Топ 10 забележителности в Прага (Чехия)

Златна Прага, Градът на 100-те кули – това са част от имената дадени на Прага.
Архитектурата на града е забележителна, но атмосферата и духът са тези, които правят посещението тук незабравимо. Не познавам човек бил в Прага, който да е останал недоволен. Градът запленява от пръв поглед и те кара да се влюбиш в него завинаги. Малко са местата в чужбина, където искам да се връщам отново и отново и всеки път откривам интересни и непознати неща. Столицата на Чехия е един от тези градове.

Храдчани през нощта, Прага

Храдчани през нощта, Прага

Славата на Прага като изключително привлекателен за туристите град е абсолютно заслужена. Над 4 милиона души годишно посещават столицата, която има 1,5 милиона жители.

Веднага щом се установите в града и влезете в центъра му, тълпата ви повлича по така наречения “немски път”. Това е пътят, по който се минава покрай главните забележителности. Осеян е с кафета и кръчмички, в които цената на бирата е умножена по 10. Главно неориентирани туристи сядат там (в миналото много немци), откъдето идва името. На 10 крачки в страничните улички и цените и обслужването се нормализират.

Бирата в Прага е евтина, помнете това! Съветът ми е да минете по немския път, за да разгледате, но да седнете в заведение на него е голяма грешка. За пиене и ядене има много автентични, приятни места с нормални цени. Но те просто не са на пъпа на Староместкия площад.

“Старе место” е старият град основан около 9-ти век, сега център на Прага. В миналото е бил ограден с крепостна стена, която с разширяването на града е била разрушена. Тук се намират някои от основните забележителности: Староместкият площад, Часовниковата кула Орлой, църквата “Дева Мария” и Карловият мост.

1. Часовниковата кула Орлой – Построена е през 15 век и е реставрирана многократно през годините.

Часовниковата кула Орлой

Часовниковата кула Орлой

Има три компонента – астрономически часовник, показващ движението на Слънцето, планетите и зодиите, календар на месеците и “разходката на апостолите”. На всеки кръгъл час, часовникът сякаш оживява. Фигурите на апостолите преминават една след друга, а някои от скулптурите също се раздвижват. Звучи и музика.

Разходката на светците

Разходката на светците

2. Карловият мост – Мостът свързва “Старе место” с “Мала страна” през река Вълтава. Строежът му започва през 1357 г. под покровителството на Карл IV и завършва в началото на 15-ти век. Красивият мост е в готически стил, с две кули от откъм “Мала страна” и една откъм “Старе место”. Украсен е със статуи на светци, една от които е на светите братя Кирил и Методий.

Карлов мост

Карлов мост

През деня по моста кипи живот. Пълно е с художници и музиканти, които забавляват туристите.

Музикантите на Карлов мост

Музикантите на Карлов мост

Кулите от едната страна на Карлов мост

Кулите от едната страна на Карлов мост

3. Замъкът Храдчани – Това е най-големият дворец в Европа. Бил е резиденция на чешките крале от стари времена, а днес – на президента на републиката.

Портите на Храдчани

Портите на Храдчани

Пред портите има почетна стража, която се сменя всеки час. Площта на комплекса е огромна и включва църкви, правителствени сгради, градини.

Гледка към Храдчани от корабче по Вълтава

Гледка към Храдчани от корабче по Вълтава

Катедралата “Свети Вит”, отново започната под егидата на Карл IV е построена за 6 века. В криптата са гробниците на чешките крале.

Кралските градини са красиви по всяко време на годината, а гледката към стария град, от върха на хълма, е прекрасна.

Изглед към "Старе место" от Храдчани

Изглед към "Старе место" от Храдчани

Работно време:

Дворецът:
– от 01.04 до 31.10 от 5:00-24:00
– от 01.11 до 31.03 от 6:00-23:00

Сградите, в които се влиза с билет:
– от 01.04 до 31.10 от 9:00-18:00
– от 01.11 до 31.03 от 9:00-16:00

Градините:
– от 01.04 до 31.10 от 10:00-19:00
– от 01.11 до 31.03 не работят

Цена: Най-скъпият билет за обширен тур е CZK 350.

4. Националният музей – Изключително богатата колекция на музея е разпределена в департаменти – по праистория, археология, етнография, нумизматика и театрален.

Пред входа на Националния музей в Прага

Пред входа на Националния музей в Прага

5. Разходка с лодка по Вълтава. – Идеална възможност да се разгледат сградите откъм реката. Пътуването продължава около час и се минава под много от живописните мостове свързващи двете части на града.

Разходка с корабче по Вълтава

Разходка с корабче по Вълтава

Националният театър, Прага

Националният театър, Прага

6. Прашна брана – Кулата е висока 65 м. Била е един от входовете към стария град. През 17-ти век е използвана за съхранение на барут, откъдето произлиза и името и.

Прашна брана

Прашна брана

Работно време:

– от 01.04 до 31.10 от 10:00-18:00

7. Замъкът Карлщайн – Намира се само на 20-тина километра извън Прага и определено заслужава да се види. До там се стига с влак.
Построен е от Карл IV, за съхранение на съкровищницата на кралството.

Пред замъка Карлщайн

Пред замъка Карлщайн

Карлщайн

Карлщайн

Работно време:

– от 9:00-15:00 през зимата
– от 9:00-17:00 през лятото
– не работи в Понеделник

Цена: Най-скъпият билет за обширен тур е CZK 300.

8. Танцуващата къща – Завършена е през 1996 г. Проектът е вдъхновен от танците на Джинджър Роджърс и Фред Астер.

Танцуващата къща

Танцуващата къща

9. “У калиха”– Кръчмата на Швейк. Тук е запазена атмосферата от времето, когато Ярослав Хашек си е пиел бирата с приятели.

10. Зоологическата градина.– През 2007 г. е призната от списание Форбс за седмата най-добра в Света. Тя понесе тежък удар от наводненията 2002 г., когато трагично загинаха доста от обитателите й, но в момента е напълно възстановена. В зоопарка живеят над 650 вида, разположени на площ 65 хектара. Тук успешно се развъждат комодски дракони, леопардови костенурки, пржевалски коне, лемури и жирафи.

Прага е много красива нощем, когато сградите са осветени и заживяват нов живот. Сякаш се връщаш назад във времето, в друга епоха. Градът те омагьосва.

Карловият мост през нощта

Карловият мост през нощта

Още снимки на забележителностите в Прага и отзиви тук:Прага

Автор: Марина Илиева

Публикувано в категория: Чехия . Тагове: , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

8 Коментари

  1. Цвета янева
    Изпратен 09.10.2015 на 14:30

    Чудесен град! Иска ми се пак да го посетя и сигурно ще го направя!!!

  2. Из
    Изпратен 30.09.2014 на 10:21

    Здравейте, предстои ми скоро пътуване до Прага – моля Соня (тъй като живее там) или някой ,който има поглед към тези неща, ако е възможно да напише атракции в Прага – дали има ледени склуптури или др. атркации, защото из интернет пространството единствено са описани забележителностите, които е ясно,че всеки турист ще посети. Благодаря предварително :)

  3. любомир
    Изпратен 12.11.2013 на 15:40

    В Прага сме били 4 пъти през тоталитаризма и 5 пъти през Прехода. Прага отдавна хвърли ръждясалите скелета на предстоящите за реновация сгради и паметници. С радост обикаляме всички стари местенца, а след това отскачаме до Чашите У Флеку, до Театъра и пред Черния театър и Прашна бана в сладкарницата не се скъпим за сладолед, въпреки мезетата полети с две-три бири. Всеки по своему харесва или само посещава Прага и … Поздравления за автора.
    Чичо Любо

  4. Svetla Staneva
    Изпратен 21.07.2013 на 16:20

    Върнахме се преди седмица от Чехия! Няколко дни бяхме в Прага и Карлови Вари. В Прага сме били 4 пъти и винаги ни е впечатлявал със своята атмосфера! Един невероятен град, който е на 4 място по посещаемост в Европа!

  5. Соня
    Изпратен 24.01.2013 на 1:01

    В момента живея в Прага и мога да ви кажа че този град ме зарежда с доста положителна енергия,и се възхищавам,защото ние в България не можем да оценим какви ценности имаме и всичко газим и рушим,затова сме светлинни години назад от Чехия

  6. Павел Харизанов
    Изпратен 18.01.2013 на 14:01

    Преди една година се организирахме сами и посетихме Чехия за една седмица. Очаровани е слаба дума. За тези дни успяхме да посетим Карлови Вари, замъка Карлщейн, замъка Конопище, град Кутна Хора, град Чешки Крумлов и Ческе Будейовице и замъка Хлубока над Вълтава. През останалото време обикаляхме Прага. Който се оплаква от туристи да беше се поразходил в 5.00 сутринта. Никакви туристи, само аз и съпругата ми и аромат на липи /средата на юни/. Самият град в тези часове е като музей – тих, празен и мноооооооооооооого красив! Задължително ще се върнем пак, има много неща още за гледане.

  7. Naalia
    Изпратен 03.06.2012 на 23:14

    Imah vuzmojnosta da poseia niakoi chasi na Chehia,skoro imah put i pokari Praga i mn iskah da ia vidia no sega kogato nameih tezi snimki mn mi haresa i moga samo da sujaliavam che ne suum imala vuzmojnost da ia razgledam.Haresami i mn bi mi haresalo da jiveia tam,zasho tazi krasta niama da mi omruzne skoro.Tova e !pred krasivoto niama kakvo da kaja poveche..

  8. Гери
    Изпратен 22.11.2011 на 12:36

    Аз също бях на скоро в Прага. Да красива е , е но е пълно с туристи и в България имаме доста забележителности. Чак пък да е величествен и ли уникален град….Във всеки град където и да си има нещо уникално.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи