Белинташ

По време на един симпозиум, с трима колеги тръгнахме за Белинташ, след като вече две години се канехме да направим това. Бях чел много за Белинташ. Това е красива скала –плато, върху която е съществувало древно тракийско светилище на бог Сабазий на бесите.

belintash_1

Тук е намерена плочка с неговия образ. Товa е плочката която открих в интернет.

belintash_2

Белинташ е един от многото мегалитни тракийски паметници в Родопите. През годините е многократно посещаван от много екстрасенси и му приписват необясними феномени. Името на Ванга често се намесва на това място. А съм чувал, че на халката е вързан и Ноевият ковчег.

belintash_3

От Пловдив за Асеновград се тръгва в посока Кърджали, отбива се вдясно през с. Червен, като се минава през селото и по средата има табела, която отклонява на дясно от основния път. Следва с. Горнослав, след това през с. Орешец. Казват, че бил българският Монако…пълни щуротии, това е едно обикновено планинско село с 1-2 хубави къщи и много не добре подържани.

На разклона за с. Мостово се тръгва вляво (Мостово е надясно), стига се до разклона за махали Врата и Кабата. Тук виждаме един хубав, добре подържан параклис, строен 2000 г. и много добре изписан.

belintash_4

След това свършва хубавият път и започва лош и с много дупки. По едно време за 3-4 км става чудесен, но после асфалтът отново изчезва.

Пътят за Кабата и за комплекс “Старите Къщи” е надясно – хубав комплекс с 3-4 къщи за спане и ресторант със страхотна гледка.
За Белинташ се тръгва наляво, преминава се през махала Врата, след това се достига до разклона за с.Три Могили, на който има покрита чакалня, тръгва се надясно (има табела). Това е много важно, иначе се заобикаля Белинташ.

Тръгвайки вляво се отива на разклон до Чотровата чешма… До това място с коли после – за Чотрова махала и Чотрова къща направо, а за Белинташ – надясно и нагоре. Пътеката върви по хълма и след няколко минути извежда към на върха на скалата. Важно е да се върви по хълма, а не по пътя в дясно, по който се отива за вилно селище Сабазий. Минава се през хубава иглолистна гора, като на едно място се вижда странно много старо дърво…сякаш дънера е издълбан, а то расте. Следват две полуарки от камък и накрая се открива Белинташ…

belintash_5

Два метални стълби направени за улеснение водят до платото, което прави пътуването безпроблемно.Казват, че скалите са резултат от изригването на вулкан, чийто кратер е застиналият в съседен връх Караджов камък, който се вижда съвсем ясно на хоризонта /както и Кръстова гора/.

Скалният масив е дълъг около 800-850 метра и широк 20 и 30 метра в различните зони. Разположен е в посока изток-запад, Най-високата му част е с малък наклон, като по-ниската страна е ориентирана на юг. От изток са запазени части от силно ерозирали каменни стъпала. Стълбата е била изсечена на два пъти, след като стъпалата на по-външната са били износени.

belintash_6

Плитките кратери с продълговата форма – природен феномен или дело на човешка ръка? Два успоредни улея с дължина около 8 метра, ширина 15 см и дълбочина 15 см, пресичат площадката с издълбани различни по форма дупки.

belintash_7

Многото ямки представляват система свързана с плитки улеи. По време на дъжд водата в тях прелива последователно. Тук пък чух, че това били местата където извънземните космически кораби са кацали и дупките са от тях.

belintash_8

В центъра на системата се намират два кладенеца. По-големият е с диаметър 2.10 м и по-малкият е с диаметър 1.50 м. Двата винаги са пълни с вода. Смята се, че това се дължи на енергийните полета в скалата, които променят качествата на течностите и намаляват изпарението. Кладенците са многократно източвани от иманяри да търсят скритото злато на траките, но така и не са го намерили. В края на платото има тесен проход до втората част на платото… поради отвесните скали е малко страшно и не посмях да премина там. Ако имах въже може би да, но за сега не посмях. Може би някога, КМДВ/когато му дойде времето/.

belintash_9

Полежахме, за да се заредим с енергия и на пук на написаното в интернет не ни се случи нищо необикновено. Но времето и природата бяха прекрасни.

Автор: В. Владимиров
Снимки: В. Владимиров

Публикувано в категория: А-З . Тагове: , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

6 Коментари

  1. Лидия Цолова
    Изпратен 13.11.2012 на 11:38

    През последната неделя 11.11.12 се качих на Белинташ. Миналата година по това време за първи път посетих това място и някаква непреодолима сила ме караше пак да ида там… Прекрасно място, прекрасни гледки във всички посоки, прекрасно топло,слънчево ноемврийско време-гледаш, не можеш да се нагледаш, дишаш, не може да се надишаш, не ти се иска да си тръгнеш. Един господин , с когото се заприказвахме, качил се този ден на Белинташ каза,че гледките и чувствата тук могат да съперничат на Гранд каньон в Америка, който той бил видял…Аз пък споделих,че така се чувствам на това място сякаш съм в сън – няма крака,няма ръце, тало – има само дух и чувства…

  2. Ели
    Изпратен 07.06.2011 на 17:10

    За един ден не успяхме да видим всичко. .Само бях чувала от децата и един ден ни предложиха и се запътихме на там цялата фамилия ведях прекрасна гледка от “Старите къщи” към планината. Отседнахме в ресторанта и обядвахме заедно с моите родители,аз и съпругът ми и семейството на дъщеря ми с нашия внук – на 4,5 годинки. Беше прекрасен слънчев ден. Доволни сме. Бих отишла пак с приятели и с нощувка. Района е добре подържан и чист.

  3. Албена Шрайтер
    Изпратен 29.04.2011 на 16:33

    Всеки сам за себе си решава в какво да вярва и в какво да не вярва, глупаво е някой да изказва мнение относно вярата и вътрешното усещане за нея…

  4. Стефка
    Изпратен 07.06.2010 на 11:34

    Здравейте – този уикенд бях там и съм много впечатлена! От природата – самото място е много мистично, гледката от там е уникална – трябва да се види. Бяхме голяма компания и с песен на уста и мокри от дъжда се запътихме натам. С коли се стига до там, пътя е един и няма как да го объркате, а и местните ще ви обяснят. Пеша се ходи малко, а и не се усеща защото не е стръмно, а равна пътечка. Отседнахме в хотел Стари времена 2, и сме много доволни – това е комплекс от къщички – от там гледката съшо е невероятна – номера на хотела е 0878 20 20 18-Митко Суров. Точно до това комплексче има друго – Старите къщи май се казваше, но нямам впечатления.
    От всичките истории, които бях чела малко се бях уплашила от дъжда и гръмотевиците, кото се чуха, но въпреки това се качихме, след кратко време мъгла, дъжд и облаци, времето се изясни и се откри гледката. Пак ще отида, това е сигурно!

  5. Стефка
    Изпратен 07.04.2010 на 17:55

    Здравейте – искам да ви попитам от къде точно се тръгва пеша и докъде може да се стигне с коли, тъй като съм замислила едно пътуване до там? И колко време ви отне? Къде най-близо може да се отседне, говоря за голяма компания – около 20-тина човека?

  6. Изпратен 27.02.2010 на 11:18

    За екстрасенсите и Ванга ще кажа само това: колкото по- наукоподобна е една шашма, толкова повече абдали ще повярват в нея.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи