Как открих рая на Земята

Когато ви кажат Германия кое е първото нещо, което си представяте? За някои това са автомобилите – Мерцедес, Фолксваген, Порше. За други футбола – Байерн Мюнхен, Вердер Бремен, Борусия Дотрмунд. За трети бирата – Туборг, Хайнекен, Бекс естествено гарнирана с вюрстчета.

oberammergau-02

И аз не правех изключение от общо приетите правила, докато не попаднах в едно кътче на Германия, което чистосърдечно бих нарекъл Рая на Земята. Там ме отведе един служебен ангажимент по линия на НАТО.

Кътчето е градчето Обераммергау разположено в полите на Алпите, не далеко от прочутия зимен курорт Гармиш Партенкирхен и на около стотина километра от град Мюнхен, столицата на област Бавария.

oberammergau-01

Израснал съм в годините на „комунизъма”. Честно не разбирах какви са идеята и целите му, докато не попаднах в Обераммергау, където имах възможност да обиколя района с туристическа цел. Бях поразен и осъзнах към какво сме се стремили 45 години……но само сме останали с добрите намерения и без никакви резултати. Но ще спра с хвалбите до тук. По-добре е всеки сам да се увери…

oberammergau-19

Още преди да кацна на летището в Мюнхен бях предупреден, че всичко върви като по часовник и да не си позволявам да закъснявам. С това се убедих още докато чаках метрото – мотрисата закова на минутата. И ако все още се учудвах, то когато слязох на ЖП гара Пассинг информирайки се в колко ще дойде влака за Мурнау, то той, без изнервящото свистене и скърцане на металните спирачки, плавно приближи и спря точно по разписание. Вече не се учудвах, а изпитвах спокойствие, че тук закъснения няма да има, просто трябваше да си гледам разписанието и така до Обераммергау – моята последна спирка.

oberammergau-08

Германците са стриктни и възпитани хора. В това се убедих, когато слязох на последната гара, а там учтиво и чинно ме чакаше войникът-посрещач. Всеки детайл беше изпипан до последно. Както и организацията в градчето, което беше чисто, китно и приветно въпреки оловно сивото небе и необичайно ниските температури за месец Април. Освен че навсякъде по улиците беше чисто, но никъде не видях къщи с падаща мазилка, коли нагазили тревните площи, боклуци носещи се волно навсякъде..

oberammergau-03

Къщите бяха изрисувани с най-различни мотиви – от приказни до религиозни. Колите бяха прибрани в гаражите, а тревните площи…като на голф игрище – подкосени и чисти.

oberammergau-12

oberammergau-14

oberammergau-16

oberammergau-17

В центъра на градчето е църквата, наобиколена от къщите, както квачка от малките си пиленца. Приятната тишина се нарушава само от звъна на камбаните известяващи изтърколилия се час.

oberammergau-05

Пред ресторанчетата и кафанетата са насядали предимно туристи, наслаждавайки се на кафето “DALMAR” (разновидността “MONACO” е определено най-добра на вкус и вече се продава и в магазините МЕТРО в България) и местния специалитет – кексчетата, най-различни на вкус и цвят.

На най-високият хълм над Обераммергау се извисява 10 метров кръст, който сякаш казва – Бог е тук и бди над вас.

oberammergau-00

До там има изградена и въжена линия, но за жалост, по време на моя престой в градчето, беше в профилактичен ремонт. Настаняването в градчето е организирано в 3 големи 4 и 5 звездни хотела и в множество семейни хотелчета. Цените са учудващо ниски, а храната е типична баварска. Имах възможността да опитам от местните червени вина и бих казал, че достойно конкурират прословутата немска бира.

В градчето има няколко фирми, които предлагат коли и велосипеди под наем. Това е добра възможност да посетите изключително популярния замък Нойшванщайн.

newswanstein-castle-10

Откъде е популярен? От филмите на Дисни. Когато на екрана се появи логото на прочутата филмова компания, звездите изгряват точно над замъка Нойшванщайн.

newswanstein-castle-11

Пътувайки към замъка, имах чувството, че съм попаднал в райската градина. Бях шокиран от няколко факта: как от отдалечените на километри от селата и градчетата частни ферми бяха направени асфалтови алеи, по които видях велосипедисти и млади семейства, които разхождаха деца в колички, как частните имоти бяха разделени с ниски дървени огради, а не високи и непристъпни стобори, тревата беше окосена като на голф игрище, навсякъде беше чисто и вятъра не разнасяше боклуци – хартиени или найлонови торбички.

newswanstein-castle-01

Другия шокиращ за мен факт беше колко много внимание в Германия отделят на опазването и реставрирането на културни обекти. Пътьом към Нойшванщайн спряхме в един крайпътен параклис и не много голям манастир с една прекрасна малка катедрала. Макар и изградени преди векове, те изглеждаха като току-що построени – мазилката и стенописите бяха подновени, пътищата водещи към тях бяха перфектно асфалтирани. Бих искал и нашите църкви да са такова притегателно място, в което да можеш да общуваш с Бог.

newswanstein-castle-15

След близо два часа пътуване най-сетне достигнахме до замъка Нойшванщайн разположен в подножието на Баварските Алпи и връх Цугшпице. „Замъкът на лебедовата скала“ се намира в близост до град Фюсен. Вдъхновен е от легендата за рицаря Лоенгрин и от сюжетите в оперите на Рихард Вагнер. Строежът му е започнат през 1869г. от баварския владетел Лудвиг II.

newswanstein-castle-02

Цялостният градеж е продължил 17 години и е в автентичния стил на старите германски рицарски крепости. До смъртта на краля през 1886 г. крепостта е едва частично изградена. Декорирана е с митологични сцени от средновековни легенди с тайни окултни знаци и символи.

newswanstein-castle-04

Красотата му е вдъхновила Чайковски за създаването на балета „Лебедово езеро“. Замъкът е познат и като „Приказният замък“ заради своята неповторима архитектура и вътрешно оформление.

newswanstein-castle-06

newswanstein-castle-07

Гледката, която се открива от кулите на замъка е неописуема. Ако и времето е ясно, удоволствието е още по-голямо. В близост зад замъка минава един пролом с рекичка слизаща от Алпите.

newswanstein-castle-12_1

Над речния водопад е изграден железен мост, от който могат да се направят страхотни снимки към водопада и към замъка. Заставайки над водните пръски, поглеждайки към замъка и ширналата се долина зад него, оставаш с усещането, че се рееш някъде във небето, че си попаднал в рая…

newswanstein-castle-14

Пожелавам Ви да имате възможността да посетите тези прекрасни места и да се докоснете до „забранените” плодове на райската градина, както аз наричам Германия.

Автор: Ивелин Инджов
Снимки: Ивелин Инджов

Публикувано в категория: Германия, Пътеписи, участващи в конкурса 2009 г. . Тагове: , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

11 Коментари

  1. Мария Александрова
    Изпратен 07.08.2012 на 16:54

    Пътеписът е хубав ,но искам да уточня,че замъкът Нойшванщайн не е замъка от филмите на Уолт Дисни.В парковете на Дисни има други замъци,които са съвсем различни.С уважение.

  2. Тереза Дескова
    Изпратен 30.04.2012 на 16:06

    Наистина чудесен пътепис!
    А в Германия има и други райски кътчета, като Ашау. там ходим, за да лекуваме детето ми. Правя всичко възможно, да се установим там, но към момента, без успех.

  3. Пенка Иванова
    Изпратен 02.10.2010 на 13:57

    Пътеписа е чудесен.И аз бях там миналата година и просто нямам какво повече да добавя.Невероятна красота !И поклон пред германците,че почитат и природата си и историческите си ценности!

  4. Изпратен 21.09.2010 на 22:09

    Много хубав пътепис. Заглавието, което сте сложил казва всичко. Адмирации и пожелания за много пътувания. “Човекът е човек, когато е на път”

  5. margarita spasova
    Изпратен 25.02.2010 на 17:20

    Благодарности, господин Инджов! Бавария е моята “болест”. След първото ми новогодишно посещение там, където и да открия материал в нета го чета с умиление.И не е важна марката на бирата – удоволствието да я пиеш там и да виждаш всичко това около себе си е неповторимо!!! Пожелавам ви да видите всичко това и в други сезони!

  6. Марина Илиева
    Изпратен 07.12.2009 на 14:43

    Да, Доля, имате право :) Замъкът е Нойшванщайн. Грешката е оправена. Благодаря ви за корекцията.

  7. Доля
    Изпратен 07.12.2009 на 13:18

    Чудесен пътепис, само дето авторът е прекръстил замъка. Казва се Нойшванщайн, което означава Нов лебедов камък (иначе би означавало нов свински камък).

  8. Teodora
    Изпратен 07.12.2009 на 13:14

    Xybav patepis.

  9. Надя
    Изпратен 07.12.2009 на 12:08

    “За трети бирата – Туборг, Хайнекен, Бекс естествено гарнирана с вюрстчета.” В Германия не съм виждала тези бири.. и не мисля, че са немски..

  10. Бисерка Дочева
    Изпратен 07.12.2009 на 11:52

    Чудесен пътепис.

  11. Христо
    Изпратен 07.12.2009 на 1:17

    Туборг е от Дания, а Хайнекен от Холандия.
    Извинявам се за вметката.
    Хубав пътепис.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи