Очарователната Инеада

Дойдат ли първите есенни – мъгливи и дъждовни дни и ти става едно такова тъжно, и ти е мъчно за лятото. Спомените за чудесно прекараната ваканция сами изплуват. В този момент Марина обявява конкурса и те кани да ги споделиш. Как да устоиш на това предложение.

Инеада за разлика от Гьокчеада и Бозджаада не е остров. Но е толкова дива и очарователна, че и там се чувстваш като Язон, или човек от свитата на аргонавтите. Преди да кажа какво има за откриване в Инеада нека се спрем на пътуването.

Най-удобният маршрут е през Капитан Андреево. По магистралата за Истанбул се стига до отклонението за Люлебургаз. Оттам се хваща пътя за Пинархисар, след него при Пойралъ, където правят чудесните млечни продукти Истранджъ, се върви през Странджа към Демиркьой, а оттам към Инеада. От София до Инеада са около 500 километра.

ineada_1

Въпреки че на това място планината буквално стига до морския бряг, от Инеада на юг се простира девствена плажна ивица с дължина над 20 километра.

ineada_2


Самото селище предлага отлични условия за настаняване – от петзвездния „Инеада ризорт” до уютните турски пансиони. Българите се чувстват чудесно във вила „Южни морета” на д-р Марин Игнатов, който предлага 5 оборудвани апартамента за приятели и поканени. Д-р Игнатов е потомък на Марин Дринов. Създал е едно общество от обичащи природата съмишленици, които могат да правят походи и приключенски турове по оф-роуд маршрути, да берат странджански билки или горски плодове, или просто да споделят идеите си и вижданията си за живота. Всеки може да открие координатите в интернет.

ineada_3

От вила „Южни морета” до девствените плажове на Инеада са стотина метра. В центъра на курорта 4-5 гостилнички предлагат всякакви вкусни манджи на цени народни. Има и по-специални рибни ресторанти с изгледи към морето. Цените на хранителните продукти в магазините са като в България. Алкохолът е по-скъп, но не е проблем да си носите от къщи.

ineada_4

Ако сте с офроуд автомобил и имате опит в шофирането по пясък, си заслужава да изследвате поне маршрутите до местността Буланик, където лонгозните гори са почти до брега, едноименната рекичка и разливищата й гъмжат от всякакви риби, а на брега цъфтят пясъчни лилии.

ineada_5

Любителите на древните паметници могат да си изберат два маршрута.
На 50 – 60 километра на юг от Инеада е курортното селище Къйъкьой. В него се влиза през почти напълно запазените крепостни порти от VI век.

ineada_6

Крепостните стени на античната Мидия са с дебелина 3 метра и височина над 10 метра. Старите къщи в селцето са като тези в Несебър, или Созопол, но с атмосфера, която при нас си е отишла още преди десетилетия.

ineada_7

Две реки се вливат в морето от двете страни на Къйъкьой. Гледката към пристанището е впечатляваща.

ineada_8

На километър от крепостта е строеният още по времето на Юстиниян скален манастир „Свети Никола”. На три нива в скалите са изрязани манастирските помещения. Запазени са богатите орнаменти по стените и сводовете.

ineada_9

Впечатлявящи срещи с древността предлага и Визе – античната Бизия, където освен останки от древните крепостни стени и порти е идеално съхранен и античен театър от II век. Казват, че и бащата на тракологията – покойният проф. Александър Фол, бил изумен от изобилието и степента на запазеност на археологическите паметници в тази част на Странджа.

Любителите на природата пък могат да си изберат маршрута до пещерата Дупница. Табелки към нея има от градчето Демиркьой, край което пък се проучват по археологически път едни от древните центрове за добиване на метали.

ineada_10

Не по-малко впечатляващи са и разходките из Странджа на север от Инеада. На по-малко от 20 километра в тази посока е сгушеното край река Резовска селце Беендик. Там на самия плаж приготвят пиле на жар, в специално изкопана в земята дупка.

ineada_11

На връщане пътя ви може да пресече табун от свободнопасящи полудиви коне.

ineada_12

От Инеада се стига за 4 часа и до Истанбул. Не е проблем, след като сте обиколили историческите паметници в центъра на мегаполиса, да изпиете по едно Starbucks кафе в азиатската му част.

ineada_13

Ако поразгледате района на Инеада с програмата на Гугъл – Panoramio, ще откриете и още поне 50 – 100 места, които си струва да посетите. Стига да имате време за това и духа на откриватели, които предпочитат девствените, забравени от цивилизацията места пред звездите на лъскавите курорти.

ineada_14

А що се отнася до дъждовните и мъгливи дни на есента, то и в живота си е така. Както казва един приятел, тази година в Инеада. Миналата година – в Гьокчеада. Догодина в Бозджаада. И докато да разбереш – айде към Данте ада.

Автор: Валери Стоичков
Снимки: Валери Стоичков

Публикувано в категория: Конкурс за пътеписи 2011 г., Турция . Тагове: , Коментарите и trackbacks са забранени.

9 Коментари

  1. Изпратен 28.08.2012 на 20:24

    Който иска нещо по-различно от презастроеното българско Черноморие, да дойде във Вила „Южни морета“ – Инеада. Тук се събираме българи-съмишленици, любители на Черно море, такова, каквото го познавахме. Гостите са от България, Австрия и Германия. Вила „Южни морета“ е един по-особен проект в Странджа отвъд Резовска река, повече хоби, чисто търговският интерес е на втора линия. Повече информация на адрес www. igneada.eu или email southern-seas.aon.at!

  2. Toni Emilov
    Изпратен 18.01.2011 на 22:27

    mnogo mi haresa haresvam takiva mesta obikolilsam cqla Franciq i tuk sa6to ima strahotni mestenca i kakvo dase vidi

  3. Лиляна Николова
    Изпратен 15.01.2011 на 19:44

    Беше ми интересно!
    И колкото и да е банално,благодаря Ви за написаното!
    Наистина Ви завиждам ,че познавате тези места преди мен…

  4. Vasil Milutinov
    Изпратен 28.12.2010 на 11:02

    Zaintriguva me! Haresvam takiva mesta…! Tova mi trqbva!

  5. Елка Милева
    Изпратен 09.12.2010 на 11:29

    Харесвам такива градчета – те имат собствена душа и живеят по собствени закони….дано го видя някой ден….

  6. Анатоли
    Изпратен 05.12.2010 на 16:51

    Интересно и интригуващо,може би заслужава да се види

  7. Anaatoli
    Изпратен 01.12.2010 на 23:04

    Вальо,не ИМ показвай незастроените -все още девственни места!Остави ги за истинските любители на чистата природа:))

  8. Камелия
    Изпратен 03.11.2010 на 18:44

    Това е написал за Инеада собственикът на вила “Южни морета” в Инеада д-р Марин Игнватов.
    И понеже бях там, и видях всичко, напълно се присъединявам към написаното!

  9. Камелия
    Изпратен 03.11.2010 на 18:40

    Каквото и да намерите в интернет, каквото и да ви разкажат малкото българи, които са били там, каквото и да прочетете в тези бележки, турското градче Инеада ще ви изненада.

    Някои ще кажат, че там е изостанало и диво.

    Други ще кажат, че там е девствено и диво.

    Или че е мъртвило и скука.

    Или че е божествена тишина.

    Всеки от тях в някаква степен е прав. Едно е сигурно – ако вашият идеал за морска почивка е българския Слънчев бряг, испанския Торемолинос или италианския Римини, хич и не поглеждайте на картата към малкото турско градче.

    Там няма да намерите нищо от това, което харесвате. Там няма наблъскани един до друг хотели и претенциозни ресторанти с отегчени сервитьори. Там няма музика до дупка до три часа посред нощ, нито крясъци на пияни и дрогирани тийнейджъри. На плажа никой не ви ходи по хавлията, защото наоколо просто няма никой. Не ви вземат пари за шезлонг и още толкова за чадър. А което е най-най-невероятно – паркирането не е никакъв проблем.

    Ако можете да преживеете тези лишения, Инеада може би е вашето място. Но ще разберете това със сигурност едва на втория-третия ден, или дори може би чак когато се върнете в България.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи