Топ 10 забележителности в Истанбул (Турция)

Истанбул е най-големият град в Турция. Официално тук живеят над 12 милиона души. Градът е пренаселен и разноцветната тълпа те повлича веднага щом стъпиш на улицата.

Движението в Истанбул Снимката във висока резолюция

Движението в Истанбул

Първият сблъсък с Истанбул е шокиращ. Предварително познати ни бяха предупредили, че да се шофира в града е преживяване изпълнено с адреналин. Нооо, никое предупреждение не може да се сравни с действителността. Докато стигнем до хотела с колата отслабнахме с по 1-2 кила. Мигачи тук никой не използва. Преди маневра се бибитка с клаксон или маха с ръце. Често доброволци регулират движението по кръстовищата. Изобщо не препоръчвам да се влиза в града с кола.

След като се отърси от първоначалния стрес на винаги забързаното движение по улиците, човек се заплесва по забележителностите на града, събрали историята на няколко империи – Византийската, Римската и Османската.

1. Света София – Една от най-големите църкви в Света в продължение на векове, Света София е построена върху руините на стара църква , през 532 г. от Юстиниян I. След завладяването на града от турците, през 1453 г. е превърната в джамия. Построени са четири минарета и са заличени иконописите във вътрешността й (според исляма в храмовете не може да има образи на хора).

През 1934 г. Кемал Ататюрк (Бащата на турците) взема мъдрото решение да обяви Света София за музей, който е посещаван от милиони туристи годишно. Разкрити са някои от християнските иконописи, но са запазени и ислямските надписи.

Олтарът в Света София Снимката във висока резолюция

Олтарът в Света София

Тук е мястото да вметна, че Ататюрк е икона за турците и не без основание. Според мен, той е измъкнал народа си от тъмните векове и ги е вкарал в цивилизацията. Горе долу всичко хубаво в Турция е свързано с неговото име.

Християнски фрески в Света София Снимката във висока резолюция

Християнски фрески в Света София

2. Джамията “Султан Ахмед” (Синята джамия)
Нарича се Синя, заради цвета на порцелановите плочки, с които е украсена. Построена е в началото на 17 век по поръчение на султан Ахмед I. Джамията има 6 минарета, като основната цел е била да надмине по размери и красота Света София.

Тя наистина е огромна. Височината на купола й е над 40 метра. Всеки може да влезе да я разгледа (включително жени), но основното и предназначение е провеждането на молитвени церемонии.

Една от колоните в Синята Джамия Снимката във висока резолюция

Една от колоните в Синята Джамия

3. Площадът “Хиподрум” – Намира се пред Синята джамия. По времето на Константин I мястото се е използвало за надбягвания с коне, откъдето идва и името му. Тук са поставени Египетският обелиск, Змиевидната колона, Колоната на Константин и Фонтанът на Вилхелм ІІ.

Египетският обелиск е най-древният паметник в Истанбул. Обелискът е пренесен през 390г. от Египетския храм на Аполон.

Египетският обелиск на площад Хиподрум Снимката във висока резолюция

Египетският обелиск на площад Хиподрум

Змийската колона в Истанбул е другата древна колона на Хиподрума. През 326 г. е пренесена по заповед на император Константин Велики от храм в Делфи. Изработена е в чест на победата на гърците над персите. Според преданията, трите преплетени змии са направени от щитовете на персийските войници загинали в битката с гърците.

Фонтанът на Вилхелм ІІ (1898 г.) е изпратен като подарък на Истанбул от немския император, с благодарности за гостоприемството на хората.

4. Топкапъ– Резиденция на Османските султани в продължение на 400 години до 1853 г., когато тогавашният султан се премества в двореца Долмабахче – построен в европейски стил. Топкапъ сега е музей, в който се съхраняват богати колекции скъпоценности, заграбени или получени като подаръци през вековете.

Топ капъ вход към един от дворовете Снимката във висока резолюция

Топ капъ вход към един от дворовете

Сараят се състои от много сгради и е разделен на 4 двора, до които аристократите от йерархията са имали различни нива на достъп. Интересно е да се разгледа харемът на сарая, където някои от вътрешните стени са стъклени или като решетки :).

Свещен камък в Топкапъ Снимката във висока резолюция

Свещен камък в Топкапъ

Пред харема на Топкапъ Снимката във висока резолюция

Пред харема на Топкапъ

Работно време:
– всеки ден от 9:00-17:00
– Вторник – не работи

5. Босфора– Разходка с корабче е задължителна за всеки посетил Истанбул. Корабчето преминава покрай двореца Долмабахче, луксозни къщи, резиденции и хотели, разположени по продължение на Босфора.

Разходка с корабче по Босфора Снимката във висока резолюция

Разходка с корабче по Босфора

Мостът “Ататюрк” свързва Европа с Азия.

6. Археологическият музей на Истанбул. – Съдържа богати колекции предмети на изкуството, египетски артефакти, гръцки статуи, облекло на султаните, турски фаянс, които показват че Османската империя не е броила мухи, когато е завладявала държави, а е грабила с вкус.

Археологическият музей в Истанбул Снимката във висока резолюция

Археологическият музей в Истанбул

Музеят има парк с кафета, където може да се отдъхне приятно.

Работно време:
– всеки ден от 8:30-17:00
– Понеделник – не работи

7. Капалъ чарши – Най-големият покрит пазар в Турция. Стълпотворението тук е голямо. Отвсякъде ви гонят търговци и предлагат стоки.
Заслужава си да се разгледа главно заради покритите алеи и огромното количество златарски магазини. Казаха ни, че дневно на Капалъ чарши се излагат над 3 тона злато.

Работно време:
– всеки ден от 8:30-19:00

8. Желязната църква Свети Стефан – Православна българска църква, построена в края на 19 век.

9. Дворецът Долмабахче– Построен е в средата на 19 век по поръчение на Султан Абдул Меджит в европейски стил, с ориенталска пищност в интериора.

Изключително луксозен и модерен за времето си, дворецът има богата сбирка от кристали, кристално стълбище, пищен полилей, централно отопление, асансьор и разбира се много златна декорация.

Гледка от лодка в Босфора Снимката във висока резолюция

Гледка от лодка в Босфора

10. Разходка из улиците на Истанбул– За да се усети атмосферата на града, трябва да се ходи пеша. Истанбул е космополитен град, разнороден и пъстър по ориенталски. Вечер в малко ресторантче далече от оживения център, с евтина бира, наргилета и самобитен музикант с китара, оставя приятни спомени.
Между другото турците не слушат маанета и бързи кючеци. Тяхната музика е лирична и тъжна. 90% от песните са балади за любовта.

Малка кръчма в Истанбул Снимката във висока резолюция

Малка кръчма в Истанбул

Хората са мили, любезни и услужливи. Имат туристическа полиция, която е готова да помогне и за най-елементарен проблем. Много държат на туризма и правят всичко възможно посетителите да останат доволни.

Танкери преминават Босфора Снимката във висока резолюция

Танкери преминават Босфора

Други забележителности в Истанбул са джамията Султание, Принцовите острови, водохранилищата на града, мостът Галата, пазарът за подправки.

Автор: Марина Илиева
Вижте всички снимки във висока резолюция

Публикувано в категория: Турция . Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

8 Коментари

  1. миа
    Изпратен 14.06.2015 на 12:17

    Зашо не кажете ,че . Желязната църква Свети Стефан е ремонт да не се мотае човек до там

  2. Марина Илиева
    Изпратен 09.03.2015 на 18:14

    Да

  3. албена Методиева
    Изпратен 09.03.2015 на 17:24

    Смятам през априлската ваканция да направя екскурзия на семейството ни.смятате ли ,че 3 дни биха били достатъчни за да видим по интересните неща в Истанбул.

  4. Изпратен 06.05.2014 на 15:34

    Интересна статия когато искаш да отидеш там.

  5. Валентина Псалтирова
    Изпратен 16.03.2014 на 0:11

    Веднъж и аз изпратих на вашия сайт пътепис за Леденика и Белоградчишките скали. Сега ми предстои да ида в Истамбул и това, което прочетох ми е много полезно. Да знам малкото пари, които съм заделила, как да ги разпределя.

  6. Изпратен 04.10.2012 на 9:46

    Много полезна информазия за туристи.

  7. Григори Бонев
    Изпратен 24.08.2012 на 18:18

    Няма друг град в света на два континента ! Недоволните са негативно настроени срещу Турция !

  8. валентина андонова
    Изпратен 20.01.2012 на 21:25

    ОТИВАМ ЗА 5 ПЪТ В ИСТАНБУЛ И ПАК НЯМА ДА МИ СТИГНЕ ВРЕМЕТО,ОГРОМЕН, ВПЕЧАТЛЯВАЩ,ВИНАГИ ОТКРИВАМ НЕЩО НОВО,МИЛИ ХОРА,ГОСТОПРИЕМНИ,НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ,ТЕЗИ КОИТО НИЩО НЕ СА ВИДЯЛИ В ИСТАНБУЛ ПРИ ТОЛКОВА МНОГО ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ДА СИ СТОЯТ В КЪЩИ,ЩОТО ПЪК АКО ОТИДАТ В ПАРИЖ И ВИЕНА И ТАМ СИГУРНО НИЩО НЯМА ДА ЗАБЕЛЯЖ,АМИ ТО ЗАВИСИ И ЗА КАКВО СИ ТРЪГНАЛ АКО ЩЕ НАМИРАМЕ КУСУРИ НА ПО ОПРАВЕНИТЕ ОТ НАС,СТОЙТЕ СИ У ДОМА, И ОБСЛУЖВАНЕТО ИМ НА НИВО,ЗА ТУРИЗМА И ТЪРГОВИЯТА ДА НЕ ГОВОРИМ,ВЪРХА СА ,ХИЛА СЪМ И В КУШАДЪСЪ ,АНТАЛИЯ,МАРМАРИС,ЧУДЕСНИ СПОМЕНИ,ПРЕЖИВЯВАНИЯ,ДОВОЛНИ И ОТ ХРАНА ,ПИТИЕТА,ЗА ВСЕКИ ДЖОБ,ЩО ПО НАШИТЕ КУРОРТИ ДА НЕЕ ПОЕФТИНО, ПРЕКРАСЕН ГРАД,ПАК ЩЕ ОТИДА

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи