Европейски пейзажи – Моята Виена

Този пътепис участва в конкурса “По света” 2011
Подкрепете автора, като гласувате с фейсбук бутона “харесва ми” в края на статията. Вашият глас има значение за наградата на публиката!
***

Пътуваме край Алпите. Накъдето и да обърнеш погледа си – изключителна красота.

viena_html_76d66c78

Осезателно усещам, че съм в друг свят, с чист, свеж въздух. Несъзнателно дишам шумно и дълбоко, пречиствам дробовете си, като че ли да погълна толкова много, че цяла година да усещам здравия алпийски климат. Гледката по пътищата на Германия и Австрия особено ме впечатли с чистотата, подредеността и красотата. Шумозаглушителни стени отделят пътя от близките населени места.

viena_html_m490c1007

Няколко пъти минаваме под еко надлези- пътеки с естествена растителност, по които да минават животните, обитаващи тези райони. Умно и хуманно!

Виена! Коя е първата ви асоциация? Виенското колело, дворци, Щраус, виенско кафе…

По статистическа информация градът е най-големият в Австрия, нейна столица, красиво разположена в подножието на Алпите, по двата бряга на Дунав. Градът се гордее със славно имперско минало. Връщайки се назад в миналото, откриваме началото на града като келтско селище, възникнало още през 500 г. пр. Христа. През Средновековието Виена е тайна столица на Римската империя, след това на Австрийската империя/1804г.-1805 г./, на Австро-Унгарската империя/1867г./. Официално е столица на днешна Австрия от 1945 г. Виена е важен международен център на много институции и компании- тук е комплексът на ООН/видяхме го в дъждовно време/,

viena_html_40ea8ad8

ОПЕК/ Организацията на страните износителки на петрол/, МААЕ/ Международната агенция за атомна енергия, градът е избран за главен щаб на Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа.

Виена е символ на аристократизъм и спокойствие, на култура и разкош. Като център на класическата музика, като град със завидна история, оставила и до днес внушителна архитектура, Виена е душата на културна Европа.

Особена одухотворена атмосфера има в този град, пълен с интересни исторически забележителности, културни институти, центрове на изкуството. Званието „Европейската културна столица“ ежегодно подхожда на Виена, град с около 70 театъра, 4 опери, няколко музикални сцени и около 100 музея-“Музея по история на изкуствата”, “Музейния квартал”, музеят “Леополд”, Императорският театър/ един от най- старите в Европа/, Народният театър, театърът в Йозефщат, Държавната опера, Народната опера.

Символи на града са и дворцовите компкекси Хофбург, Шьoнбрун, Белведере. Кое по-напред да видиш, особено когато си за малко в такъв град!
През 2001 г., градският център е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Градът се е превърнал в мярка и за стандарт на живота / не само в 2009 г., когато беше обявен за най- добър град за живеене/.

Българите свързваме Виена с родените в този великолепен град Фердинанд I-княз и цар на България, чешкия историк Константин Иречек, тясно свързан с българската история и култура. Тук свършва житейският път на писателя Антон Страшимиров, на оперния певец Тодор Мазаров, на политика Александър Радев, на певицата Люба Велич. По същия повод свързваме Виена с имената на Моцарт, Бетховен, Брамс, Кафка др.

Първата ми среща с Виена е с една от символните атракции – Пратерът/ Вулстелпратер/. При навлизането в града отдалече се извисява вековното Виенското колело Рийзенрад.

viena_html_2fce5c38

Височината от 65 м. не ми се вижда толкова внушителна, гигантска/както пише в проспекта/, може би защото не гледам с детски очи/?/, а с погледа на пораснал човек. Но съжалявам, че в програмата ни не влиза посещение на парка и някоя от атракциите, около 200 на брой. Тук не трябва да се идва през зимния сезон, защото от ноември до март Пратерът е затворен.

Минаваме покрай Виенската опера, първата оперна сграда в града с повече от 140 годишна история.

Интересни са двата фонтана пред зданието- левият олицетворява радостта, музиката, танца, а срещуположният- скръбната любов, отмъщението. Посещение на богатия музей на операта, на представление от богатия афиш оставихме за следващо посещение. Всъщност да се види спектакъл на сцената на виенската опера е трудно сбъдваща се мечта по отношение на осигуряване на билет. А репертоарът е много богат, почти целогодишно се изнасят представления/повече от 300/.

А как да не си представиш, че звучи музика и се носиш в магията на виенския валс, когато минаваш покрай къщата, където Йохан Щраус е написал вечния „На хубавия син Дунав“.

viena_html_6194ff3d

viena_html_m7ec347b3

Разходката ни продължава с посещение на имперските символи на Виена. Дворците Хофбург, Шьонбрун, Белведере и до днес са красив знак за разкош и великолепие. Една вълнуваща разходка със старите карети из историческия център връща в миналото.

Дворец Хофбург в наши дни е официална резиденция на президента на Австрия, а в миналото/от 13. век/ е приютявал няколко управленски династии/до 1918г./

viena_html_7f0f2b0c

И до днес се носи духът на онова време- чува се конски тропот, постоянно преминават старите каляски, с които може да се направи романтична разходка из комплекса.

viena_html_f10b6ae

А той включва много културни институции, съхранили блясъка и великолепието на имперското минало на Виена- Музеят на Кралица Елизабет Австрийска/ легендарната императрица Сиси/, Музеят на изящните изкустват, Природонаучният музей, Австрийската национална библиотека, Художествената галерия „Албертина“/ с над 1 млн. експоната), Президентската канцелария, Църквата „Св. Августин“, хазната, училището по езда / с конюшня/.

Лятната резиденция на Хабсбургите е била дворец Шьонбрун– днес интересен богат дворцов коплекс, който функционира като музей от 60-те год. на XX в.

viena_html_m32cde288

В дворцовата сграда има 1441 стаи в стил рококо. В комплекса се намира най-старата в света / от 1752 г./ зоологическа градина в бароков стил. Един ден не стига да се видят само отделните обекти – дворцовия парк, Лабиринта, оранжерията Палмовата къща, Къщата на пеперудите, Фонтанът на Нептун, Римските развалини.

viena_html_24421d18

Най-лесно забелязващ се символ на Шьонбрун е колонадата Глориет.

viena_html_11ea9b93

Тя се извисява на хълма срещу двореца от 1775 г. В Шьонбрун времето не беше благосклонно към нас-дъждът ту заваляваше, ту спираше и за съжаление до Глориет така и не можахме да се изкачим.

Третият дворцов символ на Виена е Белведере.

viena_html_21644e4a

Той е построен в 18. в. за резиденция на принц Савойски. Дворцовият комплекс се състои от две части – долен и горен Белведере, свързани с обширен красив парк. Долен Белведере е създаден с идеята да бъде вила за забавления в предградията.

viena_html_m36be59bd

В него се помещава Австрийската галерия, към чиято съкровищница спада и най-богатата колекция платна на австрийския художник Густав Климт. Горен Белведере е използван от принца като основна лятна резиденция. Градините на комплекса са изключително красиви, а за водния басейн, намиращ се сред тях, се носят легенди, че в него плували нимфи и богини.

Минаваме през централния градски площад, известен с Паметника на чумата.

viena_html_6c51504f

Въпреки многолюдието, имаше място и за оригиналните улични артисти.

viena_html_m7dd5ac19

В красиво достолепие насреща ни белее варовиковата катедралата „Св. Стефан“.

viena_html_m9913a48

Тя е наистина внушителна готическа катедрала, построена през далечната 1147г. , днес наричана Майка на Виена. Първоначално е била в романски стил, но е преустроена по решение на Албрехт I от династията на Хабсбургите.

viena_html_m198e274

23 камбани „пеят“ от двета кули на храма. Отворена за туристи е „Щефи“, както виенчани нежно наричат южната кула, а от върха й /137 м./ се разкрива главозамайваща гледка към целия град. Красива и внушителна е катедралата и отвътре.

viena_html_4c28fa78

Не може да напуснеш този красив град, без да осигуриш за близките сладки подаръци за радост на душата.

viena_html_m37a58199

То само краткият престой в някой от магазините за сладкарски и бонбонени изделия е празник за душата.

viena_html_m784704e9

За спомен от Виена задължително сядаме в една от красивите сладкарнички на чудесно виенско кафе

viena_html_m5f6cba51

с торта Сахер. Ммм…

viena_html_m18a9e46c

Препоръчаха ни кафене „Аида“, на малко площадче в близост до катедралата „Св. Стефан“. Приятна обстановка, богат избор от сладки изкушения, чудесно място за кратка почивка.
А следващата гледка не представя виенско кафене, а предверието на Арт тоалетна!!!

viena_html_2bb71d7c

За нея се минава през малко, но уютно пространство за магазинчета за сувенири и подаръци. Необичайното място се намира срещу не по-малко атрактивните и интересни шарени еко къщи по една малка виенска уличка.

Комплексът е известен като Къщaтa Хундертвасерхаус, носеща името на своя създател- оригинален австрийски художник, скулптор и архитект. Ексцентричният външен вид съответства на вътрешното архитектурно решение- подът е неравен, стените са несиметрични. Къщата е обитаема и сигурно е екстремно да обитаваш подобен дом.

viena_html_mc858601

От императорските дворци до една нестандартна градска тоалетна- всичко в този красив интересен и богат град излъчва аристократизъм и великолепие.

Автор: Валентина Райкова
Снимки: Валентина Райкова

Конкурсът за пътеписи на Poblizo.com – “По света” 2011 е подкрепен от Jabse.InK

Jabse.InK : Публикувай своята история! Сподели с повече хора интересните, популярни статии!

Публикувано в категория: Виена, Конкурс за пътеписи "По света" 2011 . Тагове: , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

5 Коментари

  1. Изпратен 11.10.2011 на 8:42

    Благодаря за пожеланията! Ние май ще минем през Румъния, за да видим Карпатите. И то през пролетта, заради Пратера …

  2. Валентина
    Изпратен 10.10.2011 на 12:16

    Радвам се, Албена, благодаря.
    Ние пътувахме през Сърбия, групово, с автобус, т.е. всичко ни беше уредено. Но и сами спокойно бихте се справили- с предварителна информация, с карта , с малко немски/ английски/. Успех и приятни емоции.

  3. Изпратен 10.10.2011 на 11:32

    Благодаря за хубавия пътепис, Валентина!
    Планираме и ние посещение във Виена.
    Може ли да ми отговорите на няколко въпроса.
    По кой път стигнахте до Австрия – през Сърбия или през Румъния?
    Ако отидем семейно, ще можем ли да намерим сами забележителностите на Виена?

  4. Валентина
    Изпратен 01.09.2011 на 22:51

    Благодаря, Дияна! На Вас- приятно пътуване и дано да видите повече неща от мен.

  5. Дияна
    Изпратен 01.09.2011 на 9:03

    Интересно и увлекателно описание ! Планираме пътуване в края на октомври и едно от възможните места е Виена, много полезна информация намерих тук ! Успех в конкурса !

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи