Пътешествие в Доминиканска Република

Няма друго летище като това на Пунта Кана (Доминиканска Република). Казвам го само с положителни чувства.
Слизаме от самолета и бодро припкаме по пистата до сламените покриви на сградите на летището, на около 30 метра от носа на самолета.
Единственото, за което трябва да внимаваме е да не пресичаме “червената линия” на земята, за да не ни отнесе двигателят на някой самолет.

Летището на Пунта Кана, Доминиканска Република

Летището на Пунта Кана, Доминиканска Република

Пет минути по-късно, излизаме от летището и се гмурваме във влажния и горещ въздух на Доминикана. Организацията по посрещането ни е перфектна, мятаме се в автобуса и след половин час се озоваваме в хотела.

Хотелът е отличен. Просторната и луксозно обзаведена стая, разполага дори с джакузи на балкона. Barcelo Bavaro Palace е част от “all inclusive” комплекс ot 6 хотелa от веригата Barcelo. Комплексът разполага с 12 ресторанта, в които може да се храним, като са включени закуска, обяд и вечеря.

Хотелският комплекс

Хотелският комплекс

Освежителен душ и богата закуска дават страхотно начало на престоя ни след изпълнени с премеждия полети и 14 часово закъснение, което прекарахме висейки на терминалите в Мадрид.

Недоспали се замъкваме на плажа, с твърдото намерение да не изпускаме нито миг от времето прекарано тук в безсмислен сън.

Плажът

Плажът

Плажът е точно, както на картичките. Пясъкът е бял и пухкав, никога не се нагорещява.

Пеликан ловува рано сутринта

Пеликан ловува рано сутринта

Удобните шезлонги са под сянката на палми, а барът – наблизо, така че размазването е пълно.

Плажът

Плажът

Разбира се, човек може да изкара 10 дни спокойна почивка, като не прави нищо друго освен да се излежава на плажа, но Доминикана предлага и други забавления.

“Пунта Кана” означава “носът на палмите”. Кръстен е така ,защото на него вирее определен вид палма “кана”, чиито листа се използват за направата на покриви. Наблизо няма град. Тук, хотелите са затворени комплекси от тип “all inclusive”. Туристите нямат допир до местните, с изключение на персонала по хотелите.

Едно от най-вълнуващите събития в живота ми е шанса да плувам с делфини. На 500 метра навътре в океана, е ограден делфинариум, където местен водач ни пита “Swim with stingers and charks?” и на въпросителните ни погледи, ни уверява че ако не говорим добре английски, той знае и малко руски.
Кратък поглед във водата е достатъчен да разберем, че става дума за sting rays (скатове) и sharks (акули). Естествено, ние като българи не можем да се излагаме и
въпреки пресните спомени от нелепата смърт на Ловеца на крокодили, храбро се цопваме в басейна. Сега, за да не изглежда историята ловджийска, трябва да призная, че акулите не са бели, а 3 метрови дънни (според мен тревопасни) акули, а скатовете нямат жила.

Делфинче

Делфинче

Преживяването да плуваш с делфини, с тези толкова интелигентни и силни животни е прекрасно. Включвам го в топ 10 неща, които трябва да направи човек в живота си. Невероятно е усещането на взаимен интерес, на желанието на тези бозайници да общуват и да търсят компанията на хората. Много силни са еуфорията и емоцията, след такова незабравимо плуване.

Един съвет от мен – когато сте на място, където има вода, трябва задължително да се возите на нещо – кораб, лодка, яхта, сал, каквото и да е.
В Доминикана има възможност за еднодневна екскурзия до “естествен басейн” в морето. Това е красив участък с диаметър около 2 км в морето, далече от брега , където водата е плитка (до кръста). До там се стига със “супер бърза” лодка (като моторница, но по-бърза), която подскача по вълните и покачва адреналина.
След почивка в “басейна”, с ром и кола, пътуването продължава до най-големия остров на Доминиканска Република. Там е осигурен обяд и няколко часа на плажа.

Естествен басейн

Естествен басейн

Връщането е незабравимо изживяване – фиеста на катамаран. Освен, че се возим на катамаран, пием ром и се забавляваме с песни и танци. Целият екипаж и туристите се включват в салса, меренге и бачата купона. Доминиканците обичат да танцуват и го правят постоянно. Всички си тананикат, докато работят.

С доминиканска шапка на катамарана

С доминиканска шапка на катамарана

Друга екскурзия, която предприемаме е до столицата Санто Доминго. Пътуването е много дълго, а забележителностите са малко и съмнителни. Например къщата на сина на Христофор Колумб – Диего, която е изгоряла до основи и това, което се вижда е възстановка.

Извън затворените комплекси, мнозинството доминиканци живеят в постройки, каквито има при нас в Столипиново. Учудващо е, но те са расисти спрямо многобройните емигранти от съседно Хаити. В страната живеят 2 млн. хаитяни. Хаитяните са наемани за работа на полетата от захарна тръстика и живеят е малки селища покрай нивите. Те не разполагат с вода и канализация и в общи линии мизерстват. Затова не препоръчвам самостоятелни разходки в местните градове.

Фиеста

Фиеста

Накрая идва моментът да си тръгваме. Не ни се иска, но е януари и получаваме новини, че снегът в България се трупа ли трупа и ските ни чакат.
На летището ни проверяват за наркотици и след като се уверяват, че не сме наркотрафиканти ни провождат по живо по здраво, по пистата, към самолета, който ще ни отведе у дома.

Съвети и интересни факти:
– Навсякъде и всяко време, в Доминикана се пие ром (само Brugal) с кола и лимон.
– Пушенето е разрешено. Доминикана произвежда пури с отлично качество.
– Страната произвежда основно 4 култури – кафе, тютюн, какао и захарна тръстика.
Всяко от първите 3 можете да донесете за подарък на ваши близки, защото са с отлично качество.
– “Негър” не е обидна дума.
– Слуша се испано-езична музика – меренге, салса , бачата. Единствената англоговоряща, световна звезда, която признават и харесват тук е …Майкъл Джексън.
– Доминиканска Република е родината на меренгето.
– Голям + е да знаете испански. От останалите езици английският е на последно място по приоритет. По-добри от него са френски и италиански.
– В страната е разпространен СПИН в съществени проценти. Внимавайте със случайните контакти.
– Искат си бакшиш доста активно.
– По-добре е да имате долари, отколкото евра.

Автор: Марина Илиева
Снимки: Марина Илиева

Публикувано в категория: Доминиканска република . Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

13 Коментари

  1. megi
    Изпратен 16.12.2009 на 9:27

    Super…i az veche nyamam tarpenie ,nie zaminavame na 7-mi januari.Za 16 dni(14 noshtuvki)v hotel Riu palace punta cana ……..

  2. мира
    Изпратен 15.12.2009 на 0:10

    10 usd:)Ei-sega se vrushtam ottam.Oh,zashto li si doidoh:(
    P.S. Izobshto ne znaiat kude e bg,predpolagam che i za holland tolkova sa chuvali…

  3. megi
    Изпратен 11.12.2009 на 21:58

    Privet…i na nas ni predstoi pochivka januari i se razrovih za vizi.Majat mi e holandec i njama nujda,no az swm s bg pasport i zatova mi e malko visyashto.No za moja radost prochetoh ,che tam na myasto se plashtat 20$ .

  4. Марина Илиева
    Изпратен 08.12.2009 на 14:16

    Здравейте Цветка,
    Не са необходими визи за Доминикана. Трябва да имате пари кеш за вход в страната , които се дават при преминаването на митницата. Не си спомням много добре, но май бяха 20$. Може е и евро, но пак ще вземат 20. Затова е по-добре в $. Приятно икарване и споделете после впечатления. :)

  5. cvetka
    Изпратен 08.12.2009 на 13:38

    Здравейте, предстои ми пътуване до Пунта Кана .Може ли да ми кажете трябва ли да имам виза за Доминиканска република или там на място се плаща.;

  6. Марина Илиева
    Изпратен 11.10.2009 на 18:58

    Здравейте Веселине,
    ако търсите исторически, архитектурни или културни забележителности, мястото ви не е в Доминикана, а в Париж, Лондон, Виена и тн…:)
    В Доминикана, свободното ходете на туристите извън хотелските комплекси не е препоръчително. Не сте посочили в коя част на държавата ще сте, но ако сте на Пунта Кана, трябва да знаете че наоколо няма нищо. Най-близкият град Хигуей, в който живеят повечето от служителите на хотелите, представлява селище тип Столипиново. Разликата в стандартите на хотелите и градовете на доминиканците е огромна. Отделно, хаитяните-емигранти, които работят на полетата от захарната тръстика, едвам свързват двата края и да попаднете в ръцете им едва ли ще е най-хубавото ви преживяване.
    В хотелите можете да се запишете на екскурзия до Санто Доминго, но столицата не е нищо особено. Има и екскурзии до Алтос де Шавон- съвременно построено градче, в старовремски стил – тип Етъра. Другите атракции са точно свързани с морето, плажа, рома и танците. :) Приятно изкарване.

  7. Веселин
    Изпратен 11.10.2009 на 12:07

    Напарвих грешка с датата 1.11.2009 е заминаването през Париж

  8. Веселин
    Изпратен 11.10.2009 на 12:06

    Здравейте Предсои ми да замина за Доминиканската република на 1.10.2009
    Може ли да ми кажете какво е времето тогава там и какво освен море се прави там.Статията е много точно но така и не разбирам освен можето плажа и рома какво може и трябва да се види.
    Благодаря

  9. manuela
    Изпратен 11.09.2009 на 11:41

    много са хубави и луксозни хотелите на Punta Cana и Palya Bavaro за сметка на морето(океана), истинското карибско море е в южната част и по-точно Bayahibe -съвсем друга история.Всички хотели са all inclusive ,и пакетите с полета чартър са на сравнително ниски цени,зависи от периода най-вече ,но винаги има страхотни оферти .всички тур оператори (Италия,Испания,Германия,Великобритания)предлагат тази дестинация и онлайн (виж tui,thomas cook,lastminute,lets)Аз лично бях в Gran Bahia Principe(страхотен курорт,обхожда се с влакче толкова е голям,безкрайни басейни,огромен наистина) но няма сравнение с морето на Bayahibe -виж Viva Dominicus Palace или beach (www.vivaresorts.com)
    Но повтарям пакета с чартър струва горе долу само колкото билета на редовните линии…

  10. Evkan
    Изпратен 19.08.2009 на 18:54

    Blagodaria za barzia otgovor.
    Ako vsi4ko mine gladko dekemvri 6te sme tam.Posle 6te spodelia v saita vpe4atleniata si.
    o6te vednaj blagodaria

  11. Марина Илиева
    Изпратен 18.08.2009 на 11:10

    Забравих да добавя нещо много важно. Предварително искайте да не сте на първия етаж на хотелите, защото хората ще минават пред вас и ще ви гледат в стаята, много е открито. Ние имахме късмета да сме на 3, но наблюденията ми дават основание за този съвет.

  12. Марина Илиева
    Изпратен 18.08.2009 на 11:02

    Здравейте,
    компанията, с която пътувахме беше Iberostar, с чартърен полет от Мадрид. Хотелът съм го споменала в статията – Barcelo Bavaro Palace, който е част от веригата хотели Barcelo. Той е един от комплекс хотели с различни цени, като всички са “all inclusive”. Ето линк към официалния сайт на нашия хотел – хотела.

  13. evkan kyzimov
    Изпратен 18.08.2009 на 10:28

    zdr,mnogo mi naresa statijata.to4no i jasno e opisano.imah 4uvstvo 4e i az samijat sam na plaja.bravo.samo 4e iskam malko pove4ko info otnosno potuvaneto.s koja kompania hodihte ?? v koi koi hatel biahte?? za6toto ve4e 99% sam re6il dekemvri da sme tam za 1 sedmica.
    6te se radvam ako mi otgovorite.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи