Топ 10 забележителности в Истанбул (Турция)

Истанбул е най-големият град в Турция. Официално тук живеят над 12 милиона души. Градът е пренаселен и разноцветната тълпа те повлича веднага щом стъпиш на улицата.

Движението в Истанбул Снимката във висока резолюция

Движението в Истанбул

Първият сблъсък с Истанбул е шокиращ. Предварително познати ни бяха предупредили, че да се шофира в града е преживяване изпълнено с адреналин. Нооо, никое предупреждение не може да се сравни с действителността. Докато стигнем до хотела с колата отслабнахме с по 1-2 кила. Мигачи тук никой не използва. Преди маневра се бибитка с клаксон или маха с ръце. Често доброволци регулират движението по кръстовищата. Изобщо не препоръчвам да се влиза в града с кола.

След като се отърси от първоначалния стрес на винаги забързаното движение по улиците, човек се заплесва по забележителностите на града, събрали историята на няколко империи – Византийската, Римската и Османската.

1. Света София – Една от най-големите църкви в Света в продължение на векове, Света София е построена върху руините на стара църква , през 532 г. от Юстиниян I. След завладяването на града от турците, през 1453 г. е превърната в джамия. Построени са четири минарета и са заличени иконописите във вътрешността й (според исляма в храмовете не може да има образи на хора).

През 1934 г. Кемал Ататюрк (Бащата на турците) взема мъдрото решение да обяви Света София за музей, който е посещаван от милиони туристи годишно. Разкрити са някои от християнските иконописи, но са запазени и ислямските надписи.

Олтарът в Света София Снимката във висока резолюция

Олтарът в Света София

Тук е мястото да вметна, че Ататюрк е икона за турците и не без основание. Според мен, той е измъкнал народа си от тъмните векове и ги е вкарал в цивилизацията. Горе долу всичко хубаво в Турция е свързано с неговото име.

Християнски фрески в Света София Снимката във висока резолюция

Християнски фрески в Света София

2. Джамията “Султан Ахмед” (Синята джамия)
Нарича се Синя, заради цвета на порцелановите плочки, с които е украсена. Построена е в началото на 17 век по поръчение на султан Ахмед I. Джамията има 6 минарета, като основната цел е била да надмине по размери и красота Света София.

Тя наистина е огромна. Височината на купола й е над 40 метра. Всеки може да влезе да я разгледа (включително жени), но основното и предназначение е провеждането на молитвени церемонии.

Една от колоните в Синята Джамия Снимката във висока резолюция

Една от колоните в Синята Джамия

3. Площадът “Хиподрум” – Намира се пред Синята джамия. По времето на Константин I мястото се е използвало за надбягвания с коне, откъдето идва и името му. Тук са поставени Египетският обелиск, Змиевидната колона, Колоната на Константин и Фонтанът на Вилхелм ІІ.

Египетският обелиск е най-древният паметник в Истанбул. Обелискът е пренесен през 390г. от Египетския храм на Аполон.

Египетският обелиск на площад Хиподрум Снимката във висока резолюция

Египетският обелиск на площад Хиподрум

Змийската колона в Истанбул е другата древна колона на Хиподрума. През 326 г. е пренесена по заповед на император Константин Велики от храм в Делфи. Изработена е в чест на победата на гърците над персите. Според преданията, трите преплетени змии са направени от щитовете на персийските войници загинали в битката с гърците.

Фонтанът на Вилхелм ІІ (1898 г.) е изпратен като подарък на Истанбул от немския император, с благодарности за гостоприемството на хората.

4. Топкапъ– Резиденция на Османските султани в продължение на 400 години до 1853 г., когато тогавашният султан се премества в двореца Долмабахче – построен в европейски стил. Топкапъ сега е музей, в който се съхраняват богати колекции скъпоценности, заграбени или получени като подаръци през вековете.

Топ капъ вход към един от дворовете Снимката във висока резолюция

Топ капъ вход към един от дворовете

Сараят се състои от много сгради и е разделен на 4 двора, до които аристократите от йерархията са имали различни нива на достъп. Интересно е да се разгледа харемът на сарая, където някои от вътрешните стени са стъклени или като решетки :).

Свещен камък в Топкапъ Снимката във висока резолюция

Свещен камък в Топкапъ

Пред харема на Топкапъ Снимката във висока резолюция

Пред харема на Топкапъ

Работно време:
– всеки ден от 9:00-17:00
– Вторник – не работи

5. Босфора– Разходка с корабче е задължителна за всеки посетил Истанбул. Корабчето преминава покрай двореца Долмабахче, луксозни къщи, резиденции и хотели, разположени по продължение на Босфора.

Разходка с корабче по Босфора Снимката във висока резолюция

Разходка с корабче по Босфора

Мостът “Ататюрк” свързва Европа с Азия.

6. Археологическият музей на Истанбул. – Съдържа богати колекции предмети на изкуството, египетски артефакти, гръцки статуи, облекло на султаните, турски фаянс, които показват че Османската империя не е броила мухи, когато е завладявала държави, а е грабила с вкус.

Археологическият музей в Истанбул Снимката във висока резолюция

Археологическият музей в Истанбул

Музеят има парк с кафета, където може да се отдъхне приятно.

Работно време:
– всеки ден от 8:30-17:00
– Понеделник – не работи

7. Капалъ чарши – Най-големият покрит пазар в Турция. Стълпотворението тук е голямо. Отвсякъде ви гонят търговци и предлагат стоки.
Заслужава си да се разгледа главно заради покритите алеи и огромното количество златарски магазини. Казаха ни, че дневно на Капалъ чарши се излагат над 3 тона злато.

Работно време:
– всеки ден от 8:30-19:00

8. Желязната църква Свети Стефан – Православна българска църква, построена в края на 19 век.

9. Дворецът Долмабахче– Построен е в средата на 19 век по поръчение на Султан Абдул Меджит в европейски стил, с ориенталска пищност в интериора.

Изключително луксозен и модерен за времето си, дворецът има богата сбирка от кристали, кристално стълбище, пищен полилей, централно отопление, асансьор и разбира се много златна декорация.

Гледка от лодка в Босфора Снимката във висока резолюция

Гледка от лодка в Босфора

10. Разходка из улиците на Истанбул– За да се усети атмосферата на града, трябва да се ходи пеша. Истанбул е космополитен град, разнороден и пъстър по ориенталски. Вечер в малко ресторантче далече от оживения център, с евтина бира, наргилета и самобитен музикант с китара, оставя приятни спомени.
Между другото турците не слушат маанета и бързи кючеци. Тяхната музика е лирична и тъжна. 90% от песните са балади за любовта.

Малка кръчма в Истанбул Снимката във висока резолюция

Малка кръчма в Истанбул

Хората са мили, любезни и услужливи. Имат туристическа полиция, която е готова да помогне и за най-елементарен проблем. Много държат на туризма и правят всичко възможно посетителите да останат доволни.

Танкери преминават Босфора Снимката във висока резолюция

Танкери преминават Босфора

Други забележителности в Истанбул са джамията Султание, Принцовите острови, водохранилищата на града, мостът Галата, пазарът за подправки.

Автор: Марина Илиева
Вижте всички снимки във висока резолюция

Публикувано в категория: Турция . Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

10 Коментари

 1. инубис
  Изпратен 17.01.2012 на 12:29

  Отвратителен град-хаус, ужасни миризми, вечер мирише на пушък, миризми от печени меса, кестени и цигари. Всеки втори турчин пуши цигари по улиците като разпран.
  В хотелските стаи също овунени на цигари. Високи цени и винаги неясни, ако могат да те излъжат, да те докарат ще го направят. Огромна сган от черни миризливи , потни турци те обгръща отвсякъде.жените са в пъти по-малко. Говора им е отвратителен, 90% не говорят английски – трудна е комуникацията с тях. Много скъпа храна,вода,бира и т.н.Няма указателни табели на латински или английски…/били отворени към туризма../Трафика е отвратителен…!По кабелните телевизии само турски канали,няма други…англоговорящи програми няма.В заведията не се сервира алкохол и дори няма и бира.
  Нищо вълшебно не видях в този град… Дори в храмовете, ако решиш да влезеш те подсещат, че трябва да оставиш пари…!Един огромен миризлив алъш – вериш е Инстанбул!
  Има хубава магистрала, карат нови коли, има някой добре подредени кварталчета. Това e всичко хубаво, което мога да кажа за този огромен град.

 2. Изпратен 07.10.2011 на 21:40

  Mnogo Krasiv, Neveroqten ,Vpe4atlqva6t Grad, S Nezabravimi Zabelejitelnosti.

 3. Александра
  Изпратен 13.04.2011 на 15:53

  Планирам една екскурзия до Истанбул през месец май. Поздравления за автора на пътеписа. Страхотен е и е от голяма полза за хората, които ще посетят Истанбул за първи път като мен. Доста неща прочетох за забележителностите, тъй като смятаме да не ползваме услугите на туроператора за организиране на посещенията.

 4. Йорданова
  Изпратен 06.04.2011 на 16:09

  Върнах се преди 3 дни от този приказен град. Още съм под опиянението на много красиви и незабравими паметници на културата. Това, което ми направи страхотно впечатление е чистотата и безкрайният наниз от красиви цветя, аранжирани по впечатляващ и незабравим начин. Никога в живота си не бях виждала толкова иглики, теменужки, лалета и други цветя, в толкова много разцветки, оформени в толкова красиви фигури, съчетани с ниски палми и други дървета. Мога само да мечтая, че някога ще видя в този вид някой български град. Може да се случи, но ако имахме техните глоби и най-вече съзнанието на техните граждани.

 5. Мария
  Изпратен 08.03.2011 на 4:31

  Към топ 10 на забележителностите на този магнетичен град непременно трябва да се добавят още две. Най- впечатляващи за мен бяха Цистерните на Юстиниан (наричани още Цистерна на базиликата или Потъналият дворец). Това е най-голямото запазено водохранилище на града, което датира от шести век. Намира се в близост до “Света София” и Синята джамия. Друго място, което завинаги ще остане в спомените ми, е Египетският пазар, или пазарът на подправките. Ароматите и цветовете ще ви замаят, а от дегустация на хиляди разновидности локум може да ви се пръсне шкембето, ако не внимавате. И най-вече милите, сърдечни и отзивчиви хора… мнозина от които ви заговарят на чист български и с една особена носталгия в очите по напуснатата завинаги родина.

 6. Цеца
  Изпратен 05.10.2010 на 12:56

  Каквото и да се напише за Истанбул,все ще е недостатъчно и няма да даде представа за красотата и вълшебството на този град. Наскоро бях там, видях го не с очите си,а с душата си. Пожелавам на всеки,който смята себе си за романтичен да посети този вълшебен град, да се отдаде на магията му. Емоцията е завладяваща и не може да се предаде с думи. А що се отнася до хората му – мечтая да станем и ние толкова,мили,любезни и трудолюбиви като тях. Истанбул остана завинаги в сарцето ми.

 7. VALDINA
  Изпратен 20.09.2010 на 23:28

  STRAHOTNA DESTINACIQ!Unikalno prejivqvane-da se po4uvstvash 4ast ot 17milionen grad!Tolkova krasota na edno mqsto-zarejda te qko!Iskam pak da se vurna tam,za da vidq tova,koeto ne uspqh purviq put.Pojelavam i na vas!

 8. НЕЩОТО
  Изпратен 10.09.2010 на 13:59

  ЕДИН НЕЗАБРАВИМ ГРАД В КОЙТО БИХ ЖИВЯЛА С УДОВОЛСТВИЕ.ХОРАТА СА МИЛИ И ГОСТОПРИЕМНИ.ИСТОРИЧЕСКИТЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ СИ ЗАСЛУЖАВАТ ДА БЪДАТ ВИДЯНИ.

 9. Айля
  Изпратен 18.08.2010 на 11:47

  щастлива съм,че имах въэможност да живея там цели 4години

 10. Синан
  Изпратен 13.06.2010 на 21:39

  Ататюрк не е измъкнал турците от тъмните векове, а е успял да отблъсне натиска на няколко държави, които целяли да ликвидират турците като народ.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи