Десет неща, заради които си заслужава да посетиш Истанбул

До преди две години само бях чувал за Истанбул. Град като град, но както казва журналистът Петко Бочаров – Да, ама не! Защо ли? В това човек може да се убеди само, ако посети този космополитен град. Още като наближиш крайните квартали, пътувайки с автобус, разбираш, че ще попаднеш в нещо невиждано досега. И няма как да е иначе – градът е дълъг 170 км и е широк около 50-60 км.

Разположен е на два континента и до колкото знам с това е уникален, защото няма аналог в света. Но по-шокиращо за мен беше колко жители са се вместили в този конгломерат – близо 17 милиона вече. А и като прибавим още 3-4 милиона туристи през лятото… Да, Истанбул е наистина космополитен град, в който има толкова много забележителни места – исторически, туристически, културни, търговски, че дори и аз за двете ми години престой не успявам да ги обиколя. И все пак ще се опитам да представя моята класация на „Топ 10” места, заради които си заслужава да посетиш Истанбул:

1. Най-големият МОЛ в Европа

ФОРУМ Истанбул

ФОРУМ Истанбул

На 17 ноември в Истанбул бе открит най-големият МОЛ в Европа – ФОРУМ Истанбул. Намира се точно до Централната автогара Есенлер, така че е много удобно и удачно това да бъде първата Ви спирка в града. МОЛът се простира на 225 000 кв.м. площ, дава работни места на 7 000 души. Очаква се да донесе приход от 500 000 000 ТЛ. В МОЛа е изграден голям аквариум, в който могат да се видят близо 10 000 морски вида. В района на магазина са включени още дава хипермаркета – ИКЕА и ПРАКТИКЕР.

Форум Истанбул - интериор

Форум Истанбул - интериор

Само за информация – доскоро рекорда за най-голям МОЛ в Европа се държеше от другия известен МОЛ в града – ДЖЕВАХИР.

2. Най-високата жилищна сграда в Европа

Сапфир

Сапфир

Скоро предстои откриването на най-високата жилищна сграда в Европа – небостъргача „САПФИР”. Намира се в район „Левент 4” на турския град. След завършването й в края на 2009 г., сградата ще се извисява на 64 етажа със 174 апартамента от 120 до 1100 кв.м.

Сапфир, Истанбул

Сапфир, Истанбул

Комплексът ще предлага още търговски център от 34 хил. кв.м, голф игрище, фитнес център и СПА с плувен басейн, обществени зони, ресторант. Проектантите на сградата са приложили и необходимите изисквания тя да получи сертификат за архитектура, съобразена с околната среда. Общата стойност на инвестицията ще е 200 милиона долара.

3. Пистата за ФОРМУЛА 1

Формула 1

Формула 1

Пистата за ФОРМУЛА 1 в Истанбул се намира в Азиатската част на града, на разстояние приблизително около 90 км от центъра на Истанбул. Трасето е разположено близо до летището в Азиатската част на Истанбул – Себиха Гьокчен.

Ники Лауда

Ники Лауда

Впечатляващата 5 378 километрова обиколка е изградена по идея на известния немски архитект Херман Тилке. Обиколката на пистата е с посока обратна на часовниковата стрелка и се характеризира с 14 завоя – от които 8 леви и 6 десни. Старт/ финалната права е дълга 655,5 м.

На пистата

На пистата

Впечатляващите удобства за зрителите, позволяват лесно да се следи състезанието и следват високите стандарти поставени от пистите в Бахрейн и Китай през 2004. Капацитетът на местата за публиката е 155 000, от които 25 000 се намират в основната трубина. Паркингът към пистата е с капацитет до 20 000 коли.

Български фен

Български фен

4. Миниатюрк Парк

Миниатюрк Парк

Миниатюрк Парк

Паркът Миниатюрк е разположен в квартал Сютлютдже на брега на Златния рог. В парка има над 100 миниатюри в мащаб 1:25 на всички известни туристически места или държавни учреждения в Турция. Разглеждането на парка доставя много приятни емоции.

Миниатюрк Парк

Миниатюрк Парк

Аз лично направих повече от 800 снимки, които ще са много незабравим спомен. На влизане в парка получавате карта на парка и билет с баркод, защото пред всеки експонат на стойка има четец за баркода. Когато прочете билета ви, машинката заговаря на езика, който и изберете при влизането си – английски, немски, френски, руски, като дава кратка справка за обекта, пред който се намирате.

Миниатюрк Парк- Св.София

Миниатюрк Парк- Св.София

Миниатюрк Парк

Миниатюрк Парк

В парка има и зелен лабиринт, дървен макет на Троянски кон и други забавления, направени единственo и само за децата.

Троянски кон в Миниатюрк Парк

Троянски кон в Миниатюрк Парк

В района на парка има още две интересни места, които заслужават вашето внимание – Музея на кристалите, където ще видите някои от известните сгради в Турция лазерно изгравирани в сърцевината на планински кристали и Музея на (бойната) славата – където подобно на нашата Плевенска епопея е пресъздадена битката при пролива Дарданелите на Чанаккале.

5. Крепостта Румели Хисар

Румели Хисар

Румели Хисар

Една от малкото изцяло запазени крепости с крепостни стени е крепостта Румели Хисар, която е разположена на европейския бряг на Босфора. През 1452 г. Султан Мехмед II издигнал тази крепост в най-тясната част на пролива. Над 10 000 роби, в течение на четири месеца, се трудили над изграждането на крепостта.

Румели Хисар

Румели Хисар

Днес Румели Хисар е изключителна туристическа забележителност. Това се определя не само от все още евтиния за турските стандарти входен билет – само 3 ТЛ, а и от прекрасните гледки, които се откриват пред туристите успели да изкатерят стръмните стъпала към стражевите кули. Те са общо 16 на брой – 3 високи и 13 ниски кули, които ограждат отбранителното съоръжение.

Румели Хисар

Румели Хисар

6. Кулата Галата

Галата

Галата

Кулата Галата е запазила автентичния си вид още от 15 век, когато бива съградена от камък. Историята разказва, че първоначално тя е била дървена и е ползвана дълги години като мелница и склад на смляното брашно. Днес кулата е само туристическа атракция.

Галата

Галата

Причината да я включа в моите „Топ 10” е невероятната гледка към Босфора, моста на Галата и залива Златния Рог.
Това място го препоръчвам за любителите на фотографията. Аз никога не забравям камерата си, когато водя моите гости да разгледаме това прекрасно място – наскоро направих изключителни снимки на минаретата стърчащи през огряната от слънцето мъгла.

Да не забравя да спомена, че цената за вход е 10 ТЛ. С асансьор се изкачвате почти до самия връх на кулата, където има три етажа. Първият е рецепция и санитарни възли, вторият е ресторант, а третият (най-горния) е следкарница. Цените са малко солени за джоба на туриста, но пък да изпиеш един чай или кафе, гледайки космополитен Истанбул от високо…Това изживяване си заслужава.

7. Пазарът на подправките (Египетския пазар)

Пазарът на подправките

Пазарът на подправките

От няколко години готвенето е моето второ Аз. Често ми се е случвало в България да не мога да намеря лесно и бързо дадена екзотична подправка. Пристигайки на работа в Истанбул, Пазарът на подправките беше първото място, което посетих и, както обикновено се случва, едно е да ти разказват, но друго е да го видиш със собствените си очи.

Пазарът на подправките

Пазарът на подправките

Тук думата „НЯМА” не съществува. Феерия от цветове на подправките, изобилие от ароматите им…Чайове, кафета, няколко вида пипер, сушени зеленчуци и плодове…

Изобилие на подправки

Изобилие на подправки

Рибният пазар не отстъпва по разнообразие на този за подправките. Всички видове риба, които можете да уловите във водите на Босфора и Мраморно море са изложени на големи тави сред много ледени кубчета. Не по-малко интересен е и пазарът за сирена и кашкавал…но моят съвет е да бъдете внимателни, защото хигиената не е сред най-добрите черти на турския бит.

8. Главната търговска улица „ИСТИКЛАЛ” и стария трамвай

Главната търговска улица е едно море от хора. Без значение кой сезон е и какво е времето – тук денонощно ще се сблъскате с тълпи хора – млади, стари, шикозно облечени, просяци, европейци, азиатци, африканци…Но освен с хора, на ИСТИКЛАЛ джадеси (улица – тр.) ще откриете изобилието и разнообразието от магазини и заведения за бързо хранене като в повечето от тях, освен живата музика на странстващи музиканти, можете да изпушите едно наргиле или да изиграете една табла.
Тази улица е открита арена за изпълнения на живо на млади и начинаещи музиканти и танцови ансамбли. Тук се провеждат първомайските манифестации, които обикновено завършват с изпочупени витрини и битки между полиция и протестиращи.

Трамваят

Трамваят

Голямата атракция обаче е старият трамвай, който се движи от началото на търговската улица – площад Таксим до нейния край – началото на улицата с музикалните инструменти и подземното влакче за моста на Галата. Отскоро е пуснато в експлоатация продължението на метро линията от площад Таксим до спирка Шишхане, което улеснява значително разходката по търговската улица. Моят съвет е – слезте до Шишхане и от там тръгнете на шопинг тур в посока площада.

9. Принцовите острови

Принцовите острови

Принцовите острови

Историята разказва, че Принцовите острови – Къналъ ада, Бургаз ада, Хейбели ада, Буюк ада и Седеф ада – носят името си от това, че тук са били заточвани непокорните принцове и принцеси от султанския двор. След като посетиш веднъж островите разбираш, че всъщност това едва ли е било заточението, каквото го познаваме от романите за граф Монте Кристо.

Принцовите острови

Принцовите острови

Природата на островите е прекрасна, въздухът е чист, морския бриз разнася навсякъде апетитни миризми от множеството семейни барбекюта в парковете, кръчмите и ресторанчета, навсякъде се чува глъчка от децата, които играят или се гонят. Понякога можете да се стреснете от звънчетата на колелетата, с които местни хора и туристи обикалят из островите или от тромбите на файтоните, които са един също много удачен вариант за разходка по островите.
За жалост финансовата криза принуди асоциацията на файтонджиите да вдигне цените за обиколка до стряскащите 50 ТЛ.

Файтоните

Файтоните

Принцовите острови са любимо място за разходка на истанбулци. Тук има доста места за плаж, но аз бих ви препоръчал да си платите на частен басейн. Класата на обслужване, а и чистотата са на необходимото ниво. Иначе тук ще откриете множество ресторанчета и кафенета, в които разнообразието от рибни деликатеси, скари и кебапи, бюреци, бисквити и кексчета е впечатляващо. Корабчето за островите тръгва от фериботна спирка Кабаташ.

Из улиците

Из улиците

Имате две възможности за избор – ускорения кораб, който достига до островите за около 50 минути, тъй като не спира никъде преди остров Буюкада или обикновения кораб, който пътува почти час и 45 минути и спира на всички възможни морски гари.

10. Къщата от тв сериала „ПЕРЛА”

Къщата от тв сериала ПЕРЛА

Къщата от тв сериала ПЕРЛА

Това е новото чудо на Истанбул за българските туристи, след като телевизионния сериал придоби такава популярност в нашата страна. Къщата е разположена на азиатския бряг в квартал Кандили.

Къщата от тв сериала ПЕРЛА

Къщата от тв сериала ПЕРЛА

Лесно се разпознава заради трите броя антични колони поставени в двора близо до пристана на къщата. Може да се види отблизо, ако се качите на круизно корабче по маршрут: моста на Галата – моста Фатих Султан Мехмед и обратно или ако вземете ферибота от морска гара Бебек и слезете на морска гара Кандили. За съжаление, къщата е обитаема и собствениците и едва ли разрешават посещения вътре в нея.

Това е моята класация „ТОП 10” на местата, които си заслужава да посетите, но дори и да не успеете да видите всички забележителности изброени от мен съм сигурен, че ще прекарате незабравими мигове в космополитния Истанбул.

Автор: Ивелин Инджов
Снимки: Ивелин Инджов

Публикувано в категория: Пътеписи, участващи в конкурса 2009 г., Турция . Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

9 Коментари

  1. Иви
    Изпратен 16.07.2015 на 23:24

    Здравейте
    Прочетох всички коментари и не съм съгласна с някои от тях.Много пъти съм ходила в Турция
    обиколила съм почти целия Инстанбул.Обожавам това място.Като моята втора родина.Турците са много дружелюбни хора.За тези които се оплакват от точно тази държава не ги разбирам.Видях в коментарите ;че имаше оплаквания за хотела.Първо за храната ;ако не харесва храната от хотела излесте навън на всеки две крачки има някое мъничко заведение
    ;в което има традиционна турска кухня.А за стаята вие да не киснете цял ден вътре има толкова много места за разглеждане и няма защо да се претеснявате за стаята вие се пребирате в саята и веднага си лягате.За какво ви е хотел 4 звезди .А това за Гърция изобщо не хубаво .Гърците не са дружелюбни изобщо и в Гърция няма чак толкова интерестни неща.
    Дано някой е прочел това и моля ви послушайте ме аз от 4 годишна ходя там на почивки сериозно знам за какво става въпрос.Но все пок всеки си решава къде да ходи.
    благодаря ви

  2. Катя
    Изпратен 08.05.2015 на 17:01

    Отвсякъде диша история! Много ме впечатли мащабът, който е заложил Константин – всичко отгоре стои като достроено. Гмеж и нинджи по улиците и една лека агресия у местните! Не видях нито една жена шофьор, дюнерите в България са по-хубави :) наистина! Познавачка съм! Не знам какво се разбира под “верска търпимост”, но не съм чувала нито веднъж камбани на църква, а мюезините от минаретата винаги ми напомнят на Обитаемият остров на Стругацки и кулите, промиващи мозъка. Принцовите острови и Мраморно море са приказни! Но няма плодни дръвчета – само веднъж съм виждала в един двор череша. Предпочитам Корфу и Италия в крайна сметка. Истанбул си е доста мръсен!

  3. Христо Христов
    Изпратен 14.04.2015 на 16:59

    Цариград си е страхотен град . Царицата на градовете , но да 1453г. когато го завладяват турците . От там нататък пълен застой. Но хубавото е , че останало нещо от Византийското величие . Все пак е бил столица на Римската империя. Аз като ходя в Цариград се абстрахирам от турското и гледам Константинопол. Малкото което е останало . Те иначе много се хвалят със строежите си , но нищо не е тяхно . Първия мост над Босфора е строен от англичани , втория от японци и всичко им е така.

  4. Пламен Георгиев
    Изпратен 09.09.2013 на 17:07

    Не знам какво търсят някои хора на инклузив в Истанбул.Това не е град да си седиш в хотела.Това е жив град с ритъм , който трябва да усетиш.Да се смесиш с местните да опиташ кухнята и да гледаш.А там за гледане има много……..

  5. Христо Зайков
    Изпратен 07.05.2013 на 12:34

    Всичко написано е вярно не разбирам само как може да се сложи “къщата от Перла” до останалите места в този невероятен град. Това е град, който задължително трябва да се посети. А на господина с претенциите /Т. Цветков/ дето твърди, че няма нужда даже и фотоапарат да си носите, мога само да му пожелая успех в лечението и най-скорошно оздравяване…..

  6. Симона
    Изпратен 20.09.2012 на 15:34

    Т.Цветков, или не си попаднал на хотел в Истанбул или просто така ти отърва да говориш. Поне 2 пъти на година отиваме в Турция.нито един път не ни се е случвало това,което ти разказваш. 4* хотел,обслужване и т.тн… А в БГ кажи ми какво има за гледане? Всяка държава и всеки град си своя история.,ти ако искаш си ходи в Испания, Италия и т.н..

  7. Григори Бонев
    Изпратен 25.08.2012 на 10:46

    Предубеден човек е този !

  8. Ставри
    Изпратен 16.01.2012 на 12:25

    Не е така, батко! И тука и в Испания, Италия и където се сетиш може да попаднеш на лош хотел и обслужване! Просто не си попаднал където трябва и при когото трябва.
    Заслужава си човек да отиде пак и пак и пак в имперския град Истанбул!!!
    Невероятна красота!!!

  9. Тодор Цветков
    Изпратен 12.06.2011 на 1:28

    Привет!
    Бях в Истанбул,и мога да ви кажа моето мнение.
    Прекарах 7 дена в 4 звезден хотел олинклузив и съм крайно недоволен.Всичко в организазията,храната,напитките,обслужването и анимацията са под всякаква критика.Никога не се лъжете по ярките реклами и сладкодумните операторки в турагенциите.Турция си е една голяма цигания ,третия свят си ,каквото и да ви казват.Всичко си е измама и всеки иска да те прекара.Нияма нищо което да ви върне отновов там,няма нужда да си взимате и фотоапарат.Няма да си простя че си изгубих 7 дена от живота там.Ходете най-вече в БЪЛГАРИЯ.Има толкова красиви места който още не сме посетили ,ходете в Гърция,невероятна е ,в Испания,в Италия ,но не си губете времето и парите с турция.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи