Емен – едно пътуване към себе си

Пътуването е осъществено на 6 април 2010 година

Великден е. И сякаш светът е различен. Намусеното, студено и дъждовно до вчера време го няма. Днес има слънце и въздухът ухае на пролет. Много хора ще отидат в храма и ще запалят свещ. И добре ще направят.
Аз обаче ще отида другаде. Тръгвам към Емен. Според мои приятели това е място, което всеки трябва да види.

Само на 30-ина километра от Велико Търново вървя през борова гора към каньона. После по тясна пътечка и го виждам. Спирам да мигам. Природата е работила мащабно. Сякаш огромно, грубо длето е разсичало скалите, за да отвори място долу, където се е проточила реката. Почти нереално, създадено със замах творение, където отвесите са почти болезнени, ръбовете режат въздуха, а хоризонтът е бяло-син и далечен.

Поглед към каньона от гората Снимката във висока резолюция

Поглед към каньона от гората

По-смелите застават на ръба. Аз – малко по-назад. Предчувствие за бездна. Но хубаво, не страшно предчувствие.

Пет човека, одеалото и храната за пикника. Това е. И тясната пътека по ръба. Приглушената глъчка на други хора, дошли като нас, да видят каньона. Да, може да се слезе до долу. По дървени стълби и мостчета, които изглеждат като направени от кибритени клечки по гърба на скалите.

Вървим нататък. На места между мен и шумящата далече долу река има 60-70 см. проход, по който минавам. Но не мисля за това. Спирам от време на време. Не защото съм уморена, а защото за човека е трудно някак си да обозре и осмисли гледката.
Отляво – дървета, излезли сякаш от въображението на Толкин.

Отдясно – сипеи и още скали. Очите все ме теглят към реката в ниското, а здравият разум ме дърпа далеч от ръба.

По стръмни пътеки стигаме най-сетне до водопада. Наричат го „Момин скок”. Закътан на сенчесто и усойно, това е смел, дързък, строен водопад. Шумно се спуска и после утихва във вира.

Наоколо играят деца, но дори и те често спират и гледат водата замрели. Малко светлосенки, малко лишеи, щипка приказност. Ако затворя очи, ще чуя легендите, които старите камъни шепнат. Защото те са тук от толкова отдавна. Безвремие. И знам, че искам да бъда вятъра в клоните, пръските на водопада, слънчев отблясък, цвете. Просто искам да бъда тук. Да бъда част от всичко това. От вечността.

Хиляди стъпки са вървели по тези пътеки и хиляди други ще минат по тях. Хиляди очи са спирали да мигат при първия си поглед към каньона и още хиляди ще стоят широко отворени за неговата величественост. Много сърца на смелчаци, дръзнали да гледат от мостовете между скалите тънката линия на реката, ще препускат учестено.

Да бъда част от това. Толкова необходимо, толкова естествено и в същото време – толкова изгубено усещане. Усещане за чо-вечност.

После тръгваме обратно нагоре по все така стръмните и тесни пътечки. Зад нас водопадът продължава да скача смело, да вдига врява и да излива същността си върху камъка. Намираме малка полянка със старо огнище от камъни.

Малко сухи листа, малко съчки и доста усилия и вече имаме огън. Следобедът е бавен, тече между пръстите като гъсто сладко с дъх на горски ягоди и мъхове. Жълто одеало върху тревата. Не бързаме да станем. Слънцето се промъква между клоните. По близката пътека минават хора – добра среща.

Събираме всичко, оглеждаме огъня – да сме сигурни, че е загаснал напълно и тръгваме назад по стъпките си. Пак тесните проходи по ръба на скалите. И въпреки другите туристи – невероятно спокойствие и една странна, почти осезаема тишина.

Когато стигаме боровата гора, обръщам се и поглеждам назад. И си давам сметка за всички излишествата, с който живея. Защото тук всичко е семпло. До величие. Семпли, голи, огромни скали. Дървета. Трева. Прозрачно небе. Песента на птичките. Всичко е семпло. До гениалност.

Продължавам. Но знам – някой ден пак ще се върна. Като листо. Или птица. Защото такива места остават в теб. И ти оставаш в тях.
Точно днес съм там, където трябва да бъда. Великден е. Днес възкръсва онова, което поддържа пламъчето в душите ни. Онова, което е всъщност безсмъртно.
После – път, трапеза, приятна умора. Сбогуване. И тънката сребърна нишка на реката в сърцето ми.

Автор: Радина Ралчева
Снимки: Радина Ралчева

Публикувано в категория: А-З . Тагове: , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

10 Коментари

 1. Валентина
  Изпратен 18.06.2010 на 16:38

  Много вълнуващо ! Написано е на един дъх , с много талант. Благодаря ти Радина – за удоволствието от 4етенето .

 2. Албена Александорва
  Изпратен 02.06.2010 на 9:05

  Страхотен пътепис, предала си и моето усещане за това невероятно място! Браво!!! Еменския каньон и малката р. Негованка са едно от местата, които ме зареждат с положителна енергия и желание за живот и опознаване на нашата Блългария!!!

 3. Милчо Касъров
  Изпратен 13.05.2010 на 20:35

  Талантливо! Браво!

 4. петрунка
  Изпратен 02.05.2010 на 1:08

  БРАВО ! С ТОЗИ ПРЕКРАСНО ПРЕДАДЕН РАЗКАЗ , АЗ СЪЩО СЕ ПОРАЗХОДИХ ,ТАМ НА ТОВА ПРЕКРАСНО МЯСТО КОЕТО НЕЗНАЕХ ,ЧЕ СЪЩЕСТВУВА. УСЕТИХ ВЪЗДУХА НА ПЛАНИНАТА,ЛЕКОТО ДИШАНЕ ,УХАНИЕТО И КРАСОТАТА И ЧИСТОТАТА НА ПРИРОДАТА. БЪЗХИТЕНА САМ ! БЛАГОДАРЯ !

 5. magreta andreeva
  Изпратен 20.04.2010 на 17:59

  Прекрасно! Дори не знаех, че има такова място в България.
  Поздравления!!!

 6. Любомир Николов
  Изпратен 15.04.2010 на 15:29

  Любимо място за разходка, близо до Търново, където живея.

 7. Ели
  Изпратен 13.04.2010 на 17:08

  Следващият път (като образцов пътешественик, макар и не-стопаджия) не забравяй и хавлиената кърпа, моля те!

 8. Tsvetana
  Изпратен 13.04.2010 на 14:32

  Прочетох го на един дъх, просто не усетих нужда да поема пак, БРАВО!!! Написано с много любов към природата, много емоционално и сигурно на един дъх.

 9. angela tsekova
  Изпратен 11.04.2010 на 12:00

  Осъзната, силна емоционалност, подсилена от мъдрост и дълбоко образно пресъздаване на природните забележителности………….,сякаш ти казва: иди,виж,усети красотата на самия живот!

 10. Антоанета
  Изпратен 11.04.2010 на 11:02

  Прекрасно пресъздадени атмосфера,усещания,настроение,емоции……..прииска ми се да отида………

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2022. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи