Залез на нос Калиакра

Нос Калиакра е единственото място в България, от където може да се наблюдава залеза, сякаш над морето. Красотата на този природен феномен е запленяваща и може да съперничи на най-известните гледки по света.

Залез на нос Калиакра

Залез на нос Калиакра

Носът (простира се на 2 км навътре в морето) е обявен за археологически и природен резерват.

Червените варовикови скали се извисяват на 70 метра над водата и са приютили гнездата на корморани, а в подножието им не рядко може да се наблюдават делфини.

Скалите са дом на редки птици

Скалите са дом на редки птици

Ветрогенератори в началото на носа

Ветрогенератори в началото на носа

Останките на древна крепост, реставрирани и добре осветени, ми дават надежда, че и ние можем да използваме културните и исторически дадености, за да привличаме туристи, без да обезобразяваме природата.

Крепостта Калиакра

Крепостта Калиакра

Крепостната стена

Крепостната стена

Осветената порта на крепостта

Осветената порта на крепостта

На носа се намират музей, паметник посветен на легендата за 40-те девойки сплели косите си и хвърлили се в морето, за да се спасят от османските поробители, метеорологична станция и параклис.

Разбира се, не може да минем без ресторант, но той е направен с вкус и се вписва приятно в обстановката.

Красивият залез на нос Калиакра

Красивият залез на нос Калиакра

Вечер, това е едно от местата, на които човек осъзнава колко е слаб пред мощта на морето, невеж пред мъдростта на природата и беззащитен под гаснещите лъчи на слънцето. Илюзията за властта на човека над Света изчезва с настъпването на тъмнината.

Автор: Марина Илиева

Публикувано в категория: И-О . Тагове: , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

2 Коментари

  1. vajno
    Изпратен 09.04.2010 на 20:58

    Във морето е по добре, но и много по скъпо. Ветрогенераторите на територията на България само вредят. През нашата територия минават много важни пътища на прелетните птици като,, вия поинтика.,, Освен това от шумът им животните бягат от места с перките. А в североизточна България(каварна, калиакра и за вбъдеще в Шабла) полето направо море от убйици. Ад. И точно до нос калиакра, който е най-важен за прелетните видове го осеяха с такива. Въобще не са екологични а само унищожават. Понякога при преминаване на пасаж пъдпадъци и се удари в бърз ветрогенератор ,в тъмното- после доли 200 500 жертви. Повече пъдпадъзи убиват от ловците

  2. vanessa
    Изпратен 26.03.2010 на 12:01

    Колко е цената на входа на Калиакра?

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи