Топ 10 забележителности в Барселона – перлата на Каталуня

Барселона е твърдо в топ 3 на любимите ми места. Столицата на Каталуня е проспериращ морски град, пълен с живот. Енергията й е безгранична, съсредоточена в в индустрия, бизнес, изкуство и музика. Едноседмичен престой е възможност да се докосне душата на града, но той е толкова богат и необятен, че и месец няма да стигне да се проникне в същността му.
Тук през 1992 г. се провеждат Олимпийските игри, които дават допълнителен тласък за развитието на града.

Барселона е дом на музеи на изключителни творци – Пикасо, Хуан Миро, Антони Тапиес. Феноменални образци на архитектурата в готически и арт нуво стил (Гауди) са разпръснати из целия град и му носят славата на авангардна столица на дизайна в Испания.
Вечер, улиците на града се пълнят с хора, които се разхождат до късните часове на нощта. Навсякъде има много барове, клубове и ресторанти.
Красиво е по всяко време на годината, като в топлите дни всички са на плажа.

1. Саграда Фамилия (Sagrada Familia, в превод “Светото Семейство”) – Храмът е проектиран от Антонио Гауди. Началото на строежа е поставено 1882 г., но и до днес той не е завършен. По-оптимистичните прогнози са, че до 50-60 години храмът ще бъде окончателно построен :). Частите му са в различен архитектурен стил, като преобладава идеята на Гауди за елементи взети от най-добрия, според него, архитект – майката Природа.

Стълбите в кулите на Саграда Фамилия са във формата на гигантски каменен охлюв. Някои от външните колони са носени от костенурки. Колоните във вътрешността на храма наподобяват гора от дървета, които се разклоняват в покрива. Някои достигат до 21 метра височина. Отдалече погледнати, на мен фасадата и осемте кули ми приличат на пясъчен замък, какъвто строят децата на плажа. Отблизо, се виждат хилядите детайли, малки каменни скулптори, украсяващи Саграда Фамилия.

Саграда Фамилия

Саграда Фамилия

Саграда Фамилия през нощта

Саграда Фамилия през нощта

Саграда Фамилия

Саграда Фамилия

Във вътрешността се провеждат строителни работи, така че е по-интересно отвън и не си заслужава входната такса. Но ако решите да влезете, с асансьор се достига до върховете на кулите, от където се разкрива гледка към целия град.

Работно време:

– от октомври до март от 9:00-18:00
– от април до септември от 9:00-20.00

Цена: 11 € , с отстъпка – 10 €

2. Пристанището на Барселона (Port Vell), Аквариумът.
Любимата ми част от града. Морските градове имат някакво особено очарование, но Барселона има специално място в сърцето ми заради красивата, дълга около 3 километра крайбрежна алея с палми.
В този район се намират паметникът на Колумб, Аквариумът, IMAX кино, въжената линия между кулите Сан Себастия и Мирамар, Олимпийското пристанище, хотел Артс. Тук е и рибарският квартал Барселонета, където може да се хапнат вкусни морски деликатеси.

Авангардните сгради на Хотел Артс (Hotel Arts) и металната скулптура на риба пред него.

Авангардните сгради на Хотел Артс (Hotel Arts) и металната скулптура на риба пред него.

В пристанището акустират стотици яхти и кораби, от последен писък на техниката , до стари реконструирани галери. Разходката с корабче дава интересен поглед към града от морето.

Яхти на пристанището в Барселона

Яхти на пристанището в Барселона

Аквариумът

Аквариумът

Аквариумът

Аквариумът

Работно време на Аквариума:
– целогодишно от 9:30-21.00 , а през юни до септември от 9:30-21:30
– от юли до август от 9:30-23.00

Цена: 18,50 €, за деца до 12 г. – 13,50 €, за посетители над 60 г. -15,00 €

3. Паркът Гюел – Проектиран е от Гауди между 1900 и 1914 г.
Въплъщава идеята му за “град-градина”, в който да избяга от индустриалния град и да се върне към природата. Красивите мозайки, оригиналните анатомични пейки, павилионите са като излезли от приказките.

Един от символите на парка Гюел

Един от символите на парка Гюел

Анатомичните пейки в парка Гюел

Анатомичните пейки в парка Гюел

Павилион в парка Гюел

Павилион в парка Гюел

4. Къщи Батийо (casa Batllo), Ла Педрера (La Pedrera) – И двете са дело на Гауди, по поръчка на индустриални магнати и са разположени на централни търговски булеварди.
Къща Батийо е известна и още като “къщата на костите” , заради фасадата й.
Изумително странна, къщата е връх на модернизма. Керемидите на покрива наподобяват рибени люспи, а във вътрешността й няма прави ъгли.

Къща Батийо

Къща Батийо

Фасадата на къща Батийо оприличавана на кости

Фасадата на къща Батийо оприличавана на кости

5. Стадионът Ноу Камп и музеят на ФК Барселона. – Стадионът е много стръмен, като и най-задните седалки имат идеална видимост към терена. В музея са изложени трофеите на ФК Барселона и екипите на известни играчи. В сутерена се намира сувенирния магазин на отбора. В деня на нашето посещение се играеше мачът Барселона-Бенфика, но за съжаление свободни билети нямаше. Когато Барса играе, улиците на града опустяват. Всички са си у дома или по кафенета и ресторанти, където гледат мача.

Златната топка на Стоичков на стадион Ноу Камп

Златната топка на Стоичков на стадион Ноу Камп

6. Националният музей на изкуствата MNAC и магическите фонтани на Монт Жуик (Montjuic) – Богатата колекция на музея включва скулптури, платна на Ел Греко, Веласкес, Рубенс, гравюри, фотографии и тн. От входа на музея, който се намира на хълма Монт Жуик, се разкрива красива гледка към града, а вечерното шоу на фонтаните е доста впечатляващо.

Изглед от музея MNAC

Изглед от музея MNAC

В Барселона

В Барселона

Работно време:

– от Вторник до Събота от 10:00-19:00
– Неделя и публични празници от 10:00-14.30
– Понеделник – почивен ден
– Всяка първа Неделя от месеца- вход свободен

Цена: 8,50 € , валиден е за 2 дни

7. Испанското село (Poble Espanol) – Малко село, което представя различните видове автентични къщи от цяла Испания. Това е открит музей от типа на Етъра. Постоянно се провеждат демонстрации на занаяти.

8. Зоологическата градина – Богата на животински видове и разположена на голяма площ, в зоологическата градина може да се изкара един приятен ден.

Фламинго

Фламинго

Цена: 16 €

9. Музеят Пикасо – Съдържа ранни творби на Пикасо, когато е живял в Барселона.

La espera, 1901г.

La espera, 1901г.

Работно време:

– от Вторник до Неделя от 10:00-20:00

Цена: 6 €
Съвет: Опашките за билети са огромни и чакането – дълго.

10. Улица Рамблас (Las Ramblas) – Започва от площад Каталуня и завършва на Порт Вел. Това е най-известната улица в града и едно от първите места, на които попадат туристите. Представяна е като живописна и пъстра, отразяваща духа на каталунците, но аз не съм съгласна с това твърдение. Всъщност атмосферата е като на нашите пазари, пълно е с мошеници от всякакъв вид.

Според мен духът и атмосферата на града се усещат най-добре близо до морето. В района на Порт Вел, по крайбрежната алея, където се смесват старо и ново, модерно и класическо, туристи и местни и наистина се чувства пулсът на Барселона.

По улиците на Барселона

По улиците на Барселона

Автор: Марина Илиева

Публикувано в категория: Барселона . Тагове: , , , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

11 Коментари

 1. Боряна
  Изпратен 03.01.2014 на 13:43

  Музеят на восъчните фигури е много интересен и се намира в центъра на Барселона.Впечатляващ е!
  Всичко в Барселона е прекрасно!

 2. Марина Илиева
  Изпратен 22.08.2012 на 13:58

  Аз ти благодаря за похвалата! :)

 3. Павел
  Изпратен 22.08.2012 на 13:46

  Много ти благодаря за информацията заради тази информация смятам да ходя скоро в Барселона.

 4. Йордан
  Изпратен 05.03.2012 на 16:44

  И аз споделям голяма част от прочетеното в статията и коментарите, но никой нищо не споменава за природо- научния музей. Това едно от най- впечатляващите места в града. А билета за него струва само 2 евро. Заслужава си!

 5. Бианка Иванова
  Изпратен 27.07.2011 на 19:49

  Много искам да отида в Испания .. Сега септември ще отида и мисля да посетя всички тези чудесни места !! :) .. Късмет и на всички пожелавам да отидат в Барселона !! ;);)

 6. Емил Константинов
  Изпратен 15.04.2011 на 16:19

  Здравейте ! Всичко написано до тук за Прекрасния град Барселона е точно така, аз само искам да добавя някои неща, направили ми силно впечатление!
  Имах щастието да се завърна оттам преди няколко дни и това което се запечати в съзнанието ми, ме кара да бъда всеки ден там, макар и ненаистина !Град с уникална инфраструктура, градски транспорт и с изключителна грижа за чистотата му. Бях в хотел на ул.”Рамблас” и това което ме впечатли много е ,че всяка сутрин в 4ч., чистиха и миеха улицата, нещо което отдавна не се случва в България! Желая на всеки, който има възможност да посети този изключителен град !

  Поздрави от мен !

 7. Мария
  Изпратен 18.02.2011 на 10:27

  Благодаря за статията! Много полезна и добре написана! Само една препоръка – поправете работното време на аквариума. Останах с впечатление, че работи само от юни до септември, а той си работи целогодишно както казва сайтът му: http://www.aquariumbcn.com/AQUARIUM/info_horario.php

 8. Вероника Хаджииванов
  Изпратен 07.02.2011 на 21:42

  инаги съм имала една мечта и това е да живея в прекрасна страна -с красива природа,архитектура и много други.Испания би могла да е една от тях,а Барселона….за него нямам думи!Дано имам този късмет :)

 9. Александър Попов
  Изпратен 17.01.2011 на 0:01

  Здравейте, статията ви е страхотна. Поздравления!!!
  Единствено искам да вметна нещо относно катедралата. Тя никога няма да бъде достроена. Същото важи за всички големи катедрали по света, лично аз съм видял с очите си тези в Милано и Кьолн. Поверието е, че ако една катедрала бъде завършена ще се случи нещо много лошо на града в който се намира. По тази причина около всяка катедрала могат да бъдат забелязани скелета и тем подобни строителни елементи…….независимо , че на много от тях не се прави нищо и няма хора…..

  Поздрави от мен.

 10. ПЛАМЕН
  Изпратен 12.10.2010 на 15:58

  Всичко това е вярно и наистина Барселона е една приказка ,но не споменавай пред каталанци че стадиона се казва Ноу камп много се дразнят,правилното е Камп Ноу и значи ново игрище на български,също не ги наричай испанци,те се борят за независима държава каквато са били до 18 век и са най развитата икономически провинция – на 50 км северно се намират автомобилните даводи на СЕАТ и много известни фирми имат заводи там.На Рамблата наистина има много мошеници и крадци но и полицейско присъствие.,На статуята на Колумб може да се влезе и да се изкачиш да разгледаш града около морето.

 11. светла
  Изпратен 26.07.2010 на 12:36

  Никой не споменава музея на восъчните фигури.Посетете го,много е хубаво там.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2022. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи