Топ 7 забележителности в Мадрид (Испания)

Според мен, времето необходимо да се опознае един град, още повече голяма столица, е минимум една седмица. За съжаление, когато посетих Мадрид имах на разположение само 2 дни. Ето кратък разказ за най-интересното, което видях там.

1. Музеят Прадо – Открит е през 1819 г. Повлияна от Лувъра във Франция, испанската кралица решава да изложи богатата колекция от творби на изкуството на кралското семейство.

Прадо

Прадо

Съдържа хиляди картини на известни майстори- Гоя, Рафаел, Рубенс, Тициан, Ван Дайк. Тук са изложени „Трите грации” на Рубенс, „Голата Маха” на Гоя, „Автопортрет” на Дюрер и много други. Да не посетиш Прадо е все едно да идеш в Париж и да не влезеш в Лувъра. Ако нямате време за други музеи поне него посетете.

Прадо, надпис до входа

Прадо, надпис до входа

Ако престоят ви в Мадрид е по-дълъг има смисъл да се закупи „Мадрид карта”. Това е специална карта, която дава безплатен достъп до над 50 музея и осигурява предимство при влизането без опашки. Картата за 24 часа струва 45 евро.
За сравнение билет за Прадо струва 8 евро. Трябва да прецените колко музея ще посетите, за да ви излезе картата на сметка. Аз не съм си купувала, защото времето ми беше твърде ограничено.

Работно време:
– от вторник до неделя от 9:00 до 20:00
– затворен е в понеделник
Прадо е отворен за безплатен достъп от вторник до събота от 18 до 20 ч. и в неделя от 17 до 20 ч., както и на някои официални празници.

Цена : 8 €

2. Музеят Кралица София – Намира се близо до Прадо и съхранява колекции на модерното изкуство- абстракционизъм, попарт. Сградата на бивша болница е трансформирана в музей през 1992 г. Изложени са творби на Пикасо, Хуан Миро, Салвадор Дали.

Музеят Кралица София

Музеят Кралица София

Работно време:
– от понеделник до събота от 10:00 до 21:00
– в неделя от 10:00 до 02:00
– не работи във вторник

Цена : 6 €

3. Плаза Майор – Намира се в така наречения „стар град” на Мадрид. Построен е през 17 век и през годините е имал много имена – площад на Конституцията, площад на Републиката, а сегашното му име идва в края на Гражданската война в Испания.

Плаза Майор

Плаза Майор

В центъра му е статуята на Фелипе III. През почивните дни, площадът става като нашите сергии до Александър Невски – продават се стари монети, марки и тн. Повечето празнични церемонии преминават тук.

Статуята на Фелипе III на Плаза Майор

Статуята на Фелипе III на Плаза Майор

4. Пуерта дел Сол – Площадът се намира много близо до Плаза Майор. Тук, пред часовника, мадридчани посрещат Нова година.
Тук се намира статуята – символ на Мадрид , изобразяваща мече и дърво.

Символът на Мадрид

Символът на Мадрид

5. Плаза де Ориент – Площадът се намира пред Кралския дворец. В него са поставени 44 статуи на испански монарси. Първоначално идеята е била, статуите да украсяват покрива на двореца, но в последствие е преценено, че са прекалено тежки и затова са оставени в парка.

Плаза Ориент и статуите на испански монарси на заден план

Плаза Ориент и статуите на испански монарси на заден план

Централната статуя на площада е на Фелипе IV на кон. Интересна е историята на тази впечатляваща творба. Авторът й не можел да балансира правилно коня, който бил твърде тежък и имало опасност да падне напред. Тогава не друг, а Галилео Галилей предлага предната част на скулптурата да е куха и така
осигурява стабилност на композицията.

Статуятна на Фелипе IV на Плаза Ориент

Статуятна на Фелипе IV на Плаза Ориент

6. Кралският дворец (Паласио Реал) – в момента е музей.

Кралският дворец

Кралският дворец

7. Птичи поглед над Мадрид с лифта – Трасето е дълго малко над 2 км. Пътуването трае около 10 мин., като се преминава над реката и може да се видят някои от интересните забележителности на града.

Най-добре е в центъра на града са се ходи пеша. Има какво да се позяпа по улиците.

По улиците на Мадрид

По улиците на Мадрид

Автор: Марина Илиева

Публикувано в категория: Испания . Тагове: , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

7 Коментари

  1. Меган
    Изпратен 15.02.2016 на 11:36

    Мадрид е невероятен град, ако имате повече време, можете да посетите и близките градове Авила, Сеговия и Толедо :)

  2. marek
    Изпратен 27.07.2011 на 21:10

    tova koeto vidyh go i o4akvah,tazi derjava e golyma i istinska

  3. Бойка Георгиева
    Изпратен 13.05.2011 на 18:01

    Преди да замина за Мадрид прочетох горната статия, както и някои други, и впоследствие лично се убедих, че всички споменати по-горе забележителности задължително трябва да се видят. Лично мен най-много ме впечатли парка Ретиро. Препоръчвам на всеки да го посети. Особено красиво е през пролетта когато разцъфват много дървета и цветни алеи, има две езера: по едното се разхождат лодки, а това пред Кристалния дворец е изключително красиво и магическо място. Алеите са тихи и потънали в зеленина, ще срешнете многобройни статуи и най-вече уникални с архитектурата си фонтани. Паркът е огромен и трябва да му отделите поне 3 часа – на всяка крачка там дебнат изненади. Съвсвем наблизо е Puerta del Alcala , Museu del Prado, както и фонтаните при Sibeles. Tам има разкошен дворец, който дълго време е бил пощенска станция, а сега е отворен като музей и също е уникално съчетание на старинна архитектура и модерни технологии. Много от основните забележителности в Мадрид се намират близо и няма нужда да се ползва градски транспорт. Например от Паласио Реал лесно стигате до паметника на Сервантес, Дон Кихот и Санчо Панса. Пак там, наблизо, е Ботаническата градина. Обикаляйки пеша из града ще усетите невероятно забързания ритъм на този модерен град. Ползата е двойна за шопинг маниаците, които ще могат да хвърлят по един поглед към витрините, край които минават.

  4. bienemaja
    Изпратен 04.05.2010 на 10:23

    Аз съм в момента в Мадрид за 15 дни. На мен много ми харесва, красив град и приятни хора. Кажете къде може да се иде безплатно, все пак ако има начин да се спести малко от такси, няма да е зле.

  5. Един скитник
    Изпратен 19.04.2010 на 16:59

    Мога да кажа че този град е доста скучен, бил съм на доста места в света можеш да видиш абсолютно същите неща в лондон, париж и в повечето европейски столици. Ето една страна където може наистина да се видят различни и много интересни неща- Мароко, бях там 8 дена и за нищо не съжелявам че съм бил там Мадрид е място за шопинг маняци…… това е моето мнение бил съм над повече 36 страни

  6. Rumi Dimitrova
    Изпратен 22.09.2009 на 20:58

    Bqh 2 meseca v Madrid i izobsto ne mi stigna vremeto da vidq vsi4ko…… a e krasivo…… bezkraino krasivo….. i veli4estveno…..
    Hubavoto e, 4e vsi4ko moje da se vidi bezplatno (ako 4ovek ima tyrpenieto da stoi na kilometri4ni opa6ki!)….. no 4akaneto si zaslujava :)))))))) i nasladata sled tova :))))))))

  7. Изпратен 18.09.2009 на 10:06

    Браво, супер интересен разказ, Мадрид наистина е един невероятен град, живял съм там около година и времето ми прекарано в града беше изпълнено с ходене и обикаляне по музей, е и дискотеки също! Заслужава си да се посети и разгледа, само за Прадо е необходимо около месец време. Нещо много интересно в Мадрид. Точно над Прадо и до хотел Риц – на входа на сградата където се намира посолството на Нова Зеландия, ако не се лъжа беше – има благодарствена паметна плоча към големия български писател Димитър Димов!!!

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи