Топ 10 забележителности в Истанбул (Турция)

Истанбул е най-големият град в Турция. Официално тук живеят над 12 милиона души. Градът е пренаселен и разноцветната тълпа те повлича веднага щом стъпиш на улицата.

Движението в Истанбул Снимката във висока резолюция

Движението в Истанбул

Първият сблъсък с Истанбул е шокиращ. Предварително познати ни бяха предупредили, че да се шофира в града е преживяване изпълнено с адреналин. Нооо, никое предупреждение не може да се сравни с действителността. Докато стигнем до хотела с колата отслабнахме с по 1-2 кила. Мигачи тук никой не използва. Преди маневра се бибитка с клаксон или маха с ръце. Често доброволци регулират движението по кръстовищата. Изобщо не препоръчвам да се влиза в града с кола.

След като се отърси от първоначалния стрес на винаги забързаното движение по улиците, човек се заплесва по забележителностите на града, събрали историята на няколко империи – Византийската, Римската и Османската.

1. Света София – Една от най-големите църкви в Света в продължение на векове, Света София е построена върху руините на стара църква , през 532 г. от Юстиниян I. След завладяването на града от турците, през 1453 г. е превърната в джамия. Построени са четири минарета и са заличени иконописите във вътрешността й (според исляма в храмовете не може да има образи на хора).

През 1934 г. Кемал Ататюрк (Бащата на турците) взема мъдрото решение да обяви Света София за музей, който е посещаван от милиони туристи годишно. Разкрити са някои от християнските иконописи, но са запазени и ислямските надписи.

Олтарът в Света София Снимката във висока резолюция

Олтарът в Света София

Тук е мястото да вметна, че Ататюрк е икона за турците и не без основание. Според мен, той е измъкнал народа си от тъмните векове и ги е вкарал в цивилизацията. Горе долу всичко хубаво в Турция е свързано с неговото име.

Християнски фрески в Света София Снимката във висока резолюция

Християнски фрески в Света София

2. Джамията “Султан Ахмед” (Синята джамия)
Нарича се Синя, заради цвета на порцелановите плочки, с които е украсена. Построена е в началото на 17 век по поръчение на султан Ахмед I. Джамията има 6 минарета, като основната цел е била да надмине по размери и красота Света София.

Тя наистина е огромна. Височината на купола й е над 40 метра. Всеки може да влезе да я разгледа (включително жени), но основното и предназначение е провеждането на молитвени церемонии.

Една от колоните в Синята Джамия Снимката във висока резолюция

Една от колоните в Синята Джамия

3. Площадът “Хиподрум” – Намира се пред Синята джамия. По времето на Константин I мястото се е използвало за надбягвания с коне, откъдето идва и името му. Тук са поставени Египетският обелиск, Змиевидната колона, Колоната на Константин и Фонтанът на Вилхелм ІІ.

Египетският обелиск е най-древният паметник в Истанбул. Обелискът е пренесен през 390г. от Египетския храм на Аполон.

Египетският обелиск на площад Хиподрум Снимката във висока резолюция

Египетският обелиск на площад Хиподрум

Змийската колона в Истанбул е другата древна колона на Хиподрума. През 326 г. е пренесена по заповед на император Константин Велики от храм в Делфи. Изработена е в чест на победата на гърците над персите. Според преданията, трите преплетени змии са направени от щитовете на персийските войници загинали в битката с гърците.

Фонтанът на Вилхелм ІІ (1898 г.) е изпратен като подарък на Истанбул от немския император, с благодарности за гостоприемството на хората.

4. Топкапъ– Резиденция на Османските султани в продължение на 400 години до 1853 г., когато тогавашният султан се премества в двореца Долмабахче – построен в европейски стил. Топкапъ сега е музей, в който се съхраняват богати колекции скъпоценности, заграбени или получени като подаръци през вековете.

Топ капъ вход към един от дворовете Снимката във висока резолюция

Топ капъ вход към един от дворовете

Сараят се състои от много сгради и е разделен на 4 двора, до които аристократите от йерархията са имали различни нива на достъп. Интересно е да се разгледа харемът на сарая, където някои от вътрешните стени са стъклени или като решетки :).

Свещен камък в Топкапъ Снимката във висока резолюция

Свещен камък в Топкапъ

Пред харема на Топкапъ Снимката във висока резолюция

Пред харема на Топкапъ

Работно време:
– всеки ден от 9:00-17:00
– Вторник – не работи

5. Босфора– Разходка с корабче е задължителна за всеки посетил Истанбул. Корабчето преминава покрай двореца Долмабахче, луксозни къщи, резиденции и хотели, разположени по продължение на Босфора.

Разходка с корабче по Босфора Снимката във висока резолюция

Разходка с корабче по Босфора

Мостът “Ататюрк” свързва Европа с Азия.

6. Археологическият музей на Истанбул. – Съдържа богати колекции предмети на изкуството, египетски артефакти, гръцки статуи, облекло на султаните, турски фаянс, които показват че Османската империя не е броила мухи, когато е завладявала държави, а е грабила с вкус.

Археологическият музей в Истанбул Снимката във висока резолюция

Археологическият музей в Истанбул

Музеят има парк с кафета, където може да се отдъхне приятно.

Работно време:
– всеки ден от 8:30-17:00
– Понеделник – не работи

7. Капалъ чарши – Най-големият покрит пазар в Турция. Стълпотворението тук е голямо. Отвсякъде ви гонят търговци и предлагат стоки.
Заслужава си да се разгледа главно заради покритите алеи и огромното количество златарски магазини. Казаха ни, че дневно на Капалъ чарши се излагат над 3 тона злато.

Работно време:
– всеки ден от 8:30-19:00

8. Желязната църква Свети Стефан – Православна българска църква, построена в края на 19 век.

9. Дворецът Долмабахче– Построен е в средата на 19 век по поръчение на Султан Абдул Меджит в европейски стил, с ориенталска пищност в интериора.

Изключително луксозен и модерен за времето си, дворецът има богата сбирка от кристали, кристално стълбище, пищен полилей, централно отопление, асансьор и разбира се много златна декорация.

Гледка от лодка в Босфора Снимката във висока резолюция

Гледка от лодка в Босфора

10. Разходка из улиците на Истанбул– За да се усети атмосферата на града, трябва да се ходи пеша. Истанбул е космополитен град, разнороден и пъстър по ориенталски. Вечер в малко ресторантче далече от оживения център, с евтина бира, наргилета и самобитен музикант с китара, оставя приятни спомени.
Между другото турците не слушат маанета и бързи кючеци. Тяхната музика е лирична и тъжна. 90% от песните са балади за любовта.

Малка кръчма в Истанбул Снимката във висока резолюция

Малка кръчма в Истанбул

Хората са мили, любезни и услужливи. Имат туристическа полиция, която е готова да помогне и за най-елементарен проблем. Много държат на туризма и правят всичко възможно посетителите да останат доволни.

Танкери преминават Босфора Снимката във висока резолюция

Танкери преминават Босфора

Други забележителности в Истанбул са джамията Султание, Принцовите острови, водохранилищата на града, мостът Галата, пазарът за подправки.

Автор: Марина Илиева
Вижте всички снимки във висока резолюция

Публикувано в категория: Турция . Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

10 Коментари

 1. ivona
  Изпратен 18.07.2009 на 11:37

  v turciq ne sam hodila no e tam e krasivo bih iskala nqkoi den da go posetq.

 2. ivona
  Изпратен 18.07.2009 на 11:35

  4ydesno

 3. nurhan
  Изпратен 15.07.2009 на 14:45

  Страхотен мегаполис е Истанбул.Бил съм на два три пъти в тази град просто е чудесно. Хората вежливи ,услужливи и да ти е приятно да си сред тях. Де да бяха и хората при нас в България същите. Който не е ходил и не е видял – не мже да се опише с думи.Тръпката трябва да се изживее. Пожелавам приятен престой на интересуващите се….

 4. sabina
  Изпратен 13.07.2009 на 14:07

  Не само да гледаме ,но и да се научим на нещо . В Истанбул има още много красиви места .

 5. krisi
  Изпратен 12.07.2009 на 14:45

  az sushto sum bila i e strahotno… evala im praq na tyrcite… az sam na 13 godini i na men mi napravi vpechetlenie (deto ne se vpechetlqvam mnogo mnogo)…. pojelavam na vsichki koito ne sa bili da otidat… :arrow: :!:

 6. nadji60
  Изпратен 10.07.2009 на 21:28

  Да аз също съм бил в Истанбул.Това е градът където може да си оставиш сърцето.Направи ми впечатление чистотата,навсякъде по-булевардите има много цветя(който там няма кой да открадне)…..ами дори и да не я приемат(Турция)в Европейския съюз тя е поне 50г.преди тях и поне сто пред нас по-култура,обслужване и изобщо за всякакво удобство за каквото се сетите.

 7. Emil
  Изпратен 09.07.2009 на 11:27

  Много ми хареса, замислям се и аз да отида. Интересно поднесено.

 8. маргарита
  Изпратен 09.07.2009 на 10:59

  пожелавам на марина да пътува повече,с нетърпение чакам да разкаже така увлекателно и за други места по света

 9. valenty
  Изпратен 09.07.2009 на 10:29

  Така е. За съжаление турците са много по-напред от нас в туристическата индустрия. Да не говорим за морските им курорти. Там разликата е още по – голяма – като обслужване, услуги, развлечения и цени при аналагични хотели у нас и там. Като търговци са невероятни – гостоприемни, внимателни, услужливи и отстъпчиви в цената на стоката. Почти е сензация да чуеш думат “Няма”. Ако това което ти трябва да купиш го няма в този магазин , собственика започва да върти телефони и докато си пиеш почерпката ти се дава отговор в какъв срок ще ти бъде доставено в този същия магазин и на каква цена. Не е необходимо да обкаляш този космополитен град да търсиш. Черпят те с чай или с кафе , но най-големия мурафет е да поискш да те почерпят със студена бира Пилзен Ефес – кутийка. В магазина обикновенно нямат , но само след 2-3 минути бирата е в ръката ти. Разбира се ако имаш намерение да купуваш нещо, защото това още повече те задължава да купиш, но задържава и продавача да свали цената , тъй като е назад с около 1,5 – 2 евро вече. Ако са те почерпили с две кутийки, което не е рядкост нещата стават умножени по две. На турска стока има ли надпис “Произведено в Турция” обикновенно тя не е менте . Магистралата до Истанбул е осветена през нощта и дори не са ти необходими фарове. Неприятно е влизането в града след 8.00 часа до към 10 -10,30. Тогава настава пика в движението. Това се отнася в пълна степен и за след 17,30 ч до 20 часа . Неприятно е преминаването на границата на Капи куле при влизане в Турция. Има изградени около 16-18 пункта , но обикновенно работят 2 или 3 .Там съм чакал да премина турската митница 4-6 часа преди. Сега дано не е така.

 10. sait
  Изпратен 08.07.2009 на 20:05

  super e

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2021. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи