Топ 10 забележителности в Прага (Чехия)

Златна Прага, Градът на 100-те кули – това са част от имената дадени на Прага.
Архитектурата на града е забележителна, но атмосферата и духът са тези, които правят посещението тук незабравимо. Не познавам човек бил в Прага, който да е останал недоволен. Градът запленява от пръв поглед и те кара да се влюбиш в него завинаги. Малко са местата в чужбина, където искам да се връщам отново и отново и всеки път откривам интересни и непознати неща. Столицата на Чехия е един от тези градове.

Храдчани през нощта, Прага

Храдчани през нощта, Прага

Славата на Прага като изключително привлекателен за туристите град е абсолютно заслужена. Над 4 милиона души годишно посещават столицата, която има 1,5 милиона жители.

Веднага щом се установите в града и влезете в центъра му, тълпата ви повлича по така наречения “немски път”. Това е пътят, по който се минава покрай главните забележителности. Осеян е с кафета и кръчмички, в които цената на бирата е умножена по 10. Главно неориентирани туристи сядат там (в миналото много немци), откъдето идва името. На 10 крачки в страничните улички и цените и обслужването се нормализират.

Бирата в Прага е евтина, помнете това! Съветът ми е да минете по немския път, за да разгледате, но да седнете в заведение на него е голяма грешка. За пиене и ядене има много автентични, приятни места с нормални цени. Но те просто не са на пъпа на Староместкия площад.

“Старе место” е старият град основан около 9-ти век, сега център на Прага. В миналото е бил ограден с крепостна стена, която с разширяването на града е била разрушена. Тук се намират някои от основните забележителности: Староместкият площад, Часовниковата кула Орлой, църквата “Дева Мария” и Карловият мост.

1. Часовниковата кула Орлой – Построена е през 15 век и е реставрирана многократно през годините.

Часовниковата кула Орлой

Часовниковата кула Орлой

Има три компонента – астрономически часовник, показващ движението на Слънцето, планетите и зодиите, календар на месеците и “разходката на апостолите”. На всеки кръгъл час, часовникът сякаш оживява. Фигурите на апостолите преминават една след друга, а някои от скулптурите също се раздвижват. Звучи и музика.

Разходката на светците

Разходката на светците

2. Карловият мост – Мостът свързва “Старе место” с “Мала страна” през река Вълтава. Строежът му започва през 1357 г. под покровителството на Карл IV и завършва в началото на 15-ти век. Красивият мост е в готически стил, с две кули от откъм “Мала страна” и една откъм “Старе место”. Украсен е със статуи на светци, една от които е на светите братя Кирил и Методий.

Карлов мост

Карлов мост

През деня по моста кипи живот. Пълно е с художници и музиканти, които забавляват туристите.

Музикантите на Карлов мост

Музикантите на Карлов мост

Кулите от едната страна на Карлов мост

Кулите от едната страна на Карлов мост

3. Замъкът Храдчани – Това е най-големият дворец в Европа. Бил е резиденция на чешките крале от стари времена, а днес – на президента на републиката.

Портите на Храдчани

Портите на Храдчани

Пред портите има почетна стража, която се сменя всеки час. Площта на комплекса е огромна и включва църкви, правителствени сгради, градини.

Гледка към Храдчани от корабче по Вълтава

Гледка към Храдчани от корабче по Вълтава

Катедралата “Свети Вит”, отново започната под егидата на Карл IV е построена за 6 века. В криптата са гробниците на чешките крале.

Кралските градини са красиви по всяко време на годината, а гледката към стария град, от върха на хълма, е прекрасна.

Изглед към "Старе место" от Храдчани

Изглед към "Старе место" от Храдчани

Работно време:

Дворецът:
– от 01.04 до 31.10 от 5:00-24:00
– от 01.11 до 31.03 от 6:00-23:00

Сградите, в които се влиза с билет:
– от 01.04 до 31.10 от 9:00-18:00
– от 01.11 до 31.03 от 9:00-16:00

Градините:
– от 01.04 до 31.10 от 10:00-19:00
– от 01.11 до 31.03 не работят

Цена: Най-скъпият билет за обширен тур е CZK 350.

4. Националният музей – Изключително богатата колекция на музея е разпределена в департаменти – по праистория, археология, етнография, нумизматика и театрален.

Пред входа на Националния музей в Прага

Пред входа на Националния музей в Прага

5. Разходка с лодка по Вълтава. – Идеална възможност да се разгледат сградите откъм реката. Пътуването продължава около час и се минава под много от живописните мостове свързващи двете части на града.

Разходка с корабче по Вълтава

Разходка с корабче по Вълтава

Националният театър, Прага

Националният театър, Прага

6. Прашна брана – Кулата е висока 65 м. Била е един от входовете към стария град. През 17-ти век е използвана за съхранение на барут, откъдето произлиза и името и.

Прашна брана

Прашна брана

Работно време:

– от 01.04 до 31.10 от 10:00-18:00

7. Замъкът Карлщайн – Намира се само на 20-тина километра извън Прага и определено заслужава да се види. До там се стига с влак.
Построен е от Карл IV, за съхранение на съкровищницата на кралството.

Пред замъка Карлщайн

Пред замъка Карлщайн

Карлщайн

Карлщайн

Работно време:

– от 9:00-15:00 през зимата
– от 9:00-17:00 през лятото
– не работи в Понеделник

Цена: Най-скъпият билет за обширен тур е CZK 300.

8. Танцуващата къща – Завършена е през 1996 г. Проектът е вдъхновен от танците на Джинджър Роджърс и Фред Астер.

Танцуващата къща

Танцуващата къща

9. “У калиха”– Кръчмата на Швейк. Тук е запазена атмосферата от времето, когато Ярослав Хашек си е пиел бирата с приятели.

10. Зоологическата градина.– През 2007 г. е призната от списание Форбс за седмата най-добра в Света. Тя понесе тежък удар от наводненията 2002 г., когато трагично загинаха доста от обитателите й, но в момента е напълно възстановена. В зоопарка живеят над 650 вида, разположени на площ 65 хектара. Тук успешно се развъждат комодски дракони, леопардови костенурки, пржевалски коне, лемури и жирафи.

Прага е много красива нощем, когато сградите са осветени и заживяват нов живот. Сякаш се връщаш назад във времето, в друга епоха. Градът те омагьосва.

Карловият мост през нощта

Карловият мост през нощта

Още снимки на забележителностите в Прага и отзиви тук:Прага

Автор: Марина Илиева

Публикувано в категория: Чехия . Тагове: , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

10 Коментари

  1. vanq
    Изпратен 12.05.2010 на 19:50

    Ей хара преди 1 месец се върнах от Прага.Просто като се сетя и ми се плаче бих отишла още хиляди пъти.и навсякъде съм била без “Танцуващата кула ” Отидете няма да съжалявате!!!

  2. Теодора
    Изпратен 03.05.2010 на 20:51

    Бях там миналата Коледа сега смятам лятото да го посетя отново.
    Много красив град!

  3. Пери
    Изпратен 25.02.2010 на 16:39

    Влюбена съм в този град без да съм ходила там. Обиколила съм много места, но в Прага не съм ходила. Дай боже да го посетя. Мечтата ми е да се разхождам с часове по красивите места там…

  4. VELINA
    Изпратен 04.02.2010 на 16:29

    BIAH TAM, VELIKOLEPEN GRAD ,KATO NEGO NIAMA DRUG,

  5. aleksandra 4amova
    Изпратен 20.01.2010 на 20:24

    neveroqtna krasota.prosto e bojestveno

  6. Petranka
    Изпратен 14.01.2010 на 19:36

    Mila rodino mam te rad.

  7. Лъчезар
    Изпратен 12.12.2009 на 22:27

    Безспорно Прага е много интересен град. Наистина в момента доста се работи по инфраструктурата и има много зъдръствания, което е неприятно. Като цяла Прага много повече принадлежи на Западния свят. Още Вацлав Велики (Св. Вацлав) ориентира чешката политика към Германия, а след това дълги години държавата е част от Австро-Унгария, а официален език на администрацията и аристокрацията е немският. Картината много прилича на германските градове, но все още си личат пораженията, нанесени на тази култура от социализма. Лично за мен неприятна изненада бяха високите цени, които надвишават средните за Европа. В повечето магазини ,особено около Карлов мост можете директно да говорите на български- ако не са българи са руснаци. Не знам дали въобще някой от магазините за сувенири се държи от чех. Като цяло градът си заслужава да се види, но е прослава повече на германската култура, отколкото за славянската.

  8. Биляна Вадинска
    Изпратен 04.11.2009 на 17:31

    За съжаление никогане съм била в Прага и явно много съм изгубила. Всичко звучи наистина приказно, надявам се някой ден да ми се предостави възможнст да го видя с очите си!

  9. петя маджарова
    Изпратен 03.09.2009 на 0:44

    мога само да кажа : прага е ПРИКАЗКА!възхитена съм.живях в прага,кладно и ичин 11 месеца и при следваща възможност ще отида отново.

  10. Васил Стойчев
    Изпратен 30.07.2009 на 20:35

    Всичко описано тук е самата истина, но аз ще добавя само едно допълнение, в момента центъра на Прага и не само центъра е разкопан за построяването и разширяването на пътищата, ремонтира се канализацията и кабелите на електричеството, общо взето друго освен “преизчисляване” от навигацията няма да чувате. :) Бъдете подготвени за задръствания и много непредвидени завой и отклонения от пътя. Но си заслужава! Обезалтелно посетете зоологическата градина в Прага, намира се в “Прага 7”, входа е 150 крони за възрастен (няма и 12лв), просто нищо пари за това което ще видите.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи