Татул- „Светилището на Орфей”

Със затоплянето на времето и настъпилите почивни празнични дни, броят на туристите, които се насочват към „Светилището на Орфей” в с. Татул се увеличи значително. Посетилите вече археологическия комплекс Перперикон, който представлява голямо мегалитно селище не отминаха Тракийското селище в с. Татул.

Някои пък дошли първо в Татул, планираха посещение на Перперикон. През ваканционните дни на миналия месец, както и през уикендите, автомобили с различни регистрационни номера, от всички краища на България обградиха паркинга преди Тракийското светилище. Това сподели с нас екскурзоводът на комплекса г-н Гюнер. Многото посещенията от най- различни места на страната се дължи на това, че в продължение на три хилядолетия този край (Кърджали) е бил и продължава да бъде люлка на различни цивилизации и култури.

След направените разкопки Светилището при с. Татул за съвсем кратък период от време се превърна от слабо позната за археолозите местност в изключително популярна туристическа дестинация, славеща се с гръмкото име „Гробницата на Орфей”.

По данни на екскурзовода на светилището през последните празници посетителите на комплекса са били между 500 – 1000 души.

Татул

Татул

Татул- „Светилището на Орфей” се намира в община Момчилград, област Кърджали. В местността “Каменна глава” при с. Татул, намираща се на 14 км. от Момчилград, е разкрито селище, което се приписва на Орфей. То е едно от десетките Тракийски светилища на територията на област Кърджали, свързани с почитане на божества. Това са места, където са извършвани обреди, свързани с определени годишни времена и по- специално имащи връзка с плодородието и земеделието, със скотовъдството и здравето на хората.

Край с. Татул, върху извисяващите се пирамидални скали е издълбана монументална гробница, до която се стига по изсечени стъпала и площадки. Единият от гробовете е издълбан на върха на скалата, а другият върху южната страна, над която има ниша с полукуполна форма. Към двата гроба води изсечено в скалите тържествено стълбище, състоящо се от осем стъпала. Около „саркофага” има улей. Специалистите предполагат, че по този улей се е оттичала кръвта от положената в саркофага жертва.

Татул

Татул

По време на посещението ни, заедно с гостите ни от Русе станахме свидетели на закачлив спор между посетителите на гробницата. Едни от посетителите твърдяха, че гробът е тесен и не би побрал човек. Мъжът твърдящ обратното беше много убеден, че това не е вярно. За да докаже, че не греши той беше готов да легне в него. След като видя, че по очите на посетителите все още се четат съмнения, той уверено се изкачи на върха на скалата и легна в издълбания там гроб. Ние естествено не пропуснахме момента и с негово разрешение го снимахме легнал в гроба. Щастлив, че е доказал твърдението той даваше пози на желаещите да го снимат.

Върху една от площадките, водеща към гробницата има кръгъл олтар. Доказано е, че тук древните хора са извършвали астрономически наблюдения. Татул освен светилище за пренасяне на жертви на древните тракийски божества е бил и средище за наблюдение на изгрева и залеза на Слънцето в определени дни от годината. По предположение на учени, култовият комплекс край с. Татул е Тракийското светилище на античен храм от IV хилядолетие пр. Хр. И се счита за един от най- големите монолитни паметници в Европа.

Татул

Татул

Комплексът се състои от древно езическо светилище и средновековна крепост. Скалата с форма на пресечена пирамида, притаила светилището, не прилича на никоя друга, открита по нашите земи. В нея са изсечени стъпала, водещи нагоре към върха й, където пък съществува странен “саркофаг”, чиято дължина е точно 170 см., и около който има улей.

Татул

Татул

Тракийският комплекс Татул е уникален паметник – и като история, и като архитектура, и като строителство. Сгушеното селце в Източните Родопи беше напълно непознато допреди две-три години. Разкопките, които провеждат проф. Николай Овчаров и сътрудниците му, превърнаха с. Татул в сензация. Родопите са култова планина, владенията на тракийския певец Орфей. Смята се, че при Татул се намира гроба на легендарния Орфей- какво по-голямо предизвикателство, за да посетим мястото ?

Автор: Джантай Коджаюмер
Снимки: Джантай Коджаюмер

Публикувано в категория: П-У . Тагове: , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

4 Коментари

  1. кирил йофчев
    Изпратен 28.04.2015 на 9:47

    Тази категоризация със “гробът на Орфей” е пълна глупост също така. Орфей няма гроб.

  2. кирил йофчев
    Изпратен 28.04.2015 на 9:45

    В интерес на истина светилището е изградено много преди траките, които впоследствие го използват за религиозните си ритуали.
    Комплексът е в отвратително състояние. Овчаров и екипът му го разрушават направо. Трябва да им се забрани да го пипат! Жалко че такъв уникален паметник се съсипва…
    Социализацията и консервацията му са под всякаква критика. Срамота

  3. васил атанасов
    Изпратен 11.11.2010 на 18:55

    Навсякъде по света археологическите забележителности се пазят ,почистват и охраняват много добре.За съжаление в България не е така.Скоро бяхме на Татул.На екскурзовода-Георги Кючуков отличен, но за всичко останало много, много слаб, по- лошо от двойка.До светилището е направена бетонна пътека.До тук добре,но по-нататък……Цялото светилище беше изпонасрано от кравите на хората от селото, тръни нямаше само там където стъпват туристите.Поддръжката на светилището във вид удобен за туристите може да осигури работа на 2-3 безработни.Ето една идея: от двете страни на пътеката може да се засади трева, да се направят някакви фигурки от красивите камъни наоколо, без да са велики склуптури, а защо не и да се сложат дървени или каменни фигури направени от художници или ученици,както са направили в прословутия “Дяволски град” в Сърбия.Масичката за сувенири на хората,които стояха там може да бъде красив павилион изграден от каменните блокове наоколо,а не някаква мизерна ламаринена барака.Но-най първото нещо ,което може да се направи е през гората ,така че да не се вижда от туристите , цялата открита до сега част от светилището да бъде заградена ,така че да немогат селските животни да оскверняват всичко наоколо.Хората назначени да го поддържат по този начин ще се чувстват нужни и няма да чакат само на социалните помощи.Благодаря, че ме изтърпяхте.

  4. Изпратен 09.10.2010 на 8:47

    Не знаех за това място. При първа възможност ще го посетя.
    Благодаря за информацията!

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи