Интересни пещери в България

В България има няколко хиляди пещери, но тук ще разкажа за някои от по-известните и достъпни за обикновени туристи, в които съм била.

Магурата – Намира се в Северозападна България близо до Белоградчик, до село Рабиша. Разстоянието от София до там е около 200 км.

Скални рисунки в Магурата

Скални рисунки в Магурата

Пещерата е била дом на първобитните хора от праисторически времена. Има следи от човешко присъствие от неолита до ранната бронзова епоха. На места стените и тавана за опушени от огнищата на ранните хора. Намерени са останки от съдове, кости.

По стените на пещерата са запазени рисунки на животни, хора, на звездите. Нарисувани са сцени на лов, танци. Пещерните хора са използвали тор от прилепи като боя за рисунките.
В Магурата е запазен и е точен и до днес слънчев календар.

Пещерата е обявена за природна забележителност и пригодена за посещение 1961г.
Оттогава хиляди туристи годишно разглеждат богатата на сталактити, сталагмити и сталактони пещера. (за тези, които се затрудняват в различаването на образуванията аз ги помня така сталакТитите растат от “тавана”, сталагМитите от “мазето”, а сталактоните са събрали се сталактит и сталагмит).

Природни образувания в Магурата

Природни образувания в Магурата

Магурата е една от най-големите пещери в България – дължината и е 1750м., а Триумфалната зала е с височина над 20м.

Работно време:
-от 9:00 до 16:00 лятото
-от 9:00 до 15:00 зимата

Снежанка – Намира се близо до град Пещера в Родопите. Тесен път се отклонява от главния и след около 2 км се достига паркинг, от където започва изкачването към Снежанка.

По пътя към Снежанка се беше обърнал камион с дърва

По пътя към Снежанка се беше обърнал камион с дърва

На входа на Снежанка

На входа на Снежанка

Пътеката до пещерата е доста стръмна и въпреки че по пътя някой се е постарал да постави поощрителни табели като “Давай, още малко” и “Имаш ли сили още”, изкачването трае повече от обявените 45 мин. Пътеката е дълга само около 800 м., но изключително тежка за изкачване.

Много важно е да не се подлъгвате по топлото време навън (ако е лято) и да си носите яке, защото изпотени от изкачването се вмъквате в пещера с постоянна целогодишна температура от 6 градуса.

В Снежанка

В Снежанка

Името на пещерата идва от бял сталагмит наподобяващ фигурата на героинята от приказките.

Природни образувания в Снежанка

Природни образувания в Снежанка

Сталактити в Снежанка

Сталактити в Снежанка

В пещерата има няколко зали – Вълшебната, залата на виметата, музикалната зала с отлична акустика, Срутището.

Залата на виметата

Залата на виметата

Снежанка е дълга само около 150м, но е богата на природни форми и интересна за посещение.

Работно време:
-от 9:00 до 17:00 лятото
-от 10:00 до 16:00 зимата

Съева дупка– Намира се на около 25 км от Тетевен.
Пещерата поддържа постоянна температура целогодишно-около 10 градуса.
Състои се от няколко зали : Купена, Хармана, Концертна зала, Белият замък, Срутището, Космос.

Съева дупка

Съева дупка

В пещерата са открити следи от човешка дейност от Римско време.

В Съева дупка

В Съева дупка

Работно време:
-от 9:00 до 18:00 лятото
-от 10:00 до 17:00 зимата

Леденика – Намира се на около 17 км от град Враца.
Интересно е да се посети зимата и пролетта, защото тогава в Предверието се образуват ледените висулки, които дават името на пещерата. Във вътрешността на Леденика температурата е около 8 градуса, но не е толкова постоянна както в други пещери. Богата е на природни форми и с отлична акустика. По-различното е тесен процеп известен като “Проходът на грешниците” , през който могат да минат само хората без грехове :).

Работно време:
-от 8:30 до 12:30 и от 13:30 до 18:00 лятото
-от 8:30 до 16:00 зимата

Ягодинската пещера – Номер едно в моята лична класация.
Намира се в Родопите, на около 20 км на юг от Девин, близо до село Ягодина.
Пещерата е една от най-дългите в България като общата дължина на галериите е над 10км, разпределени на няколко нива. Благоустроена е туристическа алея на първото ниво дълга 1100м.

В Ягодинската пещера

В Ягодинската пещера

Алеята е почти равна (денивелация между входа и изхода 7 м.) и много лесна и приятна за преминаване. По целия път могат да се разгледат повечето от световно известните природни образувания, като освен стандартните сталактити, сталагмити, сталактони, дендрити има и скали с шарка на леопард, драперии.
Към края на прехода може да се видят уникалните пещерни перли.

Ягодинската пещера

Ягодинската пещера

Целогодишно температурата в пещерата е постоянна 6 градуса, а влажността на въздуха около 90%.

Сталактити в Ягодинската пещера

Сталактити в Ягодинската пещера

Екскурзоводите са много симпатични, словоохотливи и добре запознати с всяко от интересните образувания в пещерата. Естествено там, където има срутен таван не минава без репликата, че следващото земетресение е по план след 2 минути:)

Работно време:
-от 9:00 до 16:00

Автор: Марина Илиева

Публикувано в категория: А-З . Тагове: , , , , , , , , ,

  

4 Коментари

 1. Пенка Хубчева
  Изпратен 19.03.2012 на 21:52

  От няколко години хобито на мен и съпруга ми е да посещаваме пещери включително и не електрифицирани. Единствената електрифицирана пещера, която не сме посетили е Орлова чука, Русенско. Планували сме да я посетим сега през м. април. От всички електрифицирани пещери най-красива е Съевата дупка. Всяка следваща зала в която се влиза е по-величествена от предишната. След нея най-красива е Ухловица, която се намира до село Могилица на около 10 км южно от гр. Смолян. На трето място нареждам Ягодинската пещера. Най-голямата изненада обаче са неелектрифицираните пещери, дори и такива, които не са картирани. Какво велико сътворение на природата! За мен пещерите са най-грандиозното и красиво сътворение на природата.

 2. Изпратен 01.03.2012 на 10:13

  най-интересните пещери в България

 3. ant
  Изпратен 24.02.2011 на 21:11

  Изглежда много интересно. Бих посетила някоя от тези пещери. От разказа човек може да си добие представа, а и хубавото е, че има изчерпателна информация за местоположението и работното време. Снимките са също интересни. А който иска да разгледа повече снимки на пещерите (преди да отиде да ги види с очите си:)) може да го стори от тук Mагурата
  Снежанка

 4. krasinka
  Изпратен 14.12.2010 на 16:11

  mnogo sa qki

Вашият коментар

Вашият Е-мейл НЯМА да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *

*
*

Можете да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>