Топ 10 забележителности в Париж (Франция)

1. Айфеловата кула – Забележителна в своята непонятно красива грозота, Айфеловата кула е мястото, което се посещава от над 6 милиона туриста годишно. Популярността и се дължи на оригиналния дизайн и разпознаваем силует.

Построена за две години , кулата е открита на 31.03.1889 г.
Кулата е висока 324 метра. Тежи 10,100 тона. Можете да се качите пеша до втория етаж или с асансьори до всички етажи (общо 3).

Съвети:

Посетете кулата вечерта, когато е осветена. През 15-тина минути има светлинно шоу.

– Не се плашете от огромните опашки от туристи,  които се редят за билети. Организацията е отлична и за 30 мин. чакане можете да се снабдите с билет.

– Групите с предварително закупени билети пререждат останалите на опашката.

– Снабдете се с вода, но ако нямате, на кулата има няколко ресторанта.

– Спокойно можете да се пазарите с търговците на сувенири в подножието на кулата. Например ключодържател вместо за 1 € може да се купи за 0.20 € (4 бр.).

Работно време:

от 01.01 до 12.06  и от 01.09 до 31.12  от 9:30-23:00
от 13.06 до 31.08 от 9:00-24.00

Цена: от 8 до 13 €

2. Лувъра – “Отворен за всички от 1793 г.”  Огромен като площ,  необятен като съдържание, модерен и космополитен – това е музеят днес.

Откритата през 1989 г.  стъклена пирамида е вход към крилата на музея и макар и посрещната с противоречиви отзиви  при построяването й (подобно на Айфеловата кула),  се вписва отлично в екстериора на Лувъра. Пирамидата допълва историята на музея като свързва миналото му на замък и настоящето на музей от 21-ви век.

Разположен е на площ от 60 000 квадратни метра. Съдържа над 35 000 творби на изкуството – картини , скулптури, керамика, египетски, гръцки, римски артефакти…

Експозициите са разделени в три департамента(крила) – Денон, Ришельо и Съли.

Съвети:

Ако разполагате с 3-4 часа време за разглеждането на музея, започнете от крилото Денон. В него са изложени шедьоври на живописта – “Мона Лиза” на Леонардо, “Свободата водеща хората” на Делакроа, “Гадателката” на Караваджо и тн.

– По-добре е да отидете за билети в началото на работното време, макар че организацията за продажба на билети е отлична и не отнема много време.

Работно време:

от 9.00-18:00 всеки ден без Вторник
до 22.00 Сряда и Петък
всяка първа Неделя от месеца – безплатно
не работи на определени празнични дни като 1 Май, 11 Ноември и тн.
Цена: от 9 до 14 €

3. Нотър Дам (Парижката Света Богородица)-  Готическа, католическа катедрала.

Окончателно е завършена през 1345 г. В нея е коронясан Наполеон. Огромна по размери, тя побира 9 000 души. Има изключително красиви витражи и отлична акустика. В нея редовно се провеждат концерти.

Цена: безплатно

4. Триумфалната арка и булевард Шанз Елизе – Издигната през 1806-1808 г. в чест на победата на Наполеон през 1805 г. Колоните и са от бял и розов мрамор с берелефи, възпроизвеждащи победите на императора. В момента на върха и се намира статуята на Мира. В арката се намира музей. В подножието й се намира гробът на незнайния войн, изграден след края на Първата световна война.

По булеварда си заслужава да се разходи човек дори и само заради едноименната песен.

Съвети:

Може да се стигне на  върха й , откъдето се открива прекрасна гледка към Париж.

Работно време:

от 10.00-23:00 от 01.04 до 30.09
от 10.00-22:30 от 01.10 до 31.03
Цена: от 9 €

5. С корабче по Сена – Корабчето преминава и покрай най-известните забележителности на Париж. Има спирки на Айфеловата кула, музеят Орси, Сен Жермен Де Пре, Нотър Дам, Ботаническата градина, хотел Де’вил, Лувъра, улица Шанз Елизе. Преминава се под някои от най-красивите мостове на реката.

Билетът важи за цял ден, като туристите могат да слизат на всяка спирка, за да разгледат забележителностите и после да се качат на друго корабче по маршрута.

Съвети:

Изключително удобен начин  за разглеждане на забележителностите в близост до Сена. По-удобен от автобусите предлагащи услугата обиколка на Париж,  защото се избягват задръстванията.

Работно време:
различно през сезоните
Цена: 12 € билет за цял ден ; 16 € билет за два дни

6. Базиликата Sacré-Cœur и кварталът Монмартър – Красивата фасада на базиликата и разположението й на най-високата точка на Париж я правят интересна за туристите. В нея се намира една от най-големите камбани в света , тежаща над 19 тона.

Кварталът Монмартър е известен с бохемския си дух и нощен живот. Тук се намира кабарето Мулен Руж -люлката на  кан-кана.

Съвети:

Секс бизнесът на града е съсредоточен тук. По-висок риск от кражби.

Цена: безплатно

7. Градините и парковете на Париж – градините Тюйлери, Люксембург, Ботаническата градина, Булонската гора, гората Винсен и тн …

В който и парк да спрете за почивка между туровете по музеи и забележителности ще се насладите освен на отдиха и на красивите и добре поддържани градини.

8.Версай -На около 20 км от Париж, ловната хижа на Луи ХIII е превърната от Луи ХIV- Краля Слънце в  резиденция,  изградена в пищност  и разточителен лукс.

Огледалната зала, покоите на краля и кралицата, залите на Аполон, на Мира и на Войната, изобилстващи от злато и скъпи мебели, както и с творби на изкуството главно в прослава на Луи ХIV, може да привлекат любителите на интериорните изложения.

Много по-интересни са градините на Версай- разположени на площ от 100 ха, градините са проектирани в елегантен стил с фонтани, оранжерия, много водни пространства (Голям канал- широк 62 метра и дълъг около 2 км, малък канал, басейни) и са любимо на парижани  място за пикници в почивните дни.

В дъното на парка се намират Голям и Малък Трианон- още два двореца, примери за разкошния дворцов живот на Версай.

Съвети:

Огромни опашки за билети за интериора на двореца.Ако можете да се снабдите с билети предварително(от интернет например), ще си спестите 2-3 часа чакане на открито.

– Билетите за градините на Версай се продават отделно.Там опашката е по-малка, така че можете да разгледате градините докато някой от вас се реди за вътрешните  стаи на двореца.

Работно време:

Дворецът:
от 01.04 до 31.10   от 9:00-18:30
от 01.11 до 31.03 от 9:00-17.30
– не работи в Понеделник

Градините:
от 01.04 до 31.10   от 7:00-19:00
от 01.11 до 31.03 от 9:00-17.30 без Понеделник

Цена: от 13,50 € до 20 €

9. Домът на инвалидите – Комплекс посветен на военната история на Франция.

Под “дом на инвалидите”  разбирайте “дом на ветераните”. В църквата на комплекса, се намира гробницата на Наполеон.
Интересни са 3-те департамента в музея на армията.
Античният съдържа богата колекция рицарски доспехи, брони, ризници, оръжия- копия, арбалети, мускети и тн..Тук са изложени рицарските доспехи на много от френските крале от детска до зряла възраст. (вкл.Луи ХIV)

Департаментът за световните войни обхваща период от 1871 до 1945 г.
Третият департамент разказва историята на живота на Шарл Де Гол.

Цена: 1 общ билет за 3-те департамента 8.50 €

10. Разходка из булевардите на Париж – Градският транспорт в Париж е отлично организиран. С метрото може да достигнете всяка точка на града и то бързо. Но нищо не може да се сравни с една разходка  по Шанз Елизе, където ще разберете какво е 100 метра широк булевард , през площад Вандом, на който  се намира хотел Риц и бижутерски офиси със стока на баснословни цени.  В Париж  кафенета и ресторанти има в изобилие, така че може да поседнете (винаги с лице към улицата) и да позяпате разноцветната тълпа.

Към Още 5 топ забележителности в Париж (Франция)

Автор: Марина Илиева
Снимки: Марина Илиева

Публикувано в категория: Париж, Франция . Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

4 Коментари

  1. Марина Илиева
    Изпратен 05.11.2015 на 15:10

    Информацията от пътеписа е от 2009 г. Юли и август в Париж е все едно август на Бг Черноморие…

  2. Александър
    Изпратен 05.11.2015 на 15:04

    – Не се плашете от огромните опашки от туристи, които се редят за билети. Организацията е отлична и за 30 мин. чакане можете да се снабдите с билет.. Хаха Юли месец бях в Париж и чаках 2 часа да си взема билет и след това още 1 час че да мога да се кача на Айфеловата кула.
    Не забравяйте, че Париж не е като по филмите! Има си и хубави неща и отвратителни!
    За туристите се изисква търпение и много чакане за забележителностите. И не забравяйте да си държите чантите в метрото, защото има много градци, пред мен едни деца ограбиха една жена. Ако сте любители на храната отидете в Латинския квартал има какви ли не ресторанти.
    И забравих да добавя ; на Айфеловата кула има един ресторант които е свръх скъп и допускат само с резервация, има още 2 кафета и са сложили дървени столчета и маси и кой превари той завари за сядане.

  3. Mari
    Изпратен 28.02.2015 на 8:12

    Здравейте, тъй като ще разполагам с един ден в Париж, мога ли да се придвижвам без проблем с такси? Предполагам, че по централните части има достатъчно стоянки за такси

  4. Dafinka Kostadinova
    Изпратен 29.05.2014 на 13:08

    Parij e zahemetiava6t, kosmopoliten grad! Posetih go predi desetina godini i ostanah porzena ot vsi4ko, koeto vidiah- parkove, gradini, bulevardi, atmosfera i razbira se ot vsi4ki zabelejitelnosti i ot istoriata na grada!
    Tazi godina otnovo 6te go posetia i mnogo se valnuvam! Otnovo 6te vidia lubimiat si Versai i Disni lend- uraaaaa!

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи