10 дни в Дубай (част 4)

Към 10 дни в Дубай (част 3)

След прекрасния понеделник и Бурж Ал Араб ни предстоеше пътуването до Абу Даби. Затова и във вторник рано, рано се измъкнахме от хотела, за да стигнем възможно най-бързо до автогара Al Ghubaiba. Хубавото е, че тя се намира на зелената линия на метрото и за по-малко от 40 минути успяхме да стигнем от метро станцията на Mall of Emirates по червената линия до Khalid Bin Al Waleed, където се прехвърлихме за 2 спирки по зелената линия.

Автобусите от Дубай до Абу Даби са на всеки 30 минути. Тръгва единият, а само след 5-10 минути спира следващия автобус.
Разстоянието от 130 км. между двата града се изминава неусетно.
Магистралата е равна като тепсия, с 4 платна във всяка от посоките, а асфалта е все едно вчера поставен, толкова гладък и без дупки, че поне на нас българите не може да не ни направи впечатление след като сме свикнали с нашите, подобни на лунни кратери магистрали.

Дубай

За около час и половина по Sheikh Zayed Rd, покрай Mall of Dubai, Mall of Emirates, Dubai Marina, Jebel Ali

Дубай

и докато се усетим видяхме вдясно на магистралата гордостта на Абу Даби. Пистата за Формула 1, където само преди два дни бе поредният кръг от надпреварата, затова и отложихме ходенето от събота за вторник, за да не се бутаме и ние с близо 100 000 те хиляди поклонници на болидите, дошли от всички краища на света.
Yas Marina се изнизва покрай нас и след няколко минути сме вече в столицата на ОАЕ.

Явно свикнали с лукса в Дубай, малко неприятно изненадани оставаме от мизерията, която цари на автогарата в Абу Даби. Бяхме забравили, че в Дубай като туристически град всичко блести, докато в Абу Даби има и такива меко казани нелицеприятни места.
Все пак оставаме назад леко горчивия привкус и се мятаме бързо в едно такси, което да ни откара до Мол Марина. Оттам тръгва Биг Бус за панорамната обиколка на града.
За 10 лв. таксито ни откарва дотам и като видяхме усмихнатите и приветливи лица на служителите на Биг Буса доброто ни настроение отново се върна.
Още повече, че те бяха толкова благосклонни, да ни обяснят, че така както сме се облекли трудно ще влезем в джамията. На бегом се изнесох до Мола, купих първите видяни дълги панталони и приведени в нормален за Близкия изток вид се качихме на Биг Буса. Тук ни очакваше втората неприятна изненада.
Дори в градския транспорт в София трудно ще видиш толкова мръсен автобус, като този, в който ние се качихме. По пода се търкаляха бутилки от вода, салфетки, слушалки, дипляни и какво ли не още. Изпочупени и неработещи куплунги за слушалките. А и самата беседа коренно се различаваше от Дубайската. С огромни паузи, почти никаква информация. Не можеш да разбереш дори къде отиваш.
На всичкото отгоре Абу Даби приличаше на една огромна строителна площадка.

Абу Даби

Сигурно след година две той ще изглежда също така внушително и зашеметяващо прекрасен като Дубай, но сега… просто ужас. Навсякъде кранове, разкопани улици, строежи, прах и мръсотия…

Разбира се не можем да пропуснем красотата на един от най-известните хотели в света, който съперничи по пищността и грандиозността си на Булж Ал Араб- Еmirates Palase Hotel

Еmirates Palase Hotel

Когато обаче зърнахме в далечината силуета на Zheikh Zayed Mosque забравихме всичко. Толкова много красота събрана на едно място човек трудно може да си представи. Наистина невероятно красиво, толкова красиво, че дъха ти спира.

Zheikh Zayed Mosque

Думите са твърде бледи, за да пресъздадат дори и частичка от тази красота. Човек просто трябва да я види и да и се наслади докрай, оставяйки безмълвен пред нея.

Zheikh Zayed Mosque

Имахме късмет, че този ден се пускаше свободно вътре. Събухме обувките, оставихме чантите на входа и потънахме в един прекрасен свят. Ослепителен и пленяващ.

Zheikh Zayed Mosque

Бялата джамия както е известна, е не само огромна, но и заслепяващо красива. Дворът и е обграден със зелени градини и фонтани,

Бялата джамия

а мраморът е толкова красив, че не можеш да отделиш погледа си от него. И навсякъде, докъдето погледа ти стига красиви орнаменти и златни детайли, подкрепени и със скъпоценни камъни. Пищно, стилно и ослепително красиво…

Zheikh Zayed Mosque

А вътре в самата джамия не може да се опишат цветовете и багрите, които те заобикалят отвсякъде.

Zheikh Zayed Mosque

Дори и само за това си заслужава човек да измине хиляди километри, за да се докосне до съвършенството и красотата.
След два часа разглеждане на джамията, останали без дъх и препълнени с мисли и чувства за човешкия строителен и творчески гений решихме, че няма какво по-хубаво да видим в Абу Даби, метнахме се отново на едно такси и обратно на автогарата, за да хванем автобуса за Дубай.
Довиждане, Абу Даби и ти благодарим за невероятната красота, на която станахме свидетели….

Дубай

След целодневното пътуване до Абу Даби от автогарата отново се запътихме към любимите ни фонтани в Дубай Мол. Седнахме на каменните стъпала пред тях и с часове се любувахме на необикновената им красота.
Няколко месеца по-късно имахме щастието да посетим Барселона и магическите и фонтани, но те бяха бледа сянка на Дубайските. Дори фонтаните в Порт Авентура, които гледахме по-късно бяха по-хубави и с по-съвременен дизайн и светлини от Барселонските.
Но да не се отклонявам от темата. И изведнъж, изведнъж както се наслаждавахме на светлинната и звукова фиеста, и прекрасната песен на Уитни Хюстън се сетихме, че е вторник, а в четвъртък вечерта трябваше да стягаме багажа и в 01,00 часа да летим през Москва отново към София. Ужас!!!
Беше толкова хубаво в този слънчев и топъл град, а само след ден трябваше да се връщаме. Но това бе последното нещо, което ни се правеше.
Затова и след кратък размисъл, и докато беше още нормален час за разговори със София позвънихме на Елена /туристическата ни агентка/ и я помолихме да презавери самолетните ни билети за по-късна дата. Още на следващата сутрин преди да потеглим за поредната спирка в пътешествието ни из Дубай телефона иззвъня и Елена ни зарадва с новината, че е презаверила самолетните ни билети и още 3 дни можем да останем на брега на Персийския залив!!!
Нищо в този момент не можеше да ни направи по-радостни и щастливи от тази новина.
Благодарим ти, Елена!
Можехме спокойно да продължим програмата си в Дубай.

Ако някой ме попита кое е за мен най-красивото място, което смe посетили в най-красивия град в ОАЕ не бих се замислил много, а директно бих отговорил. За мен най-красивото място в Дубай е Мадинат Джумейра.
Сигурно не само за мен това е така, защото тълпите от туристи тук никога не свършват.
Madinat Jumeirah се намира недалеч от Бурж Ал Араб и е най-зеленото и екзотично място, което можете да видите в една пустиня. Още като преминете крепостната врата, която отделя покрития пазар и целият комплекс от външния свят Ви обзема някакво много странно чувство на спокойствие и наслада от допира с природата. Не може да се опише красотата на това местенце. А човешката ръка допълнително е добавила още щрихи, за да се получи една истинска хармония.

Мадинат Джумейра

Покритата част на пазара е истински лабиринт от малки улички, където попадаш все едно във вълшебна приказка.

Мадинат Джумейра

Малки антикварни магазинчета,

Мадинат Джумейра

от които не можеш да се откъснеш с часове, защото в тях има толкова много истински старинни произведения на изкуството, скулптори, статуетки, картини, различни предмети и сувенири, че погледа ти се замайва.
Ако случайно се измориш и искаш да отдъхнеш без да излизаш навън, просто можеш да се отбиеш в спа центъра. А ако все пак от толкова старинност и като интериор, и като настроение ти омръзне, излизаш навън и … никой с думи не може да опише красотата на това, което ще видят очите ти.

Мадинат Джумейра

Пищна зелена растителност и вода, която те обгръща от всякъде, и която плавно и лениво се носи покрай десетките ресторантчета, площадки, летни театри и се отправя навътре далеко, далеко в комплекса, където се намират няколко супер скъпи и луксозни хотела.
А ако и това не ти е достатъчно, зад ъгъла се показва един огромен силует и с почуда откриваш, че това е Бурж Ал Араб.

Мадинат Джумейра

Банки, бижутерийни магазини, модни къщи, парфюмерии, сувенирни магазини, оптики, художествени галерии, детски магазини и разбира се над 20 кафета и ресторанти/персийски,арабски, модерен японски, марокански, рибен, стек хаус, италиански и т.н. и т.н./, плюс Абра таксита за Вашата водна разходка из лагуните са част от това, което ще видите при посещението си на тази необикновена и красива магична приказка, наречена Madinat Jumeirah. А поне за нас този повече от половин ден, който прекарахме там ни зареди с много красота и хармония.

Следващата спирка по пътя ни в Дубай след Madinat Jumeirah бяха Дубай Марина и
Jumeirah Beach Residence.
Ако човек попада за пръв път в Дубай и трябва да посети наред с емблематичните Бурж Ал Араб и Бурж Халифа едно място, където да се почувства не в настоящето, а в бъдещето то това безспорно е Дубай Марина.

Дубай Марина

Един огромен проект на нов и модерен Дубай, който и в момента се строи, и който представлява смесица от лукс, въображение и много, ама страшно много пари.
Когато този комплекс от небостъргачи бъде завършен, в него ще живеят над 200 000 души, но и в момента той е нещо грандиозно.
Едно от любимите места за разходка на местните и туристите е направено така, че човек е изумен, от това което вижда.
Зад теб са огромните над 50 етажни небостъргачи, а пред теб е безкрайната синева на Персийския залив. Уникална картина, която трябва да се види с очите.

До Дубай Марина можете да стигнете по няколко начина.
Ние избрахме най-лесния и най-красивия като гледка. С метрото.
Можете да слезете на две спирки. Първата е Dubai Internet City, а втората е Dubai Marina. Можете да стигнете и с автобус 88, който се движи по крайбрежната алея и разбира се с такси.
Метростанцията Дубай Марина, на която слязохме се намира на около 200 м. от комплекса и първото, което виждате е огромния силует на Марина Мол, а зад него се открояват силуетите на небостъргачите. Тук в комплекса са някои и от най-интересните архитектурни решения на всички световни архитекти, които до такава степен са развихрили въобръжението си, че стоиш изумен от таланта им. Разбира се кризата не е подминала и Дубай, и понякога виждаш силуетите на незавършени сгради.

Едно от най-забележителните места в Дубай Марина е яхтеното пристанище, където можете да видите огромни яхти и разбира се възможно най-скъпите автомобили, произведени в света, които профучават покрай Вас- Ламборджини, Ферарита, Поршета…

Дубай Марина

На плажната ивица, на първа линия са разположени някои от най-скъпите хотели в Дубай- Риц, Хилтън, Шератон.
Луксозни магазини на световни марки и китни заведения се простират по дългата два километра главна улица на комплекса, а достъпът до плажа е свободен.
Ние предпочетохме да се печем пред хотел Риц,

На плажа

а наоколо освен туристи можете да видите и разхождащи се камили, за да е пълна атракцията.

На плажа

Ако не Ви са достатъчни плажната ивица с великолепен ситен пясък и море без вълни, можете да направите и круиз по изкуствения канал, който разделя комплекса на две части и по който от открито море пристигат отромните яхти.

Jumeirah Beach Residence e жилищен комплекс, който се намира в Дубай Марина. Затова и когато посетихме Дубай Марина бе истинско удоволствие да извървим пеша едно от най-приятните места за разходки в Дубай.
Във всички енциклопедии е отразено, че в JBR има 40 небостъргача- 36 жилищни и 4 хотела.
Но в картата, която взехме при разходката си в Дубай Марина бяха отбелязани 39 JBR TOWER- 36 жилищни сгради и 3 хотела. Къде е изчезнал 4-я хотел и кой е той така и не разбрахме.
JBR e с дължина 1,7км. Тук можете да посетите най-луксозните и скъпи ресторанти и магазини в Дубай или да погледате през витрините им, както за съжаление направихме и ние.

Jumeirah Beach Residence

Но прекрасната архитектура, фонтаните, басейните и озеленените площи, както и спиращата дъха гледка към морето не те оставят дълго да съжаляваш, че нямаш поне един петролен кладенец.

Всъщност това бе и едно от последните места, които посетихме в нашата незабравима екскурзия до Дубай. Градът, в който се влюбихме от пръв поглед, и който обикнахме заради толкова много неща, които го правят единствен и неповторим. Или поне за нас той бе и остава такъв.
Градът, в който винаги щяхме да искаме да се върнем, и който бе за нас като първата любов. Незабравим. Благодарим ти, Дубай за прекрасните спомени, които остави в нас и ни очаквай отново. Защото човек винаги иска да се върне към мястото, което го прави щастлив и спокоен!

Автор:
Росен Желев
Снимки: Росен Желев

Публикувано в категория: Дубай . Тагове: , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

3 Коментари

  1. Изпратен 30.12.2014 на 13:01

    Пътувахме самостоятелно. Наша позната, тур.агент ни резервира самолетните билети и хотела. При следващите пътувания до Дубай сам резервирах всичко за по-евтино.

  2. Tanya Markovska
    Изпратен 29.12.2014 на 19:42

    Здравейте, бих искала да Ви попитам с коя туристическа агенция пътувахте?

  3. Madlena
    Изпратен 31.08.2012 на 15:41

    Разказът страшно ми хареса и изненада приятно, въпреки че съм ходила в Дубай няколко пъти. Много добре сте опозотворили времето. Благодаря за полезната информация за самостоятелно пътуване до Абу Даби.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи