Топ 10 източници на възобновяема енергия – част 2

Над 70% от площта на планетата Земя е заета от вода. Водата не намалява, тя се намира в постоянен природен кръговрат и преминава от едно състояние в друго. Сладката вода е само малко над 2 % от цялото количество и действително замърсяванията влошават нейното качество и застрашават живота на хората в много точки от Света. От стари времена Човечеството използва енергията на водата, а днес развитието на технологиите води до бум в използването на този ресурс.

4. Енергията на приливите и на океанските течения – Край бреговете на Белфаст, Ирландия функционира Seagen – 1.2 MW подводен генератор на електричество, черпещ енергия от прилива, който достига скорост от 4 м/сек. Генераторът действа на принципите на вятърните турбини, но се задвижва от водата. Ъгълът на перките му може да се променя на 180º и така използва силата и на прилива и на отлива.

Seagen

Seagen

Последните разработки на учените са турбините разположени на океанското дъно да се изместват като ветропоказател съобразно течението, което е различно през сезоните и при промяна на метеорологичната обстановка. Енергията от океанските течения (например Гълфстрийм) е постоянна през годината и макар и по-трудна за експлоатация от приливите, тя е с огромен енергиен потенциал (1 kW/кв.м).

5. Енергия от вълните – В Португалия е построена първата централа използваща енергия от вълни – Агукадоура (Aguçadoura).

Агукадоура

Агукадоура

Състои се от 3 устройства, чиито свързани части се огъват при заливането на вълните. Хидравлична система изпомпва масло под високо налягане през мотори, които задвижват електрически генератори. Капацитетът и в момента е 2.25 MW, като плановете са да се увеличи до 20 MW.

В наши дни се разработват методи за генериране на енергия от температурните разлики в пластовете на океана , от изкуствено създадени водовъртежи или от разликите в солеността на водата, но засега няма изградена централа за комерсиални цели.

6. Микро-хидро инсталации – Широко разпространени са в развиващите се страни, те генерират сравнително малко електричество около 50-100 кW и са подходящи за локална употреба от домакинствата. Инсталацията представлява малко язовирче над водопад и дълга тръба, водеща към генератор.

Микро-хидро инстлация

Микро-хидро инстлация

7. Безязовирни технология – Тази технология използва кинетичната енергия на водата без да е необходим язовир. Така се намаляват някои от вредите над околната среда, заблатяването, корозията, опасността от наводнения и е по-евтино от поддръжката на язовирна стена и всички съоръжения. Използва се естествения поток на реките.

На дъното на реката се поставят турбини, перките на които течението задвижва и произвежда електричество. Това производство може да е много по-ефективно от ветрогенераторите, заради плътността на водата (832 пъти по-голяма от въздуха).
Въпреки, че рибата може свободно да плува по и срещу течението, за да хвърля хайвера си, много риби загиват от перките на турбините, разположени по течението. Това е недостатък на системата, който поражда много спорове в средите на еколозите.

8. Зелена дискотека – Нощен клуб Surya в Лондон прилага за пръв път технологията за превръщането на енергията от стъпките на хората, докато танцуват, в електричество.

Еко клуб

Еко клуб

Дансингът е изработен от кварц и керамика и използва пиезоелектричните свойствата на тези материали, които триейки се създават електрически заряд.

9. Еко-фитнес – През живота си човек произвежда огромни количества енергия. В Орегон, САЩ работи фитнес, който използва енергията от тренировките, за да захранва залата си.

Еко фитнес в Орегон

Еко фитнес в Орегон

Педалите на велоергометрите задвижват генератор на електричество, който осигурява част от тока, необходим на сградата.

10. Биогаз – Получава се от анаеробно разлагане на органични отпадъци, които вместо да гният на сметищата, се преработват . Всякакви остатъци от храна, екскременти, хартия се превръщат в екологично чист източник на енергия. Те се събират в резервоар, където за около 20 дни микроорганизмите трансформират органичната материя в биогаз и компост.

Първият влак в Света, работещ на биогаз

Първият влак в Света, работещ на биогаз

Швеция и Швейцария са едни от водещите страни използващи тази технология. Автобусите, боклукчийските камиони и такситата в Швеция се движат на биогаз. Даже през 2005 г. шведите пуснаха първия влак, работещ с биогаз.

Към Топ 10 източници на възобновяема енергия – част 1

Автор: Марина Илиева

Публикувано в категория: Зелената рубрика . Тагове: , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи