Мечтано пътуване: На изток и запад от рая

Спомням си лятото, когато от огромната домашна библиотека на калеко ми Драго взех романите на Джон Стайнбек “На изток от рая” и “Улица Консервна”, удоволствието и размислите, които предизвикаха в мен тези книги, които не попадаха в списъка на задължителните прочитни книги през лятната ваканция. И преди всичко онова «Ти можеш», което се превърна в моe верую и продължава да бъде пътеводна звезда.

В онова далечно лято, както и във всяко друго, неизменно вълнение предизвикваше почивката на море, най-често в красивия тогава курорт Дружба (сега Св.Св. Константин и Елена). Но нито тогава, нито последното лято, прекарано отново в района на Варна, нито пък мотивирана от кампанията “Голямото четене” да препрочета отново Стайнбек, не съм подозирала, че ще имам възможността да се потопя в Долината на Салинас и да живея макар и за месец на около миля от Cannery Row (улица “Консервна“) и само приказния парк и красивите дюни ще ме делят от финия пясък, в който се разстилат вълните на Тихия океан.

Невероятно живописно, все още изумяващо ме с палитрата от цветове, подредено и чисто място, което ще Ви представя в няколко части.

И първата е за долината на изток от рая – Долината на Салинас.

1

Поле с артишок при изгрев слънце.

2

Из Долината на Салинас.

3

4

Църква, кацнала на хълм край шосето.

5

Салинас, къщата на Джон Стайнбек, понастоящем ресторант-галерия.

6

7

8

Марина, залива Монтерей и неговата над 100 км плажна ивица и резерват с дюни.

***
След като видяхме Долината на Салинас на изток от рая, да погледнем на запад.

На запад, докъдето ти видят очите, е необятната шир на Pacific Ocean или както си го знаем Тихия океан.

Наблюдавах го тих, кротко плискащ вълните си в ситния пясък; видях го бурен застигащ скалистия бряг, усетих го под себе си стихиен, плаваща във водите му.

На запад разходката започва отново с познатите от романите на Стайнбек места – Cannery Row (улица «Консервна») и Old Fisherman’s Wharf (Старото китоловно пристанище).

В самото начало на улица «Консервна» се намира Monterey Bay Aquarium – един от най-големите е най-богатите на морски обитатели аквариум и научна база в САЩ, прекрасно образователно място, което сякаш те потапя в света на океана и неговите обитатели.

93

Изглед на Monterey Bay Aquarium откъм океана.

103

Гледка от терасите на Аквариума към залива Монтерей.

113

Рибите сардини плуват, като следват кръглата форма на аквариума.

123

Една от атракциите с образователна цел е храненето на малките акули, което се извършва от биолог в леководолазен костюм, снабден с микрофон. Пред самия аквариум са насядали деца (запис на видео, няма снимки) и чрез друг биолог в ролята на водещ се осъществява комуникацията, децата задават най-различни въпроси за живота и поведението на рибите, а биологът отговаря от вътрешността на аквариума.
Подобна атракция е почистването на вътрешната страна на стъклата на голените аквариуми от леководолази.

133

Големият групер стои неподвижно зад стената, като подава само главата си. Успях да го снимам едва на втория ден в който посетих аквариума, след половинчасово дебнене рибата се смили над мен и се показа почти цялата.

143

В дъното пингвинът мъти, вижда се яйцето под него.

152

Видрите са особено активни и забавни. Част от ежедневните атракции на Аквариума е храненето им, по време на което биолози разказват за поведението им и за голямата популация от видри, свободно живеещи в залива Монтерей.

162

172

181

191

Част от образователната програма на Аквариума са тези водни пространства, в които могат да се пипнат различни морски звезди, морски краставици, морски таралежи, раци, корали и други обитатели и отново биолози представят отделните видове.

Аквариумът в Монтерей не е просто място за разходка и разглеждане на експозиции, той има чудесни образователни програми под формата на игри, атракции и беседи, разполага с два киносалона с програма през целия ден и с по-малки екрани, на които има заредени кратки научно-популярни филмчета за по-интересните обитатели на Аквариума, като този на долната снимка – Гигантския октопод, който често е скрит зад камъните или стените на аквариума си и не може да се види от посетителите.

201

Успях да снимам главата на Гигантския октопод при едно от посещенията ми в Аквариума.

212

Аквариумът на Монтерей притежава една от най-големите експозиции на медузи – невероятен пулсиращ танц от форми, цветове, светлина и нежна музика, който не може да се пресъздаде чрез фотосите.

222

232

Експозицията от морски кончета е друга голяма гордост на Аквариума в Монтерей.

241

Указателната табела в началото на улица “Консервна” пред сградата на Аквариума.

251

Надписите напомнят за някогашните консервни фабрики.

261

271

Прекосяваме улица «Консервна» с малките китни магазини, кокетните кафенета и големите табели на някогашните консервни фабрики и се спускаме по крайбрежната алея към пристанището и по-специално към Старото китоловно пристанище, от което с малкия кораб за разходки Princess Monterey ще се понесем в този ветровит ден покрай бреговете на Monterey Peninsula, за да достигнем началото на Monterey Canyon – най-обширният и най-дълбокият подводен каньон по крайбрежието на Северна Америка (с дълбочина достигаща 2900 м и големина почти колкото Grand Canyon), в очакване да зърнем на повърхността на водата големите му обитатели – Сив кит (Eschrichtius robustus) и Гърбат кит (Megaptera novaeangliae), преди да мигрират към бреговете на Alaska.

281

Старото китоловно пристанище.

291

301

Много любима снимка.

311

321

331

Корабчето, с което плавахме.

34

Морските лъвове лежат на групи върху талпите на кейовете.

35

Изпращат ни с плясък във водата тюлени, морски видри и най-различни морски птици.

38

Цветовете на океана в силно ветровито време.

39

Излегналите се тюлени и множество корморани ни посрещат на входа на пристанището.

В пристанището на Монтерей живеят постоянно големи популации от семейство Ушат тюлен – Zalophus californianus (Калифорнийски морски лъв), Eumetopias jubatus, Steller sea lion, известен още като Северен морски лъв) и Callorhinus ursinus, Northern Fur Seal (Северна морска котка), както и от семейство Същински тюлени – Phoca vitulina, известен като Harbor seal (Обикновен тюлен) и Mirounga leonina, известен като Northen Elephant Seal (Морски слон).

411

40

Разглеждайки снимките и записите от камерата, с разочарование установихме липсата на ясно заснети големи морски обитатели и макар да снимахме с 2 любителски камери, нито една от тях не е документирала животните на повърхността поради голямото вълнение и сравнително ниската разделителна способност на техниката ни.

Но те бяха там. Излизаха да поемат въздух за секунди и бързо се гмуркаха към дълбините. Имахме късмет да видим групи сиви и гърбати китове, като един от сивите китове излезе на повърхността на около 50м от корабчето ни, както и още един рядък представител на морската шир, застрашен вид птица – Черен албатрос (Thalassarche melanophrys).

Моят малък досег с Океана. Преживяване, което ще остане незабравимо.

Очаквайте скоро продълженията: На север и юг от рая, Лас Вегас и Гранд Каньон…

Автор: Цвета Георгиева Блогът на Цвета
Снимки: Цвета Георгиева

Публикувано в категория: САЩ . Тагове: , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

5 Коментари

  1. Изпратен 22.06.2010 на 15:15

    Благодаря Ви, че споделихте своите мнения и впечатления, за милите думи и позитивната нагласа. Надявам се, следващите части също да Ви допаднат. С поздрав, Цвета

  2. Цветанка Иванова
    Изпратен 22.06.2010 на 7:56

    Желая ти да посетиш още много такива места и да ги споделиш с нас.

  3. вили
    Изпратен 21.06.2010 на 13:38

    Прекрасен пътепис! Благородно завиждам за пътешествието. Стайнбек е любим и за мен!

  4. Зора Нейкова
    Изпратен 21.06.2010 на 10:22

    Моля да ми помогнете за контакт с Цвета. Искам да направя интервю с нея за програма “Хоризонт” по БНР. Скайп – zoraneykova фейсбук – Zora Neykova. Благодаря!

  5. elizabeth
    Изпратен 21.06.2010 на 10:17

    Поздравления за пътеписа! Аз също много обичам “Тортила Флет”, “Улица Консервна” и “Благодатният четвъртък” и вие ме подсещате, че скоро не съм ги препрочитала. Особено ми харесват снимките от аквариума. Предполагам, че сте любител фотограф и това още повече повишава стойността им. Желая ви успех!

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи