Топ 10 забележителности в Барселона – перлата на Каталуня

Барселона е твърдо в топ 3 на любимите ми места. Столицата на Каталуня е проспериращ морски град, пълен с живот. Енергията й е безгранична, съсредоточена в в индустрия, бизнес, изкуство и музика. Едноседмичен престой е възможност да се докосне душата на града, но той е толкова богат и необятен, че и месец няма да стигне да се проникне в същността му.
Тук през 1992 г. се провеждат Олимпийските игри, които дават допълнителен тласък за развитието на града.

Барселона е дом на музеи на изключителни творци – Пикасо, Хуан Миро, Антони Тапиес. Феноменални образци на архитектурата в готически и арт нуво стил (Гауди) са разпръснати из целия град и му носят славата на авангардна столица на дизайна в Испания.
Вечер, улиците на града се пълнят с хора, които се разхождат до късните часове на нощта. Навсякъде има много барове, клубове и ресторанти.
Красиво е по всяко време на годината, като в топлите дни всички са на плажа.

1. Саграда Фамилия (Sagrada Familia, в превод “Светото Семейство”) – Храмът е проектиран от Антонио Гауди. Началото на строежа е поставено 1882 г., но и до днес той не е завършен. По-оптимистичните прогнози са, че до 50-60 години храмът ще бъде окончателно построен :). Частите му са в различен архитектурен стил, като преобладава идеята на Гауди за елементи взети от най-добрия, според него, архитект – майката Природа.

Стълбите в кулите на Саграда Фамилия са във формата на гигантски каменен охлюв. Някои от външните колони са носени от костенурки. Колоните във вътрешността на храма наподобяват гора от дървета, които се разклоняват в покрива. Някои достигат до 21 метра височина. Отдалече погледнати, на мен фасадата и осемте кули ми приличат на пясъчен замък, какъвто строят децата на плажа. Отблизо, се виждат хилядите детайли, малки каменни скулптори, украсяващи Саграда Фамилия.

Саграда Фамилия

Саграда Фамилия

Саграда Фамилия през нощта

Саграда Фамилия през нощта

Саграда Фамилия

Саграда Фамилия

Във вътрешността се провеждат строителни работи, така че е по-интересно отвън и не си заслужава входната такса. Но ако решите да влезете, с асансьор се достига до върховете на кулите, от където се разкрива гледка към целия град.

Работно време:

– от октомври до март от 9:00-18:00
– от април до септември от 9:00-20.00

Цена: 11 € , с отстъпка – 10 €

2. Пристанището на Барселона (Port Vell), Аквариумът.
Любимата ми част от града. Морските градове имат някакво особено очарование, но Барселона има специално място в сърцето ми заради красивата, дълга около 3 километра крайбрежна алея с палми.
В този район се намират паметникът на Колумб, Аквариумът, IMAX кино, въжената линия между кулите Сан Себастия и Мирамар, Олимпийското пристанище, хотел Артс. Тук е и рибарският квартал Барселонета, където може да се хапнат вкусни морски деликатеси.

Авангардните сгради на Хотел Артс (Hotel Arts) и металната скулптура на риба пред него.

Авангардните сгради на Хотел Артс (Hotel Arts) и металната скулптура на риба пред него.

В пристанището акустират стотици яхти и кораби, от последен писък на техниката , до стари реконструирани галери. Разходката с корабче дава интересен поглед към града от морето.

Яхти на пристанището в Барселона

Яхти на пристанището в Барселона

Аквариумът

Аквариумът

Аквариумът

Аквариумът

Работно време на Аквариума:
– целогодишно от 9:30-21.00 , а през юни до септември от 9:30-21:30
– от юли до август от 9:30-23.00

Цена: 18,50 €, за деца до 12 г. – 13,50 €, за посетители над 60 г. -15,00 €

3. Паркът Гюел – Проектиран е от Гауди между 1900 и 1914 г.
Въплъщава идеята му за “град-градина”, в който да избяга от индустриалния град и да се върне към природата. Красивите мозайки, оригиналните анатомични пейки, павилионите са като излезли от приказките.

Един от символите на парка Гюел

Един от символите на парка Гюел

Анатомичните пейки в парка Гюел

Анатомичните пейки в парка Гюел

Павилион в парка Гюел

Павилион в парка Гюел

4. Къщи Батийо (casa Batllo), Ла Педрера (La Pedrera) – И двете са дело на Гауди, по поръчка на индустриални магнати и са разположени на централни търговски булеварди.
Къща Батийо е известна и още като “къщата на костите” , заради фасадата й.
Изумително странна, къщата е връх на модернизма. Керемидите на покрива наподобяват рибени люспи, а във вътрешността й няма прави ъгли.

Къща Батийо

Къща Батийо

Фасадата на къща Батийо оприличавана на кости

Фасадата на къща Батийо оприличавана на кости

5. Стадионът Ноу Камп и музеят на ФК Барселона. – Стадионът е много стръмен, като и най-задните седалки имат идеална видимост към терена. В музея са изложени трофеите на ФК Барселона и екипите на известни играчи. В сутерена се намира сувенирния магазин на отбора. В деня на нашето посещение се играеше мачът Барселона-Бенфика, но за съжаление свободни билети нямаше. Когато Барса играе, улиците на града опустяват. Всички са си у дома или по кафенета и ресторанти, където гледат мача.

Златната топка на Стоичков на стадион Ноу Камп

Златната топка на Стоичков на стадион Ноу Камп

6. Националният музей на изкуствата MNAC и магическите фонтани на Монт Жуик (Montjuic) – Богатата колекция на музея включва скулптури, платна на Ел Греко, Веласкес, Рубенс, гравюри, фотографии и тн. От входа на музея, който се намира на хълма Монт Жуик, се разкрива красива гледка към града, а вечерното шоу на фонтаните е доста впечатляващо.

Изглед от музея MNAC

Изглед от музея MNAC

В Барселона

В Барселона

Работно време:

– от Вторник до Събота от 10:00-19:00
– Неделя и публични празници от 10:00-14.30
– Понеделник – почивен ден
– Всяка първа Неделя от месеца- вход свободен

Цена: 8,50 € , валиден е за 2 дни

7. Испанското село (Poble Espanol) – Малко село, което представя различните видове автентични къщи от цяла Испания. Това е открит музей от типа на Етъра. Постоянно се провеждат демонстрации на занаяти.

8. Зоологическата градина – Богата на животински видове и разположена на голяма площ, в зоологическата градина може да се изкара един приятен ден.

Фламинго

Фламинго

Цена: 16 €

9. Музеят Пикасо – Съдържа ранни творби на Пикасо, когато е живял в Барселона.

La espera, 1901г.

La espera, 1901г.

Работно време:

– от Вторник до Неделя от 10:00-20:00

Цена: 6 €
Съвет: Опашките за билети са огромни и чакането – дълго.

10. Улица Рамблас (Las Ramblas) – Започва от площад Каталуня и завършва на Порт Вел. Това е най-известната улица в града и едно от първите места, на които попадат туристите. Представяна е като живописна и пъстра, отразяваща духа на каталунците, но аз не съм съгласна с това твърдение. Всъщност атмосферата е като на нашите пазари, пълно е с мошеници от всякакъв вид.

Според мен духът и атмосферата на града се усещат най-добре близо до морето. В района на Порт Вел, по крайбрежната алея, където се смесват старо и ново, модерно и класическо, туристи и местни и наистина се чувства пулсът на Барселона.

По улиците на Барселона

По улиците на Барселона

Автор: Марина Илиева

Публикувано в категория: Барселона . Тагове: , , , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

10 Коментари

  1. Любомир Анков
    Изпратен 14.07.2010 на 10:29

    Статията и допълнителните бележки са прекрасен ориентир. Също съм бил в Барселона и препоръчвам разходка към олимпийското градче край пристанището – след Кулата на Колумб на запад. Може след огромния рак във въздуха над пешеходната алея да се върнете. Това прекрасен булевар със знакови сгради. По Рамблата преди пазара посока площад Каталуния в дясно има правоъгълен двор обрамчен с палми мисля, че го има в много филми също силно впечатлява.

  2. Вики
    Изпратен 20.04.2010 на 15:09

    Здравейте, в Неделя се върнах от Барселона и наистина съм очарована от целия град.
    Нямам какво повече да добавя към написаното, освен че като си закупихме билети за метрото Т10 си го ползвахме до последно – 4 дни от престоя ни, включително ни послужи и за влакчето към летището на връщане, въпреки че не се води зона 1. Таксува ни като за две пътувания.
    Единственото, което не ни хареса в Барселона беше музеят на Пикасо- много задушен и мрачен. Атмосферата не ми позволи да оценя картините на Пикасо подобаващо през всичките му периоди Билетът е 9 евро, за лица до 25 години е 6 евро. Можете да си смъкнете цената, ако сте по – младолики.
    Препоръчвам ви и лифта от крепоста Монтиджуик – ще видите уникална гледка – 6 Ево е в едната посока, 9 в двете.
    Много ми хареса и катедралата Барселона – 5 евро е входът и си заслужава.
    Пожелавам ви незабравими емоции в града!

  3. elizabeth
    Изпратен 01.03.2010 на 16:00

    Благодаря за статията и снимките. Прекарах една седмица в Барселона през есента на 2008 год. и още пазя свежи впечатления от красотата и атмосферата на този град. Имам няколко забележки и допълнения към вашия текст:
    Мисля, че правилното произношение е Каза Батло, а не Батийо.
    Можете да сложите и снимка от Casa Mila (La Pedrera). Това е също една от забележителните сгради, проектирани от Гауди.
    Снимката с надпис “В Барселона” е всъщност площад Испания.
    Снимката “По улиците на Барселона” е от Триумфалната арка, построена за Световното изложение през 1888 год. и води към парка La Ciutadella, в който по дърветата подскачат не врабчета, а зелени папагалчета. Има много красиви фонтани и скулптури.
    Няма как да отидете до Sagrada Familia и да не влезете вътре. Независимо, че катедралата все още е строителна площадка, има какво да се види: колоните, подобни на приказна гора, витражите, експозицията за самия строеж с образци от използваните материали. Освен това, строителството непрекъснато напредва и това е уникален шанс да видите един от строежите, който ще остане в историята, пдобно на други катедрали.
    Не пропускайте още една забележителност на Барселона – величествената катедрала Санта Мария дел Мар.
    На тези, които се интересуват от архитектура или просто обичат красивото, препоръчвам да тръгнат пеш от Casa Batllo по Passeig de Gracia. Така ще видите трите сгради, наречени Триъгълник на раздора, които сякаш се състезават по красота и оригиналност на архитектурата: Casa Batllo, Casa Amatller и Palau Malagrida. Наблизо се намира и La Pedrera и така ще имате впечатление от емблематичните сгради на Барселона. Разбира се в квартала Eixample можете да видите още много красиви сгради в стил модерн.
    Препоръчвам ви още две архитектурни забележителности на Барселона, болницата Hospital de Sant Pau и Palau de la Musica Catalana с изумителен интериор, проектирани от Domènech i Montaner.
    Заслужава си също да се види и средновековния манастир Pedralbes. Билетът важи и за градския музей на Барселона.
    А когато се разхождате по Рамбла, отбийте се до падара La Boqueria. Не се поддава на описание, трябва да се види!
    Впечатлението от този град е като че ли някой е мислил за твоето удобство. Транспортът е много редовен и удобен. Билетът Т10 е за 15 пътувания на цената на 10 и след като веднъж се таксувате, можете да сменяте превозни средства в продължение на 1 час, без да ви таксува повторно. На всяка спирка има карта, на всяка метростанция има подробна информация за възможни връзки и стрелки, които ви ориентират къде искате да отидете, а не както в софийското метро, където дори и на собствената си станция мога да объркам изхода. В този град не можеш да се изгубиш.
    Из целия град се носи атмосфера на освободеност и радост от живота. На крайбрежния кей Mol de la Fusta дори през октомври можеш да полегнеш на слънчице върху топлите тикови дъски. Хората са любезни и приятелски настроени, говорят английски и винаги са готови да ви упътят.
    Идете в Барселона веднъж и после цял живот ще мечтаете да отидете отново!

  4. Eli Fileva
    Изпратен 23.01.2010 на 16:26

    Благодаря за споделените впечатления ! Нашето семейство планира пътуване до Барселона
    тази година , така че това е полезна информация за нас ! Поздравления !

  5. Gabriela Kuncheva
    Изпратен 22.01.2010 на 18:27

    Прекрасна статия.Обхваща най-важните обекти за посещение в Барселона.След 1 месец ще пътувам до там и изцяло ще се доверя на статията със забележителностите,които ще посетим със семейството ми.

  6. Изпратен 30.11.2009 на 0:14

    Статията е превъзходна!!! Разпечатих си я и ползвах миналата седмица на едно фестивалче с песни и танци на народите :) Само ще допълня по памет:
    – в Саграда фамилия си струва да се влезе въпреки ремонта защото има огромен музей в криптата и още един за идеите на Гауди в лявото крило на храма. Асансьорите са два и само пред единия има километрична опашка. Комбиниран билет за храма+музея на Гауди в парка Гюел струва 13 € (вместо 11+6). А там има стаи с експозиции от другите къщи на Гауди, където билета е напр. 20 € (в Батийо).
    – аквариумът си работеше през ноември – може би заради топлото време – не знам защо в статията е дадено двда пъти работно време само през лятото.
    – улица Рамблас освен между пристанището пл. Каталуня и продължава и нагоре чак до бул.”Диагонал” успоредно на Пасео де Грация където са няколко от великите къщи на Гауди + изброените.
    Има Билет с 10 талона за градския транспорт вкл.влакчета, който се купува от автомати на летището и спирките за 7.70 €, който е валиден 48 часа от закупуването и могат да пътуват много хора едновременно с него не като в София. Иначе бусчето от летището до центъра е над 4.25 € на човек, а за бус от градските 1.30 € ако е в купен в колата.
    Магазин ЛИДЛ с добри цени има на ул. Сардиния при ул. Сант Антони по пътя от Саграда фамилия до парка Гюел.
    Благодаря още веднъж на Марина и пожелавам на всички да си изкарат поне толкова добре, колкото ние!!!

  7. darina
    Изпратен 15.11.2009 на 14:54

    харесва ми стилът на писане на Марина Илиева-тази информация би ми била доста полезна,ако отида в Барселона-пожелавам си го!четох нейни неща писани за Мадрид и е обхванала наистина най-големите забележителности-след това отидох в Мадрид и се сетих за нещата,които тя е писала-поздравления!!

  8. sevdalina
    Изпратен 08.07.2009 на 10:17

    Като се посети Барселона си заслужава да се види и музея на Дали.Намира се във Фигарес на около 100 км от Барселона -2 часа път с влак.Бил втория по посещаемост музей в Испания.Всъщност това е театър-музей и е много интересно.

  9. Maria
    Изпратен 05.06.2009 на 15:25

    Тази статия ме накара да пожелая да отида там и сама да видя всичко това.

    Творбите на Гауди силно ме впечатлиха.

    Благодаря за така добре поднесената информация,която провокира в читателя желание за пътешествие.

  10. Longy
    Изпратен 05.06.2009 на 10:22

    Кулите и арките карат човек да се чувства особено. Все едно се връща във времето :)
    С кеф бих отишъл в Барселона да видя тези места лично.

    Аз като чуя “Пикасо” и си представям супер странни картини… Тази я бях забравил, но ми харесва, може би `щото я разбирам ;)

    А в първия момент реших, че това са статуйки в зоопарка, не истински птици до езерото…

    Продължавайте с писането за други интересни места! :)

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи