Защо НЕ трябва да допускаме отглеждането на ГМО на територията на България?

Тези дни на дневен ред в обществото ни е темата за законовите промени, разрешаващи отглеждането на открито, с уж научни цели, на генно-модифицирани организми в полетата на България.

ГМО отдавна са от голям интерес за мен и ме изуми наглостта на експертите от министерствата на околната среда, земеделието и професор от агро- университет, които участваха в предаването Референдум по БНТ на 02.02.2010г. Потресе ме не само арогантното им отношение, но и престъпното им безхаберие за бъдещето на България, което първоначално взех за некомпетентност.

Въпросите, които бяха поставени в дискусията не получиха подобаващо честни отговори. Затова, смятам в следващите няколко реда да се опитам да ви агитирам да се противопоставите на тези законови промени, за да остане България зона свободна от ГМО.

mo_gmo2

За много хора темата е твърде далечна и познанията доста ограничени. Разберете, че какво ядете вие и вашето семейство, е от жизнено важно значение за здравословното ви състояние и физическо оцеляване.

И така… Много бедни държави са принудени да отглеждат ГМО, като например Индия, която отглежда ГМ памук. В момента обаче, това се превръща в катастрофа за индийските земеделци, които вече разбират, че са били вкарани в капан, от който няма измъкване. Първоначално успешните добиви от отглежданите ГМ култури, рязко са намалели. Средствата необходими за закупуването на все повече пестициди, за рекултивирането на отровената почва и покачващата се цена на семената, са непосилни за повечето фермери. Очакваното благоденствие, спасяването на света от глад си остават мираж. Така, че за бедните е ясно, те нямат избор.

no_gmo

Основният пример, който ни дават като положителен за отглеждането на ГМ култури е САЩ. Все още САЩ са представяни пред българското общество като много напредничава държава и място- рай за живеене.

Малко факти:
– В момента всеки 10-и човек в Щатите е безработен. В статистиката не са включени милионите нелегални емигранти.
– Всеки 4-ти е болен от диабет, придобит от лошо хранене.
– Милиони хора в САЩ не могат да получат лечение, защото нямат здравни осигуровки. Има реално документирани случаи на хора, които при инцидент си отрязват два пръста на ръката. В болницата човекът е принуден да избере кой от пръстите да му се зашие обратно, съобразно това което може да си плати.
– Говедата в САЩ се хранят изключително с ГМ царевица, която не е подходяща за основна храна за добитъка и по тази причина, животните се тъпчат постоянно с антибиотици. Говедата се колят след 6 месеца, защото след това, въпреки антибиотиците, умират.
– В САЩ в момента функционират 14 (да, само 14) кланици, в които месото от стотици ферми се смесва. Ежегодно хора умират от мутирали Е-коли, устойчиви на антибиотици, от заразени хамбургери. В един хамбургер може да се съдържа месо от над 100 различни животни. Ако в една ферма има зараза, тя не може да бъде открита и ограничена навреме, защото месото достига до потребителите смесено.

– ГМ царевица и производните и продукти участват в над 90% от храните, които може да се закупят от супермаркетите в САЩ.
– HFCS (High-fructose corn syrup) царевичен глюкозо-фруктозен сироп се добива по технология, пазена в тайна от производителите. Във филма „Кинг Корн”, двама студенти го произведоха с помощта на опасни ензими в кухнята си. На тубите на имаше надписи опасно за здравето и череп с кости.
– Погледнете етикетите на храните в хладилника си. Царевичното нишесте и глюкозо-фруктозният сироп са съставни части на местните продукти, на всякакви видове чипс, корнфлейкс и зърнени закуски, вафли, в кетчупа,тестени изделия, дори в кучешката храна.
– Населението на САЩ бие световните рекорди по затлъстяване, в следствие на лоша храна.

Тогава каква е причината да се отглеждат ГМО на територията на САЩ?

Много хора живеят с илюзията, че световният стожер на демокрацията САЩ и правителството му не биха причинили такъв своеобразен геноцид над собственото си население. За никой не е тайна, че политиката на Щатите се определя от няколко бизнеса- оръжеен, петролен и химически(фармация, хранително-вкусова промишленост). Факт е, че ГМ храна е евтина, масова и носи огромни печалби на корпорациите, които участват в производството и. На никой не му пука, че е нездравословна, след като носи пари.

Но, да се върна на дискусията от предаването Референдум.

Професорът от агро- университет посочи като довод следното. „Защо американските фермери избират да отглеждат ГМ култури, ако не беше на печалба?”

Американските фермери отглеждат ГМ царевица по няколко причини:

– ГМ царевица се субсидира от държавата. Ако САЩ не дотираха фермерите, те щяха да са на загуба. (не ми е известно, ЕС да дава дотации за отглеждане на ГМ култури)
– гените на ГМ царевица преминават от нива на нива и заразяват посевите с немодифицирана царевица.
– фирмите, производителки на ГМ семена имат тайни агенти, които обикалят нивите и изненадващо проверяват фермерите. Те имат право да вземат проби за изследване и ако открият следи от ГМ семена сред вашите, ви осъждат. За справка, версията на Монсанто от техния сайт Monsanto Seed Police
– тъй като няма начин преминаването на ГМ семена от една нива на друга да бъде предотвратено, фермерите нямат друг избор, освен да сеят ГМ семена, иначе ги грозят съдебни дела и фалит.

gmo_corn

Друг довод на въпросния професор от предаването беше, че за благото на българското селско стопанство са необходими полеви опити на ГМ сортове, разработени от български учени , но това не означавало, че щели да се отглеждат в последствие масово. Е , за какво трябва да се изпитва нещо, ако после няма да се отглежда??

Експертите на министерствата посочиха като основна причина за промените в закона „хармонизирането на бг законодателство с европейското” , за да избегнем санкции от ЕС.

Основната защита на т.нар. „био” култури от заразяване с ГМ гени, чрез вятъра, пчелите и тн природни фактори, беше 30 км буферна зона между едните и другите култури. Тази зона е премахната (защото дефакто нямало достатъчно земя в България и това на практика означавало забрана на ГМО !!!) и ще има други лимити, значително по-малки.
Ако целта на българските власти беше да избегнем санкции от ЕС, но да запазим България свободна от ГМО, трябваше най-малкото да запазят или дори да увеличат буферната зона. Така хем ще сме в синхрон с европейското законодателство, хем площите засети с ГМО , ще са минимални.

Обаче, българските власти не предприемат този хитър ход, а отменят 30 км бариера. Защо? Защото могъщи компании лобират за пространство. На тях им трябва земя и абдали да работят и да купуват все повече и повече пестициди.

Европейците не са будали и не желаят да ядат ГМ храна. С един замах, ще сме тотално елиминирани от малкото пазари, които имаме за био продукция. Няма да има на кой да продадем произведеното, освен на себе си. Оставаме американците, страните от третия свят и ние българите.

mo_gmo1

Това ли е, което искаме? Живот на заем, в затягащата се примка на кредити, изправени пред неясната и застрашителна перспектива за здравните последици от ГМО (ГМО са в масово производство от едва 13-15 години)? Заслужава ли си рискът, който с лека ръка се каним да предприемем? И дали искаме да играем хазарт с могъщата природа, като се храним например с картофи с протеини на вируси, които убиват колорадски бръмбари ?

Ако продължаваме така, ще дойдат дни, когато войните ще се водят за „животворни”, „истински” семена. Фиаското с глобалното затопляне ще е забравено отдавна в миналото и следващите поколения няма да ни съдят, че сме отделяли СО2 в атмосферата, а затова , че сме отровили храната. Мутантите ще се бият не за нефт, а за истински домат.

Петиция срещу промените в Закона за генетично модифицирани организми (ГМО)

Автор: Марина Илиева

Публикувано в категория: Зелената рубрика, Размисли . Тагове: , , , , , , , , , , ,

  

10 Коментари

 1. Изпратен 04.02.2010 на 18:38

  Препоръчвам ви да гледате филма Food Inc. Там се говори точно за това и дано повече хора се осведомят и успеем да направим нещо, иначе ще ни прегазят и подчинят, както са направили с американците.

 2. Зорница
  Изпратен 04.02.2010 на 17:15

  Това, че последиците от отглеждането и консумирането на ГМО-храни не са добре проучени, би трябвало да е достатъчна причина да не се правят експерименти с въвеждането им.
  Надявам се този път управляващите да се вслушат в гласа на хората.

 3. Р...
  Изпратен 04.02.2010 на 15:53

  Напълно подкрепям тревогите ви за ГМО! Според мен трябва да се гледа КОЙ ИМА ИНТЕРЕС от въвеждането им. Колкото до свободния избор ( No 2 – Petar), тука обикновено избират свободно чалгата в която и да е област ( 68-70% ) от населението “подкрепят”…

 4. Сашо
  Изпратен 04.02.2010 на 15:07

  Отдавна не бях чел толкова безсрамни лъжи на едно място. Гьобелс ряпа да яде.. генномодифицирана, разбира се.

 5. Изпратен 04.02.2010 на 15:01

  Аз съм за свободния избор на човека. Всеки носи глава на раменете си и следва да я използва по предназначение.

 6. Eli Fileva
  Изпратен 04.02.2010 на 14:59

  Категорично против съм в България да се отглеждат ГМО ! Това е бомба със закъснител !
  На забравяйте , че ние хората също сме ОРГАНИЗМИ ! Както се опита да обясни един депутат лобиращ за това в парламентарните дискусии : ” Няма нищо страшно – това са само организми ” !Много скоро горчиво ще съжаляваме ако сега допуснем това да се върши в България !

 7. Изпратен 04.02.2010 на 14:15

  Подкрепям с две ръце всеки довод срещу ГМО. Това написах в блога си вчера

  http://nikolaydnikiforov.blogspot.com/2010/02/blog-post_03.html

 8. petrana
  Изпратен 04.02.2010 на 13:35

  Изцяло съм съгласна с теб. Аз също гледах и слушах и си мислех дали наистина тези “умни” глави знаят какво говорят и в какво ни убеждават. Или може би смятат,че всички други са глупаци за зарибяване. Страхувам се,че въпреки протестите и петициите те ще си приемат закона и тогава жална ни майка. Американците…. всички глупости идват от там.

 9. Изпратен 04.02.2010 на 11:17

  Марина, това е най-смислената и аргументирана статия, която съм прочела в нета, страхотна е!
  И ми настръхна косата….И аз подписвах питиции, пусках в блога това-онова, но…като си пееш Пенке ле, кой ли те слуша..? Винаги сме били недалновидна в политиката си държава, колко ще му е да сгрешим още веднъж на гърба на цяла една нация!
  А както си живеем в място без ред и правила, ако се позволи това-ще стане ад.
  Дано има малко разум все още във властимащите…дано!

 10. plamen
  Изпратен 04.02.2010 на 10:53

  Напълно подкрепям. Не зная място, където американската демокрация и начин на живот да носят нещо хубаво. Едва ли ние ще сме първото изключение.

  С времето се оказва, че традиционната храна е най-полезна – така че по добре да се придържаме към нея, вместо към продукти, базирани на царевица, химикали и ненужно високо съдържание на захар.

Вашият коментар

Вашият Е-мейл НЯМА да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *

*
*

Можете да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>