2012 – 6 теории за края на Света

Новата дата за край на Света – масово унищожение или поне край на човешкото общество, каквото го познаваме, е насрочена за Декември 2012 г.
След неосъществилия се срив в компютърните технологии през 2000 г., несбъдналото се пророчество на Пако Рабан за астероид, който ще помете Париж и редица други предсказания, дойде ред на нов катаклизъм.

Краят на Света ще настъпи през 2012 г, когато според календара на маите, идва краят на времето. Относно точната дата има много спорове. В зависимост от използвания календар (Грегориански, GMT) за изчисление, датата е или 21 или 23 Декември 2012 г.
Доколко маите са отдавали такова важно значение на края на една епоха, е още по-спорно. Все пак, цивилизацията им е изчезнала много преди тази предполагаемата дата. Според последните изследвания на учените, маите са измрели от глад и епидемии, настъпили в следствие на прекомерното нарастване на населението, липсата на вода и изтощаването на почвата.

Вариантите за катаклизма, който ще сложи черта на съвременната цивилизация са много, но тук ще обърна внимание на няколко от тях. Ако се сбъдне някой от тях, едва ли ще съм от оцелелите и няма да ми пука, ако някой каже „Аз казах ли ви” :)
Ако ли пък не се сбъднат (което е по-близо до моите очаквания), ще има над какво да се посмеем.

1. Планетата Нибиру доближава Земята – Спред теорията, Нибиру (още планетата X) е неизвестна планета от Слънчевата система, която се движи по елиптична орбита около слънцето и около друга звезда. Поради силно елипсовидната си орбита, тя преминава близо до Земята на всеки ~3600 години. Авторите на теорията откриват в древни шумерски записи, свидетелства за посещенията на нейните обитатели – анунаките на Земята. Анунаките са боговете на шумерите и те или ще ни дадат знания и технологии, както са правили при предишни посещения или недоволни от развитието ни, ще ни унищожат.

Наистина, наскоро учените откриха планета, движещи се в елиптична орбита около Слънцето. Това е Седна, част от облака на Оорт. Поради малките си размери (по-малка е от Плутон), Седна е класифицирана като планетоид. Една обиколка около Слънцето, обаче, Седна прави за 10500 години.

Орбитата на Седна

Орбитата на Седна

Закария Ситчин е най-известният автор на поредица книги по темата за Нибиру и анунаките. Кой е той? Роден е в Баку, Аизербайджан. Отраснал е в Палестина. Ситчин е журналист, следвал икономика, познавач на иврит, Библията и шумерските писания. В момента живее в Ню Йорк и печели луди пари от книгите, които издава. Според Ситчин, анунаките ще дойдат на Земята през 2012 г., когато ще решат какво да правят с нас.

Друг автор, споменаващ Нибиру в теориите си за края на Света, е Александър Филатов, според когото, Нибиру ще премине близо до Земята над някой от полюсите. Това ще предизвика разтапяне на ледовете и всемирен потоп.

2. Започва Третата Световна война, според Нострадамус – Философ, лекар, астролог и яновидец, той публикува поредица криптирани пророчества, наречени „Центурии”. Според почитателите му, разчели завоалираните му предсказания, през 2012г. ще избухне Третата Световна война, която ще сложи край на Човечеството.
От сляпо обожаван до обявяван за шарлатанин, Нострадамус има голямо влияние над хората, дори четири века след смъртта си. Най-често, потвържденията на събития, предсказани от пророка, се разкриват в последствие.

Нострадамус

Нострадамус

Гледах интересен експеримент, проведен със студенти от двама преподаватели в престижен университет в Англия. Учените преписаха няколко центуриона на Нострадамус и ги раздадоха на две групи студенти. Въпросът, зададен на едната група беше дали смятат, че стиховете предсказват събитията от 11 септември в САЩ. Другата група трябваше да отговори, дали предсказват бомбардировките над Лондон през Втората Световна война. Отговорът на ~90% от студентите и от двете групи, беше „да”.

3. Магнитните полюси на Земята се променят, в следствие на Слънчева магнитна буря – Слънцето изригва и мощен слънчев вятър помита Земята. Всички електронни мрежи, инсталации биват унищожени. Изведнъж, човечеството е върнато векове назад в развитието си.
Магнитните бури влияят на комуникациите на планетата ни (сателити, гсм-и), но не е доказана връзка между смяната на магнитното поле, която се е случвала многократно в историята ни и изригванията на Слънцето.

Слънчева буря

Слънчева буря

4. Големият андронен колайдер заработва – Учените успяват да подкарат колайдера и пресъздавайки Големия Взрив, създават черна дупка, която поглъща Земята, Слънцето и всичко останало. Или създават нова Вселена, което води до мигновеното унищожение на нашата.

Големият андронен колайдер

Големият андронен колайдер

Първо, такива колайдери има вече работещи. Вярно, по-малки, но те пак сблъскват частици, в опит да открият частицата X. Засега, без успех.
Второ, те уж го пуснаха тестово, но технически проблеми отложиха старта на експеримента и до сега няма реално поставен срок за нов пуск.

5. Астероид се блъска в Земята – Последните изследвания на учените, посочват тази теория като най-достоверна за изчезването на динозаврите.
Ако голям астероид удари Земята, той наистина ще унищожи 90% от живите организми на планетата ни. Няма потвърдени данни за такава заплаха през 2012 г.
Учените разработват планове за отклоняването или унищожаването на астероид, насочил се към нас, защото астероиди са удряли и ще продължават да удрят Земята.

Ако астероид се сблъска със Земята

Ако астероид се сблъска със Земята

6. Глобалното затопляне причинява главоломно топене на ледниците – През 2012 г. студената, сладка вода, която преминава от сушата в морето, спира циркулацията на морските течения (например Гълфстрийм).
Принципът на циркулацията на водата в океана е следният: Студената вода се придвижва към Екватора и потъва на дъното. Топлата вода от Екватора се премества на север, по повърхността. Когато огромна маса студена и сладка вода от ледниците попадне в морето, този процес спира. Това се получава, защото сладката вода не потъва, а стои на повърхността.

Циркулация на морските течения

Циркулация на морските течения

В следствие, Европа се охлажда и постепенно замръзва и 2012г. навлизаме в нов ледников период. Човечеството започва да измира от глад.

Някои от тези събития, ще се случат едновременно. Теориите се преплитат и оформят различни конспирации, в които доста хора вярват. Аз също обичам да чета конспиративни истории, но все пак продължавам да стоя стъпила на земята и все още не съм почнала строежа на бункер, който да опази „скъпоценната” ми кожа.

Не ми се иска, по някакво чудо, да оцелея заедно с още няколко хиляди души, с които после да нося тежкото бреме по възстановяване на човешката популация.
Тази перспектива ми се вижда толкова самотна. Без семейството ми, без приятелите, без природата, която ме заобикаля сега, съществуването ми би било толкова тъжно и жалко, че ми се струва безмислено.
Предпочитам спокойно да си „изчезна безследно” :))), като прекарам дните си щастлива в настоящето, отколкото в страх от предполагаемото ужасно бъдеще. В крайна сметка „Комуто е съдено да го обесят, няма да се удави.”

Сигурният край на Земята е с ясен – след 5 милиарда години, разширяващото се Слънце ще погълне планетата ни, която така или иначе ще е негодна за живот още след 3 милиарда години- твърде гореща и с изпарили се океани.:)

Автор: Марина Илиева

Публикувано в категория: Размисли . Тагове: , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

12 Коментари

 1. Марина Илиева
  Изпратен 12.10.2009 на 17:54

  Не съм сигурна, че не са интересни…Съвсем скоро ще излязат два филма на тази тема. Единият е “2012” – високобюджетен, холивудски катастрофичен филм, с предсказуем сюжет, главен герой-супермен, но най-важното със зрелищни специални ефекти. Поне така ми се струва от трейлъра. Другият филм е “The road”, по книгата… Той описва времената след Катастрофата и борбата за оцеляване на едно семейство. Сюжетът е обещаващ. Със сигурност и двата филма ще се радват на световен успех :)

 2. Изпратен 12.10.2009 на 17:43

  За сценарии тези теории вече не стават. Те са експлоатирани многократно от киното, където светът и цивилизацията са били унищожавани многократно при какви ли не катастрофални събития и катаклизми. Вече такива филми на никого не са интересни. Тук-там още някоя врачка се изказва, но като цяло на неща като “краят на света през едикоя си година” можем само да се смеем.

 3. JoJo
  Изпратен 12.10.2009 на 15:44

  Не сме се научили още да предвиждаме земетресенията
  ………а вижте по колко земетресения на ден стават по земята!
  http://www.emsc-csem.org/index.php?page=current&sub=list
  …….. камо ли да предвидим края на света! )))
  А, наистина, ако такъв изобщо някога има, не е ли по-добре да умреш с мисълта, че си живял в хармония (поне!) със себе си… и с усмивка! )))
  Поздравления за авторката – едно обобщение на различните “налудничави” теории за Апокалипсиса, поднесено с намигване! )))

 4. калоян
  Изпратен 12.10.2009 на 14:48

  ..ето още един вариант: 21.12.2012 не е краят на времето изобщо ,а край на един слънчев цикъл -пети ,според календара на маите /които описват и предишните четири/ и всеки цикъл завършвал различно -наводнения ,земетресения ,вулканични изригвания и т.н. този път ,за разнообразие планетата ни ще направи квантов скок /някакви физици бяха написали ,че животни и хора ще изключат за 15 минути? / ,което пък означава ,че сега си живеем в три измерения ,а след 21.12.12 ще имаме и четвърто -времето.. а дали ще можем да се движим в него -да каже някой квантов физик :) ,та така.. идва времето на шестото слънце ,шестата раса..

 5. Котю
  Изпратен 12.10.2009 на 12:47

  За мен много по-страшен е сценарий 7 … човечество хал-хабер си нема за това какво се намира тук и всеки ден по една хлебарка умира щастлива че е умрела преди другите, а останалите се радват че не им се е случило на тях …

  Самото ни съществуване само по себе си е доста жалко … за да се чудим как бихме изчезнали. Доста по-повече усилие, според мен заслужава факта да сме достойни пред самите себе си и околните, защото ако един ден се случи това, за което се пише в статията – да можем спокойно да го приемем, а не да тичаме ужасени като хлебарки под дебела джапанка …

  Само лично мнение. Без особени претенци за познаване на човешката природа ;)

 6. Benedetto
  Изпратен 12.10.2009 на 11:35

  Живота, такъв какъвто го познаваме, ще свърши къде есента на 2010
  После ще има разни оцелели из пещерите.
  Последния оцелял ще умре в 2012.
  Туйто

 7. Здравка Кирилова
  Изпратен 12.10.2009 на 11:16

  А,представяте ли си, от някоя друга планета да ни изпратят някоя и друга ракетка,за да проверят,например,дали на Земята има вода,кислород или нещо друго!

 8. Изпратен 12.10.2009 на 10:55

  Има много по-реалистична теория: През 2012та световната блогосфера ще се разрастне толкова много, че всеки ще има блог. Никой няма да иска да работи, а само ще блогват – ще “обменят мнения”, ще “подкрепят инициативи”, ще споделят снимките направени с огромните им фотоапарати. В резултат на което инфраструктурата на света просто ще рухне! И ще започне началото на края ..

 9. Марина Илиева
  Изпратен 12.10.2009 на 11:02

  :)))))хахах и аз даже повече от един :)

 10. P.S.
  Изпратен 12.10.2009 на 10:55

  Гледал съм поне един филм, в който президентът африканец ще спаси света.
  Кураж!

 11. P.
  Изпратен 12.10.2009 на 10:45

  Според материалистичния подход за света ( основният въпрос на философията…), най-висшата форма на движение на материята- социалната , не е уникална и не може да изчезне. Така че-спокойно, не бива да повтаряме грешката на нашите дядовци, които, докато чакали всемирния потоп в навечерието на 1900г.. яли и пили за последно. Лошото станало като се събудили на другия ден, без един гологан в джоба.
  Поздрави !

 12. Росица Никова
  Изпратен 12.10.2009 на 10:09

  Добри сценарии за филми на ужасите!

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2022. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи