Грузия през погледа на един автотурист от Перник – 2012 год.

Преди да достигна основната си цел Иран, разгледах Черноморското крайбрежие на Турция и три Кавказки републики. Първата от тези републики беше Грузия.
Грузия е с население близо 5 млн., а територията й е 2/3 от нашата.
Моето впечатление е, че средното жизнено равнище не е високо и е на нивото на нашето около 2000-та година. Цените на основните стоки са съпоставими с българските. Входните такси за основните музеи и забележителности са между 2 и 5 лева. Цените на автомобилните горива са около 85% от нашите.
Официалната политика е про-западна. Въпреки войната с Русия от 2008-ма година, не усетих анти-руско отношение сред хората.


Грузинският език е напълно неразбираем. Доста от младите хора говорят английски. Повечето възрастни и част от младите говорят руски. Хората са много сърдечни и общителни, винаги готови да помогнат.

Престъпността е незначителна и навсякъде се пътува спокойно. Не съм имал никакви проблеми в това отношение. Полицейското присъствие е видимо навсякъде и полицаите са любезни когато ги питаш. Никой не спира автомобилите за проверки и не се следи за превишаване на скоростта.

Състоянието на пътната мрежа е по-лошо отколкото у нас. Бавно и трудно се пътува през планината Кавказ. На основните пътища указателните табели освен на грузински са и на английски. Има сравнително добри ориентири към основните туристически обекти.

Страната обикалях шест дни като изминах 1300 км. и похарчих 350 лв., в т. ч. 125 лв. за ремонти на автомобила. Разходите са малки, тъй като не плащам за хотели, а спя в колата. Основната част от храната си нося от България.

Влизане в Грузия при гр. Сарпи на Черно море.
Преминаването на границата от Турция става бързо и без проблеми.
Първата ми изненада беше, че не се иска застраховка Гражданска отговорност за автомобила. След настоятелните ми питания на 2-3 места един грузинец ми каза: „Тук никой не ти иска застраховки. Имаш ли пари, живей си живота и това е.“

Батуми
Първият град, който ме впечатли и ме изненада приятно е Батуми. Разположен е на Черно море и е столица на автономна република Аджария. Централната част на града е очароваща и не отстъпва на Ница (главен град на Френската Ривиера) и на Брайтън (главен курортен град на южното Английско крайбрежие).

Из Батуми

Из Батуми

Из Батуми

В делфинариума на Батуми предлагаха плуване сред делфините, 150 лв. за 15 минути. Хората се редяха на опашка, дори при тази висока цена.

Кобулети и Поти
Най-големият Черноморски курорт на Грузия е Кобулети. Напълно разочароващ, приличащ на нашите обикновени курорти от средата на 90-те години на миналия век. Дълъг няколко километра каменист плаж и тяхна си чалга по заведенията.

Спасителите бяха с катери и след залез слънце започнаха да изкарват хората от водата.

Поти е най-голямото пристанище на Грузия. В града няма нищо впечатляващо.

Западен Кавказ и Сванети

Една от главните туристически забележителности в Грузия е долината Сванети в Западен Кавказ. Характерна е с типичните за този край отбранителни кули. През 9-ти до 12-ти век са построени 175 такива кули в района.

Кутаиси
Това е втория по големина град в Грузия с население близо 200 хиляди. Разположен е на река Риони. Тук е родена известната шахматистка от края на миналия век Мая Чибурданидзе. Кутаиси е побратимен с българския град Сливен.

Боржоми
Планински курортен град с минерални извори.
Най-популярна в бившия Съветски съюз беше минералната вода Боржоми.

Интересно ми беше, че хората си пълнеха с минерална вода по една бутилка от литър – два, а не както у нас по няколко 10-литрови бутилки.

Гори
Гори е родния град на безспорно най-известния грузинец Йосиф Джугашвили – Сталин. Той е сложна и противоречива историческа личност. В продължение на 30 години е начело на Съветския съюз. От една страна той ръководи индустриализацията, в резултат на което от 6-та в света Съветският съюз става втора световна икономическа сила. Под негово ръководство търпящата през 1941-ва и 1942-ра години поражения Червена армия се превръща в най-могъщата военна сила. От друга страна Сталин налага еднолично ръководство и култ към своята личност като непогрешим ръководител. По време на необоснованите репресии са осъдени 2,7 млн. души, от които почти 0,7 млн. на смърт. Преобладаващата част от присъдите са издадени през 1937-ма и 1938-ма години. Чърчил казва за Сталин: Той пое Русия на дървеното рало, а остави Русия като ядрена сила.
Музеят на Сталин е главната забележителност в града.

Мцхета
Един от историческите градове на Грузия е Мцхета. Основан е около пет века преди новата ера. Известно време е седалище на Грузинската патриаршия. Това е първата столица на страната, а сега е главния религиозен център на Грузия.

По Военно-Грузинския път
Строителството на пътя започва в края на 18-ти век с цел бързото придвижване на руските войски през Кавказките планини във връзка с водените Руско-Турски войни. В изграждането на трасето се включват и руски армейски части. Пътят е с дължина над 200 км. и свързва Владикавказ в Южна Русия със столицата на Грузия Тбилиси.


По Военно-Грузинския път се стига и до най-високия грузински връх в Кавказ Казбек (5033м.). Кавказкият първенец Елбрус (5642м.) е на територията на Русия от другата страна на границата.

Столицата Тбилиси
Градът е основан през 458 година от цар Вахтанг I Горсагали. През 1122 г. е завладян от грузинския цар Давид Строителя, който премества столицата от Кутаиси в Тбилиси.

Днес столицата на Грузия е с население 1,4 млн., от които 80% са грузинци, а останалите са арменци, азери, руснаци, осетинци, кюрди, гърци.

Паметникът символизира родината Грузия. В едната си ръка държи чаша вино, с която посреща приятелите. В другата ръка държи меч, с който посреща враговете.

В Грузия останаха още забележителности за разглеждане, но лимитът ми от време свършваше. След Тбилиси продължих към Армения.
Август 2012 година

Автор: Валентин Дрехарски
Снимки: Валентин Дрехарски

Публикувано в категория: Грузия, Конкурс за пътеписи "По света" 2012 . Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

2 Коментари

  1. Румен Котов
    Изпратен 25.12.2015 на 13:31

    Чудесен сбит информационен пътепис с много хубави снимки. Поздравления и от мен, макар и доста закъснели.

  2. Петя Крушева
    Изпратен 17.09.2014 на 12:15

    Не знам какво е предизвикало авторът да се упъти към Грузия, но определно успя да смени представите ми… много европейски изглежда всичко… много увлекателно и представително :) Поздравления! Дано обиколите още много интересни места! :)

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи