Топ 10 забележителности в Прага (Чехия)

Златна Прага, Градът на 100-те кули – това са част от имената дадени на Прага.
Архитектурата на града е забележителна, но атмосферата и духът са тези, които правят посещението тук незабравимо. Не познавам човек бил в Прага, който да е останал недоволен. Градът запленява от пръв поглед и те кара да се влюбиш в него завинаги. Малко са местата в чужбина, където искам да се връщам отново и отново и всеки път откривам интересни и непознати неща. Столицата на Чехия е един от тези градове.

Храдчани през нощта, Прага

Храдчани през нощта, Прага

Славата на Прага като изключително привлекателен за туристите град е абсолютно заслужена. Над 4 милиона души годишно посещават столицата, която има 1,5 милиона жители.

Веднага щом се установите в града и влезете в центъра му, тълпата ви повлича по така наречения “немски път”. Това е пътят, по който се минава покрай главните забележителности. Осеян е с кафета и кръчмички, в които цената на бирата е умножена по 10. Главно неориентирани туристи сядат там (в миналото много немци), откъдето идва името. На 10 крачки в страничните улички и цените и обслужването се нормализират.

Бирата в Прага е евтина, помнете това! Съветът ми е да минете по немския път, за да разгледате, но да седнете в заведение на него е голяма грешка. За пиене и ядене има много автентични, приятни места с нормални цени. Но те просто не са на пъпа на Староместкия площад.

“Старе место” е старият град основан около 9-ти век, сега център на Прага. В миналото е бил ограден с крепостна стена, която с разширяването на града е била разрушена. Тук се намират някои от основните забележителности: Староместкият площад, Часовниковата кула Орлой, църквата “Дева Мария” и Карловият мост.

1. Часовниковата кула Орлой – Построена е през 15 век и е реставрирана многократно през годините.

Часовниковата кула Орлой

Часовниковата кула Орлой

Има три компонента – астрономически часовник, показващ движението на Слънцето, планетите и зодиите, календар на месеците и “разходката на апостолите”. На всеки кръгъл час, часовникът сякаш оживява. Фигурите на апостолите преминават една след друга, а някои от скулптурите също се раздвижват. Звучи и музика.

Разходката на светците

Разходката на светците

2. Карловият мост – Мостът свързва “Старе место” с “Мала страна” през река Вълтава. Строежът му започва през 1357 г. под покровителството на Карл IV и завършва в началото на 15-ти век. Красивият мост е в готически стил, с две кули от откъм “Мала страна” и една откъм “Старе место”. Украсен е със статуи на светци, една от които е на светите братя Кирил и Методий.

Карлов мост

Карлов мост

През деня по моста кипи живот. Пълно е с художници и музиканти, които забавляват туристите.

Музикантите на Карлов мост

Музикантите на Карлов мост

Кулите от едната страна на Карлов мост

Кулите от едната страна на Карлов мост

3. Замъкът Храдчани – Това е най-големият дворец в Европа. Бил е резиденция на чешките крале от стари времена, а днес – на президента на републиката.

Портите на Храдчани

Портите на Храдчани

Пред портите има почетна стража, която се сменя всеки час. Площта на комплекса е огромна и включва църкви, правителствени сгради, градини.

Гледка към Храдчани от корабче по Вълтава

Гледка към Храдчани от корабче по Вълтава

Катедралата “Свети Вит”, отново започната под егидата на Карл IV е построена за 6 века. В криптата са гробниците на чешките крале.

Кралските градини са красиви по всяко време на годината, а гледката към стария град, от върха на хълма, е прекрасна.

Изглед към "Старе место" от Храдчани

Изглед към "Старе место" от Храдчани

Работно време:

Дворецът:
– от 01.04 до 31.10 от 5:00-24:00
– от 01.11 до 31.03 от 6:00-23:00

Сградите, в които се влиза с билет:
– от 01.04 до 31.10 от 9:00-18:00
– от 01.11 до 31.03 от 9:00-16:00

Градините:
– от 01.04 до 31.10 от 10:00-19:00
– от 01.11 до 31.03 не работят

Цена: Най-скъпият билет за обширен тур е CZK 350.

4. Националният музей – Изключително богатата колекция на музея е разпределена в департаменти – по праистория, археология, етнография, нумизматика и театрален.

Пред входа на Националния музей в Прага

Пред входа на Националния музей в Прага

5. Разходка с лодка по Вълтава. – Идеална възможност да се разгледат сградите откъм реката. Пътуването продължава около час и се минава под много от живописните мостове свързващи двете части на града.

Разходка с корабче по Вълтава

Разходка с корабче по Вълтава

Националният театър, Прага

Националният театър, Прага

6. Прашна брана – Кулата е висока 65 м. Била е един от входовете към стария град. През 17-ти век е използвана за съхранение на барут, откъдето произлиза и името и.

Прашна брана

Прашна брана

Работно време:

– от 01.04 до 31.10 от 10:00-18:00

7. Замъкът Карлщайн – Намира се само на 20-тина километра извън Прага и определено заслужава да се види. До там се стига с влак.
Построен е от Карл IV, за съхранение на съкровищницата на кралството.

Пред замъка Карлщайн

Пред замъка Карлщайн

Карлщайн

Карлщайн

Работно време:

– от 9:00-15:00 през зимата
– от 9:00-17:00 през лятото
– не работи в Понеделник

Цена: Най-скъпият билет за обширен тур е CZK 300.

8. Танцуващата къща – Завършена е през 1996 г. Проектът е вдъхновен от танците на Джинджър Роджърс и Фред Астер.

Танцуващата къща

Танцуващата къща

9. “У калиха”– Кръчмата на Швейк. Тук е запазена атмосферата от времето, когато Ярослав Хашек си е пиел бирата с приятели.

10. Зоологическата градина.– През 2007 г. е призната от списание Форбс за седмата най-добра в Света. Тя понесе тежък удар от наводненията 2002 г., когато трагично загинаха доста от обитателите й, но в момента е напълно възстановена. В зоопарка живеят над 650 вида, разположени на площ 65 хектара. Тук успешно се развъждат комодски дракони, леопардови костенурки, пржевалски коне, лемури и жирафи.

Прага е много красива нощем, когато сградите са осветени и заживяват нов живот. Сякаш се връщаш назад във времето, в друга епоха. Градът те омагьосва.

Карловият мост през нощта

Карловият мост през нощта

Още снимки на забележителностите в Прага и отзиви тук:Прага

Автор: Марина Илиева

Публикувано в категория: Чехия . Тагове: , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

10 Коментари

 1. Алба
  Изпратен 09.11.2011 на 23:16

  Бяхме в Прага за 4 дни по Хелоин,много ни хареса-очаровани сме.Градът вечер изглеждаше леко зловещо,имаше много хора маскирани за празника.Иинформацията в тези статии определено ни помогна.Кратко,ясно,точно по темата,благодарим!!!

 2. Милен
  Изпратен 23.08.2011 на 14:30

  Бях в Прага мрез м. май 2011г. Уникален град. Гостоприемен народ, вековни традиции, единственият недостатък е, че само с една екскурзия е много трудно да се разгледа всичко.

 3. Изпратен 09.07.2011 на 19:15

  Прага е чудесен град. Във всички големи туристически центрове местните хора изстискват и експлоатират туристите. Това е по цял свят ! Само идете в Гърция и ще видите безобразията на самите гърци. В ресторантите менюто се пише с молив, а после В и представят съвсем други суми. Е, и в Чехия се краде, но бъдете внимателни !!! Прага е съвсем нов град, в сравнение с България. Император Карел четвърти е започнал да я строи, когато нашата велика страна е падала под инвазията на дивите турци. Някой да ме обори !!!???

 4. Светла Генчева
  Изпратен 29.06.2011 на 10:46

  Искам да ви кажа, че Прага е уникален град. В началото на юни прекарахме там 9 незбравими дни със съпруга и детето на гости у приятели. Незнам дали, които сте били там сте забелязали колко спокойно и тихо е като цяло, а все пак е и столица. Най-много ни впечатли зоологическата градина – нужни са поне 2 дни човек да я обиколи обстойно. Интересното е, юе никъде нямаше огради и решетки /повечето животни бяха оградени в стъкла/, а някои животни дори не бяха затворени – например папагалите Ара в самото начало на зоопарка. Уникално е как са пресъздали естествената среда на всяко животно. Зоопаркят в Прага не може да бъде описан с думи – това е едно от местата, които човек задължително си струва да посети в живота си! Естествено същото важи и за Карловия мост, Кулата на Орлой, Замъка на Прага и другите забележителности. Надяваме се отново да ни се отдаде възможност да посетим този уникален и завладяващ град :)

 5. nora
  Изпратен 14.02.2011 на 18:09

  Kogato bqh v Praga togava mi beshe izlizaneto za p1rvi p1t v chujbina .. sled tova obikolih oshte mnogo mesta ko nqmashe kato Praga i s1m sigurna che nqma i da ima .. vsichko tam e mnogo hubavo ;] zaslujava si da otidesh tam

 6. Стефан
  Изпратен 16.08.2010 на 16:10

  Прага е наистина един уникален град. От посочените забележителности обаче мога да посъветвам посетителите на кръчмата на Швейк да внимават с обслужването – сервитьорите са стари лисици, гледат на клиентите като на ходещи портфейли и можете да бъдете много лесно подведени. Но това е малко петънце, което не може да помрачи едно страхотно изживяване от този град.

 7. Zornitsa
  Изпратен 21.07.2010 на 23:09

  Mnogo e krasiva Praga no6tem ot tova,koeto vijdam na snimkite, za6toto ne sam hodila tam. Zabelejitelnostite mnogo mi haresvat i sa mnogo krasivi!!!

 8. Любо
  Изпратен 20.07.2010 на 0:24

  Преди 3 дни бях в Прага. Наистина много впечетляващ град. Определено си заслужава да се посети. Само не изпълних препоръките да мина на 10 метра встрани от немския път и си платих за “удовоствието”. Евтина бира не видях – 80 крони е цената в заведение в центъра. Владеят и други номера – до Карловия мост чаша бяло вина на обед – 39 крони, вечерта на 30 метра от часовниковата кула – 139 крони (почти 6 евро!!!) Хубавото е че на много места може да се плаща в евро и с карта.

 9. svetoslav
  Изпратен 13.06.2010 на 13:25

  Еййй хора Прага бе невероятна наистина истински запленяващ град от Европа много история много култура много БИРА невероятно място наистина бирата е страхотна и си заслужава само заради нея да се ходи до Прага нишо общо с българската бира абе много е готина стягайте куфарите и газ

 10. Mira
  Изпратен 08.06.2010 на 8:47

  Бях в прага наскоро и наистина не разбирам от какво толкова се вазхищават хората в България, най хубаво е вечер но като цяло не си заслужава особено.През деня дори прилича на София

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2021. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи