Султан Ердоган в Трабзон и халифата (2)

Към Забулената Света София в Трабзон (1)

Трабзон

Крайбрежният булевард в Трабзон е украсен със знамена и плакати на управляващата партия на справедливостта и развитието (АКР или партията със светещата ламба). Проспериращата икономика на Турция е обект на завист от нейните съседи. Газопроводът ,,Син поток“ доставящ евтин руски газ по дъното на Черно море бе реализиран от правителството на Ердоган, както и много други мега проекти с участието на Китай и Япония: тунела ,,Мармарай“ под Босфора и ж.п. линията с влака стрела.

Като кмет на Истанбул Ердоган подобрява водоснабдяването и електрифицирането в бедняшките квартали на огромния град, създава 180 кухни за бедните граждани. Благодарните хора го нарекли турския Робин Худ. След президентските избори той заяви намеренията си да извърши още промени в конституцията, които да засилят правомощията на държавния глава и да превърнат Турция в президентска република.

Трабзон

Ердоган веднъж нарече демокрацията – влак, от който можеш да слезнеш след като си стигнал спирката. Така ,,The Economist” му изкара прякора “Султан Ердоган”. 
Пародоксално българските турци натирени от Тодор Живков днес са пенсионери и получават достойни турски пенсии и са му благодарни, че не са останали в родината си за да получават мизерни пенсии!

Трабзон, Карикатура на модерния турски ислямист

Карикатура на модерния турски ислямист.

След проверка с детектори се отзовах във Френския културен център на Таксим в Истанбул, където бе изложбата на антирадикалния турски карикатурист Селджук. Мнението на голяма част от турците, които говорят чужди езици е едно, че Ердоган бил терорист заради подкрепата си към джихадистите от ИДИЛ (Ислямска Държава в Ирак и Леванта) в Сирия. Той отричал, синът му да е получавал кутии за обувки пълни с пачки долари от тях. Той твърдял, че това е провокация, както и записите на предупрежденията към сина си да ги скрие. Но факт е, че повече от 3000 турски граждани се бият срещу режима на Асад, както и над 3 000 граждани на ЕС също!!!

Трабзон

Днес на 15 юни 2014 на Мейдана (централния площад) в Трабзон бе организиран митинг на ,,башбакана“ или премиера Ердоган, авера на ББ. Неотдавна Ердоган е попитал Борисов как е и искрено му е пожелал успехи на изборите, както и да направят всичко възможно изборите да са честни, както в Турция на 10 август, така и в България на 5 октомври.

„Ердоган се е обадил на Борисов като приятел. Наричал го е приятелю, братко. Те имат едно обръщение да се наричат „моя брат”(кардешим). Обаждането беше много топло”- според ,,Сега“.
,,През 60-те си години Ердоган изминава дълъг и труден път от бедно момче, което продава лимонада и сусам по улиците на Истанбул, от кмет на огромния мегаполис до премиер в Анкара, вече трети пореден мандат. Родителите на Ердоган са етнически турци, пришълци от Грузия и затова той се чувства като у дома си в Трабзон. Баща му, който е моряк, го изпраща да учи в религиозно училище. Кариерата на имам не привлича младежа, но от тогава му остава любовта към футбола и прякора Имам Бекенбауер.“-според ,,Стандарт“.

Много байраци и полиция, но без шампанско ,,Линденхоф“ като на митинга на ДСБ у нас, бира и интернет :). Телевизията също излъчваше в едър план привържениците, сякаш площада бе претъпкан. Една жена припадна в тълпата до сцената, но веднага от правителствената линейка й помогнаха. Останалите граждани си пиеха спокойно чая в кафенето на сянка, а аз сърбах от ароматния салеп, подобен на мляко с какао.

Трабзон

Верните привърженици бяха докарани с автобуси пред плаката, където Ердоган изтрива сополите или сълзите на разплакано дете. С аплодисменти му бе поднесена огромна Трабзонска погача с надпис ,,Ердоган“ от кмета.

Трабзон

Изживявайки се като бащица, грижещ се за училищата и насаждащ модата на забрадките и той критикува и популярния у нас сериал ,,Великолепният век“: “Ние не познаваме този законодател, този султан Сюлейман (родом от Трабзон!). Тридесет години от живота му са преминали на гърба на коня, а не в двореца, както е показан на екрана. Порицавам пред народа режисьорите и собствениците на телевизията, която го излъчва”. Хайде бре, май пресоли и с това загуби гласовете на българските туркини.

Трабзон

Реджеп Тайип Ердоган (Recep Tayyip Erdoğan ) заедно със забрадената си съпруга Емине приеха този нео османски дар- картините на които са изобразени султан Мехмед II Фатих и султан Явуз Селим I (бащата на Сюлейман Великолепни и новият валия на Трабзон).

Как се установява османският халифат в Трабзон можем да проследим по долу.

Трабзон

След шестмесечна обсада от турския флот Трапезунд капитулира.

Трабзон

На 15 август 1461 г. султан Мехмед Фатих влиза триумфално в Трабзон.

Гърците, арменците и грузинците се изселват, децата им са взети за еничари, а останалите приемат исляма. Султанът изпраща последния византийски император Давид Велики Комнин за управител на земите ни по поречието на Струма с годишен доход от 300 000 сребърни акчета.

Трабзон

В това разделно време идва момента, в който султан Мехмед II предлага на императора да избира между две възможности: или да се откаже от вярата си и да пощади живота му или да го убие заедно със синовете му. От това ужасно предложение Давид избра втората опция и смело заявава:
“Няма изтезания, които да ме накарат да се откажа от бащината вяра. ”
Така Давид се вписа във вечността със замяната на царската си корона с венеца на мъченичеството на 11 Ноември 1463г.

На 29 юни 2014 водачът на терористите от ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади се обяви за новия халиф Ибрахим и скърши султанския мерак на Ердоган. При последната си юнска офанзива ИДИЛ превзе Мосул в Ирак, както и банката в нея с над 400 мил. долара и взе за заложници над 80 турски служители в консулството и тираджии и поиска за тях 5 милиона долара откуп.

Ердоган и Обама изтърваха джихадисткия джин (дух) от бутилката и сега съжаляват за възродения халифат, който бе закрит преди 90 години от Ататюрк.
САЩ обявиха 10 мил.долара награда за главата на новия халиф. Лидерът на групировката Абу Бакр ал Багдади призова мюсюлманите да се присъединят към джихада и да се преселят в обявения от него халифат върху превзетите територии в Ирак и Сирия. По думите му настоящият месец на Рамазана е най-подходящият да се тръгне по пътя на джихада и затова мюсюлманите трябва да славят Аллаха чрез джихада.

ИДИЛ разпъва на кръст християните в Рака и разстрелва шиитите в Сирия и Ирак. Строго забранени са в новият халифат алкохолът и цигарите, Фейсбук, Ю туб,абортите…

Ердоган забрани на медиите да засягат въпроса с отвлечените турски граждани, докато се водят преговори за тяхното освобождаване. Надявам се, че те ще бъдат освободени в август преди президенските избори в Турция, като кулминация на ПР кампанията му.

Трабзон

Бъдещият халифат ,,Ислямска държава“ според публикуваният от ABC News пет годишен план трябва да включи след джихада и Турция и България!!!
Гърция, Сърбия, Румъния, Испания, Кавказ и Израел са също в кюпа.

Трабзон

Парадът на джихадиската победа в Рака с трофейна иракска ракета,,Скъд“.

Нека се откъснем от перспективата за въвеждане на шариата у нас за миг, но без да си заравяме главата в пясъците като щрауси пред джихадистката опасност. Нека след като хеликоптерът на Ердоган избръмча над главите ни като досадна муха, да си върнем мисълта пак в мирния, спокоен и консервативен Трабзон. Тук можем да усетим автентичният вкус на османския халифат.

Трабзон

От Боз тепе можеш да се наслаждаваш на прекрасната панорама на града в приятелски лаф с чер чай. Модата на самовара е донесена от руснаците. А англичаните са направили първата чаена плантация в Ризе в 1952г.

Трабзон

Интересно е да дочакаш залеза, люпейки чекирдек (Çekirdek-дълги слънчогледови семки за папагали :)), което си е незабравим спомен.

Трабзон

Да зяпаш, как кацат самолетите долу в краката ти на плажа в центъра на града също е голям кеф.

Трабзон

Като огладнееш, трябва да слезнеш долу на Мейдана с долмуш за 2 лири и да замезиш с червеното чий кюфте (Çiğ Köfte) от мляно сурово месо завито в маруля, домат и питка за 7 лири. След като почервенееш от лютия червен пипер можеш да се угасиш пожара със сок от ряпа за 3 лири.
Не е за изспускане варианта да отскочиш на 20 км от Трабзон с долмуша за 3 лири до черния пясъчен плаж на Акчаабат. Там морето си е Черно, но без монокини :).

Трабзон

Димящата скара може да Ви изкуши с прочутото Акчаабат кюфте (Akçaabat Köfte) от агнешко месо.

Все още можеш да удариш почти тайно от Аллаха една изпотена бира Ефес, вместо лимонадата препоръчвана от шариата :).
Афет олсун! Добър апетит!
Опитали веднъж от вкусът на халифата, патриоти не забравяйте за родната сочна свинска пържола и кебапче ;)!

Трабзон

Пристанището на Трабзон не е така оживено като Варна, но има ферибот от Сочи. С билет за 130 долара, той два пъти седмично внася поредната партида блондинки за радост на турските ергени :).

Трабзон

Лека нощ, но Трабзон не заспива очаквайки да настъпи Шекер Байрамът с баклавата, локума и бетон халвата!

Трабзон

„Ейд Мубарак!“
Щастлив и Мирен Празник, на всички отвъдморски приятели !

Трабзон

Хубавото време ни даде шанс да се насладим на красивият залез на слънцето над Черно море.

нос Чиракман, Каварна

Там на другия черноморски бряг ние също посрещнахме красивия изгрев на слънцето на нос Чиракман, Каварна с молитви за мир в целия свят.

Каварна

Боже oпази България и ЕС от джихад!

Автор и снимки: инж. Цветан Димитров, July morning, 2014

Публикувано в категория: Турция . Тагове: , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

2 Коментари

  1. Цветан Димитров
    Изпратен 21.07.2014 на 12:18

    Срокът изтече на 19 .07. 2014. Извинете!

  2. Цветан Димитров
    Изпратен 21.07.2014 на 12:16

    В изявление публикувано в ,,Гардиън” , Isis заяви, че християните, които искат да останат в “халифата”, трябва да се съгласят да спазват условията на “dhimma” договор – историческа практика, според която не мюсюлманите (раята) са защитени в мюсюлманските земи в замяна на специален данък(кюлче злато), известен като “джизя”. “Ние им предлагаме три възможности за избор: Ислям или Договор dhimma – включващи плащане на джизя; ако откажат това, за тях остава нищо друго, освен сабята” . На някои българи,които са чели ,,Под игото” на Иван Вазов, това им звучи познато!
    След крайният срок поставен от халифа Ибрахим, който изтече тази събота(12.06.2014) , не остана нито един иракски християнин в халифата от 300 000. Всички които можаха избягаха в Кюрдистан(Северен Ирак)! А от там може би към България.?

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи