Непоискани съвети за Париж… или накратко за едно предколедно пътуване

Този пътепис, участва в конкурса “Къде бях? Какво видях?” 2015

Париж в началото на януари 2015 г. за целия свят е Je suis Charlie. Аз Ви предлагам поглед към един друг, различен, предколеден Париж. Париж без автомати, терористи и заложници. Изпълнен с много светлина, усмивки и красота. Един предколеден Париж, в който дори и да не искаш се влюбваш от пръв поглед…

Традицията от последните няколко години, свързана с пътуванията ни бе спазена и този път. В първите дни на септември, само дни след завръщането ни от три седмичното ни пътешествие из Италия, Уиз еър направиха поредната си промоция и намаление на самолетни билети. Оказа се, че можем да закупим два самолетни билета до Париж и обратно само за 140лв.
Да, правилно сте прочели: двама души можеха да отидат до Париж и да се върнат само за 140лв. Е, как да не ги купиш. То си е престъпление ако не го направиш. И така на 5 септември се оказа, че на 14 ноември следобед ще летим до Париж, и ще се насладим на прелестите на Френската столица до вечерта на 17 ноември.


На първо място преди да разкажа за пътуването ни искам да благодаря на Мимии и Роца от най-популярния български форум за пътешествия, които с приятелските си съвети и мнения ни помогнаха да открием красотата и потайностите на един от най-красивите градове в Европа.
За да бъде полезен разказа ми за всички, които тепърва ще откриват този невероятен и величествен град ще се опитам да синтезирам най-важното от нашето пътуване. Не е задължително да приемате мнението ми за меродавно. Аз така или иначе винаги съм настроен изключително позитивно към местата, които посещаваме. Защо да ходя някъде ако там не ми харесва. Така че не се учудвайте на суперлативите.

Моят първи съвет към всички пътуващи в Париж.
Изберете си хотел или апартамент близо до метро станция. Може и да не е в центъра, но да е близо до метро. Париж има изключително развита метро мрежа и нощуването ви в близост до метрото е само предимство. Лично аз след пътуването ни трудно мога да си представя по-добро място за отсядане в Париж от местоположението на нашия апартамент. Той се намира на ул. Вашингтон №3, пресечката с Шанз Елизе до Лидо и срещу магазина на Луи Вюитон.

Париж

Чудесно място. Погледнеш от входа на сградата и виждаш булевард Шанз Елизе. Извървиш няколко метра, погледнеш на едната страна и съзреш Триумфалната арка.

Париж, Триумфалната арка

погледнеш на другата страна и виждаш обелиска и Виенското колело на площад Конкорд.

Париж, площад Конкорд

Обърнеш се и зад гърба ти се оказва Лидо. Каква по-хубава гледка за човек, посещаващ Париж.

Париж, ЛидоДва дни преди пристигането ни Мимии направи инспекция на адреса и ми се обади, за да ме успокои, че всичко е ОК. Ето и сградата, в която се намираше апартамента ни и фоайето и.

Париж

Париж

Апартаментът бе само на 10м. от Шанз Елизе и метро станция Джордж V. На кръстовището на Шанз Елизе и булевард Джордж Пети, който води към моста Алба и на който се намират някои от най-големите и луксозни магазини на световните модни брандове. Всъщност ако трябва да бъда докрай точен в изказа това бе едно студио около 20 кв.м. на шестия етаж на сграда, която след централното фоайе се разделяше на две. Едната част бе с асансьор, а другата вместо асансьор имаше красиво старо вито дървено стълбище, което определено създаваше затруднения ако си с големи куфари.

Париж

Макар и само около двайсетина кв.м. в студиото има всичко, което му е необходимо на човек който иска да отседне в центъра на Париж за няколко дни и няма да стои по цял ден в него. След като успееш да изкачиш тези вити стълби и останал без дъх влизаш в малко антре със закачалка и втора закачалка на вратата. След антрето е стаята. В която са се сместили много хубав и голям, удобен разтегателен диван за спане /спалното бельо беше абсолютно чисто/, малка масичка, шкаф с 5-6 чекмеджета, /само едното заето с разни джунджурии/, 40 инчов смарт телевизор, на който освен да гледаш телевизия/кой ли пък е отишъл до Париж, за да гледа Тв/ можеш да си сърфираш из интернет. Отлично обзаведен кухненски бокс с перфектно работещ хладилник с камера за лед /много важно условие за нас заради леда за розето и мартинито, без които на почивките не можем/, котлони, микровълнова, пералня, кафеварка, всякакви чинии, чаши, прибори, тенджери, тигани, подправки и т.н. И между антрето и стаята е самостоятелната баня с тоалетна, мивка и душ кабина. Французите са фини и елегантни хора, но за по едри нашенци душ кабината ще е леко тесничка. Много е чисто студиото и да не забравя да споделя най-важното. В него се пуши и има страхотен капандурен прозорец с невероятен изглед към небето на Париж и Шанз Елизе. Ето Шанз Елизе, видян от прозореца ни.

Париж

Съвет втори. Купете си предварително билети за отиване и връщане от летище Бове, където кацат самолетите на Уиз еър до Париж. Освен, че ще Ви излезат по-евтино-15,90 срещу 17 евро, ще спестите време и ще можете да се качите в първия тръгващ автобус за Париж. И да спечелите малко време за разглеждане на Париж още вечерта. Има и други полети по това време, така че има доста пътуващи.
На летище Бове кацнахме по разписание. На Порт Майло в Париж бяхме в 21 часа.


В 21.10 бяхме слезли в едноименната метро станция. Купихме от машините за билети 10 билета /карнет/ за 13,30 евро. Там постоянно се навъртат няколко любезни момчета, които ще се опитат да Ви помогнат да си купите от най-скъпите билети за метрото. Опитайте сами и си купете такива каквито са Ви необходими. Има няколко вида апарата за билети в Парижките метро станции. Част от тях работят само с монети, други с банкноти. Има и такива за кредитни и дебитни карти. Поне за мен на Порт Майло не е препоръчително последните да се използват, защото не се знае какви четци за източване на картите допълнително има поставени, заради стотиците туристи пристигащи с автобуси от летището. Но пък на касата на станция Джордж Пети на следващия ден спокойно платих с дебитна карта дневните ни карти мобилис за пътуване.

В 21,15 вече бяхме пристигнали на Джордж Пети, а в 21,30 се поздравихме с бонсоар с хазяина ни, който ни чакаше, за да ни даде ключовете от апартамента и да ни обясни кодовете за отваряне на трите врати, които трябваше да се отворят и паролата на WiFi.
Разположението на апартамента ни позволи в 21,40 да сме оставили багажа и да се разхождаме в прекрасната есенна вечер по Шанз Елизе. А там все едно си бе 18 часа в София. Толкова много народ навсякъде. Като се започне от Лидо, където цели групи чакаха да влязат и се мине през невероятните шоу румове на всички известни автомобилни марки и препълнени кафенета.

Париж

Съвет трети. За три дни успяхме да видим почти всичко, което си бяхме набелязали и то без да бързаме и препускаме. Ако сте за кратко време в Париж и искате да видите много неща използвайте градския транспорт. Освен, че ще спестите много време за придвижване от място до място ще пестите и сили, за да можете действително да се насладите на това, което виждате, а не с изтерзани и изморени физиономии да се чудите кога ще свърши тази мъка.
Действително видяхме и такива туристи, които с мрачни физиономии едва, едва кретаха.
Колкото и да Ви казват, че всичко е много наблизо не вярвайте.
Едва ли можете да минете повече от 10-12 км. на ден.
А това като разстояние е да минеш от Шанз Елизе през авеню Джордж Пети, през моста Алба, Марсово поле, Айфеловата кула, Трокадеро, Триумфалната арка и обратно до Джордж Пети. Тоест нищо като район. Париж е огромен и красив. Използвахме често транспорта, за да ни остане повече време за разходки из местата, които посещаваме.

За дните от петък до понеделник ние използвахме за първия и последния ден 10 билета, така наречения карнет /точно ни стигна/ и карти мобилис за събота и неделя. Т.е. без да се притесняваме ползвахме всички възможности, които предлага транспорта в Париж. Придвижвахме се с Метро за по-далечни разстояния, и автобуси, РЕР и фуникуляр за по-кратки. И то при положение, че бяхме отседнали на отлично място за придвижване пеша.

Съвет четвърти: Париж е един от най-посещаваните туристически градове в света. Затова не се колебайте: купете си предварително билети за най-посещаваните забележителности. Примерно за Айфеловата кула и Лувъра.
Опашките са големи, особено при кулата и ще изгубите много време в напразно чакане.
А с предварително закупения билет 10 минути преди часа му отивате до входа пред който има около 7-8 човека и си влизате по празния коридор, съседен на този, по който пъплят стотици хора с билети без час. Качете се с асансьора до второ ниво, оттам със следващия до върха. На връщане слезте на първо ниво и се полюбувайте на най-новата придобивка на Кулата. Стъкления под. Мимии първа го пробва, успокои ни, че няма да се счупи и ние с удоволствие се любувахме на невероятното усещане под теб да е бездна.

Париж

Качвали сме се на някои от най-високите места в света. Бурж Халифа и Бурж Ал Араб в Дубай, Кулите близнаци в Куала Лумпур, инфинити басейна на хотел Марина Бей Сандс в Сингапур. Гледката от върха на Айфеловата кула е една от най-прекрасните, които човешкото око може да види. Мога да я сравня като емоция единствено с качването на покрива на Свети Петър във Ватикана. Затова и никъде другаде от по-горе изброените места нямаше толкова много хора колкото на кулата. И Вие не я препускайте. Париж без кулата е различен.

За Лувъра: отидете колкото се може по-рано. За да можете да видите на спокойствие поне тези две най-известни дами от световното изкуство.

Париж, Лувър, Мона Лиза

Париж, Лувър

В 9,30 часа все още ги няма тези, които идват в 10,30. А те са:
1. Организираните туристически групи от по 20 човека, водени от екскурзовод със знаменце. Ужас, докато ги чакате да се източат пред вас, да си направят групови и по отделни снимки можете да си отстоите на едно място. Не дай си боже пък ако са японци….
2. Студентите със своя професор, който си изнася лекцията в някоя от от залите на Лувъра. Всички пишат. Половината на тетрадки, половината на лаптопи. На скоростта им на писане със сигурност могат да завидят много стенографи.
3. Ученически класове с преподавател в час по изобразително изкуство пред някои от най-големите платна, свързани с Френската история. Като например гениалната творба на Йожен Дьолакроа.

Париж, Лувър, Свободата води народа

4. Дечица на 3-4 годинки от детска градина с две три учителки, събиращи ги около себе си като квачки пиленцата си.
Хубавото на Лувъра е, че можеш да го поемаш на глътчици.
Билетът Ви важи за целия ден. Във фоайето на Лувъра, под пирамидата се влиза свободно, минавайки само секюрити контрол на багажа. Никой не Ви иска билети. Във фоайето се намира и багажното. Оставяте си багажа на него, връхните дрехи на гардероба на отсрещната страна и тръгвате да разглеждате. В първото крило, в което се качите Ви късат перфорираната част от билета и в другите крила само го показвате.

Париж, Лувър

Можете да влизате и излизате от Лувъра колкото пъти искате през деня без някой да Ви спира или да Ви пита къде отивате. Ние го разглеждахме от 9,30 до 11 часа. След това решихме, че вече е прекалено шумно и натоварващо. Излязохме на въздух и поскитахме пеша из центъра на града. Отидохме и до магазина за парфюми на Николи. Може ли да отидеш до Париж и да не се потопиш в магията на парфюмите.

Париж

Разходихме се след това още около 2 часа из Люксембургските градини, около Сорбоната и Нотр Дам и в 14 часа отново влязохме в Лувъра, за да разгледаме и последното крило на музея и покоите на Наполеон Бонапарт.

Париж, Лувър

Съвет пети. Не пропускайте Париж нощем. Сега разбирам защо повечето снимки на мои познати от града са вечер. Изключително красив е Париж, окъпан от разноцветни светлини. Триумфалната арка, Кулата, Сорбоната, Операта осветени изглеждат уникално красиви.
А и тогава лудницата пред тях е много по-малка и можете спокойно да им се насладите. Ето и трите най-ярки символи на Париж нощем.

Париж, Айфеловата кула

Париж, Нотр Дам

Париж, Лувърът

Париж

Париж

Съвет шести. Пазете се от джебчиите. Както във всеки голям град те не спят, а работят. И ако си отклоните вниманието дори за миг те ще се възползват. Така и не разбрах как отвориха ципа на чантата ми, как успяха да открият измежду два чадъра, два сандвича, два пътеводителя и един разговорник, калъфа с таблета и да го измъкнат без да разберем, движейки се с асансьора към втория етаж на кулата, притиснати от всички страни от хора. Браво на тях. Изключителни професионалисти. А все си мислех, че точно на нас няма как да ни се случи. Успокоително е, че щях и без това да си купувам нов таблет, по-бърз, / вече го купих/ но пък толкова много информация в него от всички наши пътувания в последните четири години отлетя с вятъра. Това обаче по никакъв начин не помрачи настроението ни и не развали впечатлението ни от прекрасния Париж.

Съвет седми. Ако след няколко дни разходки из величествените булеварди и забележителности изпитате нужда да се отдалечите поне за час два от грандиозния и величествен Париж отидете в Монмартър.

Париж, Монмартър

Поскитайте на воля и изпийте чаша вино в някое от десетките заведения из най-прекрасните и китни улички, които можете да откриете в огромния град, контрастиращи на правите и огромни булеварди, където видимостта ти е повече от няколко километра.
Потопете се в атмосферата на площад Тертър и изкуството на уличните художници, които ще Ви пленят с таланта си.

Париж, Монмартър

Париж, Монмартър

Париж, Монмартър

Отидете и изпитайте същото удоволствие от разходката около църквата Сан Северин и капана от улички само на метри от шумния Нотр Дам. Там и в Монмартър са и най-евтините сувенири и заведения за хранене.

Париж

Ако сте през ноември или декември в Париж ще можете да се насладите и на открития коледен базар на Шанз Елизе от Конкорд до метро станция Франклин Рузвелт.

Париж

Безброй лакомства Ви очакват, а насладата за всичките Ви сетива е неописуема.

Париж

Париж

Чудесен е и коледния базар в Дефанс.

Париж

Съвет осми. Париж е град, в който можете да се чувствате отлично и с два, и с двеста лева. Затова не се притеснявайте ако джоба ви не е пълен. Има толкова много неща, които можете да разгледате и посетите без пари. Париж е един огромен музей и парк на открито. Сена е изключително романтична, а уличните артисти, изнасящи представленията си пред стотици туристи на площад Трокадеро със сигурност няма да Ви оставят равнодушни.

Освен това ние напълно безплатно успяхме да присъстваме и на невероятен концерт за орган по произведения на Бах в Нотр Дам. В препълната зала с още стотици хора от цял свят успяхме да преживеем нещо наистина изключително.

Париж

А и като цяло пътуването ни излезе изключително евтино. Билетите за самолета бяха общо 70 евро. Шатъла от летище Бове до Париж и обратно- 64 евро. За градския транспорт за 10 билета / карнет/ и общо 4 карти мобилис – 40 евро. Апартамента за 3 нощувки – 230евро. Билети за Айфеловата кула и Лувърът- 60 евро. Това бяха задължителните ни разходи, от там нататък можехме да караме и без пари. Или Париж от петък до понеделник ни излезе 1000 лева. По-малко отколкото щяхме да дадем за спа хотел във Велинград. Къде е Лом къде е Лондон….
Съвет последен. Внимавайте ако летите с Уиз еър да не изпуснете полета на връщане. От сайта на шатълите съветват да тръгнете 3 часа преди часа на полета. Тоест в 17,20 от Порт Майло. Към Париж автобуса наистина пътува 1 ч.10 минути, но от Париж до Бове пътувахме 2 часа и 5 минути. Огромни задръствания и трафик не само в града, но и по магистралата. Ние бяхме в 16,30ч. на Порт Майло и имаше около 80-100 човека преди нас. Успяхме да се качим в автобус, който тръгна в 16,50 часа. В 19 часа, т.е. час и 20 мин. преди полета бяхме на летището. Затова не рискувайте с късно тръгване от Порт Майло особено ако трябва да чекирате багаж. Благодаря отново на Мимии, която ми се обади, за да ни предупреди за задръстванията.

И в заключение. Париж е прекрасен, величествен и гостоприемен за онези, които отиват с отворени сърца и сетива към него. Не го пропускайте за нищо на света. Безкрайно много ще съжалявате един ден…

Париж

Автор: Росен Желев
Снимки: Росен Желев

Публикувано в категория: Конкурс “Къде бях? Какво видях?” 2015, Париж, Франция . Тагове: , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

10 Коментари

  1. Калоян Йорданов
    Изпратен 19.05.2016 на 7:40

    Здравейте благодаря за полезните съвети ,но бихтели ми казали от къде се купувет предварително билети за Лувъра и Айфелота кула.Благодаря

  2. Росен Желев
    Изпратен 04.11.2015 на 0:08

    Здравейте, Пепи.
    Изпращам ви адреса на студиото и дано е свободно за Вашите дати.
    Пожелавам Ви приятно прекарване в Париж.
    https://www.airbnb.com/rooms/2884231?locale=en

  3. Пепи
    Изпратен 03.11.2015 на 23:11

    Благодаря ви за полезните съвети!Ще пътуваме да Париж след 3 седмици и надявам се да донесем със себе си много спомени и позитивни преживявания.И за последно искам да ви помоля ако може да ми препратите контакт за студиото там.Благодаря

  4. Maria
    Изпратен 08.07.2015 на 20:31

    Zdraveite,

    Udovolstvie e da se chete podoben razkaz! Mnogo polezna informacia davate! Pozdravlenia! Ot kyde kupihte predvaritelno bileti za shatul avtobusa ot Bove i turisticheskite obekti? Syjaliavam za latinicata!

  5. Изпратен 20.05.2015 на 7:04

    Здравейте, Стефан. Благодаря Ви за хубавите думи. Ще Ви изпратя днес на емейла координатите на студиото в Париж. Надявам се да е свободно за Вашите дати, макар че е почти изключено това, имайки предвид, че съвсем скоро ще пътувате, а то се резервира за месеци напред.

  6. Stefan
    Изпратен 19.05.2015 на 19:37

    Здравейте,
    много хубаво описана екскурзия, поздравления! И ние ще посетим Париж с жена ми през юни и ако е удобно да пратите и на нас координати на апартамента!
    Предварително ви благодарим,
    поздрави,

  7. Изпратен 28.04.2015 на 7:37

    Здравейте, Александър.
    Изпратих Ви хотела на емейла Ви. Изпратих Ви и линк, с който можете да ползвате 25 евро отстъпка от резервацията ако нямате регистрация в Airbnb и я направите през този линк

  8. Александър
    Изпратен 27.04.2015 на 14:06

    Здравейте Росен,

    Благодаря за изчерпателната, интересна и полезна информация, която сте публикували.
    Дали бихте могли да ми пратите линк към хотела в който сте спали?

    Поздрави,

  9. Изпратен 03.04.2015 на 20:38

    Здравейте, Йови.
    Изпратих Ви линк към апартамента на емейла Ви.
    Надявам се да е свободен за Вашите дати
    Ако не сте го получили ми пишете пак

  10. Йови
    Изпратен 03.04.2015 на 13:07

    Здравейте!
    Прекрасен разказ за престоя ви в Париж. Ние със съпругът ми ще заминаваме през месец Май и в момента търсим къде да отседнем. Бихте ли ми дали някакви координати на апартамента в който вие сте били.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи