаването на необходимата база за туризъм започва едва през 1924 година с откриването на първата туристическа хижа на Витоша – „Алеко”. Следващите 20 години се изграждат и отварят врати за туристите десетина хижи. Това са хижите: „Еделвайс”, „Кумата”, „Селимица”, „Камен дел”, „Тинтява”, „Фонфон”, „Планинец”, „Бор”, „Средец”, „Момина сълза” и няколко горски домове.

103

Съвременното значение на планината има мултифункционално измерение. Витоша е ландшафтният придатък на София, куполообразният символ и спътник на големия град. Близостта на Витоша до София, обаче, не е основният фактор който привлича туристите и прави Природен парк Витоша най-посещавания в България – повече от 1 200 000 души на година.
Разнообразните природни условия на планината – дълбоко всечените речни долини, морените и каменните морета, запазените горски екосистеми, откритите платовидни форми – намират своите ценители.

122

От друга страна на хората се предоставя голям избор от възможности за реализация на техните потребности. Добре изградената пътна мрежа (пътища, лифтови съоръжения) и множеството варианти за отсядане (заслони, хижи и хотели) гарантират голям диапазон от посетители. Това улеснява хората да планират своята почивка – еднодневен излет, приятен уикенд или годишен отдих в планината.
Развитието на различните спортове, практикувани на територията на Северното подножие на Витоша също оказва влияние върху посещаемостта – туристическото ориентиране, ски дисциплините, алпинизма, делта и парапланеризма имат своите почитатели.

113

Туристическият сектор на Витоша предоставя различни възможности и винаги ще бъде привлекателен. Динамичното развитие на столичната селищна система ще продължава да влияе върху планината. Затова всеки трябва да бъде съпричастен и отговорен към опазването на Витоша, за да просъществува и за идните поколения.
От София можете да стигнете с автобуси, маршрутно такси, кабинков лифт Симеоново и седалков лифт Драгалевци.

Автор: Ася Митева
Снимки : Ася Митева

Публикувано в категория: А-З, Пътеписи, участващи в конкурса 2009 г. . Тагове: , , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

3 Коментари

  1. alexandra
    Изпратен 09.09.2010 на 18:13

    много е красиво

  2. Ася Митева
    Изпратен 24.09.2009 на 18:01

    Благодаря!

  3. pnik
    Изпратен 23.09.2009 на 13:28

    Много ми хареса – кратичко стегнато с доста полезна информация.Научих нещо ново, което не знам как ми е убягнало досега.Поздравления за авторката и успех.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи