Египет-от мизерията до лукса

Здравейте ,това се случи точно преди две години-моето пътуване до Египет.То беше запомнящо се, вълнуващо и необикновено.

Заминах с майка си, която никога не беше ходила и се вълнуваше много, както и аз. Разликата в температурата беше огромна. В София градусите бяха под нулата, а там около 17 над нулата. Кацнахме в столицата Кайро. Още на летището се попълват формуляри и се купува виза на човек от 15 долара. Ако не знаете английски език много трудно ще се справите. Наложи се да помагаме на по-възрастните да попълнят документа. На самото летище все още не се усеща духа на Египет, макар че навсякъде звучи странен арабски език, който не разбираме. От самолета слязохме около 150 българи и всяка група беше посрещната от местен екскурзовод. Учудващото е, че тези екскурзоводи знаят перфектно английски, немски, руски.

След което екскурзоводът ни придружи до хотела. Той беше 4 звезди, но тяхната представа за лукс е съвсем снижена или поне в столицата Кайро. Може би при нас този хотел би бил оценен на 2 звезди. Движехме се на групи от по 7-8 човека, така ни предупредиха. В Кайро за жени изглежда опасно. На всяка крачка ти предлагат да станеш нечия жена, а жените са забулени със забрадки, дори и младите момичета. На всяка крачка има полицаи, облечени в черно с автомати.

Египет_1

Още първия ден, екскурзоводът ни показа хотел, в който можем да обменим изгодно пари. Оказа се, че шофьорът на автобуса ни е спрял на място, където е позволено само на полицията да спира и това му донесе глоба и загуба на време повече от половин час.

Още същата вечер се качихме на туристически круиз по река Нил и наблюдавахме танците и песните им. Опитахме от ястията.

Египет_2

Танцьорката ме хвана за ръката и ме издърпа на дансинга. Малко се смутих, но музиката беше страхотна и се отпуснах след това.

На втория ден се разходихме из Кайро.

Египет_3

Навсякъде се виждаха сиви сгради, сиви покриви, сиви прозорци, а въздухът е тежък и прашен. Това, според екскурзовода, се е получило тъй като 14 години не е валял дъжд в Кайро. Заведенията им са без прозорци, а те се посещават само от мъже. Сама жена-египтянка по улиците трудно може да се види, защото се движат в групи. Момичетата и момчетата учат в различни училища,а образованието-средно и висше е безплатно за тях.

Държавата строи жилища, които дава на мъжете безвъзмездно, за да се оженят. Богатите мъже могат да си позволят до 4 съпруги, но имат задължението да ги осигурят, защото жените в Египет не работят. Много рядко има европеизирани млади, които са със забрадки и са много свенливи.

Посетихме националния египетски музей.

Египет_4

Гид ни беше млад мъж, който беше много засмян и ни събираше с думите Хабиби-което означава любима. Музеят е на два етажа и в него са изложени златни накити, мумии, леглото на Клеопатра и множество интересни експонати.

На същия ден посетихме пирамидите в Гиза, отдалече се виждаха,може би разстояние от километър и колкото повече се приближаваш става все по-величествено. Там всеки се разхождаше без екскурзовод, което не беше добра идея, като се има предвид как от всякъде скачат местни просяци и продавачи на какво ли не, преследват те докато накрая не се умориш и не купиш нещо. Така въобще човек не може да се наслади на пирамидите.

Египет_5

На следващия ден отпътувахме с автобус за Хургада. Това беше дълъг преход през пустинята -около 8 часа. В автобуса имаше въоръжена охрана, тъй като в пустинята дебнели крадци. Беше горещо, дълго пътуване, но си заслужаваше. Пристигнахме по тъмно в Хургада. Хотелът беше прекрасен. Това е курортен град и вече нямаше сиви сгради и прах във въздуха.

Египет_6

През останалите дни разполагахме с време за почивка,

Египет_7

разходка с яхта до кораловите рифове на остров Гифтън.

Египет_8

Египет е мястото, на което ти се иска да се върнеш отново и отново!!!

Автор: Евгения Белогроздева
Снимки: Евгения Белогроздева

Публикувано в категория: Египет, Пътеписи, участващи в конкурса 2009 г. . Тагове: , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

8 Коментари

  1. margarita
    Изпратен 02.01.2013 на 11:56

    Niamate predstava za Egipet.Darinka iavno jivee ili e jiviala tam i ima predstava za naroda tam.Az moga da kaja sa6toto,za6toto saprugat mi e ot Kairo.Poniakoga hodia tam i moga da kaja,4e jenite sa mnogo po-svobodni,otkolkoto izglejda ot oblekloto im.Opitaite da varvite v jegata s nepokrita kosa i 6te razberete za6to tam i hristiankite si pokrivat kosite-za da ne izgoriat na slanceto.I balgarite v kurortnite seli6ta sa dosta nahalni.Az obi4am tozi narod,istoriata mu.Gostopriemstvoto nadhvarlia na6eto i to mnogo.Razbira se 4e ima kvartali,v koito ne triabva da se dvijite sami,no takiva ima i v drugite golemi gradove po sveta.Mislia 4e tam jiveiat 22 miliona

  2. Изпратен 08.08.2012 на 12:01

    Do elena betova
    В никакъв случай не ходете сама,много е опасно за млада жена,на всяка крачка те дърпат и прадлагат да останеш,предлагаха ми дори брак,подаръци,комплименти,пиколоко сутрин цветя и бележки с посланя носеше.Когато излизахме на разходка само с голяма група се движехме,никога сами,досадни са и дори нахални.

  3. elena betova
    Изпратен 30.05.2012 на 17:25

    niakoi da mi kaje koito e hodil za otnoshenieto kam jenite v egupet?imam fr tam koito me kani na gosti,no tuk vsichki kazvat che e p dobre s grupa a ne sama,tolkova li e nesigurno tam i opasno?blagodaria za spodelenite mnenia!

  4. Dima MIneva
    Изпратен 14.04.2010 на 15:26

    Хубав хотел в Хургада – Grand Sea Hosmark…бях там преди месец

  5. darinka mladenova
    Изпратен 25.02.2010 на 23:09

    Predstavata,koqto imate za Egypt e begla.Decata u4at angliyski ezik o6te v detskata gradina,a zapo4vat u4ili6te na 5 godi6na vazrast.Momi4eta i mom4eta u4at zaedno,dori i v Pakistanskoto u4ili6te,koeto se namira na ostrov Zamalek-na 10 min pat ot Bg posolstvo.V nego deca ot 52 nacii-ot Shveycariq do Indoneziq,izu4avat angliyski i arabski.Edva li ima gramoten egiptqnin,koyto ne znae angliyski.Dostata4no e za minuti da vlezete v ogromnata administrativna sgrada,nari4ana Mugama,namira6ta se sre6tu egypt muzey v centara na Cairo za da vidite s o4ite si,4e 80% ot slujitelite sa jeni.Posetete i Opera Hause-ogromen kulturen kompleks.Moite kolegi i kolegki -orkestranti,solisti,baletisti i horisti 6te vi podnesat izpalneniq na svetovno ravni6te.Operata sa6to se namira na Zamalek-nay golemiqt ostrov sred Nil,4iito mostove svarzvat Cairo i Giza.Gradat taka se e razrastnal,4e dnes nay-skapite kvartali na Cairo sa sled piramidite.

  6. Galia
    Изпратен 05.02.2010 на 14:30

    Здравейте.Да в Египет е и хубаво и мръсно,и величествено и отблъскващо! Всичко събрано на едно! Заслужава си да се види ,но не е място където бих се върнала отново.
    Хубав хотел в Хургада е Hilton – всичко е на ниво,храната е много разнообразна и хубава.Препоръчвам ви го!

  7. Изпратен 25.01.2010 на 12:03

    здравейте,в момента не се сещам точно името на хотела но ще видя в къщи когато се прибера и утре ще Ви отговоря,в Хургада всички хотели са хубави-той е курорт като Сл.Бряг ,

  8. Д. Каменова
    Изпратен 24.01.2010 на 23:05

    Може ли да препоръчате хотел в Хургада,понеже ми предстои пътуване,а пък изборът е доста голям и предпочитам,някой,който е бил вече, там да каже мнение.Благодаря!

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи