Амстердам, Холандия

Това е моят разказ за петте дни, които прекарахме в Амстердам с приятели. Идеята за този град ми даде моя колежка от Румъния. Заедно работихме в Братислава и по време на престоя си там се възползвахме максимално от полетите на вече несъществуващата SKY EUROPE.

Та един уикенд отидохме до Брюксел и тя през цялото време го сравняваше с Амстердам. Накрая домакинът ни – белгиец се обиди.
Аз го успокоих, че не съм била в Амстердам и засега Брюксел ми харесва. Това лято със същата румънка решихме най-накрая да отида и да видя Амстердам. Аз навих още две приятелки и организирахме полетите. Имахме късмет и открихме промоционални цени в един хотел до Пазара на цветята, което си е доста централно място. Решихме, че пет дни ще са достатъчни и се оказахме прави, дори отделихме един за екскурзия извън Амстердам.

Пристигнахме в сряда следобяд и посветихме остатъка от деня на мотаене по търговската Калверщраат, площад Дам, площад Рембранд и пийване на Хайнекен в един приятен австралийски пъб, който явно беше любим и на жителите на Амстердам. Съвсем случайно попаднахме и в Квартала на червените фенери, но още беше светло и бизнесът беше замрял.

Кулата на монетния двор Снимката във висока резолюция

Кулата на монетния двор

Следващите три дни посветихме на някои от забележителностите на Амстердам, за които искам да ви разкажа:

площад Дам – най-големия площад в старата част на града. Заобиколен е от Кралския дворец, Новата църква (използва се за концерти и изложби), Паметника на жертвите от Втората Световна Война, Музея на Мадам Тюсо, огромния магазин Бийнкорф и Гранд Хотел Краснаполски. Сградите са много внушителни, а самият площад е оживен по всяко време на деня и до късно вечер.

Пазар на цветята – разположен е покрай канала Singel и през юли предлагаха най-вече луковици за десетките видове лалета. Имаше малко живи цветя и много сувенири от дърво – лалета, плодове, вятърни мелници и сабо. Все пак е красиво и разходката покрай сергиите е приятна. Натоварихме се с пликове с луковици и след няколко месеца ще видим (евентуално) резултата.

Музей на Ван Гог – намира се в нова модерна сграда и съдържа най-голямата в света колекция от творби на художника. Вземете си аудио гид и се любувайте на картините на гения. За съжаление, почти винаги има много хора, но опашката няма да ви избута, ако сте се застояли пред някоя картина повече време. Има творби и на съвременници на Ван Гог – Тулуз Лотрек, Гоген и други.

Къщата на Ане Франк – не се плашете от дългата опашка, защото чакането си заслужава. Аз не бях чела дневника на Ане преди посещението в сградата, където са били офисите на Ото Франк и където семействата са се укривали, но беше много въздействащо. Стаите не са обзаведени по искане на бащата на Ане, но има модели, показващи как са живеели укриващите се. В края на обиколката има книжарница, в която се продава Дневникът на много езици, включително и български.

Квартал Jordaan – бохемски квартал, който някога е бил известен и като Френския квартал. Много приятно място за безцелни разходки покрай каналите с много ресторанти, магазинчета и галерии.

Каналите – най-популярните са централно разположените Херенграхт, Кайзерграхт и Принценграхт. Ние решихме, че най-приятния начин да ги разгледаме е от лодка. На няколко централни места се предлагат такива круизи, едното е близо до Пазара на цветята, а другото до Западната църква.

Heineken experience – не бих го нарекла забележителност, но е приятен начин да се разтоварите след Ван Гог и къщата на Ане Франк. Това е старата пивоварна на Хайнекен, която е обновена и днес в нея се показва процеса на производство на бира. Има мултимедийна зала, барове и огромен магазин за сувенири.

Старата пивоварна на Хайнекен Снимката във висока резолюция

Старата пивоварна на Хайнекен

Това далеч не са всички интересни места в Амстердам. Пропуснах доста църкви, а Държавният музей беше с ограничен достъп заради ремонт, но аз винаги си оставям по няколко непосетени места, за да се върна отново.

Амстердам или поне старата му част не е много голяма и 2-3 дни са достатъчни, освен ако не сте решили да разгледате обстойно всички музеи. Ние предпочетохме да отидем на екскурзия до рибарските селца Волендам и Маркен и да видим няколко вятърни мелници.

Селцата бяха много очарователни, но и пълни с туристи. В екскурзията бяха включени и посещения на ферма за производство на сирена и на работилница, в която изработваха дървено сабо. Сиренето нямаше нужда от реклама, но сабо не можаха да ни убедят да си купим.

На темата за червените фенери и кофи шоповете няма да се спирам, защото е извън обсега на моите интереси, но през уикенда Амстердам се пълни с техни фенове от цяла Европа и понякога се сблъсквахме с не много приятни гледки.

Малко полезна информация – летището е доста далеч от града и трябва да вземете влак до Централна гара.

Амстердам, централната гара Снимката във висока резолюция

Амстердам, централната гара

В Амстердам се придвижвахме основно пеша или с трамвай – билетите се купуват вътре, но не от ватмана, а от друг служител. Градът е много спокоен, но на мен ми трябваше известно време да свикна с профучаващите холандци на велосипеди. Това е масовия транспорт за жителите на Амстердам и велосипедистите са с предимство пред колите и пешеходците. Иначе хората са много любезни и всички, които заговаряхме, говореха английски. Казват, че холандският климат е като английския, тоест доста вали. Наистина за началото на юли беше доста прохладно и валя един-два пъти, така че си носете чадър или дъждобран.

Автор: Мадлена Йорданова
Снимки: Мадлена Йорданова
Вижте всички снимки във висока резолюция

Публикувано в категория: Амстердам, Холандия . Тагове: , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

10 Коментари

  1. Изпратен 06.07.2011 на 1:56

    obedih nashite da mi dadat okolo 6 i 30 evro mislq da otida s avtobus do amster damm da naema nqkva kvartirka za 300 400 evro i da opitam da si namerq nqkva rabota na 22 samm spored wass dali shte .. e qko nz samo che ne poznawamm grada angliski znam no niderlanski ne znamm mn iskam da napravq tova ako nqkoi ima nqkoi bg frend tamm pls drasnete ;] da mi pokaje obstanowka a i ako znaete kade se sabirat bg ta kajete pls ;] ili ne e kato v gurciq v atina da ima bg zavedeniq .. tam sam bill 3 puti no v holandiq shte mi e za pruw put … ;]

  2. Поли
    Изпратен 07.03.2011 на 17:38

    Чудесен разказ, много ми помогна да одбия първоначални впечатления, тъй като скоро ще посетя Амстердам и ми беше полезно да знам осночните тур. места.

  3. carpmaster
    Изпратен 08.10.2010 на 10:23

    Утре летим за Айнтховен и от там с влак за Амстердам. Ще бъде лудница. Ще ес ходи на концерт на The Cat Empire. Дано всичко да е ОК.

  4. diana
    Изпратен 25.08.2010 на 19:26

    I az bih iskala da posetq holandiq .. da otida pri gadjeto si .. toi idva v balgariq za lqtoto no cqla godina ne se vijdame i bih iskala da go posetq zimnata vakanciq :) Kolko bi struval edin bilet do tam? molq vi otgovorete mi..

  5. Емилия Тонева
    Изпратен 30.05.2010 на 16:08

    Аз също посетих Амстердам, но през зимата. Бях там за новогодишните празници и беше пълно с туристи от цял свят. Кварталът на червените фенери не ме впечатли особенно може би защото вечер се предлагаха какви ли не секс забавления за желаещите. Впечатли ми много музея на Ван Гог. Не бях негов почитател докато не разгледах музея. Видях и пазара на цветята, но през зимата там не се продават много естествени цветя, имаше по скоро луковици. Това което ме впечатли, обаче силно беше абсолютната свобода всеки да прави каквото си иска без да пречи на останалите и страхотната мърсотия по централните места. Видях да чистят улиците, но поради многото туристи това явно беше мисия невъзможна. Не видях полиция да обикаля по улиците, въпреки че беше доста шумно и на места видях дори младежи които да се въргалят по улицата – от алкохола или от дрога не знам. Наскоро имах възможност отново да посетя Холандия, но този път ходих на север и престоят ми беше в едно не много голямо провинциално градче. Впечатленията ми като цяло са, че хората са страшно любезни и вероятно животът им е доста уреден. Аз лично, обаче предпочитам малко повече хаос и топлина. Хубаво е да се види как е там, но си мисля, че не е точното място, на което българите да се чувстват страхотно.

  6. Мадлена
    Изпратен 22.04.2010 на 11:40

    Както в повечето западноевропейски градове ресторантите са скъпи, но има много възможности да хапнеш на крак за няколко евро, например прочутите пържени картофи с различни сосове.

  7. RUMYANA UZUNOVA
    Изпратен 15.04.2010 на 17:31

    МНОГО ЛИ Е СКЪПО?ИМАМЕ РЕЗЕРВАЦИЯ ЗА АЙНДХОВЕН,НО ВСИЧКИ НИ ПЛАШАТ,ЧЕ Е АДСКИ СКЪПО

  8. elena
    Изпратен 21.02.2010 на 16:30

    i as mn iskam da otida do holandiq imam sau4eni4ka tam i 6te bade super da se vidim,pak i mn krasivo nali?

  9. Eli
    Изпратен 20.01.2010 на 14:00

    Аз два дни само бях в Амстердам и доста време посветих на квартала на Червените фенери, който е доста интересен за зяпане (има така улица и в Брюксел). Трябва да отида пак, понеже не съм ходила в къщата на Ане Франк, а и луковици за лалета не съм си купила:).

    Както винаги много готин пътепис, браво Меги!

  10. Алекс
    Изпратен 20.01.2010 на 12:01

    Миналата година ходих в Амстердам за 5 дена. Наистина градут е уникален, атмосферата е невероятна. Изкарахме си страхотно, а сега, гледайки снимките ти и четейки описанията, поне за малко се връщам там :)

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи