Солун- най-близката чужбина

Предполагам, че повечето българи вече са посетили Солун – самостоятелно или с агенция. Ако обаче не сте – ето моя разказ, който се надявам да бъде полезен.
Аз лично харесвам Солун по много причини – сравнително близо е, има море, топло е, винаги цари ваканционна и купонджийска атмосфера…
За тези, които се чудят за името – градът е кръстен на полу-сестрата на Александър Велики, която е била и съпруга на Касандър – основателя на Солун.

Започвам разбира се със ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ: символът на града е Бялата кула, която се намира на крайбрежния булевард Никис. През 19 век сградата е служела за затвор и казват, че белият цвят трябвало да компенсира този факт и да навежда на мисли за чистота и невинност. В момента Кулата е музей.

Друга известна и интересна за българите забележителност и църквата “Свети Димитър”. Светецът е патрон на града и вътре се пазят и мощите му. Един съвет от мен – избягвайте разглеждането на църкви в събота преди обяд, защото по това време и гърците ходят на църква и тълпите са огромни.

Малко под “Св. Димитър” се виждат останки от Римски форум, построен на мястото на Древногръцката Агора.

Друга забележителност е Ротондата от 4 век сл. Хр., която в момента е църква на Свети Георги.

Моето любимо място е Старият град (Ано Поли) и Кастро, от чиято крепостна стена се открива страхотна гледка към централната част на Солун и морето.

Гледка към централната част на Солун и морето Снимката във висока резолюция

Гледка към централната част на Солун и морето

Слизайки към центъра може да влезете в двора на манастира Влатадон (Влатиди) и да видите пауните, които живеят там. По тесните улички ще видите и много сгради с традиционна архитектура – с еркери и покрити чардаци.

На централния площад “Аристотелис” има разбира се паметник на Аристотел. Самият площад е заобиколен от красиви сгради като хотел “Електра Палас”, кафенета и магазинчета. На Коледа площада се украсява, има сцени от Рождеството, а на Нова Година се издигат сцени, има програма и доста хора посрещат новата година там.

В центъра на града има и останки от периода, когато града е бил под Турско робство – джамиите Хамза Бей и Йени, няколко бани (Яхуди Хамам, Бей Хамам, Паша Хамам), Безистена (стар пазар за платове).

ЗАВЕДЕНИЯ: със сигурност няма да останете гладни, въпреки че цените в Солун не са от най-ниските. На много места из града продават гирос – гръцката версия на дюнера, като питката е по-дебела и по-вкусна според мен. Малки и нескъпи ресторантчета има в стария квартал Ладидика, който е срещу пристанището. Мястото е приятно и за разходка, защото част от квартала е пешеходна зона, а къщите са старинни и живописни. Повечето рибни ресторанти са отдалечени от центъра, в квартала Каламария. Цените са височки (вечеря за двама с алкохол може да е над 100 евро), но рибата е прясна и има голям избор.

При последното си ходене в Солун открих, че риба може да се хапне и в центъра, в покрития рибен пазар, който се намира близо до пл. Аристотелис. В и около него има ресторантчета, които отварят вечер и изнасят маси на улицата. Рибата е прясна и цените са поносими.

Старите складове на пристанището в Солун Снимката във висока резолюция

Старите складове на пристанището в Солун

Едно от любимите ми заведения е на кея на пристанището в стар склад – Китчън бар. То е не е типична гръцка таверна, доста модерно е и много популярно. В менюто има и гръцки ястия, и международна кухня. Ако седнете отвън се открива страхотна гледка към Крайбрежния булевард.

На пл. “Аристотелис” има неголяма сладкарница, в която продават десетки видове дребни сладки, пасти, сладолед, сандвичи, бугаца (гръцки вариант на баницата), сладкиши и страхотни козунаци по Великден. Работи до късно и винаги има опашки, защото за гърците е традиция да носят кутия със сладкиши, когато ходят на гости.

Най-високата концентрация на кафенета и сладкарници е по крайбрежния булевард Никис.

Булевард Никис, Солун Снимката във висока резолюция

Булевард Никис, Солун

Заведенията са пълни по всяко време на денонощието, всички пият фрапе, пушат, говорят си, оглеждат минаващите и се наслаждават на морето, което е на по-малко от 50 метра. През зимните месеци собствениците изваждат газови печки и не е проблем да пиеш кафе отвън. Това са местата да покажете нови дрешки и слънчеви очила от последните колекции.:)

Булевард Никис през нощта Снимката във висока резолюция

Булевард Никис през нощта

ТРАНСПОРТ: Солун има свое летище, което се намира в Микра, недалеч от града, близо до зоната, където са шопинг центровете и Икея. Има и няколко автогари, които са разположени в различни части на града и обслужват автобуси от и за определени дестинации.

Автобусите от България спират на “Македония”, която се намира недалеч от центъра. Има удобни градски автобуси, а ако вземете такси до центъра (пл. Аристотелис) ще ви излезе около 7-8 евро. Автобусите от и до селцата на Халкидики спират на малка автогара, която се намира в посока мола “Космос”.
Градският транспорт е удобен и се състои от автобуси, метрото е в процес на изграждане. Билети можете да си вземете от специални будки или от автобуса, където са малко по-скъпи и май не връщат ресто.

Ако сте с кола за по-сигурно потърсете платен паркинг – има доста в центъра и около пристанището. Тези на най-централните места са с най-високи цени за час. По улиците е трудно да намерите място за паркиране, а и още не съм разучила каква е системата за таксуване, защото всичко е на гръцки.

ШОПИНГ: можете да пазарувате в центъра или както правят повечето българи в мола “Космос”, който е извън града. До него може да се стигне и с два автобуса на градския транспорт, но отнема около час. Иначе магазините са едни и същи, с изключение на H&M, които засега имат само два магазина в центъра.

Улиците за шопинг са Цимиски, където са магазините на по-известните марки и Митрополеос, Егнатия и Ерму, където повечето магазини не носят името на популярна марка, но и цените са по-ниски. На малките пресечки на тези улици (напр. Агия София) също има интересни магазинчета и заведения.

НА ПЛАЖ: ако няма да почивате на Халкидики селцата до Солун също са добра алтернатива. Те започват след отклонението за летището. Първото селце е Перея и е почти квартал на Солун. След него са Неа Епиватис и Агия Триада. Лично на мен почивката в Агия Триада ми е оставила най-хубави спомени, защото там плажът е със син флаг и страхотен пясък за разлика от повечето места на Халкидики.

Плажът на Агия Триада Снимката във висока резолюция

Плажът на Агия Триада

Във всяко селце има крайбрежна улица с магазини и ресторантчета, които вечер слагат масите си направо на пясъка. Отдалечавайки се от Солун цените стават все по-ниски.

Залез на плажа на Агия Триада Снимката във висока резолюция

Залез на плажа на Агия Триада

Това в общи линии са моите впечатления от Солун, но със сигурност съм пропуснала нещо. Ако имате въпроси ще ми е приятно да отговоря.

Вижте всички снимки във висока резолюция

Автор: Мадлена Йорданова
Снимки: Мадлена Йорданова

Публикувано в категория: Гърция . Тагове: , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

10 Коментари

  1. Kir4o
    Изпратен 28.05.2011 на 16:52

    Всеки дава коментар относно за какво е отишъл в Солун , едни го харесват , а други не,,,,, И всъщност Солун никога не е бил български ( виж историята)

  2. Минчева
    Изпратен 16.04.2011 на 23:09

    Изобщо не съм съгласна с коментарите за Солун. Изобщо, на по горе пишещите не им е достатъчна циганията в България,ами са и отишли до Солун да я видят. Мръсотия ,неуютни заведения, неоправдана скъпотия. Като видях Солун, изобщо не съжалих,че преди не съм ходила на екскурзия до Солун. Даже и на море не бих отишла там.

  3. Боряна Томова
    Изпратен 28.10.2010 на 23:41

    Чудесен град и великоплепни хора.
    Бях там за два дни и не вярвах на очите си и на ушите си-никъде нямаше списания с голи жени по тях и от никъде(кафенета ,коли ,балкони )не се чуваше чалга.Просто чистота и спокойствие и едни усмихнати и спокойни хора.Никой не крещи ,не свирят клаксони .А витрините-изложбени зали.Ако е на някоя сладкарница- просто онемяваш, ченето увисва и почваш да преглъщаш учестено.Такива вкусотии и насън не си виждал.Тия хора се радват ,че са живи .
    Нататък думите не стигат.

  4. Nikolay Vasilev
    Изпратен 27.09.2010 на 11:40

    Имам страшно хубави впечатления от града Голяма организация в движението въпреки че центърът е разкопан заради метрото

  5. Теодора Мешекова
    Изпратен 13.07.2010 на 15:15

    Аз също посетих наскоро Солун и бях наистина приятно очарована от града – с морето и старата част с крепостта, с модерните сгради и чудесни площадчета и улици, с църквите, кулите, джамиите и амфитеатъра. …..Магазините бяха затворени – това се случвало след 14 и 30 мисля, че съмо във вторник, но тук не съм сигурна. Колкото даохраната – нямахме много време, но това, което обядвахме ни хареса. Дано имам възможност отново да се върна в Солун и то за по-дълго време. Струва си дори само за един ден да посетите града, защото не е особено далече и съвсем не е толкова скъпо дори за по-неплатежоспособните.

  6. Христина
    Изпратен 08.07.2010 на 21:44

    Чудесен разказ за прекрасния град Солун. Пожелавам си съвсем скоро да имам възможността да го посетя и да се насладя на неговата атмосфера.

  7. Tania
    Изпратен 22.06.2010 на 22:19

    Blagodaria mnogo za podnesenia razkaz, informaziata naistina e polezna za chovek koito ne e bil v Solun i e reshil da patuva na tam. Uspeh v patishestviata! Jelaia ti vse poveche polojitelni emozii, hubavi i nezabravimi spomeni za v badeshte!

  8. lidia
    Изпратен 20.06.2010 на 18:19

    Защо не си остана български?! Атмосферата е наистина много приятна!.. Университетът, младите хора, морето! История и настояще се преплитат и забравяш за кризи, неудачи и глупости. Просто дишаш и се наслаждаваш на морето!

  9. Рангел
    Изпратен 13.05.2010 на 12:29

    Аз също съм ходил няколко пъти до Солун и много ми хареса.Пак ще отида скоро,а и разказа ти пак ме върна там.

  10. malina
    Изпратен 22.02.2010 на 14:00

    Благодаря ви за разходката из Солун.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи