Топ 10 забележителности във Виена (Австрия)

Виена беше първото място в чужбина, на което отидох с майка ми, когато баща ми реши, че е крайно време да ми отвори очите за Света. Това беше през далечната 1994 г. Оттогава съм ходила няколко пъти, като всеки следващ ми оставя нови спомени. За мен, градът е в топ 3 на любимите ми най-интересни и заслужаващи си места за посещение.

Виена е красив и богат град. Столица на бивша империя, сега той е културен център на Европа. Има толкова много забележителности, че се чудя от къде да започна и за кои да разкажа. И все пак нека е от символа на Виена.

1. Катедралата “Свети Стефан” – Намира се в центъра на Виена. Строена е в течение на няколко века, като началото е било поставено от Рудолф IV върху руините на стари църкви, през 1359г. Катедралата е построена от варовик и е дълга 107 м., широка 40 м. Най-високата и точка е върха на една от готическите кули- 136м. Първоначално цветът и е бил бял, но с течение на времето замърсяванията на въздуха и опожаряването на града в края на Втората Световна война, са оцветили камъка в черно.

Катедралата Св. Стефан

Катедралата Св. Стефан

Катедралата има 23 камбани, като една от тях е втората по големина в Европа. Според историята Бетовен разбрал, че е напълно глух, когато видял птици да излитат подплашени от покрива на Св. Стефан, но не могъл да чуе звъна на камбаните.
Вътрешността е изключително красива с многобройните каменни скулптури и украсени колони. Смазват те величествеността, гигантските органи и размерите на катедралата, която отвън не изглежда чак толкова огромна.

В един ъгъл на Св.Стефан е един от най-популярните символи на катедралата. Това е автопортрет, издълбан в камъка от неизвестен скулптор, участвал в строежа и.

Автопортрет на неизвестен каменоделец

Автопортрет на неизвестен каменоделец

Може да се изкачите пеша до върха на Южната кула, с асансьор до Северната кула или да влезете в катакомбите. Входът в катедралата е безплатен, но туровете до кулите и в подземието се заплащат.

2. Имперският дворец Хофбург – Резиденция на династията на Хабсбургите в продължение на 600 години. Комплексът се състои от много сгради в различни архитектурни стилове – от готически до барок.

Хофбург

Хофбург

Животът на важни исторически фигури е протекъл тук – император Франц Йозеф I и императрица Елизабет(Сиси), Мария Терезия. Тук се е родила Мария Антоанета (по-късно придобила печална слава като френската кралица изрекла фразата “Като няма хляб-яжте пасти”).

Една от статуите фонтани на входа на Хофбург

Една от статуите фонтани на входа на Хофбург

В комплекса се помещават Националната библиотека, Имперската съкровищница, етнографски музей, колекции оръжия и музикални инструменти.
На площада Хелденплац са поставени статуите на Карл победил Наполеон и на принц Юджийн Савойски сразил турците.

Хелденплатц

Хелденплатц

В момента Хофбург е резиденция на президента на Австрия.

3. Замъкът Шонбрун, градините му, Зоологическата градина – Лятна резиденция на династията на Хабсбургите.

Шонбрун

Шонбрун

Включен е в списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство. Може да се разгледат императорските покои на замъка.

Пред Шонбрун

Пред Шонбрун

Градините на Шонбрун, на заден план Глориет

Градините на Шонбрун, на заден план Глориет

Работно време:
– от 8:30-17:00 от 01.04 до 30.06
– от 8:30-18:00 от 01.07 до 31.08
– от 8:30-17:00 от 01.09 до 31.10
– от 8:30-16:30 от 01.11 до 31.03

Цена:
– от 9,50 до 15 € за възрастни в зависимост от типа обиколка в стаите на замъка

Тук се намира най-старата зоологическа градина в Света – Построена е 1752 г. Аз съм голям фен на зоологическите градини и където и да отида , обикновено ги посещавам. Тази в Шонбрун определено си заслужава.

Свободно скачащи по дърветата маймуни в зоологическата градина

Свободно скачащи по дърветата маймуни в зоологическата градина

Малка на площ, тя е организирана много фукционално и е богата на видове. Последно като бях гостуваше китайска гигантска панда. Отделно има зали със свободно летящи прилепи, подземия с дълбоководни организми, специално осветени, за да са близо до естествената им среда, над 100 годишни костенурки и др.

Гигантски прилепи

Гигантски прилепи

Работно време:
– от 9:00-18:30 лятото
– от 9:00-16:30 зимата

Цена:
– от 14 € за възрастни

4. Пратера – Най-известната атракция на парка е Виенското колело, откъдето се разкрива гледка към града. То се движи много бавно, което дава възможност за снимане.

Виенското колело в Пратера

Виенското колело в Пратера

Екстремните атракации са американски път, изстрелващи кули, тунели на ужасите.

Екстремно 4,2 G махало

Екстремно 4,2 G махало

Препоръчвам Швайцерхаус – кръчма, в която предлагат главно джоланчета – най-вкусните, които съм яла в живота си. Имайте предвид, че едно “джоланче” тежи над 1 кг.

5. Музеите близнаци – музей на историята на изкуствата и природонаучния музей – Двете сгради са проектирани от едни и същи архитекти и освен, че са прекрасни архитектурни творби, съдържат богати колекции.

Природонаучният музей

Природонаучният музей

В природонаучния музей има колекции събирани от преди 250 години. Тук има скелети на динозаври, малка статуетка на 25 000 години, гигантски топаз тежащ 117 кг., препарирани екземпляри на изчезнали видове.

Скелети на динозаври в природонаучния музей

Скелети на динозаври в природонаучния музей

6. Виенската държавна опера – Кой не е чувал за Виенската опера?
Световно известна с представленията си и с филхармоничния си оркестър. Сградата е завършена през 1869г. и е открита с операта Дон Жуан от Моцарт. Досега не съм имала възможност да отида на представление, но който може да не пропуска.

Виенската опера вечер

Виенската опера вечер

7. Дворецът Белведере – Комплекс от два замъка с прекрасна градина помежду им.

Белведере

Белведере

Тук се помещава музеят на австрийското изкуство. Изложени са творби на Климт, вкл. “Целувката” (виж статията ми Густав Климт)

Другата сграда в комплекса Белведере

Другата сграда в комплекса Белведере

Работно време:
– от 10:00-18:00

8. Кметството – Сградата е построена в готически стил и в нея заседава общинския съвет на града. На площада пред кметството се провеждат представления на открито, коледния пазар, както и протестни митинги, манифестации.

Кметството на Виена

Кметството на Виена

Последният път бях там на 1 Май, което ми напомня да направя малко отклонение относно чистотата на града.
Не е вярно, че хората пазят чистота. След митинга за 1 Май, на площада беше пълна кочина. Тонове боклуци. На следващата сутрин от тях нямаше и следа. Просто чистят старателно. Друго нещо, което ми направи впечатление е, че по улиците няма кал(поне в центъра). Тичала съм с бели дънки по улицата като валеше пороен дъжд. После за мое изумление нямах кал по тях. Единствените смрадливи обекти в града са файтоните – не знам защо доста популярно средство за разходка на туристите.

9. Клуб “Planter’s” – Шикозен бар. Дизайнът е в колониален стил с кожени дивани, дървени маси и барове, палми. Не е претъпкано, дори когато е пълно. Асортиментът алкохоли е зашеметяващ – над 450 вида уискита, ромове и коняци. Цяла стая с първокласни пури. Невероятна атмосфера.
Съвет: Поръчайте на бармана да ви направи коктейл по свой вкус.

10. Канала на Дунав – Това е ръкав на река Дунав, дълъг около 18 км, който е център за спорт и почивка за виенчани. Там има една кръчма със страхотни ребърца. За съжаление не мога да си спомня как се казва. Ако някой знае, да каже.

Ребърцата на брега на Дунав

Ребърцата на брега на Дунав

11. Хундертвасер хаус – виж статията ми Фриденсрайх Хундертвасер

Има още много, много забележителности във Виена, които си заслужава да се видят. Разходка по Ринг щрасе, Парламентът, Бург театър, Часовникът Анкер, Карлскирхе, Техническият музей, статуята на чумата, модерният комплекс сгради на Обединените нации.

Статуята посветена на избавлението от чумната епидемия

Статуята посветена на избавлението от чумната епидемия

Времето никога не стига да се разгледа всичко интересно в и около Виена. Седмици наред може да обикаляте и да откривате нови и нови неща в този прекрасен град с аристократичен дух.

Автор: Марина Илиева

Публикувано в категория: Виена . Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

10 Коментари

 1. Anastasia Vangelova
  Изпратен 09.03.2012 на 14:46

  Използването на препинателни знаци не е прищявка, а спомага за прочитането на даден коментар

 2. stoqn stoqnov
  Изпратен 19.01.2012 на 17:24

  bqh za pirvi pit na po4ivka imi harsa nemoje ,dase opi6e krasotata trqbva ,da e vide . Izomitelno,prekrasno , coeto kara du6atati da trepti ot 6tastie,i vilnenie

 3. Милен Динев
  Изпратен 31.12.2011 на 17:15

  Бях във Виена от 26-ти до 28-ми декември 2011г. Градът определено си заслужава да се посети. За тези които обичат музеите и дворците – там им е мястото. Стандартът на живот е много висок и на фона на нашия стандарт ми се видя скъпо. Три неща ми се набиха в главата за Виена – първо виенчани обичат да тичат в парковете, по брега на Дунава и в Шонбрун даже видях хора да тичат. Второ – явно държат градът им да е чист навсякъде (то кой не обича де). Чистят нон-стоп. И трето, можете да си вземето колело от специалните за това места (намират се из цяла Виена). Велоалеи има абсолютно навсякъде, широки са и има светофари за велосипедисти – също навсякъде.

 4. Tаня Желева
  Изпратен 13.12.2011 на 17:22

  Здравейте на всички посетили и писали за Виена.Аз организирам изненада на приятелят ми да посетим Виена за 4 дни(3 нощувки)тръгваме на 17.12 и се връщаме на 21.12.Много ще съм Ви благодарна,ако ми дадете някои съвети за места които да посетя!!!!!!За първи път посещавам Виена.Благодаря,на Всички предварително!!!

 5. Julia Koycheva
  Изпратен 20.08.2011 на 13:18

  Въпросното ресторантче с ребрата и рибата на скара до Дунава се казва Strandkafe (преведено кафенето при брега…). Намира се по-точно до Alte Donau, ima i metro stabzia nablizko sas sashtoto ime.

 6. Aleks
  Изпратен 07.06.2011 на 9:40

  Супер е. Това много ми помогна за презентацията “Австрия”.Благодаря Ви

 7. Николай
  Изпратен 04.05.2011 на 17:37

  naistina e prekrasno v Avstraliya ima mnogo zabelejitelnosti mnogo mi hiresa no i bulgariya e hubavo i tuk ima mnogo zabelejitelnosti i ima strahotni kurorti obicam bilgariya i se gordey 4e sim bilgarka

  Айсан,
  Правите ли разлика между Австралия и Австрия? Като сте толкова горда, може ли да пишете на кирилица?

  Благодаря за статията, след няколко дни заминавам за Виена и ще ми бъде полезна.

 8. Aycan
  Изпратен 01.05.2011 на 13:04

  naistina e prekrasno v Avstraliya ima mnogo zabelejitelnosti mnogo mi hiresa no i bulgariya e hubavo i tuk ima mnogo zabelejitelnosti i ima strahotni kurorti obicam bilgariya i se gordey 4e sim bilgarka

 9. Камелия Димитрова
  Изпратен 05.09.2010 на 10:04

  Поздравления за прекрасния, уютен и свеж коментар, който те пренася директно там – във Виена!

 10. Ekaterina
  Изпратен 25.03.2010 на 18:07

  Трудно е да се определи Топ 10 на един град Колкото до Виена – опознавайки го с всяка изминала година ми е все по-трудно да реша. Разбира се , съгласна съм с някой от избраните от теб обекти – Хофбург, Шонбрун, Кметството, Операта, Катедралата , Белведере. На всички млади хора неотменно им харесва и Пратера…Но както и самите виенчани казват ” Виена е аристократичната душа вплетена в уличките на Стария град” Да се оплетеш в уличките между Шведен плащ и Мария Терезиен плац. Да потопиш ръка в средновековните фонтани. да те подминат каретите пълни с шумни туристи, а ти да им помахаш весело – та нали за никъде не бързаш. Не трябва в никакъв случай да подминаваме Бургтеатър. За нас българите тясно свързано с нашата история е и аристократичното и до днес кафене “Ландман”, а то е именно там – на най-елегантния булевард на Европа – Рингщрасе. За да разбереш един народ, трябва да разбереш и неговите вярвания и мечти. Влез и чуй тишината в един Францискански манастир, потопи се в безвремието на гробнцата на Австрийските императори, разходи се сред алеите на Щатпарк.И естествено отиди до Гринциг – повесели се с стотиците дошли да опитат виенски шницел и чаша младо вино Ризлинг. А моето любимо време е Коледа Именно тогава светлините са особено романтични. Вече три години подред се стремя неотклонно към този град Носи се миризма на канела и греяно вино, на сладникав пунш…Елате и ще видите!

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2022. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи