Дубай– няма невъзможни неща

Дубай според мен е уникално място, където човек може да види как се осъществяват мечти, когато финансовите средства не са проблем. Аз определено съм почитател на този град и дори приятелите ми подозират, че съм и нещо като рекламен агент, защото с възторжените си разкази съм убедила доста хора да го посетят.

Първото ми посещение беше през 2005, а второто през 2009 и вече си личеше, че все повече и повече туристи могат да си позволят почивка в този град от бъдещето. Въпреки многото строежи, прахоляка и тълпите строителни работници от Третия свят не ме напускаше усещането, че тук се създават чудеса. И то бързо!

Това, което преди около 40 години е било пустиня днес е оазис с много градини и паркове, с изкуствени канали и яхтени пристанища. И всичко това се случва, защото за управниците на Дубай думата “невъзможно” не съществува.

Спирам с лирическите отклонения, за да спомена малко факти – градът е всъщност е едно от седемте Обединени Арабски Емирства, разположен е на Персийския залив и през него минава пролив, наричан Дубай Крийк. Преди да открият петрол през 1966 година Дубай е бил неголямо пристанище. Тъй като петролът е на привършване идеята на управниците е да се развие туризма и постепенно този бизнес да стане с най-голям дял в приходите на емирството и то да не зависи от петрола.

Ето списък със някои от забележителностите на Дубай, придружени с малко лични впечатления:

1. Музеят на Дубай и Кварталът Бастакия – музеят не е голям и в няколкото му зали са представени историята, бита и традициите в Дубай преди да бъде открит петрола. Има восъчни фигури, показващи гмуркачи, търсещи перли, семейни сцени, типични облекла и различни занаяти. Кварталът около музея се казва Бастакия и е известен с къщите си с вятърни кули, успешно заместващи климатик.

Музеят на Дубай

Музеят на Дубай

2. Дубай Крийк – разходката с лодка или корабче по пролива е приятна, защото ще видите много от забележителностите на града, тъй като той е възникнал покрай Дубай крийк. Много агенции организират круизи с вечеря и програма, но проверете дали масата ви е на палубата, за да може да се наслаждавате на нощен Дубай, докато вечеряте.

3. Бурж Ал Араб – за мен това е едно от чудесата на архитектурата и дизайна и посещението на Дубай няма да е пълно ако не разгледате това бижу. Най-изгодно и удобно е да си резервирате обяд или вечеря чрез агенция в някой от ресторантите (например Ал Иван, където цената за хранене на бюфет е фиксирана и доплащате само напитките). Така ще си осигурите кола с шофьор и достъп до хотела, защото той е построен на изкуствен остров в морето и още на брега има пропусквателен пункт, където проверяват резервациите .

Бурж Ал Араб и плажът Джумейра

Бурж Ал Араб и плажът Джумейра

Най-впечатляващи за мен са огромните аквариуми с екзотични риби покрай двата ескалатора, които водят до горното ниво на лобито. От там можете да видите всички етажи чак до върха, тъй като вътрешната част е куха и апартаментите са разположени покрай трите стени на сградата. В центъра на второто ниво има фонтан, който на определено време изстрелва водна струя почти до върха и тя се връща без нито една капка вода да попадне извън басейна около него. Както всички знаят всички видими метални части и елементи в хотела са направени от злато, но благодарение на цялостния дизайн това не изглежда кичозно.

Бурж Ал Араб интериор

Бурж Ал Араб интериор

В ресторантите има дрес код, който не всички спазват, но ако искате да се чувствате комфортно сред шейховете и богатите руснаци е добре да го спазите.

4. Джамията Джумейра – много красива джамия, построена в модерен стил. За съжаление не съм влизала в нея, но е отворена за посещения и за хора, изповядващи други религии.

5. Дейра – един от по-старите квартали на Дубай и предпочитано място от мен, тъй като тук няма много небостъргачи, моловете са с нормални размери и разходките са по-приятни.
В Дейра са старите пазари за злато и подправки, които задължително разгледайте. Ако ще пазарувате нещо се пазарете. На мен това не ми е силна страна, въпреки многото пътувания из арабските страни. Все пак успявам да сваля цената, като купувам повече неща от един и същи търговец.

На пазара за злато

На пазара за злато

Тук също са и Рибния и Месния сук. Приятни за разходка са района около е площад Бенияс, заобиколен от магазини и заведения и търговската улица Ал Рикка.

Любимите ми молове също са в Дейра – първият мол в града Ал Гурейр и Дейра сити център. Ако искате да направите плавен преход към модерната архитектура се качете на малка дървена лодка “абра” и преминете пролива, за да отидете до Бурж Дубай.

6. Булевард Шейх Зайед – пътувайки по него ще видите най-забележителните небостъргачи в Дубай. Сред по-известните са Дубайските кули-близнаци Emirates Towers, най-високата сграда в света в момента Бурж Дубай (Burj Dubai) и Дубайският Световен Търговски център.

Emirates Towers

Emirates Towers

Бурж Дубай

Бурж Дубай

7. Джумейра – крайбрежният квартал, в който са повечето от известните хотели на световни вериги. Тук се намира и голям Аква парк, а едноименният плаж е един от най-посещаваните. Наблизо е и Mall of Emirates, известен най-вече със закритата си ски писта, която е доста посещавана от местните и децата на чужденците.

Mall of Emirates

Mall of Emirates

8. Плажовете – лично на мен не ми остава много време за плаж, но когато имах такова ходех на плаж в Ал Мамзар парк, защото е най-близо до Дейра и от хотелите предлагат безплатен транспорт. В парка има няколко плажа, сенчести алеи с палми и заведения. Плаща се символичен вход.

Когато разгледате всички забележителности на Дубай може да се обърнете към агенция и да отидете на екскурзия до някое от съседните емирства. Посещението на Абу Даби е задължително според мен, защото столицата е доста различна от Дубай. Там е и достойния конкурент на Бурж Ал Араб – хотелът Емирейтс Палас, за който няма звезди – това е просто “дворец”.

Други интересни предложения са сафарито в пустинята, което може да е доста екстремно в зависимост от шофьора, екскурзията до Индийския океан, екскурзията до Ал Айн и Оман. В общи линии една седмица не е достатъчна да се възползвате от всички интересни предложения, които предлагат многото агенции. Цените са приемливи и в сравнение с Египет и Тунис например, тук ще получите повече за парите си.

Сафари в пустинята

Сафари в пустинята

Ето и малко полезна информация:
транспорт – вече има открита една линия на метрото, която тръгва от летището и прекосява града. Отзивите от ползвали я приятели са много добри. Има отделен вагон само за жени. Такситата са доста евтини и не могат да ви откажат превоз, дори разстоянието да е малко.

храна – в Дубай има ресторанти, предлагащи храна от всички краища на света, на всякакви цени. Аз съм почитател на арабската кухня и през повечето време се придържам към тази храна – арабски хляб, различни кебапи и хумус. Да не забравяме и десертите. По-авантюристично настроените могат да опитат кремове приготвени с камилско мляко или да пийнат една чаша натюр.

порядки – много хора се притесняват, че Дубай е в арабска страна, но туристите и техните пари са приоритет на управниците и затова ограниченията са приемливи – не се консумира алкохол извън хотелите, по-скромно облекло (това е по-скоро препоръчително, за да не предизвиквате нежелано внимание и оферти) и съобразяване с местните и празниците им.

климат – аз предпочитам ранната пролет, когато е достатъчно топло за плаж, но не толкова, че да не може да се ходи и по улиците.

Автор: Мадлена Йорданова
Снимки: Мадлена Йорданова

Публикувано в категория: Дубай . Тагове: , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

6 Коментари

  1. Изпратен 18.12.2011 на 17:17

    Аз и родителите ми ще ходим в дубай и като гледам ще ни хареса много

  2. Grozdanka
    Изпратен 04.11.2010 на 21:58

    Наистина е уникално място Дубай. Имах щаситето да отида на екскурзия в началото на октомври и думите няма да ми стигнат да опиша колко ми хареса. Всичко написано тук е много вярно, дори бледнее с действителността :)

  3. Geko
    Изпратен 31.01.2010 на 17:31

    Бях в Дубай през ноември 2009 г. и почти през ден си спомням за него.”Бъдеще в настоящето” това е най точната фраза за града, зашеметяващ е, и освен на посочените места бях на “Палмата”, х-л “Атлантис”, Дубай-Марина, Интернешънъл сити, Фестивал сити и още много все интересни места. Тази година може и да гладувам, но ще отида отново.

  4. Svetlana Ershova
    Изпратен 13.01.2010 на 13:35

    Мадлена, супер рассказ, мерси. Сега и аз мисля да ходя до Дубай))

  5. Jina
    Изпратен 10.01.2010 на 11:21

    Най-подходящите месеци са март или октомври

  6. Изпратен 09.01.2010 на 22:37

    Напълно съм съгласен с това, че за управниците на Дубай думата “невъзможно” не съществува. От нищо правят нещо. Жалко, че не съм ходил, но съм си “заплюл” тази дестинация от доста време.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи